Connect with us

Politica

Decebal Făgădău: “Municipiile generează două treimi din PIB; trebuie să sprijine politica smart city”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Municipiile reprezintă 70% din locurile de muncă ale României și tot ele sunt cele care ar trebui să sprijine efortul de țară în tot ceea ce înseamnă politica smart city, a declarat, luni, Decebal Făgădău, reprezentant al Asociației Municipiilor din România, în cadrul conferinței “Jump to smart 1.0 – Soluții rapide și inovatoare pentru România orașelor inteligente”, organizată de asociațiile Smart România și Brainstorming, notează Agerpres.ro.

“Municipiile din România reprezintă cam 70% din locurile de muncă ale României. Municipiile din România generează două treimi din PIB-ul României. Municipiile din România sunt cele care ar trebui să sprijine efortul de țară în tot ceea ce înseamnă politică smart. Evident că există exemple punctuale diverse, modele de succes — Alba Iulia, Cluj, Oradea, Bacău, Iași, Craiova, peste tot se încearcă câte ceva”, a spus el, în cadrul evenimentului găzduit de sala “Media” a Teatrului Național.

Decebal Făgădău, care este primar al Constanței, a vorbit despre o schimbare de perspectivă, în care problemele cu care se confruntă orașele să fie transformate în soluții. Spre exemplu, deșeurile ar putea fi transformate “dintr-o povară într-un generator de bunăstare”, a precizat el.

“Smart city este despre oameni, în prima etapă. Îmi doresc să construiesc un proiect de smart city în care să nu fiu captiv unei soluții hardware, unui anumit tip de produs, unei anumite soluții software, ci unei soluții care să primească scoring din partea locuitorilor, a turiștilor și investitorilor. (…) Vă invit să criticați atunci când vedeți documente strategice care pleacă doar de la necesitățile de bază și nu se uită la un viitor comun și luminos, așa cum ar trebui să fie această lume: o sumă de smart city-uri din ce în ce mai active, din ce în ce mai dinamice și mai bine guvernate”, a explicat el.

Făgădău și-a exprimat convingerea că aleșii locali trebuie să capitalizeze încrederea cu care au fost învestiți de către populație pentru a sprijini “un efort de așezare a lucrurilor, la nivel național, într-un făgaș normal”.

“Evident că sunt probleme multe și diverse. Evident că rezolvările ar trebui să fie cele care ne nasc o previziune asupra viitorului. Dar, în accepțiunea mea, smart city este despre oameni. (…) Doamna ministru (Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului — n.r.) a spus că în fiecare zi noi ar trebui să vorbim despre smart city, dar cei cu care ar trebui să vorbim despre smart city în prima etapă sunt locuitorii. Primarii trebuie să fie facilitatori. Să aibă cunoștințe despre nivelul la care a ajuns tehnologia astăzi, nivelul la care au ajuns produsele astăzi, să aibă cunoștințe despre exemplele de bună practică, atât din Europa, dar și la nivel global”, a apreciat edilul constănțean.

Făgădău a adăugat că rolul AMR este unul extrem de dinamic, tocmai pentru a veni întâmpinarea orașelor, în condițiile în care de multe ori autoritățile centrale nu s-au implicat în abordarea acestor probleme.

“Din nefericire, în ultimii 26 de ani, am văzut că problemele acestea mari s-au rezolvat local, iar de cele mai multe ori nu au avut un sprijin sau o direcție din partea centralului. Tocmai de aceea, cred că în acest moment AMR este — și așa trebuie să fie în continuare — un jucător în tot ceea ce înseamnă: odată, actualizarea contextului legislativ; doi: promovarea exemplelor de bună practică; trei: contribuția la un networking cu alte orașe importante de pe harta Europei și a lumii, care să valorifice exemplele de bună practică”, a spus el.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Președintele vrea referendum pe Justiție

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că este ”aproape hotărât” să convoace referendum naţional pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.

“Lucrăm deja intens la asta, analizăm datele, variantele, partea legală. Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai, când avem alegeri europarlamentare”, a spus şeful statului, la dezbaterea “Preşedinte sau cetăţean/om politic şi societate civilă”, organizată în cadrul Festivalului internaţional de film documentar şi drepturile omului de One World România.

Seful statului a precizat ca s-a vorbit mult de referendum și și-a propus sa facă o evaluare in acest sens.

“S-a vorbit mult despre referendum și am spus că lucrurile trebuie evaluate din multe puncte de vedere. Stiți că voința este una și putința este alta. Discuția a revenit și nu a revenit întâmplător. Am primit o lege care clarifica anumite aspecte tehnice, printre care pesediștii introduseseră un paragraf că odată cu europarlamentarele nu se poate organiza nimic altceva. Mi s-a părut suspect de aceea am contestat la CCR. Curtea mi-a dat dreptate. Am început să analizez cum ar fi dacă aș convoca un referendum fix pentru data alegerilor europarlamentare. La început am fost puțin entuziaști. Lucrăm la asta intens, analizăm datele, variantele. Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru 26 mai. Un referendum nu poate să producă o lege, dar poate să exprime atitudinea nației și asta vreau. Îmi doresc ca națiunea română să spună clar dacă mai poate să tolereze corupția și corupții sau trebuie să tragem o linie și să spunem stop”, a declarat Iohannis, conform Antena 3.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

După protestul #sieu, premierul Dăncilă transmite: “Să vină toți cu idei constructive, nu doar cu blocaje”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Protestul #Șîeu pentru construcția de autostrăzi produce ecouri. Premierul Viorica Dăncilă a făcut un apel la unitate națională în jurul acestui obiectiv. A cerut idei constructive și a transmis românilor să renunțe la… blocaje.

“Lansez un apel către toți cei care își iubesc țara să ne mobilizăm cu toții în jurul acestui obiectiv de construcție a autostrăzilor. Trebuie să accelerăm acest proces și îi rog pe toți să vină cu idei constructive, nu doar cu blocaje. Încă ne confruntăm cu încercările unor cetățeni care doresc cu orice preț să blocheze construcția autostrăzilor și fac orice pentru a bloca construcția de autostrăzi. Doar la începutul lunii ianuarie autostrada Lugoj-Deva a fost blocată de contentații depuse de trei cetățeni, unul din Dublin, doi din România. Motivul a fost faptul că nu se oferă suficiente locuri pentru marile mamifere și pentru lilieci. Nu-mi vine să cred că este posibil așa ceva și nu înțeleg ce interese au acești oameni”, a declarat Viorica Dăncilă.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Finanțistul Huțucă (PNL), despre efectele OUG 114: “Sunt îngrozitoare, abrogați anomalia”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Deputatul Bogdan Hușucă, președintele PNL Constanța, a vorbit, marți, în Paralment, despre efectele OUG 114 asupra mediului de afaceri, a economiei, dar și a oamenilor simplu. Huțucă susține că efectele sunt “îngrozitoare” și le cere guvernanților să-și asume răspunderea și să abroge “anomalia”. Declarația parlamentarului constanțean a fost susținută la prezentarea moțiunii simple îmdreptată împotriva ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Iată mesajul pe care Bogdan Huțucă l-a postat și pe pagina sa de Facebook:

Am explicat pe cât de simplu am putut că unele decizii ale actualului ministru, precum OUG 114, afectează negativ mediul de afaceri, locurile de muncă, stabilitatea economiei și mai ales nivelul de trai pentru toți românii. Toți românii!
Efectele OUG 114 sunt îngrozitoare:

– Cursul de schimb valutar a ajuns la maximul istoric
– Tinerii au probleme în a accesa credite
– Au lovit în băncile și companiile cu capital românesc
– Statul se împrumută astăzi mai greu și la dobânzi mai mari
– Au lovit în producția românească de energie
– Au Crescut prețul la energie și gaze naturale pentru români
– Au crescut prețul la abonamentele de comunicații
– Vor să naționalizeze mascat pensiile private

Cine suportă costurile acestor legi proaste? Românii! 
În timpul ăsta, Teodorovici, Vâlcov și ceilalți pesediști ne râd în nas. 
Asumați-vă răspunderea! Abrogați anomalia!

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: