Connect with us

Societate

Din România la Limoges, la Concursul Internaţional de Harpă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Asociația „Concursul francez de Harpă“ și Conservatorul Regional din Limoges au organizat ediția a IX-a a concursului international de Harpă, unicul în Franţa de acest gen. Concursul, deschis candidaților de diferite niveluri, fără limită de vârstă, există din 2010. Succesul său a fost imediat, cu 113 de participanți, și se confirmă în fiecare an, asigurat de angajamentul constant al organizatorilor și de difuzarea prin internet. Ediția actuală a găzduit 163 de tineri din 22 de țări, printre care: Austria, Anglia, Lituania, România, Albania, Moldova, dar și Statele Unite și Asia. Acestă competiţie permite fiecărui concurent să-și cunoască nivelul, sancționându-i performanţa printr-un certificat: diplomă de merit, de participare, premiul II, premiul I. Artiştii au în plus ocazia de a consulta profesionisti şi profesori. Expozanţii de harpe, factorii « Instrumentarium » (Salvi si Lyon & Healy) şi Camac au pus la dispozitia competitorilor instrumente de calitate pentru pregatirea probelor. Numeroase  recompense au fost de asemenea oferite de « Asociația Harpistilor și Prietenilor Harpei ».

Cofondatoarele concursului sunt harpistele concertiste Marie-Monique Popesco și Véronique Chenuet.

Marie-Monique Popescu, fiica compozitorului român Traian Popescu, a absolvit Conservatorul Superior de Muzică din Paris. A predat la Centrul de Formatori şi Profesori din  Bordeaux, la Conservatorul din Rueil-Malmaison, și din Limoges. Autoare de cărți și metode pentru harpă, ea este membru de juriu pentru concursuri naționale și internaționale. A cântat în Franța, în Marea Britanie și în Italia, fie cu duo-ul său de harpă, fie cu trioul Ars Viva (vioară, vioară, violoncel și harpă). Artistă eclectică, a fost invitată la festivalul „Muzică în Polinezia“ din Tahiti, şi a cântat în diferite orchestre: Orchestra Pro Musica de Paris, Orchestre Philharmonique de Versaille. Dirigează orchestra de coarde specializată în muzică barocă din Limoges, “Ansamblul Polymnia”.

Véronique Chenuet, premiul întâi de harpă la Conservatorul Superior de Muzică din Paris, este profesoară la Conservatorul din Angers și din Choletais. Integreză diverse orchestre (Orchestre National de Loire, Pygmalion …). Se dedică cu pasiune promovării harpei și a repertoriului său. Concertist solist abordând un larg repertoriu, a luat parte la numeroase creații în festivaluri, printre care « Festivalul secolului al XX-lea » din Angers și la “Folle Journée”. Membru fondator al Trioului Mélusine (alto, flaut și harpă), concertează în Anglia, Germania, Japonia, Martinica, Olanda, Taiwan … A participat la creaţiile mondiale a numeroase piese de muzică de cameră. Este membru din juriul concursului de Harpă din Limoges, printre alte prestigioase personalități muzicale.

Două românce au obţinut premii

În a doua zi a concursului, am întâlnit două tinere candidate, eleve la Colegiul Național de Muzică “George Enescu” din București, în clasa artei doamnei Miruna Vidican. Ileana Chirilă, de 12 ani, pasioată și de pian, a obţinut primul premiu la concursul național “Timotei Popovici” din Sibiu, al treilea premiu la concursul internațional de la Porto și al doilea la concursul “Lira de aur” din Suceava, în 2017. A interpretat frumos o piesă de Félix Godefroid, “Harpa eoliană”. Colega sa, Daria Cristiana Văcăroiu, studiază harpa de 4 ani.  Ȋnscrisă la pian, ea urmează un de asemenea un curs de canto  și cântă în competiții acompaniată de harpă. La numai 14 ani are o carieră promițătoare: în ţară finalistă a concursului “Next Star” (2016), câștigătoare a Olimpiadei naționale din Arad şi din Sibiu și a concursului “Super Kids Germania” cu o prestaţie voce şi  harpă. Semifinalistă în concursul “Românii au talent”, apoi la “Tours Music Fest” din Italia, ea a fost invitată la emisiuni de televiziune în Italia (2016) și în Statele Unite ale Americii (2017). A câștigat două premii II la concursul  din Saluzzo și din Porto în 2017. La Limoges a cucerit juriul interpretând “Maud” de Carl Oberthur și Dansul Oriental de Aram Khachaturian. Bine pregatite, încântate să participe la acest concurs francez, tinerele doresc să integreze mai tâziu marile conservatoare din Paris şi Roma. Conștiențe de exigenţele occidentale, dar și de oportunitățile pentru viitoarea lor carieră, ele se dedică cu pasiune şi seriozitate competițiilor și studiului. În străinătate, îşi vor putea experimenta cu adevărat talentul şi perfecţiona aptitudinile. Limoges reprezintă o etapă interesantă pentru parcursul lor muzical. Ȋncurajate de călduroasa primire a organizatorilor, impresionate de calitatea instrumentelor, ele au ascultat cu atenţie interpretarea celorlalţi concurenți. După tracul probelor, așteptăm împreună rezultatul deliberărilor. În cele din urmă, două chipuri fericite, pline de farmec, imortalizează aceste momente pe peliculă: Ileana a obținut premiu II și Daria Cristiana, un premiu I. Amândouă sunt deja dornice să reînnoiască această experiență frumoasă la ediția următoare!

De CRISTIANA ESO

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Viciu de procedură sau acțiune deliberată a statului român privind consumul de etnobotanice?

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Asociația Tomis Antidrog Constanța face apel la modificarea de urgență a cadrului legislativ care permite consumul de ”droguri usoare” fără o răspundere penală.

”Ne arătăm îngrijorarea, dar și indignarea, privind acest proiect legislativ care va conduce cu siguranță la o creștere substanțială a consumului de droguri și care va permite din nou deschiderea magazinelor ”de vise”. Într-o societate în care nu se investesc bani în prevenția și educarea tinerilor privind consumul de droguri, alcool sau tutun, această măsură vine ca o încurajare privind consumul. În cursul lunii octombrie și noiembrie, vom demara o serie de acțiuni în școlile și liceele din Constanța,îin parteneriat cu instituțiile abilitate asupra acestui subiect, pentru a explica tinerilor pericolele la care se expun. Etnobotanicele (drogurile sintetice) reprezintă o nouă categorie de droguri psihoactive, create în urma experimentelor și a cercetărilor conduse asupra compoziției și a efectelor drogurilor psihoactive deja existente. Acestea sunt produse în locații ascunse sau în laboratoare clandestine. Drogurile sintetice au aceleași efecte ca drogurile psihoactive populare, cum ar fi cocaina, morfina sau canabisul și au în compoziție substanțe chimice legale disponible pe piață. Chiar daca efectele rezultate sunt aceleași cu cele ale drogurilor populare, structura lor chimică e complet diferită de a acestora.”, a precizat George Drăgan, președinte Tomis Antidrog Constanța.

În data de 12 septembrie 2018,  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a decis că: “Procurarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive de către consumatorul final în vederea consumului propriu , efectuată exclusiv în acest scop, nu constituie operaţiune cu produse în sensul art. 2 lit.b din Legea nr. 194/2011 (privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive – n.r.) şi nu intră sub incidenţa dispoziţiilor art. 16 alin. 1 (fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează, fără drept, operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă)”.

Practic, orice persoană care este doar consumator de etnobotanice va putea să consume liber astfel de substanţe, fără nici o consecinţă de natură penală. Considerăm că soluţia ICCJ este dată pe fondul unor prevederi legale incomplete şi confuze cuprinse în Legea nr 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. www.doseanu.ro .

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Constanța. Consiliul Județean cumpără arbori ornamentali pentru amenajarea unui parc lângă Pavilionul Expozițional

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Consiliul Județean Constanța urmează să cumpere arbori ornamentali pentru amenajarea parcului din imediata apropiere a Pavilionului Expozițional.

Astfel, pe pagina de internet a Consiliului Județean Constanța este postat un anunț cu denumirea: „Achiziţie material dendrologic – arbori ornamentali pentru amenajarea parcului adiacent Pavilionului Expozitional Constanta”. Conform documentului, urmează să fie achiziționați 40 de platani, 40 de stejari și 75 de tei.

Conducerea administrației județene informează că achiziția urmează să se facă doar cu respectarea cerintelor autoritatii contractante, astfel cum sunt mentionate prin specificatiile tehnice si formulare, atasate prezentei invitatii.

Atrbuirea se va face prin achiziția directă de produse, iar finanțarea va fi asigurată din bugetul Consiliului Județean Constanța.

Atribuirea contractului, privind prestarea serviciilor mai sus mentionate, se va realiza în conformitate cu prevederile art. 43 din H.G. nr. 395/2016, cu modificările și completările ulterioare. Ofertantul desemnat câştigător va posta oferta în S.I.C.A.P, în condiţiile în care deţine cont. În cazul în care ofertantul selectat nu va îndeplini condiţiile de participare sau refuză realizarea achizitiei, va fi selectat/contactat operatorul economic situat pe următorul loc, în baza criteriului de atribuire.

Criteriul de atribuire stabilit este “preţul cel mai scazut”, în condiţiile in care operatorul economic participant îndeplineste toate cerinţele minime, considerate obligatorii, din specificațiile tehnice atașate prezentei invitații.

Termenul de livrare si plantare a materialului dendrologic este de 35 de zile calendaristice de la transmiterea notei de comanda, in perioada 01.11.2018 – 10.11.2018 (perioada optima de plantare – de iesire din vegetatie a materialului dendrologic). La data de 20 aprilie 2019, se va incheia un proces verbal, in prezenta unei comisii formata din reprezentanti ai furnizorului si ai achizitorului, ocazie cu care se va constata starea arborilor si a eventualelor pierderi. In cazul in care se constata pierderi a arborilor, furnizorul îi va inlocui, fara costuri suplimentare, in termen de 7 (sapte) zile lucratoare, de la data constatarii.

Termenul limită de depunere a ofertelor: 20.09.2018.

Ofertantului câştigător i se va solicita, până la transmiterea notei de comanda, să prezinte Cetificatul constatator emis de O.N.R.C., din care să rezulte că are înscris obiectul de activitate, corespunzător obiectului achiziției, actualizat.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Primăria Constanța cumpără servicii de medicina muncii. Vezi valoarea pachetului

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Conducerea administrației locale a municipiului Constanța anunță intenția achiziționării unui pachet de servicii medicale de medicina muncii.

Valoarea estimată a pachetului este de 52.000 lei fără TVA/an, cu precizarea că serviciile medicale sunt scutite de plata TVA și sunt deductibile fiscal.

Conform documentului postat pe site-ul Primăriei Constanța, obiectul achiziției îl constituie achiziționarea de servicii medicale de medicina muncii pentru supravegherea stării de sănătate a lucrătorilor, în conformitate cu prevederile Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, a H.G. nr. 1425/2006 republicată, precum și a H.G. nr. 355/2007 modificată și completată prin H.G. nr. 1169/2011, conform cerințelor din caietul de sarcini atașat.

Atribuirea achiziției se va face pe baza criteriului “prețul cel mai scăzut” în condițiile respectării cerințelor minime din caietul de sarcini.

Data limită de depunere a ofertelor este chiar astăzi, 20.09.2018, ora 14.00

Oferta va fi transmisă până la data de 20.09.2018, scanată la următoarele adrese de e-mail: resurse.umane@primaria-constanta.ro precum și în original, prin poștă, la adresa Primăria municipiului Constanța, bd. Tomis nr. 51, în atenția Serviciului Resurse Umane, persoană de contact Ciora Ștefania.

http://www.primaria-constanta.ro/docs/default-source/documente-pwpmc/Achizitii-publice/achizitii-publice-publicate-2018/108-achizitie-servicii-medicale-medicina-muncii/medicina-muncii.pdf?sfvrsn=2

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: