Societate

Din România la Limoges, la Concursul Internaţional de Harpă

mart. 07, 2018 Maria Ionescu

Asociația „Concursul francez de Harpă“ și Conservatorul Regional din Limoges au organizat ediția a IX-a a concursului international de Harpă, unicul în Franţa de acest gen. Concursul, deschis candidaților de diferite niveluri, fără limită de vârstă, există din 2010. Succesul său a fost imediat, cu 113 de participanți, și se confirmă în fiecare an, asigurat de angajamentul constant al organizatorilor și de difuzarea prin internet. Ediția actuală a găzduit 163 de tineri din 22 de țări, printre care: Austria, Anglia, Lituania, România, Albania, Moldova, dar și Statele Unite și Asia. Acestă competiţie permite fiecărui concurent să-și cunoască nivelul, sancționându-i performanţa printr-un certificat: diplomă de merit, de participare, premiul II, premiul I. Artiştii au în plus ocazia de a consulta profesionisti şi profesori. Expozanţii de harpe, factorii « Instrumentarium » (Salvi si Lyon & Healy) şi Camac au pus la dispozitia competitorilor instrumente de calitate pentru pregatirea probelor. Numeroase  recompense au fost de asemenea oferite de « Asociația Harpistilor și Prietenilor Harpei ».

Cofondatoarele concursului sunt harpistele concertiste Marie-Monique Popesco și Véronique Chenuet.

Marie-Monique Popescu, fiica compozitorului român Traian Popescu, a absolvit Conservatorul Superior de Muzică din Paris. A predat la Centrul de Formatori şi Profesori din  Bordeaux, la Conservatorul din Rueil-Malmaison, și din Limoges. Autoare de cărți și metode pentru harpă, ea este membru de juriu pentru concursuri naționale și internaționale. A cântat în Franța, în Marea Britanie și în Italia, fie cu duo-ul său de harpă, fie cu trioul Ars Viva (vioară, vioară, violoncel și harpă). Artistă eclectică, a fost invitată la festivalul „Muzică în Polinezia“ din Tahiti, şi a cântat în diferite orchestre: Orchestra Pro Musica de Paris, Orchestre Philharmonique de Versaille. Dirigează orchestra de coarde specializată în muzică barocă din Limoges, „Ansamblul Polymnia”.

Véronique Chenuet, premiul întâi de harpă la Conservatorul Superior de Muzică din Paris, este profesoară la Conservatorul din Angers și din Choletais. Integreză diverse orchestre (Orchestre National de Loire, Pygmalion …). Se dedică cu pasiune promovării harpei și a repertoriului său. Concertist solist abordând un larg repertoriu, a luat parte la numeroase creații în festivaluri, printre care « Festivalul secolului al XX-lea » din Angers și la „Folle Journée”. Membru fondator al Trioului Mélusine (alto, flaut și harpă), concertează în Anglia, Germania, Japonia, Martinica, Olanda, Taiwan … A participat la creaţiile mondiale a numeroase piese de muzică de cameră. Este membru din juriul concursului de Harpă din Limoges, printre alte prestigioase personalități muzicale.

Două românce au obţinut premii

În a doua zi a concursului, am întâlnit două tinere candidate, eleve la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București, în clasa artei doamnei Miruna Vidican. Ileana Chirilă, de 12 ani, pasioată și de pian, a obţinut primul premiu la concursul național „Timotei Popovici” din Sibiu, al treilea premiu la concursul internațional de la Porto și al doilea la concursul „Lira de aur” din Suceava, în 2017. A interpretat frumos o piesă de Félix Godefroid, „Harpa eoliană”. Colega sa, Daria Cristiana Văcăroiu, studiază harpa de 4 ani.  Ȋnscrisă la pian, ea urmează un de asemenea un curs de canto  și cântă în competiții acompaniată de harpă. La numai 14 ani are o carieră promițătoare: în ţară finalistă a concursului „Next Star” (2016), câștigătoare a Olimpiadei naționale din Arad şi din Sibiu și a concursului „Super Kids Germania” cu o prestaţie voce şi  harpă. Semifinalistă în concursul „Românii au talent”, apoi la „Tours Music Fest” din Italia, ea a fost invitată la emisiuni de televiziune în Italia (2016) și în Statele Unite ale Americii (2017). A câștigat două premii II la concursul  din Saluzzo și din Porto în 2017. La Limoges a cucerit juriul interpretând „Maud” de Carl Oberthur și Dansul Oriental de Aram Khachaturian. Bine pregatite, încântate să participe la acest concurs francez, tinerele doresc să integreze mai tâziu marile conservatoare din Paris şi Roma. Conștiențe de exigenţele occidentale, dar și de oportunitățile pentru viitoarea lor carieră, ele se dedică cu pasiune şi seriozitate competițiilor și studiului. În străinătate, îşi vor putea experimenta cu adevărat talentul şi perfecţiona aptitudinile. Limoges reprezintă o etapă interesantă pentru parcursul lor muzical. Ȋncurajate de călduroasa primire a organizatorilor, impresionate de calitatea instrumentelor, ele au ascultat cu atenţie interpretarea celorlalţi concurenți. După tracul probelor, așteptăm împreună rezultatul deliberărilor. În cele din urmă, două chipuri fericite, pline de farmec, imortalizează aceste momente pe peliculă: Ileana a obținut premiu II și Daria Cristiana, un premiu I. Amândouă sunt deja dornice să reînnoiască această experiență frumoasă la ediția următoare!

De CRISTIANA ESO

Comments

comments

Maria Ionescu

About The Author

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!