Connect with us

Administratie

Decizie a instanței. Antoneta Prodan revine în funcția de viceprimar al comunei Castelu

Tatian Iorga

Publicat

la

Încă un ales local din județul Constanța și-a câștigat dreptul de a reveni în funcția publică. Este vorba de Antoneta Prodan din comuna Castelu. Aceasta a câștigat în instanță procesul cu Prefectura Constanța, care a emis în luna decembrie a anului trecut ordinul de încetare a mandatului de consilier local și, în subsidiar, de viceprimar. Ordinul a fost semnat de fostul subprefect Ionuț Done. Viceprimarul Antoneta Prodan a contestat în instanță ordinul de încetare a mandatului de consilier local, iar în urmă cu câteva zile, în 13 aprilie, a obținut o primă victorie, prin suspendarea executării ordinului de prefect.

„Tip solutie: Admite cererea de suspendare
Solutia pe scurt: HOT Admite cererea . Dispune suspendarea executării Ordinului nr. 546/18.12.2019 şi a Ordinului nr. 84/6.02.2020 emise de Prefectul Judeţului Constanţa, până la soluţionarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului nr. 262/118/2019. Obligă pârâtul la plata cheltuielilor de judecată în valoare de 20 lei reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu recurs în 5 zile de la comunicare. Pronunţată azi, 13.04.2020 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei
Document: Hotarâre 405/2020 13.04.2020“, se arată în minuta instanței.

După cum era de așteptat, Prefectura Constanța a făcut recurs în acest caz, care a fost înregistrat în 16 aprilie.
Amintim că Antoneta Prodan se judeca cu Agenția Națională de Integritate din 2016, după ce Agenția a declarat-o incompatibilă în 18 decembrie 2015. ANI a precizat atunci că Antoneta Prodan „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 25 iunie 2012 – 20 noiembrie 2013, întrucât a deținut simultan funcția de viceprimar și calitatea de membru în Consiliile de Administrație ale Colegiului Dobrogea Castelu (în perioada 17 octombrie 2012 – 19 noiembrie 2013), Școlii Gimnaziale nr. 1 Castelu (10 septembrie 2012 – 09 septembrie 2013) și Școlii Gimnaziale ”Iuliu Valaori” Nisipari (25 iunie 2012 – 20 noiembrie 2013), încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.
Antoneta Prodan a declarat pentru Ordinea.ro că din mai 2016, de când s-a judecat cu ANI în instanță, a pierdut toate procesele, inclusiv la Înalta Curte de Casație și Justiție, în octombrie 2019. Antoneta Prodan a spus că i s-a părut suspect faptul că din 2016 și până 2019 dosarul a trenat la Înalta Curte. Și mai interesant este, spune Antoneta Prodan, că inspectorul care declarat-o incompatibilă este chiar din satul Nisipari, localitate care aparține de comuna Castelu. Antoneta Prodan spune că inspectorul ANI este rudă cu unul dintre adversarii săi politici. Viceprimarul din Castelu a afirmat pentru Ordinea.ro că, deși a pierdut procesul cu ANI, legea s-a schimbat, iar în prezent aleșii locali pot face parte din CA-urile unităților de învățământ. Ca și în cazul viceprimarului din Medgidia, Luminița Vlădescu, instanța de judecată a ținut cont de faptul că presupusa faptă de incompatibilitate s-a petrecut în mandatul trecut, 2012 – 2016, iar legislația actuală precizează că sancțiunea se poate aplica doar pe durata mandatului în care a avut loc încălcarea regimului incompatibilităților. Așadar, o incompatibilitate dintr-un mandat de 4 ani nu poate fi sancționată în mandatul următor.

„Este o luptă câștigată. Nu a fost corect pentru faptul că am fost declarată incompatibilă. Membru în CA la o școală nu înseamnă nimic. Doar trebuie să îți faci treaba“, a spus Prodan.

PSD a încercat să profite de situație

În tot acest timp cât Antoneta Prodan (membru PMP) a fost îndepărtată din cele două funcții, viceprimar și consilier local, opoziția de la Castelu a încercat să instaleze un alt viceprimar. Mai exact, doi consilieri locali ai PSD au încercat în 10 aprilie să pună un nou viceprimar, însă fără șanse de izbândă, deoarece nu au avut majoritatea necesară.

Comments

comments

Administratie

Constanța. Carosabil asfaltat pe strada Ion Voicu din cartierul Compozitorilor

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Echipele SC Confort Urban SRL au finalizat lucrările de amenajare a zonei carosabile. Strada de pământ a fost transformată într-o arteră rutieră modernă, după ce infrastructura terenului a consolidată prin lucrări de excavare și compactare.

Se execută prima etapă a lucrărilor de amenajare a carosabilului, care prevede doar un strat de asfalt și un acostament de 50 de cm de piatră. După ce această etapă este finalizată, se trece la faza doi de proiect care înseamnă intervenții pe partea exterioară, borduri și trotuare.

În paralel, pe strada Clopoțeilor continuă intervențiile asupra zonei carosabile, terenul este stabilizat prin așternerea mai multor straturi de piatră.

Prin programul de investiții în infrastructura rutieră pe care Primăria Municipiului Constanța îl implementează în cartierul Compozitorilor au fost îmbunătățite condițiile de trafic rutier pe străzile și aleile: Sabin Drăgoi, Iosif Sava, Muzicii, Ion Voicu, Nicolae Kirculescu, Ionel Perlea, Dimitrie Cuclin, Paul Constantinescu, Constantin Bobescu, Madrigalului și Haricleea Darclée. (comunicat de presă Primăria Constanța)

foto: ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Vergil Chițac cheamă Curtea de Conturi la Primăria Constanța. Ce alte decizii a mai luat primarul ales al municipiului

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Încă nu a preluat mandatul de primar, însă Vergil Chițac și-a făcut deja lista priorităților. Printre acestea, primarul ales al municipiului Constanța spune că activitatea Primăriei va trebui verificată de Curtea de Conturi. De asemenea, noul edil al Constanței trasmite că va cere rapoarte de la toate Direcțiile din cadrul administrației locale și, de asemenea, va face o analiză a bugetului de venituri și cheltuieli. O altă decizie a lui Chișac privește abordarea unor discuții pe care intenționează să le aibă cu cei din conducerea furnizorilor de utilități.

Iată mesajul complet:

Dragi constănțeni, peste câteva zile ne intrăm în drepturi. În mandatul meu, vă voi prezenta transparent toată activitatea de la Primărie și voi explica fiecare acțiune și fiecare gest pe care le voi face în calitate de primar. Îmi doresc să existe dialog permanent și să nu planeze nici cea mai mică suspiciune asupra corectitudinii activității mele.
Acestea fiind zise, vă prezint mai jos care sunt lucrurile pe care le voi face imediat ce preiau mandatul în mod oficial:
1. Cer rapoarte de lucru de la toate direcțiile și instituțiile subordonate, care să îmi prezinte problemele pe termen scurt și planul de acțiuni pe termen lung;
2. Fac analiza bugetului de venituri și cheltuieli al Primăriei pentru a ști exact cum stăm și cum putem îmbunătăți situația;
3. Iau legătura cu toți furnizorii de utilități (apă, canalizare, căldură, gaze, electricitate) pentru a vedea care e situația înaintea iernii și a nu ne trezi cu surprize neplăcute;
4. Nu în ultimul rând, chem Curtea de Conturi. Voi verifica cu exactitate legalitatea cheltuirii banului public până în acest moment și a contractelor aflate în derulare.
O altă problemă o reprezintă șefii din Direcții care sunt numiți politic și care nu performează. Vă garantez că reformăm administrația și modul în care vom face management la Primărie. Și începem de sus, de la top-management, unde sunt probleme foarte mari.
Va fi mult de lucru și voi întâmpina probleme numeroase, sunt perfect conștient de acest lucru. Dar cunosc administrație și procesele de lucru. Sunt convins că împreună vom transforma Primăria și vom performa pentru binele Constanței.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Serviciile Direcției Urbanism din cadrul Primărie Constanța, la un click distanță

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța lansează o platformă digitală ce le dă posibilitatea tuturor persoanelor să depună online cereri pentru eliberarea certificatelor de urbanism, autorizațiilor de construire sau autorizațiilor de desființare, precum și a altor documente care fac parte din procesul de autorizare a lucrărilor, în conformitate cu Legea 50/1991, fără a mai fi nevoie deplasarea fizică la birourile din cadrul instituției.

Aplicația poate fi accesată de pe site-ul Primăriei Municipiului Constanța – www.primaria-constanta.ro sau la următorul link – https://urbanism.primaria-constanta.ro/Urbanism/firstPage.jsp#.

Autoritatea locală continuă astfel procesul de digitalizare în cadrul instituției și simplifică procedura de depunere și obținere a documentațiilor de urbanism. Începând de astăzi, actele necesare pentru emiterea docmentelor amintite se pot depune atât online, prin portal, dar și fizic la Centrul de Informare Cetățeni din City Park Mall.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: