Societate

Declaraţia fiscală Unică a fost adoptată azi de Guvern. Ce termen pentru depunere a fost stabilit

mart. 15, 2018 Mihaela Tîrpan

Declaraţia Unică, formularul care va desfiinţa Declaraţia 600 precum și alte documente similare,a fost adoptată azi de Guvern.

Premierul Viorica Dăncilă a explicat astăzi, în ședința de Guvern că Declaraţia Unică va fi depusă o dată pe an, până la 15 iulie, de către persoanele fizice care au obligaţia să plătească CAS şi CASS. De asemenea, tot premierul a anunțat că termenul de plată pentru cele două dări a fost stabilit pentru 31 martie 2019, iar estimarea veniturilor pentru care se face plata se face pentru anul curent.

Eventualele rectificări ale declaraţiei din vară se pot face până la termenul plăţii, 31 martie, anul următor.

Declaraţia Unică va comasa şapte declaraţii actuale, toate celelalte urmând să dispară. Astfel, se renunță la următoarele declarații:

D200 – veniturile realizate din România

D201 – veniturile realizate din străinătate

D220 – venitul estimat/norma de venit

D221 – norme de venit- agricultură

D600 – venitul baza pentru CAS

D604 – stabilire CASS persoane fara venit

D605 – stopare CASS persoane fara venit

Formularul Declarației Unice a fost prezentat de jurnaliștii economica.net și poate fi studiată aici :

Un contribuabil poate beneficia de o reducere de 5% a contribuţiilor plătite către stat dacă plăteşte anticipat până la finalul anului şi încă 5% dacă depune declaraţia unică online, reducerea totală fiind de 10%, iar cei care sunt şi salariaţi vor fi scutiţi de plata CAS şi CASS în cazul veniturilor obţinute din drepturi de autor, a declarat joi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

“Această ordonanţă de urgenţă schimbă fundamental acest mecanism, şi anume trecem de la un sistem cu şapte declaraţii pentru persoanele fizice la o singură declaraţie unică. În primul rând, schimbăm alte chestiuni legate de modalitatea de plată, nu mai sunt patru plăţi anticipate, (…) avem o singură plată, o singură dată de depunere, şi anume data de 15 iulie în acest an, fiind un an în care practic facem o tranziţie de la sistemul anterior la (…) noul mecanism de declarare a contribuţiilor (…), urmând ca din anul următor să fie data de 15 martie ca dată de depunere a formularului şi, desigur, şi data de plată unică”, a mai explicat ministrul, într-o conferinţă de presă desfășurată la Palatul Victoria.

Comments

comments