Connect with us

Administratie

Decebal Făgădău: “A început campania electorală, RADET e prizonieră într-un cerc vicios”

Maria Ionescu

Publicat

la

Scandalul pe tema termiei în municipiul Constanța a continuat și astăzi, 2 octombrie. Consilierii locali municipali au fost convocați în ședință de îndată pentru a vota propunerea primarului Decebal Făgădău privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli. Scopul proiectului îl privește alocarea de fonduri pentru datoriile dintre RADET Constanța și Electrocentrale Constanța SA. În toată această conjunctură, primarul Făgădău le-a cerut scuze constănțenilor, singurii nevinovați pentru această situație.

“Municipiul Constanța trece printr-o perioadă foarte grea. Decizia opririi agentului termic este una unilaterală, în apropiere de sezonul rece, într-un moment în care sezonul este extrem de aproape. Mă întreb de ce toate acestea se întâmplă acum?! 1. Pentru că începe campania electorală. 2. Pentru că ținta o reprezintă constănțenii și nu turiștii. Mai mult, vreau să vă reamintesc faptul că CET aparține de Ministerul Energiei, toată lumea înjură RADET, dar ei sunt prizonieri într-un cerc vicios; fiecare parte are dreptate. (…) Vreau să clarific nişte chestiuni: CET aparţine Ministerului Energiei, ei au în proprietate şi reţelele şi centralele de termoficare. RADET asigură doar distribuţia. Vreau să vă amintesc că începând cu 2010 au fost tăiate subvenţiile de către Guvern. Constanţa şi Bucureşti au probleme cu termia, mai sunt şi alte oraşe şi asta pentru că s-au promis subvenţii care însă nu au mai venit. Statul s-a extras total tot timpul şi a lăsat în mâna autorităţiilor locale acest cartof fierbinte. Între timp, oamenii au început să se reorienteze şi au investit în centrale de apartament, iar ceilalţi au rămas captivi în sistemul centralizat care seamănă asta cu cămătăria. În 2014, s-a născut o societatea care părea moartă încă de la înfiinţare – Electrocentrale Constanţa. RADET şi primăria au atacat în instanţă actul de divizare al ELCEN întrucât nu cunoaştem datoriile istorice ale vechii societăţi. De atunci plătim factura curentă şi ceva plus pentru a scădea şi parte din datorii, dar Electrocentrale în loc să procedeze la soldul iniţial astfel încât ei ajung în fiecare lună să factureze atât consumul de energie termică cât şi penalităţi. Practic ce plătim noi ei încasează penalităţi. RADET Constanța se află între ciocan și nicovală, a făcut eforturi să recupereze banii de la Asociațiile de proprietari, iar eu nu am spus niciodată că RADET nu are datorii, ci că RADET nu le recunoaște. (…) Se încearcă să se elimine plata subvențiilor și noi nu suntem obligați să le dăm bani pentru ca relația asta să existe. (…) Am avut întâlniri cu cei din conducerea Electrocentrale Constanța, nu mă așteptam la așa ceva, de aceea cred că sunt jocuri politice. Îmi cer scuze constănţenilor pentru că se află în această situaţie pentru că nu sunt vinovaţi. Pot să privesc treaba asta într-o cheie politică. După revizie nu au mai reluat furnizarea apei calde. Constănţeanul nu este obligat să plătească această consecinţă a cămătăriei penalităţilor. Nu pot înţelege de ce CET îşi omoară unicul client – RADET. Electrocentrale Constanța are datorii către toată lumea (…) are datorii către salariați, cărora vreau să îmi cer scuze că sunt nevoiți să treacă prin așa ceva. Astfel, pe termen scurt, vă propun să rectificăm bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului și să alocăm sume, în avans, pentru aceste datorii și să aprobăm prețul pentru populație al energiei termine, pentru perioada 01 octombrie 2018 – 30 aprilie 2019”, a declarat primarul.

Făgădău a acuzat că nu au fost găsite soluții, deși discuții a anunțat că s-au purtat și entitățile implicate în situație s-au întâlnit și au discutat. Mai mult, edilul Constanței a anunțat și că va purta discuții cu ministrul Finanțelor pentru a găsi soluții în vedere rezolvării pe termen lung a problemei agentului termic în municipiul Constanța.

“Până în acest moment nu s-au găsit soluţii de către cei de la CET, din iunie facem adrese. Ministrul Energiei (Anton Anton n.r.) mi-a spus ieri că şi-a făcut datoria faţă de noi, că a organizat patru întâlniri. Vă propun să rectificăm bugetul local; facem un sacrificiu pentru a trăi măcar o lună, o lună şi jumătate. Ajungem să subvenţionăm 48% din gigacalorie. Este o soluţie de moment pentru a reporni de îndată sistemul pentru populaţie, iar toată lumea înjură primarul, Consiliul Local şi RADET, mai puţin principalul vinovat, adică Ministerul Energiei. Cei de la Electrocentrale fac politică în ultimele zile. Nu au bani să asigure apa caldă constănţenilor. Am discutat cu ministrul Finanţelor (Eugen Orlando Teodorovici n.r.) şi vreau să îi mulţumesc public. Mâine ne întâlnim din nou să găsim o soluţie pe termen mediu şi lung. Varianta este să preluăm CET-ul să îl unificăm cu RADET şi să facem o companie nouă. Altă soluţie nu văd. Propunerea de rectificare de astăzi nu rămâne fără urmări. Trebuie să îi acoperim. Sper să nu majorăm taxele şi impozitle locale pentru a acoperi acest deficit. Acum, acestea sunt sume pe care le putem disponibiliza pentru a putea genera bani cu care să plătim, în avans”, a spus primarul municipiului Constanța în debutul ședinței de îndată a Consiliului Local pe care a convocat-o marți.

În ceea ce privește cel de-al doilea punct înscris în ordinea de zi, primarul a anunțat că aleșii locali vor aproba prețul de 193,47 lei /mwh, respectiv 225 de lei cu TVA, iar subvenția este de 174,07mwh, respectiv 202,47 lei pe gcal. Restul, 25 de lei se vor duce către… CET, după cum a informat primarul.

“Ca o scuză pentru constănțeni și din cauza problemelor din această perioadă, reducem prețul gigacaloriei cu 10%. (…) Astăzi se sparge buba unui sistem ineficient. Am promisiunea de la furnizori că de mâine, miercuri, se va relua furnizarea apei calde. Le mulțumesc tuturor pentru efort. Nu am nimic a reproșa conducerii Electrocentrale Constanța, ci Electrocentrale Constanța prin Consiliul de Administrație. Au recurs inclusiv la șantaj. Astăzi, peste 150.000 de constănțeni sunt victimele acestei gâlcevi (…) E mai simplu să dai vina pe primar, dar nu noi am făcut aceste sisteme, un sistem pentru care nu suntem vinovați”, a completat primarul Constanței și a punctat că dorește să discute cu aleșii locali municipali pentru a declanșa “audit la RADET”.

Citiți și:

Cum poate Primăria Constanța să ia bani de la Guvern pentru agentul termic

 

Comments

comments

Administratie

Zeci de mașini abandonate vor fi ridicate de Poliția Locală

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

24 de autoturisme abandonate în diverse zone ale orașului vor fi ridicate în cursul acestei săptămâni, în cadrul acțiunii de eliberare a domeniului public de astfel de epave, unele devenite adăpost pentru oamenii străzii. Potrivit Primăriei Constanța, astăzi s-a acționat în cartierele Poarta 6, Tomis Nord și Compozitorilor, iar mâine vor fi ridicate autoturismele abandonate identificate în zona centrală a orașului, dar și în cartierul Faleză Nord.

„De la începutul anului și până acum, 60 de autovehicule abandonate sau fără stăpân, din diverse zone ale orașului, au fost ridicate și transportate într-un spațiu special amenajat și niciuna nu a fost revendicată. Procedura prevede că proprietarii au dispoziție cinci zile pentru a solicita restituirea autovehiculului, după ce achită o amendă de 2.000 de lei plus cheltuielile aferente ridicării și transportului.  În caz contrar, se dispune radierea din circulație și din evidențele fiscale urmând ca vehiculul să treacă  în proprietatea municipalității. Pe raza municipiului Constanța au fost identificate în acest an 359 de autovehicule abandonate însă în 281 dintre cazuri, proprietarii s-au conformat somațiilor și și-au ridicat singuri autoturismele“ , se arată într-un comunicat al Primăriei Constanța.

Primăria notează că polițiștii locali cu atribuții în domeniul circulației rutiere desfășoară zilnic activități de identificare și somare a deținătorilor de autovehicule care ocupă domeniul public și afectează imaginea orașului. În anul 2018 au fost somați 562 de proprietari, iar 481 dintre ei s-au conformat solicitărilor și au intrat în legalitate. Mașinile nerevendicate, 54 la număr, au fost ridicate și transportate în parcul de mașini abandonate. Primăria Municipiului Constanța mulțumește tuturor locuitorilor care au făcut sesizări la poliția locală privind autoturismele abandonate din cartiere și face apel ca cetățenii să semnaleze în continuare aceste probleme la dispeceratul Poliției Locale Constanța, la numărul de telefon 0241484205. Pentru utilizatorii aplicației WhatsApp numărul de contact este 0799606142. De asemenea, puteți folosi și aplicația Sesizări Constanta sau adresa de e-mail politia.locala@primaria-constanta.ro“, se arată într-un comunicat al Primăriei Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Rezolvat, nu se transmite. Răspunsul primarului Făgădău pentru medicul agresat de Poliția Locală

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, medicul Diana Cîrjaliu, fost șef al secției Clinica Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean Constanța, funcție din care a demisionat la sfârșitul lunii iulie a.c., a postat pe pagina sa de facebook următorul text:

”După numai 49 de zile am primit, în sfârșit, răspuns la interpelarea pe care am făcut-o primăriei Constanța față de atribuțiile poliției locale și dreptul organelor și al hingherilor de a acționa într-o incintă care nu ține de domeniul public. Răspunsul pe site-ul primăriei suna :”rezolvat, nu se transmite”. Mă duc deci la primărie, camera 133. Aflu că acesta este biroul Primarului, cel la care a ajuns cererea mea. Doamna de la poartă sună la o domnișoara care trebuie să sune o secretară. După 45 de minute de așteptare vine cineva care îmi spune că formularea respectivă semnifică faptul că nu mi se va răspunde.
Oraș la stăpân? Puțin spus.”

În urmă cu doar 10 minute, dr. Cârjaliu a mai postat un text, pe care îl redăm integral:

”Domnule Primar
În baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, vă solicit răspuns la sesizarea pe care ați ignorat-o, înregistrată cu nr. 161073 din data de 22.08.2019.
Sesizarea se referă la pătrunderea abuzivă în data de 10.07.2019 a unor reprezentanți ai poliției locale aparținând serviciului de ordine publică nr.2 în incinta secției de psihiatrie a SCJU, cu încalcarea atribuțiilor și agresarea mea fizică, sub pretextul ajutorului oferit firmei SC Felina Vet, cu care primăria are contract. Hotărârea 36/2017 privind aprobarea Planului de ordine și siguranță publică al poliției locale a municipiului Constanța din 28.02.2017, Legea 155 din 12 iulie 2010 de organizare și funcționare a poliției locale și Contractul 42440/28.02.2019 cu SC Felina Vet SRL delimitează clar aria de desfășurare a activității poliției locale și a firmei de hingheri: “din preajma școlilor, grădinițelor, locurilor de joacă pentru copii, parcurilor, piețelor libere”.

Purtătorii de cuvânt ai Primăriei Constanța și Poliției locale Constanța au declarat public că acțiunea polițiștilor locali și a firmei Felina Vet a fost legală. Vă rog să va exprimați punctul oficial de vedere față de această problemă de interes public.
În cazul în care, ca urmare a sesizării mele din data de 22.08.2019, privind încălcarea prevederilor legale de către politiștii locali, ați solicitat prefectului, conform atribuțiilor ce vă revin, un control de specialitate a activității poliției locale, vă rog să faceți publică solicitarea.
Dacă nu ați făcut nici aceasta, îmi rezerv dreptul, conform Art. 44 din Legea poliției locale 155/2010, de a sesiza inspectorul șef al inspectoratului de poliție județean. Tot conform legii, vă voi încunoștiința, dar nu înainte de termenul legal de 30 de zile ca răspuns la această cerere.”

Reamintim că dr. Diana Cîrjaliu a demisionat de la conducerea secției de Psihiatrie de la Palazu Mare la sfârșitul lunii iulie a.c., când s-a declarat total nemulțumită de realitățile din spital: „Am făcut-o în semn de revoltă față de nenorocirile din sistemul de sănătate”, a declarat dr. Diana Cîrjaliu pentru Evenimentul Zilei.

Dr. Cârjaliu s-a aflat în atenția opiniei publice la mijlocul lunii iulie a.c., când a reclamat că niște polițiști locali din Constanța au imobilizat-o și i-au rupt mâna în curtea Secției de Psihiatrie de la Palazu Mare. Reputatul medic a declarat că echipajul de Poliție Locală a pătruns fără a cere permisiunea și fără a avea nici o autorizație în acest sens în curtea Secției de Psihiatrie, împreună cu o echipă a firmei care se ocupă de capturarea câinilor fără stăpân.

Dr. Cîrjaliu a încercat să-i oprească pe hingheri să utilizeze armele cu tranchilizante pentru capturarea câinilor, deoarece o astfel de acțiune desfășurată în prezența pacienților internați la psihiatrie putea avea consecințe nefaste asupra psihicului acestora. În loc să înțeleagă gravitatea situației, polițiștii locali au imobilizat-o pe șefa Secției de Psihiatrie ca pe ultimul infractor, reușind să-i rupă mâna.

În urma incidentului, se impunea de urgență o anchetă disciplinară, însă Primăria Constanța a comunicat într-un limbaj de lemn, cu o totală lipsă de empatie, că agenții implicați în agresarea reputatului medic au respectat procedurile.

Cu toate acestea, în urmă cu 45 de zile, așa cum specifică în postare, dr. Cîrjaliu a depus o interpelare la care ați văzut ce răspuns a primit. Pe pagina sa de facebook a primit numeroase comentarii referitoare la soluțiile existente în continuare pentru clarificarea acestei situații.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Parcul Casei de Cultură, înfrumusețat pentru Dăncilă. Pomacost a plantat flori asemănătoare cu varza

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

După vizita în stil comunist făcută de Viorica Dăncilă azi în comuna Ciobanu, unde a fost așteptată cu covorul roșu, șeful ăl mare al PSD are parte de o primire ca la carte și în municipiul Constanța. Dacă pe vremea comuniștilor, autoritățile obișnuianu să văruiască bordurile și copacii înaintea vizitei lui Ceaușescu, astăzi, la Constanța, autoritatea locală, condusă de primarul PSD Decebal Făgădău, dădea de zor pentru a igieniza zona Casei de Cultură, unde este așteptat președintele PSD și, totodată, premierul (încă) Viorica Dăncilă. Un constănțean ne-a trimis la redacție mai multe fotografii în care se vedea că se strângeau resturile vegetale de pe spațiul verde, se mătura, iar angajații Pomacost plantau flori asemănătoare cu varza. După atâta grijă față de vizita întâiului om al partidului, nu ne-ar mira ca social democrații să o întâmpine pe Dăncilă și echipa sa de campanie cu pâine și sare.

 

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: