Conecteaza-te cu noi
SEAS

Video

Două expoziții pe care nu trebuie să le ratați: ”Regalitatea & Dobrogea” și ”Serbările încoronării”

Published

on

Regalitatea si Dobrogea si Serbarile incoronarii expozitii la MINAC

Două expoziții, una cu elemente inedite, iar alta cu o prezentare inedită, multimedia, a unor imagini cunoscute, au fost inaugurate ieri la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. Cele două sunt accesibile publicului și la evenimentul ”Noaptea Muzeelor”, din 13 mai a.c., când intrarea vizitatorilor în instituția muzeală este gratuită.

Vorbim în primul rând de ”Regalitatea și Dobrogea”, o expoziție realizată de Asociația Filateliștilor Tomis Constanța în colaborare cu MINAC și sub patronajul Consiliului Județean Constanța. Aceasta cuprinde fotografii, cărți poștale și ștampile din perioada regală, încadrate în panouri  cu note explicative.  În al doilea rând, este vorba de expoziția multimedia itinerantă ”Serbările încoronării”, organizată de Muzeul Național Cotroceni în colaborare cu MINA Constanța, în calitate de gazdă.

Despre semnificația zilei de 10 mai a vorbit istoricul Valentin Ciorbea. Acesta a arătat în discursul său că, potrivit Legii 189/2021, Ziua Independenței Naționale a României se sărbătorește acum pe data de 10 mai. Din perioada comunistă și până la intrarea în vigoare a acestei legi, Independența a fost sărbătorită cu o zi mai devreme, sub justificarea că la 9 mai 1877, în Parlament, ministrul de externe de atunci, Mihail Kogălniceanu, a rostit un cunoscut discurs prin care afirma că suntem o națiune liberă, de sine stătătoare. În fapt, actul oficial, care urma acestei proclamații, a fost semnat de principele Carol I, pe 10 mai 1877, în calitate de șef al statului.

Mai multe detalii de la acest eveniment puteți afla vizionând videoclipul de mai jos:

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions