Sunt deja ani buni de când Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța (MINAC) și-a asumat o misiune educativă, invitând copii talentați, iar unii chiar geniali, din școlile constănțene, pentru a sărbători împreună evenimente istorice fundamentale, lăsându-le celor mici rolul de comunicatori și istorici în devenire. Elevii deprind vorbitul în public, își citesc eseurile muncite cu sârg, iar unii din ei dezbat liber și cu multă știință de carte idei, conexiuni, interpretări în marginea evenimentelor trecutului. Totodată, elevii intrați în acest parteneriat cu MINAC susțin spectacole de teatru, în speță mici scenete pe teme istorice, sau concerte corale. Muzeul organizează astfel de manifestări în fiecare an, în preajma unor evenimente istorice importante.
În această tradiție, la sfârșitul săptămânii trecute, a fost organizat la muzeu un simpozion dedicat zilei de 9 Mai și triplei sale semnificații: Independența României (1877), proclamată în Parlamentul țării de Mihail Kogălniceanu și câștigată mai apoi, cu mari sacrificii umane, pe câmpurile de luptă, în timpul Războiului din 1877-1878 dintre aliații ruși și români, pe de o parte, și Imperiul Otoman, pe de altă parte; Victoria împotriva fascismului, în cel de-al doilea război mondial; Ziua Europei, instituită în amintirea declarației ”părintelui fondator” Robert Schuman, din 9 mai 1950, care, punând bazele primei comunități europene a oțelului și cărbunelui, a schițat în fapt principiile unei Europe unite.
Simpozionul a fost moderat de Lavinia Dumitrașcu, cercetător științific în cadrul MINAC. Au ținut discursuri elevii: Bianca Gornea, de la Colegiul Național Pedagogic ”Constantin Brătescu (profesor coordonator Cristina Gâlă); Ecaterina Danciuc, de la Școala gimnazială nr. 16 ”MI Dobrogeanu” (profesor coordonator Daniela Niță); Eric Andrei Ursea, de la Școala gimnalizală nr. 24 ”Ion Jalea (profesor coordonator Odet Gabriela Zaiț), Fabian Cotan, de la Liceul ”George Călinescu (profesor coordonator Eugenia Crăciun) și Luca Voinea, de la Școala gimnazială nr. 22 ”IC Brătianu” (profesor coordonator Adela Iacob).
În cadrul evenimentului au susținut spectacole: Corul Seminarului Teologic ”Sf. Cuvios Dionisie Exiguul! (coordonat de preoții profesori Marian Bostan, Adrian Clinciu și Mircea Cristian Pricop); Școala gimnazială nr. 22 ”IC Brătianu” (sub coordonarea învățătorilor Mihaela Ionela Moise și Ani Elisabet Vesa); elevul Răzvan Decu, de la Școala gimnazială nr. 1 Valu lui Traian ( coordonat de profesor Violeta Bodiu); Liceul de Marină ”Alexandru Ioan Cuza” (profesor coordonator Ioana Rică); Ansamblul ”Cartalu” al Școlii gimnaziale Vulturu (profesor coordonator Carmen Bîziac).
”Avem niște copii minunați, trebuie doar să-i ascultăm și să-i încurajăm” – a declarat Lavinia Dumitrașcu. În clipul de mai jos, puteți vedea fragmente din două comunicări excepționale susținute în cadrul simpozionului:
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.