Connect with us

Politica

Deputatul Robert Turcescu strânge relațiile cu primarul Mangaliei, Radu Cristian

admin

Publicat

la data de

Două zile la rând, pe 3 și 4 octombrie 2018, deputatul PMP de Constanța, Robert Turcescu, a întreprins acțiuni publice în sprijinul administrației din Mangalia. O administrație criticată în mod frecvent în presă și pe rețelele de socializare de neputință cronică, dezmăț financiar și abuz de putere!

Pe 3 octombrie 2018, parlamentarul de Constanța a susținut o declarație politică în plenul Camerei Deputaților, în care a cerut Guvernului și ministrului de finanțe, Orlando Teodorovici, să rezolve două probleme punctuale: apa caldă din Constanța (o criză între timp rezolvată) și varianta ocolitoare a municipiului Mangalia.

”A doua problemă, domnule Teodorovici, poate o auziți și pe asta, este de asemenea delicată și durează de vreo 8 ani. Încă din 2010, Guvernul României a aprobat prin Hotărârea 1045 indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții ”Varianta de ocolire Mangalia”. Despre ce e vorba? Realizarea unei infrastructuri rutiere proiectate pentru a trece prin partea de nord a municipiului Mangalia pe o lungime de 7,9 kilometri, cu două benzi de circulație, valoarea totală a investiției fiind de 27 de milioane de euro. Din 2010 li până în prezent, Primăria Mangalia a făcut numeroase demersuri către Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltării, CNADNR, Senat, Camera Deputaților, prim-ministru, ministrul finanțelor. Însă nu a reușit să obțină fondurile necesare pentru construcția variantei de ocolire a municipiului Mangalia. Sunt 8 ani și vorbim de un proiect cu o importanță vitală, atât pentru dezvoltarea municipiului Mangalia, cât și a stațiunilor din aria sa administrativă. Le știți prea bine: Olimp, Neptun, Jupiter, Venus, Cap Aurora și Saturn, în care există peste 120 de unități de cazare, care pot găzdui peste 50.000 de turiști Sunt 8 ani plini de promisiuni, de guverne formate din numeroase partide, dar care în acest proiect a rămas blocat din lipsa fondurilor. Mi se pare absolut strigător la cer și, de aici, de la tribuna Camerei Deputaților, le cer instituțiilor abilitate să aloce urgent fonduri pentru construcția variantei ocolitoare a municipiului Mangalia. Tăiați din pomenile electorale, pe care cu siguranță le pregătiți, și alocați bani pentru acest proiect de importanță majoră! – a spus Turcescu.

Vezi aici declarația în format video:

În ziua declarației politice, Turcescu a scris pe Facebook un text în care arăta că a discutat problema centurii de la Mangalia cu Teodorovici, care ar fi promis că se va informa de la ministrul transporturilor pe această temă. ”Sper ca primarul orașului Mangalia, domnul Cristian Radu, să primească o veste bună în perioada următoare”, scria deputatul PMP.

O zi mai târziu, Turcescu posta pe Facebook fotografii dintr-o vizită pe care i-a făcut-o primarului de Mangalia. Din această postare nu se înțelege dacă parlamentarul i-a dat vestea cea mare primarului, ci mai degrabă că a aflat de la acesta ceea ce deja știa și susținuse cu o zi în urmă, anume că Mangalia se confruntă cu trafic sufocant, vara, în lipsa variantei ocolitoare.

”Impreuna cu Florin Goidea, consilier judetean, am mers si astazi la Constanta, pentru audiente si discutii cu reprezentantii administratiilor locale, indiferent de culoarea lor politica. Am facut o oprire la Mangalia unde pret de o ora am discutat cu domnul Cristian Radu, primarul municipiului. Probleme multe: necazuri cu administrarea plajelor din zona care in mod aberant sint gestionate de Mediu in loc sa fie sub tutela primariilor, intirzieri birocratice pentru aprobarea proiectelor cu fonduri europene, traficul sufocant din perioada sezonului estival in absenta unei centuri ocolitoare si, desigur, criza financiara generata de perioada in care Santierul Naval de la Mangalia si-a incetat activitatea, timp in care bugetul local a fost vaduvit de sume importante. Voi incerca sa duc aceste mesaje in zona de decizie politica de la nivel central, prin luari de pozitie de la Tribuna Parlamentului, dar si prin organizarea unor dezbateri la Bucuresti despre soarta Litoralului romanesc.”, a scris Robert Turcescu.


Trebuie să mai spunem că varianta ocolitoare a Mangaliei a fost un proiect promovat de Guvernul Boc, la insistențele fostului primar și deputat de Mangalia, Zanfir Iorguș, și a prefectului de atunci, Claudiu Palaz. Relațiile actuale dintre Turcescu și Palaz sunt înghețate, în vreme ce Iorguș chiar nu mai contează în spațiul public.

Comments

comments

Politica

(Video) Tăriceanu se desparte de PSD pe tema alegerilor în două tururi!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ideea de a reveni la alegerea primarilor din două tururi de scrutin, dacă niciunul dintre candidați nu obține cel puțin 50% plus unu din voturi, așa cum a fost până în 2008, nu e de ieri, de azi. Încercări au tot fost de-a lungul timpului, însă, până în prezent, nu s-a ajuns la niciun rezultat, în special din cauza opoziției vehemente a PSD în Parlament, formațiunea care a deținut mulți ani supremația în Legislativ. O încercare eșuată a avut loc în urmă cu trei ani, înaintea alegerilor locale, când liberalii au insistat să fie reintrodusă, pe ultima sută de metri, alegerea primarilor din două tururi. Atunci, liberalii au insistat ca Guvernul condus la vremea respectivă de Dacian Cioloș să-și asume răspunderea și să dea o ordonanță de urgență pe această temă. Replica premierului tehnocrat nu s-a lăsat așteptată, Cioloș spunând că nu poate să-și asume ceva ceea ce parlamentarii nu vor.

Pentru că ne apropiem cu pași repezi de un nou scrutin, ideea revenirii la alegerile în două tururi ocupă din nou agenda publică, mai ales în urma insistențelor USR, care a depus în Parlament un proiect în acest sens. Prezent la Constanța, la finele săptămânii trecute, președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că formațiunea sa este categoric în favoarea alegerii primarilor în două tururi.

„Pentru că nu avem certitudinea câștigării a cât mai multor mandate de primar, noi susținem că alegerile locale pentru funcția de edil-șef să se facă în două tururi de scrutin. Măsura va fi discutată atunci când o să intre în dezbatere legea de organizare a alegerilor locale. Pentru noi (alegerea primarilor dintr-un singur tur – n.r.) e un handicap, în timp ce pentru partidele mari e un avantaj nemeritat“, a spus Tăriceanu.

Liberal-democrații lui Călin Popescu-Tăriceanu au mai punctat că această telenovelă cu revenirea la scrutinul din două tururi pentru primari putea fi încheiată de fostul premier Dacian Cioloș, în 2016, printr-o simplă ordonanță de urgență, dar „nu a vrut să facă lucrul acesta“.

USR și PLUS așteaptă minunea de la ALDE!

Prezent la rândul său la Constanța, tot la finalul săptămânii trecute, Dacian Cioloș a replicat liberalilor că e mai ușor să arunci problema în cârca altora decât să o rezolvi tu.

„ Am spus și susțin în continuare alegerea primarilor din două tururi. E cel mai democratic. Reintroducerea unei astfel de măsuri e una politică și trebuie asumată în Parlament, pentru că, altfel, oricând Legislativul poate să schimbe această decizie. Atunci, în 2016, am folosit un exercițiu de logică: Vor partidele din Parlament alegeri în două tururi? Iar dacă da, de ce au nevoie de o ordonanță de urgență? Dacă Guvernul dă o OUG, nu cumva există riscul ca tot o majoritate să anuleze ordonanța după alegeri, ceea ce duce implicit la anularea scrutinului. Și, atunci, cine e de vină? În 2016, toată lumea arunca pisica la Guvern pentru că era tehnocrat și le putea lua pe toate. Toată mizeria pusă în 25 de ani sub preș era scoasă atunci și aruncată la Guvernul tehnocrat în care puteai să dai, pentru că era an electoral. (…) Punctul meu de vedere a fost și atunci clar, cum este și acum: avem nevoie de alegeri în două tururi. Și, acuma, eu îl invit pe domnul Tăriceanu să susțină (proiectul -n.r.) alături de PNL, alături de USR, alături de PMP, alături de UDMR, că eu cred că numai PSD nu este de acord cu două tururi. Păi atunci ce discuție mai avem? Hai să votăm legea. Săptămâna viitoare poate fi gata votată legea și avem alegeri în două tururi. Și eu o susțin. Mă duc și-l felicit pe domul Tăriceanu, dacă face lucrul ăsta. Dar să-l facă!“, a spus Cioloș.

Ideea revenirii alegerii primarilor din două tururi este susținută și de USR, care prin vocea liderului Dan Barna a spus că măsura este unul din punctele principale ale campaniei „fără penali în funcții publice“.

„În prezent, reprezentativitatea unor primari se bazează pe votul a 8 sau 12% din electorat, ceea ce este ridicol. Am folosit toate instrumentele legale pentru modificarea legii alegerilor locale. Am văzut acum că și ALDE începe să dea semnale că ar trebui să revenim la alegerea primarilor din două tururi, ceea ce este un lucru bun. Faptul că au pusee de normalitate e surprinzător, dar lăudabil“, a subliniat Barna.

Așadar, în condițiile în care și ALDE, partenerul de alianță al PSD, dorește revenirea alegerii primarilor din două tururi, sunt șanse mari ca alegerile locale din 2020 să fie mult mai interesante, iar scrutinul pentru primar să se desfășoare în două etape. Timpul ne va demonstra dacă, într-adevăr, ALDE va întoarce armele împotriva PSD sau dacă declarațiile lui Tăriceanu sunt doar pentru a da bine în ochii electoratului.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ordonanța privind taxa pe lăcomie va fi modificată! Principiile vor rămâne aceleași

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene a creat panică în mediul de afaceri românesc, în special în cel bancar. Ordonanța ar afecta băncile din România, care vor plăti din 2019 o taxă pe active, denumită în termeni populari „taxa pe lăcomie”, dacă ROBOR depăşeşte o anumită valoare. Îngrijorarea este că taxa ar putea să lase băncile fără aproximativ 70% din profit. După valul de critici, cei din coaliția de guvernare au acceptat să discute o eventuală modificare a actului normativ. Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, la Constanța, că OUG 114/2018 va fi modificată.

„Suntem într-un proces avansat de discuții cu operatorii economici. Împreună cu cei din coaliție am organizat o suită de consultări cu reprezentanții mediului economic, începând cu mediul bancar, și care ne-au permis să sesizăm care sunt ajustările necesare. În mare parte, aceste modificări sunt pregătite și urmează ca, săptămâna viitoare, să încheiem discuțiile din coaliție, iar până la finele lunii Guvernul să vină cu modificările“, a punctat Tăriceanu.

Cu toate acestea, cel de-al doilea om în stat a spus că OUG 114/2019 își va păstra principiile pe care s-a clădit.

„Principala îngrijorare a noastră pentru care a fost dată această ordonanță a fost intenția de a majora prețurile la gaze cu 17% pentru consumatorii casnici de la 1 ianuarie 2019. De aceea am plafonat prețurile la gaze prin această OUG. Și acest lucru va rămâne, mai ales că legislația europeană ne permite să plafonăm prețurile. De asemenea, am sesizat că nivelul dobânzilor practicate de bănci pentru credite este cu mult mai ridicat decât cel practicat în Europa centrală și de vest. Le-am explicat celor din sistemul bancar că acest lucru nu mai poate să continue. De aceea a fost introdusă taxa pe activele bancare. În plus, nu se modifică nici prevederea privind salarizarea personalului din construcții. Repet, Ordonanța nu a fost dată pentru a pune cuiva bețe în roate, ci pentru a corecta anumite lucruri. Spre exemplu, de ce în România băncile să meargă în continuare cu aceeași placă: riscul de țară. Economia României este matură în momentul de față și avem creșteri economice cum nu sunt în alte state. Iar noi auzim aceeași poveste cu riscul de țară. Hai să vedem cât e riscul de țară? Băncile nu sunt instituții de ajutor social, dar ele trebuie să facă profit, dar un nivel defavorizat pentru clienții din România“, a afirmat Tăriceanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

De ce nu are România autostrăzi? Tăriceanu: „Este o vină colectivă a guvernelor și miniștrilor Transporturilor“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Mișcarea #șîeu declanșată de omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi (cel care a construit un metru de autostradă) și care are menirea de a atrage atenția celor de la putere că România are nevoie de autostrăzi nu avea cum să nu capteze atenția politicienilor. Prezent la Constanța, președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, care este și președintele Senatului, a declarat că împărtășește nemulțumirile și preocupările cetățenilor față de rămânea în urmă în ceea ce privește infrastructura. El a explicat că, totuși, în bugetul de anul acesta, „care a fost intenționat întârziat prin diferite șicane“, are prevăzute sume importante pentru proiecte de infrastructură, inclusiv pentru cele de refacere a căii ferate și de construcția de autostrăzi. Președinte Senatului a spus că România nu are autostrăzi, în principal, din cauza legislației greoaie și stufoase, în special celei privind achizițiile publice.

„Aș spune că este și o vină colectivă a tuturor guvernelor și miniștrilor Transporturilor care s-au perindat și care nu au fost capabili să stabilească niște priorități. În plus, procedurile sunt greoaie, licitațiile sunt mereu contestate și plimbate prin justiție câte doi ani“, a spus Tăriceanu.

Liderul ALDE a spus că, în principiu, cei de la Drumurile Naționale au promis că vor finaliza în 2019 180 de kilometri de autostradă, dar este curios cum vor evolua lucrurile, „dacă nu mai descoperă pe traseul autostrăzii trecerea de lilieci, dacă nu trec liliecii trec urșii sau melcii, s-ar putea să fie ceva“. Întrebat de Ordinea câți kilometri de autostradă s-au finalizat în mandatul său de premier 2004 – 2008, Tăriceanu a ridicat din umeri și a spus că nu își mai aduce aminte, pentru că au trecut mai bine de 10 ani. El l-a ironizat și pe actualul președinte al PNL, Ludovic Orban, care a fost ministru al Transporturilor în mandatul său la Palatul Victoria. În mod ironic, Călin Popescu-Tăriceanu a spus că a „dat lovitura cu Orban ca ministru al Transporturilor. A fost un ministru excepțional, s-a remarcat profund“.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: