Connect with us

Actual

Doctorul Cora Mitroi-Maxim, mesaj pentru primarul Chițac: „Spitalul Clinic de Boli Infecțioase riscă să-și piardă avizul de ANMCS“

Publicat

la

Doctorul Cora Mitroi-Maxim a trimis un mesa public primarului Chițac în care îi atrage atenția asupra faptului că Spitalul Clinic de Boli Infecțioase riscă să-și piardă avizul Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate dacă nu îi reia activitatea. Ea spune că au trecut două luni de la incendiu, dar autoritățile nu au mișcat un deget pentru reabilitarea spitalului.

Iată mesajul integral:

„Mulțumesc oamenilor din presa locală care au înțeles că sunt pertinente temerile noastre și că sunt valide întrebările pe care le adresăm autorității locale, în ceea ce priveșe soarta SCBI Constanța!

Subliniez că SCBI Cța se află la riscul ca în 6 luni de la incendiu, să-și piardă avizul ANMCS dacă nu-și reia activitatea in structura pentru care si-a primit acel aviz, respectiv 220 de paturi! Au trecut deja 2 luni…

În contextul în care, pentru a respecta normele legislative aflate în vigoare, de 7 mp/pat, se va tăia un nr semnificativ de paturi, pentru obținerea avizului de funcționare din partea DSP…

În contextul in care jumătate din cladire, tocmai ce aflarăm că nu va mai fi exploatată prea curând pe motiv că structura de rezistență este afectată grav….deși in planul strategic publicat pe site-ul spitalului, reiese că a fost consolidată cladirea în 2017-2018….

În contextul în care modularul, care după informațiile pe care le avem, nu va acoperi deficitul de paturi pierdute din clădirea principală, nu este la această oră, la 2 luni de la incendiu, nici măcar contractat de vreo firmă producătoare și nici nu se cunoaște nr exact de paturi pe care îl va deservi…(Proiectul de modular realizat de fostul manager, are 42 de paturi dar în structura de Secție de Zi și nu de internare continuă iar legislația nu-ți prea permite să le amesteci;  Modularul propus de Dnl Primar câte paturi va avea? Pe surse…circa 40)….

În contextul în care Spitalul Policlinic Municipal ce urmează a fi construit in curtea SCBI, pe aceeași adresă, Ferdinand 100, ca sa primească avizul de la MS, are nevoie de niște paturi iar numărul de paturi de acuți, aprobat de către MS este unul fix…conform legislației în vigoare…

În contextul în care, într-un interviu recent al Dnlui Primar Chițac, aflăm că acesta nu cunoaște diferența de finanțare dintre paturile de acuți si cele de cronici, amestecându-le cu ușurință…și oricum atinge subiectul fierbinte al soartei spitalului, de abia dupa o oră și 20 de minute de discuții cu reportera, după ce a abordat problema echipelor de fotbal constănțene că doar astea primează în pandemia care a luat viața a peste 2000 de constănțeni….

In tot acest context, se cam justifică temerile noastre…ca infecțioasele să-și piardă identitatea obținută cu greu, de colectivul de medici înaintași…cei care au pus bazele Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (care nu se mai numește Municipal de multă vreme…Dle Primar)!

Orice constănțean își dorește să se realizeze un spital nou, inclusiv noi, infecționișii, ne dorim pentru pacienții noștri, consulturi interdisciplinare iar acest spital Policlinc Municipal ar putea sa asigure aceste consulturi, dar dacă acesta se va înființa în detrimentul Infecțioaselor (la acest moment, legea nu îti permite să creși nr de paturi ca un elastic…e cam ca la birourile notariale…), într-o perioadă pandemică în care am demonstrat că performăm și că este nevoie ca de oxigen, de un Spital de Boli Infecțioase, atunci, această decizie nu ar fi deloc salutară și ar trebui respinsă din fașă!

Motiv pt care, în calitate de cetățean al acestei urbe, în calitate de medic titular, infecționist, angajat in SCBI din 2009, cu toate gradele profesionale atinse, solicit celor care sunt în măsură, autorități locale dar și centrale, să întreprindă, cu titlu de prioritate, toate măsurile care se impun pentru a se urgenta punerea în funcțiune a SCBI Cța, fie și sub formă de modular dar cu acelasi număr de paturi, ca înainte de incendiu, pentru a avea o șansă reală împotriva COVID 19 (toți constănțenii și nu doar cei cu pile, pt care sună telefoanele ca să se găsească câte un pat) dar și împotriva celorlalte patologii specifice, bolile infecțioase fiind mereu emergente și reemergente…“

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Salonul de Benzi Desenate Constanța 2022, la final

Publicat

la data de

Scris de

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a organizat și găzduit, timp de trei zile, Salonul de Benzi Desenate de la Constanța, ediția 2022, activitate culturală realizată în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Bedefililor din România. În cadrul evenimentului desfășurat în perioada 13-15 august, în Piața Ovidiu a putut fi admirată expoziția out-door „Frica în Istorie!”, care reunește lucrările realizate pentru Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov 2021.

Salonul de la Constanța a constat într-o serie de activități, lansări de carte, vernisaje de expoziții și ateliere de bandă desenată destinate copiilor, evenimente care s-au bucurat de un real interes din partea publicului.

În prima zi a salonului, în frumoasa “Sală Pictată” a muzeului a avut loc deschiderea activităților, urmată de prezentarea volumului „Istoria e cea mai frumoasă poveste în benzi desenate”, scenariu Marius Leștaru, benzi desenate – Puiu Manu. În continuare, istoricul Adrian Cioroianu și-a prezentat ultima carte apărută, „Regele Ferdinand cel Loial”, un volum în care desenele îi  aparțin aceluiași reputat artist Puiu Manu.

Acesta din urmă este o legendă vie a benzii desenate românești iar la venerabilia vârstă de 94 de ani continuă să lucreze și are pe viitor numeroase alte proiecte. Personalitatea lui Puiu Manu a fost evidențiată și de autorul și criticul de artă Dodo Niță, președintele Asociației Bedefililor din România.

Începând cu această primă zi a salonului, vizitatorii muzeului din Constanța au putut admira două expoziții, una la etajul I, cu lucrări semnate de Puiu Manu, iar cea de a doua, la parter, care a reunit lucrările unui artist din noul val, Octav Ungureanu.

Ziua a doua a adus o prezentare a artistului Octav Ungureanu, precum și un prim atelier de bandă desenată, în cadrul căruia copii de diverse vârste au putu afla de la specialist câteva dintre tainele desenului de bandă desenată.

Atelierul pentru copii și-a consumat un nou episod luni dimineață, 15 august, când tinerii cursanți s-au jucat, au desenat și și-au expus chiar lucrările realizate.

În ultima acțiune a zilei, istoricul și criticul Dodo Niță și-a prezentat ultima carte, “Panorama benzii desenate românești”, un volum de excepție care spune povestea acestui domeniu cultural atât de popular.

Salonul de Benzi Desenate de la Constanța, ediția 2022, s-a dovedit un eveniment de succes, care a atras interesul publicului larg, al copiilor, dar și al adulților, cu toții venind să admire și să discute despre această artă.

Salonul de la Constanța face parte dintr-o mai amplă acțiune a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, desfășurată în cadrul proiectului cultural  AFCN, P1943/04.07.2022 „Istorii pontice în benzi desenate”, Aria tematică: Arte vizuale, Sesiunea II/2022, proiect în cadrul căruia se va realiza, de asemenea, un volum de benzi desenate istorice, precum și o expoziție itinerantă.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(FOTO) Un autotren încărcat cu îngrășăminte bio s-a răsturnat pe Autostrada Soarelui

Publicat

la data de

Scris de

Pompierii militari au fost solicitați să intervină pe Autostrada A2 București – Constanța la un accident în urma căruia un autotren s-a răsturnat.

În această după-amiază, în jurul orei 14.30, pompierii militari din cadrul Secției Lehliu Gară au fost solicitați să intervină pe Autostrada Soarelui, calea 2, km 45, la un accident rutier, în urma căruia un autotren, încărcat cu 23 de tone de rocă fosfatică granulată (îngrășământ bio), s-a răsturnat în afara părții carosabile.

În urma accidentului nu s-au înregistrat victime sau poluări ale mediului.

”La sosirea pompierilor militari la fața locului s-au identificat scurgeri ușoare de combustibil din rezervorul autovehiculului, însă pericolul a fost înlăturat urgent.

Salvatorii au asigurat măsuri de protecție pentru a înlătura orice pericol.

Circulația nu a fost întreruptă nici un moment pe respectivul tronson de drum.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al ISU Călărași.

Foto: Facebook/ISU Călărași

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Minor din Constanța, arestat pentru furt calificat

Publicat

la data de

Scris de

Un minor din Constanța a fost arestat pentru furt calificat.

Urmare a cercetărilor în două dosare penale privind săvârșirea infracțiunii de furt calificat, polițiști din cadrul Secției 3 Poliție au identificat 2 minori, de 13, respectiv 16 de ani, bănuiți de comiterea faptei.

Astfel, în noaptea de 14/15 august a.c., cei doi au sustras o bicicletă, prin forțarea sistemului de asigurare al suportului de bicicletă, montat pe plafonul unui autoturism.

Totodată, la data de 15 august a.c., bărbații au sustras un telefon mobil, dintr-un rucsac lăsat nesupravegheat pe plajă.

Bunurile sustrase au fost recuperate în totalitate și restituite persoanelor vătămate.

La aceeași dată, minorul de 16 ani a fost reținut pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă, ulterior fiind prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, în vederea sesizării instanței de judecată.

Ieri, a fost admisă propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: