Conecteaza-te cu noi

Actual

Dezbatere pe tema turismului. Ce propuneri sunt și când ar putea ajunge la promulgare Legea turismului

Published

on

În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, Ministerul Turismului a lansat în consultare publică proiectul Legii Turismului care este disponibil accesând link-ul: http://turism.gov.ro/web/2017/08/24/proiect-de-act-normativ-8/. Dezbaterea publică a proiectului de lege a avut loc, astăzi, în sala Remus Opreanu a Palatului Administrativ din municipiul Constanța. Discuțiile au fost coordonate de către ministrul Turismului Mircea Titus Dobre, în sală fiind prezenți reprezentanți ai autorităților locale și agenți economici din județele Constanța, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea.

“Au venit colegi din țară, agenți economici, cu lucruri extraordinar de bune pentru proiect, cum am și spus: la firul ierbii, pentru că acest proiect timp de opt ani a fost dezbătut în comitetul consultativ în turism, dar niciodată nu a fost dezbătut la nivelul României. Noi am schimbat acest mod de abordare, în așa fel încât am scris că turismul trebuie să reprezinte o prioritate națională. Dacă vorbim doar de draftul proiectului, încă nu avem multe lucruri în spus, ceea ce vrem să adăugăm este a acorda dreptul de preemțiune pentru cei care dețin unități de cazare pe litoralul Mării Negre, chiar Dobrogea, pentru că vorbim și de Deltă, să le dăm drept de preemțiune pentru închirierea plajelor, bineînțeles, conform legii, pe modul în care respectiva plajă a fost evaluată de un evaluator acreditat de statul român sau de ANEVAR (Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România – n.r.) sau, dacă nu dorește să se scoată loturile respective la o licitație publică. (…) Transmit mesaje pozitive agenților economici de pe litoral, să fie constructivi și, în momentul unei dezbateri publice, trebuie să tratăm lucrurile general și nu pe cazuri particulare, chiar dacă avem o problemă personală”, a declarat ministrul Turismului la Constanța.

Nu crede în datele INS

Întrebat cum apreciază sezonul estival din acest an, în funcție de datele pe care le deține, ministrul Turismului a explicat că INS nu a făcut publice evaluările, dar și la momentul în care reprezentanții Institutului de Statistică vor veni cu informații și cifre, acestea vor fi relative, potrivit ministrului Dobre.

“Nu am de unde să știu pentru că încă nu am primit datele de la Institutul Național de Statistică, dacă a fost o creștere sau o descreștere. Chiar nu știu în acest moment, nu am aceste date. După cum am mai declarat, datele INS sunt relative, nu sunt date 100% sigure”, a explicat ministrul.

Voucherele de vacanță, conform termenelor stabilite

Advertisement

Pe tema voucherelor de vacanță, ministrul a explicat că acestea au termene care se respectă, acestea având o valoare de 1.450 lei pentru angajatul public de la stat.

“Toate instituțiile publice locale și centrale au termen: în perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018, suntem în termen, să acorde acele vouchere de vacanță. Orice primă sau sistem de plată a unei indemnizații de vacanță se dau sub forma voucherelor de vacanță în valoare de 1.450 lei pentru angajatul în sistemul public de stat. În această perioadă trebuie să se dea. OK, nu s-au dat la ultima rectificare, se vor da de la 1 ianuarie 2018”, susține ministrul Mircea Dobre.

În luna decembrie, Legea turismului ar putea ajunge pe masa președințelui pentru promulgare

Încă din deschidere, ministrul Dobre a ținut să menționeze faptul că Legea Turismului va fi promulgată cel mai probabil până la sfârșitul anului, susținând că o noutate pentru acest document este dat de dreptul de preemțiune al agenților economici care dețin unități de cazare pe litoral, respectiv ca aceștia să ia plajele în chirie pe o perioadă de 5 ani, de exemplu. De asemenea, ministrul Turismului propune înființarea Poliției Turismului, for ce ar putea fi înființat de către autoritățile locale. În același timp, ministrul Dobre și-a propus ca la începutul lunii viitoare să termine dezbaterile pe legea turismului și la finalul sesiunii parlamentare, adică în luna decembrie, legea să fie trecută de Parlament pentru a ajunge la președintele Iohannis.

“Dacă mergem pe timpul optimist, să zicem că pe 2 octombrie terminăm dezbaterea publică la nivel de București și Ilfov… în trei săptămâni… eu sper că undeva până la sfârșitul sesiunii parlamentare, adică luna decembrie, să o avem trecută de Parlament, apoi să meargă pentru promulgare la președintele României”, explică Mircea Dobre.

Cerințele lui Făgădău și răspunsurile ministrului Dobre

Dacă agenții economici prezenți în sală s-au rezumat la a cere ceva corecturi în document, fără a pune în dificultate mersul lucrurilor în ceea ce privește viitoarea lege, primarul Constanței a cerut unificarea definițiilor, respectiv a celei de complex hotelier și a taxei de promovare și dezvoltare a turismului.

Advertisement

În replica, ministrul Mircea Dobre i-a explicat următoarele, cu precizarea că PSD are ca obiectiv scoaterea taxelor și i-a sugerat edilului Constanței că doar la nivel local ar putea să existe o taxa specială în acest sens și aici este nevoie de un punct de vedere comun al asociațiilor din turism. “PSD vrea să scoată taxe, nu să le pună în lege”, a fost replica ministrului Dobre, la scurt timp primarul Făgădău părăsind și sala.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions