Connect with us

Actual

Dor de Eminescu! Cine îl omagiază?

Maria Ionescu

Publicat

la

”Când amintirile…

Când amintirile-n trecut
Încearcă să mă cheme,
Pe drumul lung şi cunoscut
Mai trec din vreme-n vreme.

Deasupra casei tale ies
Şi azi aceleaşi stele,
Ce-au luminat atât de des
Înduioşării mele.

Şi peste arbori răsfiraţi
Răsare blânda lună,
Ce ne găsea îmbrăţişaţi
Şoptindu-ne-mpreună.

A noastre inimi îşi jurau
Credinţă pe toţi vecii,
Când pe cărări se scuturau
De floare liliecii.

Putut-au oare-atâta dor
În noapte să se stângă,
Când valurile de izvor
N-au încetat să plângă,

Când luna trece prin stejari
Urmând mereu în cale-şi,
Când ochii tăi, tot încă mari,
Se uită dulci şi galeşi?”

Pe data de 15 ianuarie 1850, se năștea cel care avea să devină marele nostru poet național, Mihai Eminescu. Deși membrii familiei sale precizau că el s-a născut în luna decembrie, la Ipotești, data și locul său de naștere aveau să devină publice, respectiv: 15 ianuarie, Botoșani. Așa că, indiferent de realitate, noi sărbătorim astăzi ziua de naștere a sa. Îl chema, de fapt, Eminovici și se cunoaște faptul că străbunicii săi proveneau din Banatul ocupat de turci.  Este inutil să spunem foarte multe despre viața și despre opera sa. Cu toate că mi se pare important să precizez  că, deși nu provenea dintr-o familie bogată, și-a făcut studiile la Cernăuți, la Viena și la Berlin! Dar a ajuns și la Constanța, pe malul mării. Nu doar acesta este motivul pentru care are o statuie aici și este, an de an, omagiat. Sau … ar trebui să fie! Pentru că, este evident, doar cei totalmente inculți nu cunosc ”Luceafărul” sau ”Mai am un singur dor”.

Omagiat… dar fără știrea oamenilor!

În întreaga țară, și nu numai, pentru că evenimente se organizează la toate centrele culturale românești din lume, există manifestări omagiale că doar au trecut 167 de ani de la nașterea sa. La muzee din Capitală și multe alte orașe ale țării sunt organizate întâlniri, iar cei prezenți își amintesc de viața și poezia marelui Eminescu. La Constanța, cam inutilă așteptarea tuturor. Mă rog, mulți, puțini… dar sunt sigură că și constănțenii i-au apreciat creația fabuloasă. Că vor fi azi depuneri de coronae sau evenimente care să marcheze această dată este greu de precizat. Nici o instituție publică, și mă refer la Primărie, Consiliu Județean nu au vreun anunț postat vizavi de organizarea unor evenimente.

Eminescu trăiește prin noi

”Recitare publică sincronizată la nivel internațional pentru aniversarea lui Eminescu.

În 15 ianuarie 2017 – Ziua Mihai Eminescu, oriunde ne-am afla, în țară sau în lume, între orele 17 – 19, vom avea ocazia să recităm împreună, cu toții, perfect sincronizați, poezii scrise de Eminescu, iar la ora 19 FIX ne vom prinde de mâini și vom recita poezia-manifest” Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”.
Cum ne vom sincroniza? Simplu: centrul de coordonare al evenimentului va fi în Piața Universității din București, unde poeziile vor fi proiectate, vers cu vers, pe peretele cel mai înalt al Teatrului Național. Imaginile vor fi filmate și transmise live pe internet, astfel încât toți românii, din țară și oriunde în lume, să le poată vedea în timp real și recită sincron cu Bucureștiul. Cei din București veniți la ora 17:00 în Piața Universității pentru a recita cât mai mulți împreună. Dacă doriți, aduceți cu voi imagini ale lui Eminescu și steaguri tricolore. In CONSTANTA ne vom intalni in fata statuii lui Eminescu din Portul Tomis, zona Farului Genovez
Cei care locuiți altundeva, urmăriți această pagină pentru a afla locul unde se organizează evenimentul în apropierea voastră. Locurile vor fi anunțate în momentul în care vom fi informați că cineva a luat inițiativa organizării locale.
Rugăm persoanele cu iniţiativa care vor să organizeze evenimentul în zona lor să ne contacteze pentru stabilirea detaliilor tehnice. Oricine poate face aceasta. Nu contează cât de mic este grupul care se formează, important este să fie reprezentate cât mai multe sate, orașe sau chiar țări în care trăiesc românii. În timpul transmisiei din Piața Universității, între poezii, vom comunica direct, video sau telefonic, cu cât mai multe dintre grupurile de români care participă. Vă rugăm să postați aici fotografii și filmulețe cu voi din timpul evenimentului, cu o foaie în față pe care să scrie localitatea și numele evenimentului.” Da! Se poate organiza ceva însă, în mod oficial știm puțin. Acest anunț a fost postat de către Grupul de Inițaitivă Civică! Cum spuneam, noroc cu asociațiile civice!

Ca să încheiem …epigonic!

”Iară noi? noi, epigonii?… Simţiri reci, harfe zdrobite,
Mici de zile, mari de patimi, inimi bătrâne, urâte,
Măşti râzânde, puse bine pe-un caracter inimic;
Dumnezeul nostru: umbră, patria noastră: o frază;
În noi totul e spoială, totu-i lustru fără bază;
Voi credeaţi în scrisul vostru, noi nu credem în nimic!”

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Constanța. Aflat la volan, un bărbat fără permis de conducere a avariat 10 mașini parcate

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, pe strada Brizei din  municipiul Constanța au fost avariate mai multe autoturisme parcate. La fața locului au fost solicitate echipaje ale militarilor ISU, precum și echipaje ale Poliției Rutiere.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, în această seară, în jurul orei 18.30, polițiștii constănțeni au fost sesizați cu privire la producerea acestui eveniment rutier.

Conform primelor cercetări, s-a stabilit faptul că un bărbat, de 49 de ani, în timp ce se afla la volanul unui vehicul a avariat 10 autoturisme care erau parcate.

Din verificările efectuate în bazele de date, polițiștii rutieri au stabilit faptul că bărbatul în cauză nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule iar autoturismul avea montate plăcuțe cu numere de înmatriculare false.

Conducătorul auto a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii într-un an de pandemie. Vezi câți vizitatori au trecut pragul secțiilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În ciuda pandemiei de coronavirus, secțiile Complexului Muzeal de Științe ale Naturii (CMSN) au fost vizitate în ultimul an, adică din februarie 2020 și până în ianuarie 2021, inclusiv, de peste 300.000 de vizitatori. Concret, în ciuda restricțiilor de circulație, 301.655 de persoane au trecut pragul secțiilor CMSN. În topul preferințelor a fost, evident, Delfinariu. Ni-Ni şi Chen-Chen au atras în ultimul an aproape peste 120.000 de vizitatori, iar peste 74.000 au preferat Microrezervația, iar peste 78.000 Acvariul. Luna de vârf la cele șapte secții ale CMSN a fost august, unde au fost vândute peste 84.000 de bilete. Evident, cei mai mulți, 37.317, au preferat Delfinariu.

Pandemia și-a pus amprenta și asupra numărului de vizitatori. Astfel că, în luna aprilie 2020, secțiile CMSN au fost închise din cauza stării de urgență, iar din această cauză nu s-a înregistrat niciun vizitator. O situație aproape similară s-a înregistrat și în decembrie 2020, când, tot din cauza restricțiilor impuse de autorități pe fondul pandemiei de coronavirus, s-au înregistrat dor 20 de vizitatori la secția de echitație.

Din totalul de 301.655 de persoane au trecut pragul secțiilor de la Complex, puțin peste 200.000 au fost adulți, iar alți aproximativ 30.000 au fost copii. În plus, peste 64.000 de vizitatori au fost elevi sau studenți. Interesant este și faptul că din totalul de bilete vândute, 246.303 de persoane și le-au achiziționat direct de la casieriile CMSN și doar 55.352 au cumpărat online.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(FOTO) Teatrul de Stat Constanța face primul pas în realitatea virtuală. Vezi cum

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Teatrul de Stat Constanța este al doilea teatru din țară care lansează una dintre producțiile sale adaptată în format VR360.

Începând de duminică, 28 februarie, pe platforma dedicată, www.teatruvr.ro, spectacolul „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, în regia Dianei Mititelu, va putea fi vizionat cu ajutorul unei căști VR (Virtual Reality – realitate virtuală), care mediază participarea de la distanță la spectacolul teatral, vizionarea jocului actoricesc ca și cum spectatorul s-ar afla pe scenă și ar putea privi în jurul său, trăind astfel experiența la o intensitate maximă.

Adaptarea VR360 vine la fix un an de la premiera oficială acestui spectacol.

Spectacolul va putea fi redat pe orice cască VR, prin accesarea platformei www.teatruvr.ro și achitarea biletului.

Cu un simplu click, spectatorul are acces la două variante de bilet. Biletul simplu costă 40 lei pentru cei care dețin deja cască sau ochelari VR; pachetul promo de 70 lei conține, în plus față de accesul la spectacol, ochelari VR EBODA Avatar II.

Pentru ajutor în utilizarea căștii/ochelarilor sau pentru a înțelege mai bine cum poate fi accesat playlist-ul de spectacol, site-ul oferă un tutorial video: https://teatruvr.ro/tutorial/

Deși realitatea virtuală este un concept pe care îl cunoaștem asociat cu jocurile pe calculator, sfera de aplicabilitate este deosebit de vastă, iar mintea umană poate adapta conceptul în funcție de necesitățile ce se ivesc – în cazul nostru, necesitatea de a ajunge la public, oferind experiențe cât mai aproape de cele pe care le oferă spectacolul live.

În „Jocuri în curtea din spate”, scriitoarea israeliană Edna Mazya nu doar reface procesul unui eveniment real, extrem de violent, din viața unor tineri, dar analizează și mecanismele psihologice care au permis producerea lui. Este un spectacol despre cruzime, o radiografie a psihicului adolescentin, o poveste despre patru băieți și o fată care trăiesc ultima lor zi de libertate, de copilărie, de nevinovăție. Ultima zi fără consecințe.

Spectacolul se bucură de regia inspirată a regizoarei Diana Mititelu, de o distribuție pe cât de tânără, pe atât de valoroasă – Cristiana Luca, Andrei Bibire, Theodor Șoptelea, Cătălin Bucur, Ștefan Mihai – şi de o scenografie specială, semnată de Răzvan Bordoș. Acum îl puteți urmări din siguranța propriului cămin, fiind, totuși, cât se poate de aproape de personaje, fără medierea ecranului televizorului sau laptopului.

„Jocuri în curtea din spate” este al doilea spectacol de teatru adaptat integral în VR360, tehnologie ce permite „teleportarea” direct în mijlocul poveștii.

Bucură-te de teatru din confortul casei tale!

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: