Connect with us

Actual

DNA cere arestarea preventivă a deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun

Avatar

Publicat

la

DNA cere aviz de la Camera Deputaţilor pentru încuviinţarea urmăririi penale şi arestării celor doi deputaţi, acuzaţi într-un dosar pentru spălare de bani şi deturnare de fonduri în două proiecte europene, derulate de Partida Romilor, aşa cum se arată întru-un comunicat emis astăzi:

,, În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cererea şi referatul întocmit în cauză, în vederea sesizării ministrului Justiţiei pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi a arestării preventive a deputaţilor:
PĂUN NICOLAE, care deţine şi calitatea de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
– folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
– schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene,
– deturnare de fonduri,
– spălare a banilor,
– efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
– cumpărare de influenţă,
– influențare a declarațiilor,
toate în formă continuată;
VOICU MĂDĂLIN ŞTEFAN, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
– trafic de influenţă,
– fals în declaraţii,
– spălare a banilor,
toate în formă continuată. …”

După detalierea aspectelor care conturează starea de fapt, în comunicatul DNA se arată că:

,,…Cu referire la ambele proiecte, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, Păun Nicolae a obţinut pe nedrept fonduri europene aferente celor două proiecte, în sensul în care:
– a determinat stabilirea grupurilor ţintă cu persoane fictive, în baza întocmirii unor documente ce nu corespund realităţii.
– i-a determinat pe angajaţii din cadrul celor două proiecte să plătească un procentaj din salariul pe care îl încasau către Asociaţia Partida Romilor „Pro Europa”, cu titlu de donaţie. Donaţiile astfel strânse, în mod nelegal, de asociaţie, totalizează 1.364.098,11 lei (428.307,11 lei aferente proiectului „Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi” şi 935.791 lei aferente proiectului „Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine”).
– a întocmit şi a semnat cererile de plată aferente celor două proiecte, pe baza de documente justificative ce nu corespund realităţii, având ca urmare prejudicierea bugetului comunităţilor europene cu suma totală de 24.220.396,43 lei şi bugetul de stat cu suma totală de 3.030.312 lei, reprezentând partea de cofinanţare.
Sumele de bani alocate de la bugetul de stat au fost obţinute pe nedrept, prin prezentarea, ca documente justificative, a unor convenţii civile încheiate în mod fictiv de Asociaţia Partida Romilor. În vederea disimulării şi ascunderii activităţii ilegale săvârşite în calitate de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa” în contextul deturnării fondurilor alocate de la bugetul de stat, începând cu luna ianuarie 2015, Păun Nicolae, folosindu-se de calitatea de deputat al Parlamentului României – Camera Deputaţilor, a făcut demersuri pentru promovarea unui proiect de lege privind anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice. De asemenea, Păun Nicolae a făcut demersuri astfel încât ANAF să nu încaseze sumele aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa. Aceasta, în condiţiile în care, persoanele (cetăţenii de etnie romă care au fost incluşi în mod fictiv în proiectele şi acţiunile Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa”) au primit decizii de plata din partea instituțiilor statului;
– a creat circuite financiare, disimulând sumele de bani obţinute din donaţii, în scopul de a da o aparenţă legală cheltuielilor din cadrul celor două proiecte;
– a efectuat, prin persoane interpuse, în numele unei societăţi comerciale, tranzacţii cu terenuri achiziţionate la preţuri subevaluate, pentru a-şi însuşi sumele de bani rezultate şi pentru a disimula originea infracţională;
– a condus in fapt activitatea aceleiaşi societăţi comerciale (inclusiv prin reprezentarea societăţii), în sensul că a intermediate şi a înlesnit obţinerea de credite bancare pentru societate, a întocmit acte financiare si contabile justificative in contextul unor controale ale organelor fiscale;

În perioada 2011-2015, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, Păun Nicolae a plătit, lunar, sume de bani fixe în cuantum total de 217.300 lei, deputatului Mădălin Voicu şi a asigurat un salariu unei persoane din familia acestuia acestuia (fără nicio contraprestaţie), în cadrul unuia din proiectele derulate de Asociaţia Partida Romilor. Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcţionari şi demnitari, intervenţii concretizate în contextul validării proiectelor cu finanţare europeană, în contextul promovării unui proiect de lege privind amnistia contribuţiei de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice şi în legătură cu neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa.

În perioada octombrie 2015 – decembrie 2015, suspectul Păun Nicolae, aflându-se în posesia listelor cu martori citaţi de DNA, respectiv fiind încunoştinţat despre aceste aspecte, a determinat mai multe persoane, prin corupere, în mod direct, sau prin intermediari, să nu dea declaraţii sau sa dea declaraţii mincinoase în faţa organelor de urmărire penală cu privire la activitatea derulată în cadrul Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, in contextul derulării celor două proiecte cu finanţare europeană menţionate mai sus.

În perioada 2011-2015, cu intenţie, suspectul Mădălin Voicu, în exercitarea obligaţiilor ce derivă din calitatea de deputat, a depus declaraţii de avere la Camera Deputaţilor, fără a declara sumele de bani obţinute de la Asociaţia Partida Romilor „Pro Europa”, totalizând 300.682 lei – venit brut si 217.300 lei venit net. Banii respectivi fuseseră primiţi de la Păun Nicolae, prin intermediul Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, cu justificarea „plăţi drepturi de autor” în perioada 2011-2015. Aceşti bani proveneau din fondurile alocate derulării proiectelor europene despre care Mădălin Voicu ştia ca sunt deturnaţi, având în vedere că o persoană din familia sa fusese angajată în cadrul proiectului „Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine” şi remunerată cu suma totală de 194.241 lei…”

Comments

comments

Actual

Vreme deosebit de rece, cu temperaturi maxime SUB ZERO GRADE

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă informare de vreme deosebit de rece.  Potrivit meteorologilor, din ziua de 19 ianuarie, ora 11.00 și până mâine, 20 ianuarie, ora 12.00 vor fi ninsori moderate cantitativ, intensificări ale vântului și polei.

În intervalul menționat, în regiunile intracarpatice temporar va ninge, în general moderat cantitativ în Maramureș, precum și în zona Munților Apuseni și în nordul Carpaților Orientali, unde se va depune strat nou de zăpadă.

În vestul ţării, începând din noaptea de marți spre miercuri (19/20 ianuarie), treptat precipitaţiile vor fi și sub formă de lapoviță sau ploaie şi pe arii restrânse se va depune polei.

Vântul va prezenta intensificări la munte, cu viteze, în general, de 50…70 km/h, iar pe crestele înalte, 80…90 km/h, viscolind ninsoarea şi spulberând zăpada. Intensificări ale vântului vor fi şi în nord-vestul teritoriului, temporar cu viteze de 40…50 km/h.

 Notă: În după-amiaza zilei de marți (19 ianuarie), vremea se va menține deosebit de rece cu temperaturi maxime preponderent negative, iar în cursul nopții de marți spre miercuri (19/20 ianuarie) precum și în dimineața zilei de miercuri (20 ianuarie), pe arii restrânse va mai fi ger (valori termice în jurul a – 10 grade) în Moldova, în estul Transilvaniei și în Muntenia.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Județul Constanța. Prinși la volan fără permis de conducere

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, polițiștii constănțeni au identificat  un bărbat și o femeie care urcaseră la volanul autoturismelor fără a avea permis de conducere. Amânoi s-au ales cu dosar penal.

În jurul orei 17.00, polițiști din cadrul Serviciului Rutier Constanța au identificat un tânăr, de 18 ani, care a condus un autoturism pe strada Rozelor din localitatea Saligny, fără a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule.

În jurul orei 21.10, polițiști din cadrul Secției 3 Rurală Mangalia au identificat o femeie, de 29 de ani, care a condus un autoturism pe strada George Călinescu, comuna 23 August, fără a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule.

În ambele cauze au fost întocmite dosare de cercetare penală.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Cutremur în țara noastră, în această dimineață. Ce magnitudine a avut

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Un nou cutremur s-a înregistrat în țara noastră, în cursul acestei dimineți. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, în ziua de 19 ianuarie 2021, la ora 06:37:17 (ora locală a României) s-a produs în Zona seismică Vrancea, județul Vrancea un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.1, la adâncimea de 63 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 80 km S de Bacău, 97 km E de Brașov, 105 km NV de Galați, 111 km NV de Brăila, 118 km NE de Ploiești, 158 km S de Iași, 167 km N de București, 189 km NE de Pitești, 202 km SV de Chișinău, 207 km E de Sibiu.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: