Connect with us

Administratie

Decebal Făgădău: “A început campania electorală, RADET e prizonieră într-un cerc vicios”

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scandalul pe tema termiei în municipiul Constanța a continuat și astăzi, 2 octombrie. Consilierii locali municipali au fost convocați în ședință de îndată pentru a vota propunerea primarului Decebal Făgădău privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli. Scopul proiectului îl privește alocarea de fonduri pentru datoriile dintre RADET Constanța și Electrocentrale Constanța SA. În toată această conjunctură, primarul Făgădău le-a cerut scuze constănțenilor, singurii nevinovați pentru această situație.

“Municipiul Constanța trece printr-o perioadă foarte grea. Decizia opririi agentului termic este una unilaterală, în apropiere de sezonul rece, într-un moment în care sezonul este extrem de aproape. Mă întreb de ce toate acestea se întâmplă acum?! 1. Pentru că începe campania electorală. 2. Pentru că ținta o reprezintă constănțenii și nu turiștii. Mai mult, vreau să vă reamintesc faptul că CET aparține de Ministerul Energiei, toată lumea înjură RADET, dar ei sunt prizonieri într-un cerc vicios; fiecare parte are dreptate. (…) Vreau să clarific nişte chestiuni: CET aparţine Ministerului Energiei, ei au în proprietate şi reţelele şi centralele de termoficare. RADET asigură doar distribuţia. Vreau să vă amintesc că începând cu 2010 au fost tăiate subvenţiile de către Guvern. Constanţa şi Bucureşti au probleme cu termia, mai sunt şi alte oraşe şi asta pentru că s-au promis subvenţii care însă nu au mai venit. Statul s-a extras total tot timpul şi a lăsat în mâna autorităţiilor locale acest cartof fierbinte. Între timp, oamenii au început să se reorienteze şi au investit în centrale de apartament, iar ceilalţi au rămas captivi în sistemul centralizat care seamănă asta cu cămătăria. În 2014, s-a născut o societatea care părea moartă încă de la înfiinţare – Electrocentrale Constanţa. RADET şi primăria au atacat în instanţă actul de divizare al ELCEN întrucât nu cunoaştem datoriile istorice ale vechii societăţi. De atunci plătim factura curentă şi ceva plus pentru a scădea şi parte din datorii, dar Electrocentrale în loc să procedeze la soldul iniţial astfel încât ei ajung în fiecare lună să factureze atât consumul de energie termică cât şi penalităţi. Practic ce plătim noi ei încasează penalităţi. RADET Constanța se află între ciocan și nicovală, a făcut eforturi să recupereze banii de la Asociațiile de proprietari, iar eu nu am spus niciodată că RADET nu are datorii, ci că RADET nu le recunoaște. (…) Se încearcă să se elimine plata subvențiilor și noi nu suntem obligați să le dăm bani pentru ca relația asta să existe. (…) Am avut întâlniri cu cei din conducerea Electrocentrale Constanța, nu mă așteptam la așa ceva, de aceea cred că sunt jocuri politice. Îmi cer scuze constănţenilor pentru că se află în această situaţie pentru că nu sunt vinovaţi. Pot să privesc treaba asta într-o cheie politică. După revizie nu au mai reluat furnizarea apei calde. Constănţeanul nu este obligat să plătească această consecinţă a cămătăriei penalităţilor. Nu pot înţelege de ce CET îşi omoară unicul client – RADET. Electrocentrale Constanța are datorii către toată lumea (…) are datorii către salariați, cărora vreau să îmi cer scuze că sunt nevoiți să treacă prin așa ceva. Astfel, pe termen scurt, vă propun să rectificăm bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului și să alocăm sume, în avans, pentru aceste datorii și să aprobăm prețul pentru populație al energiei termine, pentru perioada 01 octombrie 2018 – 30 aprilie 2019”, a declarat primarul.

Făgădău a acuzat că nu au fost găsite soluții, deși discuții a anunțat că s-au purtat și entitățile implicate în situație s-au întâlnit și au discutat. Mai mult, edilul Constanței a anunțat și că va purta discuții cu ministrul Finanțelor pentru a găsi soluții în vedere rezolvării pe termen lung a problemei agentului termic în municipiul Constanța.

“Până în acest moment nu s-au găsit soluţii de către cei de la CET, din iunie facem adrese. Ministrul Energiei (Anton Anton n.r.) mi-a spus ieri că şi-a făcut datoria faţă de noi, că a organizat patru întâlniri. Vă propun să rectificăm bugetul local; facem un sacrificiu pentru a trăi măcar o lună, o lună şi jumătate. Ajungem să subvenţionăm 48% din gigacalorie. Este o soluţie de moment pentru a reporni de îndată sistemul pentru populaţie, iar toată lumea înjură primarul, Consiliul Local şi RADET, mai puţin principalul vinovat, adică Ministerul Energiei. Cei de la Electrocentrale fac politică în ultimele zile. Nu au bani să asigure apa caldă constănţenilor. Am discutat cu ministrul Finanţelor (Eugen Orlando Teodorovici n.r.) şi vreau să îi mulţumesc public. Mâine ne întâlnim din nou să găsim o soluţie pe termen mediu şi lung. Varianta este să preluăm CET-ul să îl unificăm cu RADET şi să facem o companie nouă. Altă soluţie nu văd. Propunerea de rectificare de astăzi nu rămâne fără urmări. Trebuie să îi acoperim. Sper să nu majorăm taxele şi impozitle locale pentru a acoperi acest deficit. Acum, acestea sunt sume pe care le putem disponibiliza pentru a putea genera bani cu care să plătim, în avans”, a spus primarul municipiului Constanța în debutul ședinței de îndată a Consiliului Local pe care a convocat-o marți.

În ceea ce privește cel de-al doilea punct înscris în ordinea de zi, primarul a anunțat că aleșii locali vor aproba prețul de 193,47 lei /mwh, respectiv 225 de lei cu TVA, iar subvenția este de 174,07mwh, respectiv 202,47 lei pe gcal. Restul, 25 de lei se vor duce către… CET, după cum a informat primarul.

“Ca o scuză pentru constănțeni și din cauza problemelor din această perioadă, reducem prețul gigacaloriei cu 10%. (…) Astăzi se sparge buba unui sistem ineficient. Am promisiunea de la furnizori că de mâine, miercuri, se va relua furnizarea apei calde. Le mulțumesc tuturor pentru efort. Nu am nimic a reproșa conducerii Electrocentrale Constanța, ci Electrocentrale Constanța prin Consiliul de Administrație. Au recurs inclusiv la șantaj. Astăzi, peste 150.000 de constănțeni sunt victimele acestei gâlcevi (…) E mai simplu să dai vina pe primar, dar nu noi am făcut aceste sisteme, un sistem pentru care nu suntem vinovați”, a completat primarul Constanței și a punctat că dorește să discute cu aleșii locali municipali pentru a declanșa “audit la RADET”.

Citiți și:

Cum poate Primăria Constanța să ia bani de la Guvern pentru agentul termic

 

Comments

comments

Administratie

Primăria a republicat regulamentul de transport în regim de taxi. Vezi ce spune Lică Neagu!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța anunță că, în conformitate cu prevederile art. 7 al Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, se aduce la cunoștința publică proiectul de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și executarea serviciului de transport în regim de taxi  în municipiul Constanța. Proiectul de hotărâre poate fi consultat: la sediul Primăriei Municipiului Constanța din strada Ștefan Mihăileanu nr. 10; Serviciul Management Drumuri și Transport Public; pe site-ul oficial la adresa www.primaria-constanta.ro, la secțiunea “De interes public – Transparență decizională pe Legea 52/2003”, începând cu data de 17.07.2019.

„În temeiul prevederilor art. 7, alin. (4) al Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, până la data de 15.08.2019 se pot trimite propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare, privind proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice. Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi trimise în scris:

– prin poștă, la sediul din Ștefan Mihăileanu nr. 10 – serviciul Management Drumuri și Transport Public

– prin email, la adresa alexandru.bica@primaria-constanta.ro.

Informații suplimentare pot fi obținute la numerele de telefon 0241/485890, 0241/488169, persoana de contact: Alexandru Bică. Materialele transmise vor purta mențiunea: „Recomandare la proiectul pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și executarea serviciului de transport în regim de taxi în municipiul Constanța”“, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Numărul de autorizații, mult prea mic!

Potrivit regulamentului privind organizarea şi executarea serviciului de transport în regim de taxi în municipiul Constanța, la articolul 10 este prevăzut că „numărul maxim de autorizaţii taxi pentru executarea serviciului de transport persoane în regim de taxi în municipiul Constanța, pentru o perioadă de 5 ani, este de 4 la 1.000 de locuitori, stabilindu-se astfel un număr de 1262 de autorizații taxi. De asemenea, pentru transportul de bunuri în regim de taxi pe raza municipiul Constanța s-a stabilit numărul de 150 de autorizații. În plus, la articolul 11 se arată că în cazul disponibilizării unor autorizaţii taxi, sub numărul stabilit la art. 10 alin. (1) sau în cazul măririi numărului de autorizaţii taxi, se declanşează procedura de atribuire a acestora, procedură la care au prioritate transportatorii autorizaţi înscrişi în listele de așteptare.“

Cu toate că legea prevede ca numărul maxim de autorizaţii taxi să fie de 4 la 1.000 de locuitori, taximetriștii din Constanța spun că 1.262 de autorizații sunt mult prea puține pentru nevoile orașului.

„În prezent sunt 1.600 de autorizații de taxi, pentru că municipiul Constanța avea mai mulți locuitori potrivit recensământului din 2001. Nu vrem ca acest număr să scadă, pentru că orașul Constanța este unul turistic, iar în timpul verii numărul locuitorilor crește semnificativ. Cu 1.262 de taxiuri nu faci față pe timp de vară, mai ales în perioada Festivalului Neversea“, a spus, pentru Ordinea, președintele Camerei Taximetriştilor din Constanța, Lică Neagu.

Lică Neagu a afirmat că va organiza o dezbatere la Casa de Cultură cu toți taximetriștii din oraș, pentru a analiza acest regulament, discuție la care va fi invitat și primarul Decebal Făgădău. Neagu a mai spus că la dezbatere va fi discutat inclusiv comportamentul unor taximetriști din Constanța, criticat de unii cetățeni.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria ne explică de ce mai avem încă țânțari!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța ne-a informat, prin intermediul unui comunicat, faptul că programul echipelor de dezinsecție a fost dat peste cap de ploile din ultimele zile, motiv pentru care, în timpul pe care l-a avut la dispoziție, societatea responsabilă de reducerea numărului de insecte care produc disconfort a suplimentat echipele pentru a acționa în toate spațiile verzi din municipiul Constanța.

„Lucrătorii stropesc astăzi spațiile verzi din Tomis I, II și III, Casa de Cultură, Icil și Trocadero. Mâine, echipele vor ajunge în Faleză Nord, Centru, Peninsulă și I.C. Brătianu, iar vineri se va acționa în stațiunea Mamaia, cartierele Tomis Plus, Palazu, Compozitori, Tomis Nord și parcul Tăbăcărie. Concomitent, platformele de gunoi sunt stropite împotriva insectelor și sunt igienizate. La acțiunea din această seară vor participa și reprezentanți ai asociațiilor de proprietari din zonele menționate, ai Direcției de Sănătate Publică și ai Primăriei Constanța, care și-au manifestat intenția de a participa la dezinsecție. Menționăm faptul că substanțele folosite de Primăria Municipiului Constanța sunt SolfacTrio Ec 200 și Deltatim plus, soluții avizate de Ministerul Sănătății și care au o sferă largă de acţiune destinată combaterii insectelor care produc disconfort (ţânţari, muşte, căpușe, gândaci, furnici, etc.). Pentru a combate insectele se folosesc 1,5 litri de soluție pentru 100 de litri apă. Atenționăm persoanele juridice și fizice din municipiu că au obligația să efectueze activităţile de dezinsecție și deratizare ale imobilelor, incintelor și gospodăriilor pe care le dețin, folosind numai substanțele aprobate de Ministerul Sănătății și prestatorii autorizați, concomitent cu acțiunile Primăriei precum și ori de câte ori este necesar – conform H.C.L.M. Constanța nr. 184/2013 art. 3, alin. 3“, notează Primăria.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Un consilier PNL șterge pe jos cu Primăria Constanța! Ținta principală: Direcția de dezvoltare și fonduri europene

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Pentru că până la alegerile locale a rămas mai puțin de un an, puterea și opoziția din Constanța au început, fiecare cum poate, să lucreze la sensibilizarea electoratului. Pe de o parte, administrația locală condusă de PSD anunță de o bucată de vreme tot felul de lucrări în oraș, ba la nivelul tramei stradale, ba la locurile de joacă. Spre exemplu, astăzi, Primăria i-a informat pe constănțeni că, prin SC Confort Urban SRL, continuă programul de reabilitare a zonei destinate circulației pietonilor din cartierele din oraș. Alde Făgădău și compania ne anunță că se intervine în cartierul Coiciu, pe strada Baba Novac, tronsonul cuprins între strada Frunzelor și strada Biruinței, unde se montează bordurile. Similar, în cartierul Tomis I, muncitorii lucrează pe strada Poporului, între bulevardul Tomis și strada Secerișului iar în cartierul Faleză Nord se reabilitează strada Patriei.

Făgădău, o dezamăgire pentru PNL

De partea cealaltă, opoziția, în cazul de față PNL se încălzește pentru campania de anul viitor de la alegerile locale, scoțând la iveală toate nerealizările administrației conduse de Făgădău. Printre cei care critică Primăria se numără consilierul local al PNL Adriana Arghirescu, care pus tunurile Direcția de dezvoltare și fonduri europene, pe care o acuză de incompetență.

„Avem nevoie de „regenerare urbană“ dar nu ne interesează proiecte majore pe care le putem implementa cu fonduri de la Uniunea Europeană. Avem taxe uriașe de parcare, stâlpișori în tot orașul și un număr de mașini în continuă creștere, dar NU avem parcări și nici premise pentru construirea acestora. V-ați întrebat, în ritmul acesta, cum va arăta Constanța peste 20 de ani“, se arată într-un mesaj postat pe Facebook de Adriana Arghirescu.

Ea spune că de când este consilier, orice proiect care a venit în dezbaterea Consiliului Local întotdeauna a votat „pentru“, deoarece orașul are nevoie de proiecte.

„Avem nevoie de proiecte majore, în toate domeniile. Un răspuns foarte dur este incompetența Direcţiei de dezvoltare şi fonduri europene, care trebuie să vină cu nişte explicaţii în ceea ce priveşte proiectele, în ce stadiu sunt. Conducerea Direcţiei ne trimite pe site-ul Primăriei să vedem acolo ce se întâmplă. Cumva, se lasă se înţeleagă faptul că Primăria e nedreptăţită, că nu i se alocă fonduri, dar regulile sunt aceleaşi şi pentru Constanţa, şi pentru Cluj şi pentru Iaşi…La fel ca în multe alte direcţii, nu suntem în stare să respectăm termene, facem proiecte pe genunchi şi nu mergem pe o discuţie aplicată. Toate proiectele Constanţei sunt îngheţate. Constanţa ar trebui să fie un oraş puternic. Mă aşteptam de la actualul primar (Decebal Făgădău), mai ales că e şi tânăr, să rupă gura târgului. De fapt, nu a putut să gestioneze nici măcar ce are. Vedem că  lucrurile se degradează în fiecare zi“, mai spune consilierul PNL.

Amintim că, într-un articol anterior, cotidianul Ordinea scotea în evidență faptul că administrația publică locală din acest va atrage doar 1,5 milioane de euro din fonduri europene.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: