Connect with us

Societate

Din România la Limoges, la Concursul Internaţional de Harpă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Asociația „Concursul francez de Harpă“ și Conservatorul Regional din Limoges au organizat ediția a IX-a a concursului international de Harpă, unicul în Franţa de acest gen. Concursul, deschis candidaților de diferite niveluri, fără limită de vârstă, există din 2010. Succesul său a fost imediat, cu 113 de participanți, și se confirmă în fiecare an, asigurat de angajamentul constant al organizatorilor și de difuzarea prin internet. Ediția actuală a găzduit 163 de tineri din 22 de țări, printre care: Austria, Anglia, Lituania, România, Albania, Moldova, dar și Statele Unite și Asia. Acestă competiţie permite fiecărui concurent să-și cunoască nivelul, sancționându-i performanţa printr-un certificat: diplomă de merit, de participare, premiul II, premiul I. Artiştii au în plus ocazia de a consulta profesionisti şi profesori. Expozanţii de harpe, factorii « Instrumentarium » (Salvi si Lyon & Healy) şi Camac au pus la dispozitia competitorilor instrumente de calitate pentru pregatirea probelor. Numeroase  recompense au fost de asemenea oferite de « Asociația Harpistilor și Prietenilor Harpei ».

Cofondatoarele concursului sunt harpistele concertiste Marie-Monique Popesco și Véronique Chenuet.

Marie-Monique Popescu, fiica compozitorului român Traian Popescu, a absolvit Conservatorul Superior de Muzică din Paris. A predat la Centrul de Formatori şi Profesori din  Bordeaux, la Conservatorul din Rueil-Malmaison, și din Limoges. Autoare de cărți și metode pentru harpă, ea este membru de juriu pentru concursuri naționale și internaționale. A cântat în Franța, în Marea Britanie și în Italia, fie cu duo-ul său de harpă, fie cu trioul Ars Viva (vioară, vioară, violoncel și harpă). Artistă eclectică, a fost invitată la festivalul „Muzică în Polinezia“ din Tahiti, şi a cântat în diferite orchestre: Orchestra Pro Musica de Paris, Orchestre Philharmonique de Versaille. Dirigează orchestra de coarde specializată în muzică barocă din Limoges, “Ansamblul Polymnia”.

Véronique Chenuet, premiul întâi de harpă la Conservatorul Superior de Muzică din Paris, este profesoară la Conservatorul din Angers și din Choletais. Integreză diverse orchestre (Orchestre National de Loire, Pygmalion …). Se dedică cu pasiune promovării harpei și a repertoriului său. Concertist solist abordând un larg repertoriu, a luat parte la numeroase creații în festivaluri, printre care « Festivalul secolului al XX-lea » din Angers și la “Folle Journée”. Membru fondator al Trioului Mélusine (alto, flaut și harpă), concertează în Anglia, Germania, Japonia, Martinica, Olanda, Taiwan … A participat la creaţiile mondiale a numeroase piese de muzică de cameră. Este membru din juriul concursului de Harpă din Limoges, printre alte prestigioase personalități muzicale.

Două românce au obţinut premii

În a doua zi a concursului, am întâlnit două tinere candidate, eleve la Colegiul Național de Muzică “George Enescu” din București, în clasa artei doamnei Miruna Vidican. Ileana Chirilă, de 12 ani, pasioată și de pian, a obţinut primul premiu la concursul național “Timotei Popovici” din Sibiu, al treilea premiu la concursul internațional de la Porto și al doilea la concursul “Lira de aur” din Suceava, în 2017. A interpretat frumos o piesă de Félix Godefroid, “Harpa eoliană”. Colega sa, Daria Cristiana Văcăroiu, studiază harpa de 4 ani.  Ȋnscrisă la pian, ea urmează un de asemenea un curs de canto  și cântă în competiții acompaniată de harpă. La numai 14 ani are o carieră promițătoare: în ţară finalistă a concursului “Next Star” (2016), câștigătoare a Olimpiadei naționale din Arad şi din Sibiu și a concursului “Super Kids Germania” cu o prestaţie voce şi  harpă. Semifinalistă în concursul “Românii au talent”, apoi la “Tours Music Fest” din Italia, ea a fost invitată la emisiuni de televiziune în Italia (2016) și în Statele Unite ale Americii (2017). A câștigat două premii II la concursul  din Saluzzo și din Porto în 2017. La Limoges a cucerit juriul interpretând “Maud” de Carl Oberthur și Dansul Oriental de Aram Khachaturian. Bine pregatite, încântate să participe la acest concurs francez, tinerele doresc să integreze mai tâziu marile conservatoare din Paris şi Roma. Conștiențe de exigenţele occidentale, dar și de oportunitățile pentru viitoarea lor carieră, ele se dedică cu pasiune şi seriozitate competițiilor și studiului. În străinătate, îşi vor putea experimenta cu adevărat talentul şi perfecţiona aptitudinile. Limoges reprezintă o etapă interesantă pentru parcursul lor muzical. Ȋncurajate de călduroasa primire a organizatorilor, impresionate de calitatea instrumentelor, ele au ascultat cu atenţie interpretarea celorlalţi concurenți. După tracul probelor, așteptăm împreună rezultatul deliberărilor. În cele din urmă, două chipuri fericite, pline de farmec, imortalizează aceste momente pe peliculă: Ileana a obținut premiu II și Daria Cristiana, un premiu I. Amândouă sunt deja dornice să reînnoiască această experiență frumoasă la ediția următoare!

De CRISTIANA ESO

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Marșul pentru viață, organizat în 11 localități din județul Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Anul acesta, Marșul pentru Viață se organizează în 11 localități din Arhiepiscopia Tomisului (vezi harta).


Deviza este ”Unic din prima secundă”, și este inspirată din învățătura Biserici, conform căreia omul este ființă întreagă, trup și suflet, din momemntul conceperii.

Sfântul Ioan Damaschin: ”A făcut trupul din pământ, iar suflet raţional şi gânditor i-a dat prin insuflarea Sa. Aceasta numim chip dumnezeiesc. […] Trupul şi sufletul au fost făcute deodată, iar nu întâi unul şi apoi celălalt”.

Iar Sfântul Grigorie al Nyssei: ”Nu susţinem nici părerea că omul a fost plăsmuit de Cuvântul cel dumnezeiesc sub forma unei statui de lut pentru care a fost creat mai târziu sufletul (…); ci, mai curând, întrucât omului îi recunoaştem o singură fiinţare, formând un tot unitar, chiar dacă e alcătuit din trup şi din suflet, ar trebui să spunem că şi începutul existenţei sale e unul singur, acelaşi pentru amândouă părţile, altfel ar trebui să spunem că, dacă trupul a venit înainte şi sufletul după aceea, omul e, în acelaşi timp, şi mai bătrân şi mai tânăr decât sine însuşi”.

În aceste momente, participanții la marș se adună în fața catedralei Arhiepiscopale ”Sf. Petru și Pavel” din Constanța, unde IPS Teodosie va rosti o rugăciune de bincuvântare.

După aceea se va pleca pe următorul traseu: Catedrală, Piaţa Ovidiu, Strada Mircea cel Bătrân, Sala Sporturilor, Capela Militară, Spitalul Judeţean, Bd. Tomis, Capitol, Piața Ovidiu.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Note foarte proaste obținute la simularea Evaluării Naționale.

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Educaţiei Naţionale a centralizat rezultatele finale înregistrate la simularea probelor scrise din cadrul Evaluării Naţionale pentru elevii claselor a VIII-a (EN VIII), desfășurată în perioada  11- 13 martie. La această simulare au participat, în premieră, și elevii claselor a VII-a.

Au participat la toate probele 164.264 de elevi de clasa a VIII-a (din totalul celor 175.463 de elevi înscriși în clasa a VIII-a), respectiv 168.108 elevi de clasa a VII-a (din totalul celor 182.207 elevi înscriși în clasa a VIII-a).

Pe clase, sinteza datelor arată astfel:

Clasa a VIII-a

 • La simularea susținută de elevii claselor a VIII-a, 225 de elevi au obţinut medii mai mari sau egale cu 5, ceea ce reprezintă 53,1% dintre elevii prezenți la toate probele (164.264), procent net superior celui înregistrat anul trecut (47%).
 • Pe tranşe de medii, se înregistrează următoarea situaţie statistică: 23.176 de medii între 5 şi 5,99, 22.366 de medii între 6 şi 6,99, 19.734 de medii între 7 şi 7,99, 15.330 de medii între 8 şi 8,99, 6.591 de medii între 9 şi 9,99, respectiv 28 de medii 10.
 • În privința disciplinelor de examen, procentul notelor mai mari sau egale cu 5 a fost de 69,1%(63,1% în 2018) la Limba şi literatura română, respectiv de 39,4%(33,1% în 2018) la Matematică. La proba de Limba şi literatura maternă, 85,9%(82,6% în 2018) din elevii prezenți au primit note peste 5.
 • Ratele de prezență pe disciplineau fost următoarele: 94,95% (166.590 de elevi dintr-un total de 175.463 de elevi de clasa a VIII-a) la Limba și literatura română, 93,55% (9.797 de elevi dintr-un total de 10.473 de elevi eligibili) la Limba și literatura maternă și 94,31% (165.477 de elevi) la Matematică. 16 elevi au fost eliminați din cauza unor tentative de fraudă.

Clasa a VII-a

Simularea EN VIII susținută pentru prima dată și de elevii claselor a VII-a a relevat o rată a mediilor mai mari sau egale cu 5 de 52,4% (88.117 elevi din 168.108 elevi prezenți la toate probele).

 • Pe tranşe de medii, s-a consemnat următoarea distribuție statistică: 29.039 de medii între 5 şi 5,99, 26.276 de medii între 6 şi 6,99, 19.352 de medii între 7 şi 7,99, 10.586 de medii între 8 şi 8,99, 2.852 de medii între 9 şi 9,99, respectiv 12 medii 10.
 • Pe discipline, procentul notelor mai mari sau egale cu 5 a fost de 64,2%la Limba şi literatura română, 42,8% la Matematică și 76% la Limba şi literatura maternă.
 • Rata de participare în ansamblu a fost, în medie, de 93,6 %. 15 elevi au fost eliminați din cauza unor tentative de fraudă.

Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare. La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.

Vezi și rezultatele obținute de către elevii constănțeni la acest examen:

Constanța: Rezultate la simularea Evaluării Naționale – 71 de elevi au obținut nota 10

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Constanța: Rezultate la simularea Evaluării Naționale – 71 de elevi au obținut nota 10

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, pe pagina oficială a Inspectoratului Școlar Județean Constanța au fost postate rezultatele obținute de elevii constănțeni de clasele a VII-a și a VIII-a la simularea Evaluării Naționale.

Potrivit datelor postate în următoarele tabele, reiese că elevii au fost mult mai bine pregătiți la Limba și literatura română, unde au fost note peste 5 în proporție de peste 60%.

Matematica nu a fost un examen simplu nici la simularea evaluării, dat fiind faptul că mai puțin de 50% dintre elevii claselor a VII-a și a VIII-a au luat nota peste 5.

Cu toate acestea, cele mai multe note de 10 au fost obținute la Matematică.

Vedeți în tabelele de mai jos cum au stat lucrurile.

LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ

 • Clasa a VII-a – procent note peste 5: 61.28%
Total elevi Prezenți 1-1,99 2-2,99 3-3,99 4-4,99 5-5,99 6-6,99 7-7,99 8-8,99 9-9,99 10
6371 5953 423 533 641 708 938 1017 924 614 153 2
7.11% 8.95% 10.77% 11.89% 15.76% 17.08% 15.52% 10.31% 2.57% 0.03%
 • Clasa a VIII-a – procent note peste 5: 70.24%
Total elevi Prezenți 1-1,99 2-2,99 3-3,99 4-4,99 5-5,99 6-6,99 7-7,99 8-8,99 9-9,99 10
6026 5767 203 355 558 600 773 791 944 976 563 4
3.52% 6.16% 9.68% 10.40% 13.40% 13.72% 16.37% 16.92% 9.76% 0.07%

MATEMATICĂ

 • Clasa a VII-a – procent note peste 5: 42.99%
Total elevi Prezenți 1-1,99 2-2,99 3-3,99 4-4,99 5-5,99 6-6,99 7-7,99 8-8,99 9-9,99 10
6371 5850 510 962 1047 816 808 674 452 349 212 20
8.72% 16.44% 17.90% 13.95% 13.81% 11.52% 7.73% 5.97% 3.62% 0.34%
 • Clasa a VIII-a – procent note peste 5: 41.31%
Total elevi Prezenți 1-1,99 2-2,99 3-3,99 4-4,99 5-5,99 6-6,99 7-7,99 8-8,99 9-9,99 10
6026 5706 632 1253 885 579 653 477 448 438 296 45
11.08% 21.96% 15.51% 10.15% 11.44% 8.36% 7.85% 7.68% 5.19% 0.79%

MEDII PESTE 5.00

 • clasa a VII-a: 2978 elevi = 51.60%
 • clasa a VIII-a: 3077 elevi = 54.34%

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: