Conecteaza-te cu noi

Actual

Dor de Eminescu! Cine îl omagiază?

Published

on

”Când amintirile…

Când amintirile-n trecut
Încearcă să mă cheme,
Pe drumul lung şi cunoscut
Mai trec din vreme-n vreme.

Deasupra casei tale ies
Şi azi aceleaşi stele,
Ce-au luminat atât de des
Înduioşării mele.

Şi peste arbori răsfiraţi
Răsare blânda lună,
Ce ne găsea îmbrăţişaţi
Şoptindu-ne-mpreună.

Advertisement

A noastre inimi îşi jurau
Credinţă pe toţi vecii,
Când pe cărări se scuturau
De floare liliecii.

Putut-au oare-atâta dor
În noapte să se stângă,
Când valurile de izvor
N-au încetat să plângă,

Când luna trece prin stejari
Urmând mereu în cale-şi,
Când ochii tăi, tot încă mari,
Se uită dulci şi galeşi?”

Pe data de 15 ianuarie 1850, se năștea cel care avea să devină marele nostru poet național, Mihai Eminescu. Deși membrii familiei sale precizau că el s-a născut în luna decembrie, la Ipotești, data și locul său de naștere aveau să devină publice, respectiv: 15 ianuarie, Botoșani. Așa că, indiferent de realitate, noi sărbătorim astăzi ziua de naștere a sa. Îl chema, de fapt, Eminovici și se cunoaște faptul că străbunicii săi proveneau din Banatul ocupat de turci.  Este inutil să spunem foarte multe despre viața și despre opera sa. Cu toate că mi se pare important să precizez  că, deși nu provenea dintr-o familie bogată, și-a făcut studiile la Cernăuți, la Viena și la Berlin! Dar a ajuns și la Constanța, pe malul mării. Nu doar acesta este motivul pentru care are o statuie aici și este, an de an, omagiat. Sau … ar trebui să fie! Pentru că, este evident, doar cei totalmente inculți nu cunosc ”Luceafărul” sau ”Mai am un singur dor”.

Omagiat… dar fără știrea oamenilor!

Advertisement

În întreaga țară, și nu numai, pentru că evenimente se organizează la toate centrele culturale românești din lume, există manifestări omagiale că doar au trecut 167 de ani de la nașterea sa. La muzee din Capitală și multe alte orașe ale țării sunt organizate întâlniri, iar cei prezenți își amintesc de viața și poezia marelui Eminescu. La Constanța, cam inutilă așteptarea tuturor. Mă rog, mulți, puțini… dar sunt sigură că și constănțenii i-au apreciat creația fabuloasă. Că vor fi azi depuneri de coronae sau evenimente care să marcheze această dată este greu de precizat. Nici o instituție publică, și mă refer la Primărie, Consiliu Județean nu au vreun anunț postat vizavi de organizarea unor evenimente.

Eminescu trăiește prin noi

”Recitare publică sincronizată la nivel internațional pentru aniversarea lui Eminescu.

În 15 ianuarie 2017 – Ziua Mihai Eminescu, oriunde ne-am afla, în țară sau în lume, între orele 17 – 19, vom avea ocazia să recităm împreună, cu toții, perfect sincronizați, poezii scrise de Eminescu, iar la ora 19 FIX ne vom prinde de mâini și vom recita poezia-manifest” Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”.
Cum ne vom sincroniza? Simplu: centrul de coordonare al evenimentului va fi în Piața Universității din București, unde poeziile vor fi proiectate, vers cu vers, pe peretele cel mai înalt al Teatrului Național. Imaginile vor fi filmate și transmise live pe internet, astfel încât toți românii, din țară și oriunde în lume, să le poată vedea în timp real și recită sincron cu Bucureștiul. Cei din București veniți la ora 17:00 în Piața Universității pentru a recita cât mai mulți împreună. Dacă doriți, aduceți cu voi imagini ale lui Eminescu și steaguri tricolore. In CONSTANTA ne vom intalni in fata statuii lui Eminescu din Portul Tomis, zona Farului Genovez
Cei care locuiți altundeva, urmăriți această pagină pentru a afla locul unde se organizează evenimentul în apropierea voastră. Locurile vor fi anunțate în momentul în care vom fi informați că cineva a luat inițiativa organizării locale.
Rugăm persoanele cu iniţiativa care vor să organizeze evenimentul în zona lor să ne contacteze pentru stabilirea detaliilor tehnice. Oricine poate face aceasta. Nu contează cât de mic este grupul care se formează, important este să fie reprezentate cât mai multe sate, orașe sau chiar țări în care trăiesc românii. În timpul transmisiei din Piața Universității, între poezii, vom comunica direct, video sau telefonic, cu cât mai multe dintre grupurile de români care participă. Vă rugăm să postați aici fotografii și filmulețe cu voi din timpul evenimentului, cu o foaie în față pe care să scrie localitatea și numele evenimentului.” Da! Se poate organiza ceva însă, în mod oficial știm puțin. Acest anunț a fost postat de către Grupul de Inițaitivă Civică! Cum spuneam, noroc cu asociațiile civice!

Advertisement

Ca să încheiem …epigonic!

”Iară noi? noi, epigonii?… Simţiri reci, harfe zdrobite,
Mici de zile, mari de patimi, inimi bătrâne, urâte,
Măşti râzânde, puse bine pe-un caracter inimic;
Dumnezeul nostru: umbră, patria noastră: o frază;
În noi totul e spoială, totu-i lustru fără bază;
Voi credeaţi în scrisul vostru, noi nu credem în nimic!”

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions