Conecteaza-te cu noi

Societate

Din 15 martie, demarează Proiectul ”Fii avocat în școala ta”. În Constanța vor fi 11 unități de învățământ-pilot

Published

on

Luni, 7 martie, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a semnat un parteneriat instituțional cu Baroul Constanța în vederea derulării în perioada următoare (15 martie- 15 iunie) a proiectului Fii avocat în școala ta!, proiect inițiat, finanțat și implementat de Uniunea Națională a Barourilor din România.

Scopul Protocolului de colaborare îl reprezintă promovarea și implementarea eficientă a proiectelor de educație juridică non-formală în învățământul preuniversitar din județul Constanța, prin facilitarea accesului elevilor la cunoștințe elementare în privința drepturilor și responsabilităților lor, precum și a răspunderii lor civile și penale.

Proiectul Fii avocat în școala ta! cuprinde 5 module, după cum urmează:

  1. Fii avocat în școala ta! – Mic ghid de orientare profesională (Informații despre profesiile juridice, rolul fiecărui profesionist al Dreptului, organizarea judiciară etc.);
  2. Ce înseamnă să fii liber?Libertatea mea se termină unde începe libertatea ta Despre bullying și alte agresiuni;
  3. Fii COOL, fără să fii Penal– Infracțiunile de violență. Infracțiunile care vizează patrimoniul;
  4. Fii COOL, fără să fii Penal– Infracțiunile privitoare la viața sexuală. Infracțiunile legate de substanțe;
  5. Fii COOL, fără să fii Penal– Infracțiunile informatice.

Un număr de 30 de avocați voluntari din cadrul Baroului Constanța, în colaborare cu profesorii diriginți și profesorii de discipline socio-umane, vor susține modulele menționate mai sus în 11 unități de învățământ-pilot din municipiul Constanța. Grupul țintă este format din elevii claselor a VII-a, a IX-A, a X-a și a XI-a.

”Un astfel de proiect vine să completeze nevoia elevilor noștri de a se poziționa într-un mediu social aflat în continuă schimbare, cu rigori legislative necunoscute sau cunoscute parțial în acest moment. Pentru funcționarea corectă și coerentă a unei comunități, membrii acesteia trebuie să respecte regulile de conviețuire, drepturile și obligațiile fiecărei persoane. În egală măsură este importantă conștientizarea și asimilarea consecințelor. Proiectul în sine urmărește o familiarizare a elevilor cu un proces decizional etic, finalizat prin asigurarea unei concordanțe reale între valorile umane și acțiunile sociale declanșate prin participarea la viața societății. Responsabilitatea socială se învață și se exersează. În acest context, proiectul propus de Baroul Constanța reprezintă o modalitate atractivă de învățare și exersare pentru un viitor cetățean responsabil.”, a afirmat prof. Sorin Mihai, inspector școlar general.

Advertisement

”Orice act educațional este, în esență, preventiv. De aceea, educația juridică este extrem de importantă și trebuie să înceapă cât mai devreme în școală. Avocații pot inspira tinerii să devină cetățeni activi, să ia decizii responsabile din punct de vedere etic în viața lor de zi cu zi și să demonstreze empatie și respect pentru ceilalți membri ai societății. În cadrul deschis și flexibil al modulelor de Educație juridică non-formală, avocații voluntari își propun să ajute tinerii să își formeze reflexe juridice sănătoase și să devină adulți responsabili.”, a afirmat avocat Teodora Calipetre, coordonatorul proiectului, Baroul Constanța.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions