Connect with us

Societate

Din România la Limoges, la Concursul Internaţional de Harpă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Asociația „Concursul francez de Harpă“ și Conservatorul Regional din Limoges au organizat ediția a IX-a a concursului international de Harpă, unicul în Franţa de acest gen. Concursul, deschis candidaților de diferite niveluri, fără limită de vârstă, există din 2010. Succesul său a fost imediat, cu 113 de participanți, și se confirmă în fiecare an, asigurat de angajamentul constant al organizatorilor și de difuzarea prin internet. Ediția actuală a găzduit 163 de tineri din 22 de țări, printre care: Austria, Anglia, Lituania, România, Albania, Moldova, dar și Statele Unite și Asia. Acestă competiţie permite fiecărui concurent să-și cunoască nivelul, sancționându-i performanţa printr-un certificat: diplomă de merit, de participare, premiul II, premiul I. Artiştii au în plus ocazia de a consulta profesionisti şi profesori. Expozanţii de harpe, factorii « Instrumentarium » (Salvi si Lyon & Healy) şi Camac au pus la dispozitia competitorilor instrumente de calitate pentru pregatirea probelor. Numeroase  recompense au fost de asemenea oferite de « Asociația Harpistilor și Prietenilor Harpei ».

Cofondatoarele concursului sunt harpistele concertiste Marie-Monique Popesco și Véronique Chenuet.

Marie-Monique Popescu, fiica compozitorului român Traian Popescu, a absolvit Conservatorul Superior de Muzică din Paris. A predat la Centrul de Formatori şi Profesori din  Bordeaux, la Conservatorul din Rueil-Malmaison, și din Limoges. Autoare de cărți și metode pentru harpă, ea este membru de juriu pentru concursuri naționale și internaționale. A cântat în Franța, în Marea Britanie și în Italia, fie cu duo-ul său de harpă, fie cu trioul Ars Viva (vioară, vioară, violoncel și harpă). Artistă eclectică, a fost invitată la festivalul „Muzică în Polinezia“ din Tahiti, şi a cântat în diferite orchestre: Orchestra Pro Musica de Paris, Orchestre Philharmonique de Versaille. Dirigează orchestra de coarde specializată în muzică barocă din Limoges, “Ansamblul Polymnia”.

Véronique Chenuet, premiul întâi de harpă la Conservatorul Superior de Muzică din Paris, este profesoară la Conservatorul din Angers și din Choletais. Integreză diverse orchestre (Orchestre National de Loire, Pygmalion …). Se dedică cu pasiune promovării harpei și a repertoriului său. Concertist solist abordând un larg repertoriu, a luat parte la numeroase creații în festivaluri, printre care « Festivalul secolului al XX-lea » din Angers și la “Folle Journée”. Membru fondator al Trioului Mélusine (alto, flaut și harpă), concertează în Anglia, Germania, Japonia, Martinica, Olanda, Taiwan … A participat la creaţiile mondiale a numeroase piese de muzică de cameră. Este membru din juriul concursului de Harpă din Limoges, printre alte prestigioase personalități muzicale.

Două românce au obţinut premii

În a doua zi a concursului, am întâlnit două tinere candidate, eleve la Colegiul Național de Muzică “George Enescu” din București, în clasa artei doamnei Miruna Vidican. Ileana Chirilă, de 12 ani, pasioată și de pian, a obţinut primul premiu la concursul național “Timotei Popovici” din Sibiu, al treilea premiu la concursul internațional de la Porto și al doilea la concursul “Lira de aur” din Suceava, în 2017. A interpretat frumos o piesă de Félix Godefroid, “Harpa eoliană”. Colega sa, Daria Cristiana Văcăroiu, studiază harpa de 4 ani.  Ȋnscrisă la pian, ea urmează un de asemenea un curs de canto  și cântă în competiții acompaniată de harpă. La numai 14 ani are o carieră promițătoare: în ţară finalistă a concursului “Next Star” (2016), câștigătoare a Olimpiadei naționale din Arad şi din Sibiu și a concursului “Super Kids Germania” cu o prestaţie voce şi  harpă. Semifinalistă în concursul “Românii au talent”, apoi la “Tours Music Fest” din Italia, ea a fost invitată la emisiuni de televiziune în Italia (2016) și în Statele Unite ale Americii (2017). A câștigat două premii II la concursul  din Saluzzo și din Porto în 2017. La Limoges a cucerit juriul interpretând “Maud” de Carl Oberthur și Dansul Oriental de Aram Khachaturian. Bine pregatite, încântate să participe la acest concurs francez, tinerele doresc să integreze mai tâziu marile conservatoare din Paris şi Roma. Conștiențe de exigenţele occidentale, dar și de oportunitățile pentru viitoarea lor carieră, ele se dedică cu pasiune şi seriozitate competițiilor și studiului. În străinătate, îşi vor putea experimenta cu adevărat talentul şi perfecţiona aptitudinile. Limoges reprezintă o etapă interesantă pentru parcursul lor muzical. Ȋncurajate de călduroasa primire a organizatorilor, impresionate de calitatea instrumentelor, ele au ascultat cu atenţie interpretarea celorlalţi concurenți. După tracul probelor, așteptăm împreună rezultatul deliberărilor. În cele din urmă, două chipuri fericite, pline de farmec, imortalizează aceste momente pe peliculă: Ileana a obținut premiu II și Daria Cristiana, un premiu I. Amândouă sunt deja dornice să reînnoiască această experiență frumoasă la ediția următoare!

De CRISTIANA ESO

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Pensii plătite din Fondul de rezervă. Guvernul a alocat… 43 de milioane de lei!

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Executivul a decis, la ultima ședință de Guvern, suplimentarea bugetului Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale cu suma totală de 43.236.000 lei din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului pentru anul 2018. Banii vor fi folosiţi pentru plata pensiilor, ajutoarelor de bătrâneţe, precum şi pentru achitarea comisionului poştal aferent drepturilor de asigurări şi asistenţă socială, scrie News.ro, potrivit Digi24.ro.

“S-au înregistrat cheltuieli mai mari decât cele estimate iniţial din cauza faptului că au fost introduse în plată dosare noi de pensionare în număr mai mare decât s-a anticipat, dar şi din cauza creşterii cu 10% a cheltuielilor pentru transmiterea şi achitarea drepturilor finanţate din bugetul asigurărilor sociale de stat la domiciliul beneficiarilor, ca urmare a majorării la 1,1% a comisionului poştal, conform prevederilor art. 8 din OUG nr. 102/2018”, a explicat ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi.

Bugetul instituţiei a fost suplimentat cu suma de 43.236.000 din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului pentru anul 2018. Astfel, 42.566.000 de lei sunt necesari pentru plata pensiilor şi ajutoarelor de bătrâneţe şi pentru achitarea comisionului poştal aferent, majorat la 1,1 %.

De asemenea, suma de 670.000 de lei este prevăzută pentru achitarea comisionului aplicat pensiilor, ajutoarelor şi indemnizaţiilor plătite din bugetul de stat (460.000 lei), dar şi pentru cel aplicat pentru plata beneficiilor de asistenţă socială (210.000 lei), Capitolul 68.01 “Asigurări şi asistenţă socială”, titlul 20 “Bunuri şi servicii” din bugetul MMJS urmând să fie majorat în acest sens, potrivit aceleiași surse.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

“Intelect Parc” de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii devine tărâmul magic al copiilor din Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța și Asociația “Împreună pentru Viitor” Constanța au inaugurat “Intelect Parc”, un loc de joacă pentru toți copiii din orașul Constanța și nu doar pentru ei, oricine este așteptat să intre în tărâmul magic al copilăriei.

Adrian Bîlbă, directorul Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, transmite că noua locație pentru copii este un concept inovativ de parc pentru România.

“Prin acest concept inovativ de parc ne propunem să le oferim copiilor o alternativă utilă și plăcută de a-și petrece timpul liber, departe de calculator, în aer liber, socializând și dezvoltându-se intelectual prin jocurile minții”, susține doctorul Adrian Bîlbă.

Mai multe informații despre cum își pot petrece timpul liber copiii dvs, aflați din declarația video a doctorului Bîlbă:

Informații utile: INTELECT PARC este un concept nou de parc pe care Asociația Impreuna pentru Viitor Constanta îl propune copiilor și care reunește numai jocuri în mărime uriașă, de stimulare intelectuală, socializare și divertisment. Copiii vor putea să joace în INTELECT PARC, șah, cu piese gigantice, pe o tablă de xmp, Turnul instabil, Scrable – Jocul cuvintelor, x si 0, jocul Dame, joc de Cărți uriașe, dar și jocurile copilăriei care au fascinat generații întregi, Nu te supăra frate, Piticot și Roata Provocărilor. Toate aceste jocuri au fost concepute în marime uriașă, astfel încât să fie jucate în aer liber și să permită copiilor să facă mișcare în timp ce le joacă.

În trecut, noi jucam Piticot stând pe scaun, în jurul mesei, acum, cei mici vor juca un Piticot în mărime naturală, aruncând cu zaruri foarte mari pentru a înainta în căsuțele jocului și vor fi pionii care fac mișcarile pe tabla de joc. Indiferent că sunt jocuri de echipă sau individuale, copiii vor fi provocați să gândească, să calculeze, să își dezvolte vocabularul, să își testeze istețimea și echilibrul, să învețe să piardă cu onoare, să își ajute coechipierii, când este cazul.

Sunt invitați la inaugurarea INTELECT PARC, elevii școlilor care au participat la Proiectul „Invățăm cum să ajutăm”, prin intermediul căruia s-au strans suma de 26.075,5 lei. Proiectul i-a învățat pe copii să organizeze singuri evenimente și campanii de strângere de fonduri pentru diverse cauze sociale. Considerând că există nevoia de parcuri și zone recreative în aer liber, copiii au adoptat aceasta cauză și toți banii strânși de ei au fost investiți de către Asociația Împreună pentru Viitor Constanța, într-un parc – INTELECT PARC. Fondurile mici nu au permis angajarea unui constructor de parcuri din străinătate, cum se dorea inițial, dar pentru a respecta promisiunea făcută copiilor, prin creativitate și dorința de a le oferi ceva util și deosebit, Asociația a venit cu acest concept nou de parc.

INTELECT PARC este și la figurat și la propriu, parcul copiiilor constănțeni. Elevii care și-au finanțat parcul sunt de la școlile: Școala Gimnazială Nr.11 “Dr. Constantin Angelescu” Constanța, Școala Gimnazială Nr.12 “B.P.Hașdeu” Constanța, Școala Gimnazială Nr.16 “Marin Ionescu Dobrogeanu” Constanța, Școala Gimnazială Nr.28 “Dan Barbilian” Constanța, Școala Gimnazială Nr.30 „Gheorghe Țițeica” Constanța, Școala Gimnazială Nr.33 “Anghel Saligny” Constanța, Școala Primară “Colibri” Constanța, Colegiul Național Pedagogic “Constantin Brătescu” Constanța, Liceul Teoretic “Ovidius” Constanța, Liceul Internațional de Informatică Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Salarii mai mari doar pentru unii. Ce proiect se află pe masa miniștrilor în ședința de azi

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Salariul minim brut creşte la 2.080 de lei de la 1 ianuarie 2019. Pentru cei cu studii superioare şi vechime de minimum un an, salariul va fi de 2.350 lei pe lună.

Astfel, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi majorat la 2.080 lei lunar, iar salariul minim brut pentru angajaţii cu studii superioare şi vechime de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare va fi de 2.350 de lei, de la 1 ianuarie, a anunţat premierul Viorica Dăncilă, iar proiectul va fi discutat în ședința de Guvern de vineri.

Conform proiectului, în 2019 tariful orar este de 12,43 lei pentru un program complet de lucru de 167,333 ore.  Numărul maxim de contract pentru salariul minim (pentru cei cu studii superioare şi cu vechime de peste 15 ani) de 2.350 lei este de 350.000 de persoane.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: