Conecteaza-te cu noi

Societate

Dobrogea, regiune pilot pentru implementarea unor idei ale ”Proiectului de țară”

Published

on

La sfârșitul săptămânii trecute, pe parcursul a două zile, la Constanța a avut loc întâlnirea anuală cu tema ”România și convergențele viitorului”. Evenimentul a fost organizat de către Asociația Strategia Dezvoltării României – Regiunea Dobrogea și Consiliul Mondial Român, președinte, director executiv Dezideriu Dudaș.

Obiectivul dezbaterii l-a reprezentat elaborarea pe parcursul unui an de zile a unui ”proiect de țară”, document programatic care să pornească de la Constanța iar Dobrogea să constituie prima regiune a României în care se va încerca implementarea unor proiecte sectoriale, ce au ca scop atingerea unor obiective din proiectul de țară.

Manifestarea s-a bucurat de prezența unor importante personalități constănțene, precum dr. Ion Dănuț Jugănaru, președinte în exercițiu al CCINA Constanța; Mariana Gâju, primar al comunei Cumpăna, președinte al Asociației Comunelor din România; prof. univ. dr. Adrian Papari, rectorul Universității ”Andrei Șaguna” Constanța; dr. Daniela Țurcanu Căruțiu, profesor universitar la Universitatea ”Ovidius” Constanța, director al Centrului CEOAMIA al Institutului de Știință, Cultură și Spiritualitate al Universității, fost director al Direcției Județene pentru Cultură; dr. Doina Păuleanu, critic de artă, director al Muzeului de Artă Constanța, dar și de experți din afara regiunii precum Emil Constantinescu (fost președinte al României, președinte al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului / ISACCL), Silviu Molnar (asistent la Parlamentul European), dr. ing. Daniel Crișan (director executiv al Asociației Strategia Dezvoltării României), teoreticieni și sociologi, precum Sorin Antohi (istoric al ideilor), Alexandru Mironov (redactor-șef al publicației “Știință și Tehnică”), prof. emerit dr. Dan Alexandru Grigorescu (directorul științific al ISACCL), ori prof. univ. dr. Dumitru Borțun (președintele Asociației Române de Relații Publice) etc.

Una dintre primele idei  pe care organizatorii o doresc a fi implementată într-un proiect pilot în regiunea Dobrogea este organizarea ”Corpurilor Profesionale” și a unei ”Camere regionale a profesiilor și meseriilor”. Corpurile Profesionale și Camerele regionale ale profesiilor și meseriilor sunt organizații care, în structura administrativă a statelor Europei Occidentale, au  rolul de a menține un echilibru între cerere și ofertă pe piața regională a muncii pentru diferitele meserii specifice zonei. Lor le revine sarcina de a asigura continuitatea pregătirii profesionale pentru forța de muncă calificată, prin dialog și interdependență cu instituțiile statului, autoritățile locale și administrative din domeniu, dar și cu instituțiile zonale de învățământ și angajatori, prin dezvoltarea unor programe de școlarizare în funcție de necesitate.

Silviu Molnar, asistent la Parlamentul European, speaker al conferinței, care a prezentat câteva modele europene funcționale ale unor astfel de organizații, consideră că: ”O cameră regională a profesiilor și meseriilor, funcțională, după model european, poate rezolva sincopele regionale de pe piața muncii, excedentul de forță de muncă calificată fără perspectiva unui loc de muncă, dar și penuria de specialiști în profesii cerute de angajatorii locali, indiferent de mărimea acestora.

Prin prisma celor aproximativ 10 ani lucrați în instituțiile europene, Silviu Molnar spune că: ”Prin atribuțiile cu care va fi înzestrată Camera Regională a Profesiilor și Meseriilor, aceasta trebuie să devină mediatorul și garantul unui model de dezvoltare socială la nivel regional, capabil să ofere un climat de predictibilitate în evoluția profesională și implicit socială”.

Proiectul Camerei Regionale a Profesiilor și Meseriilor a mai avut ca și contributori pe dr. Ion Dănuț Jugănaru, președinte în exercițiu al CCINA Constanța și pe ing. Marian Sticlaru, reprezentant al Asociației Inginerilor din Constanța.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions