Energie&Mediu

Din gafă în gafă. Ministrul Energiei și legătura dintre Centrala de la Cernavodă, eoliene și cărbuni

mart. 24, 2018 Mihaela Tîrpan

Anton Anton, ministrul Energiei din Guvernul Dăncilă o ține din gafă în gafă. Poate fi simplu munit ministrul care habar nu are despre activitatea din instituția pe care, teoretic, o coordonează. Zilele trecute, ministrul Anton a spus că în data de 20 martie, toate turbinele eoliene din România au îngheţat. Și declarația a continuat printr-o explicație demnă de transmis. Anton Anton a spus că producţia de energie electrică a fost suplinită de cărbune. Cum se prezintă situația în teren? Niciodată producţia din surse eoliene nu a fost zero, iar puterea medie a “moriştilor de vânt” a fost aproape cât a unei unităţi de la Cernavodă.

“Aş începe cu următoarea afirmaţie care este destul de dură: hai să nu tăiem ceva înainte de a pune ceva în loc. Adică România este o ţară binecuvântată de Dumnezeu. E o ţară care dispune de resurse bogate de energie regenerabilă, hidro, geotermală, biomasă, energie eoliană, solară şi din resurse clasice, cărbune, gaz, petrol… nuclear. Haideţi să ne uităm la structura producţiei de energie într-o zi oarecare. Alaltăieri, de exemplu, au îngheţat centralele eoliene, toate. Şi ce am pus în loc? Am pus în loc cărbune, că n-am avut ce să punem altceva. Că hidro deja era la maximum. Adică eu cred că trebuie să păstrăm un echilibru şi acest echilibru este cel care va sta la baza strategiei pe care o dezvoltăm şi pe care, aşa cum am promis, până la sfârşitul anului o vom adopta”, a spus Anton Anton, citat de Agerpres.

Declaraţia referitoare la “îngheţul tuturor centralelor eoliene” a fost făcută pe data de 22 martie şi, potrivit declaraţiei ministrului Energiei, fenomenul s-ar fi întâmplat cu două zile în urmă, deci la 20 martie, transmite aceeași sursă.

În acea zi însă, eolienele au produs energie electrică, la o putere orară aproape egală cu cea a unui reactor de la Cernavodă, iar ponderea cărbunelui în mixul energetic nu a explodat, scriu jurnaliștii de la economica.net, care prezintă și datele centralizate de Transelectrica, operatorul sistemului energetic național.

Astfel, producţia de energie electrică a fost la o putere orară medie de 9.078 MW, iar consumul mediu a fost de 8.142, deci România a fost exportator de energie electrică.

Iată care a fost aportul fiecăreia dintre sursele de generare de electricitate, în data de 20 martie:

Hidro: 3.329 MW
Cărbune: 2.190 MW
Hidrocarburi: 1.401 MW
Nuclear: 1.391 MW
Eoliene: 688 MW
Fotovoltaice: 41 MW
Biocombustibil: 39 MW

Deci, în data indicată de ministrul Energiei, eolienele, despre care a spus că sunt îngheţate, toate, au produs la o putere orară medie de 688 MW. O unitate a centralei de la Cernavodă are o putere instalată de 700 MW.

 

Comments

comments