Connect with us

Justitie

Dumitru Martin, Polaris, condamnat la 13 ani de închisoare! În urmă cu 8 ore s-a dat sentința!

Maria Ionescu

Publicat

la

În urmă cu opt ore, procurorul american Phillip A. Talbert a anunțat că Dumitru Martin, în vârstă de 55 de ani, a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru conspirația de a comite luare și dare de mită unui funcționar public. Conform documentelor instanței, Martin deținea și opera compania românească Polaris M. Holdings. Coinculpați în acest dosar au fost Anamaria Cruceru, 49 de ani,  Constantin Schiller, 63 de ani și Marcelle Banaga, 41 de ani, toți din România, angajați ai Polaris. În perioada iunie 2014 și decembrie 2015, Martin, Cruceru, Schiller și Banaga au conspirat unii cu alții pentru a mitui un ofiter al USAF care să-i ajute să câștige mai multe contracte de milioane de dolari pentru Polaris. Inculpații se oferiseră să plătească ofițerului contractant mită egală cu 10 la sută din valoarea oricărui contract atribuit. Inculpații au încercat să ascundă plata mitei sugerând că ofițerul avea încheiat un contract de consultanță fisctivă.  În iulie 2015, inculpații au depus o ofertă pentru USAF de a furniza containere de depozitare la Baza Aeriana Mihail Kogălniceanu din România. Contractul a fost evaluat la peste 10 milioane de dolari. În septembrie 2015, Martin a călătorit la Travis Air Force Base din Fairfield, California , pentru a semna documentele referitoare la oferă, precum contractele fictive menite să ascundă diverse plăți de mită în valoare totală de peste 1 milion de dolari. Procurorul american Talbert a declarat: „Districtul de Est din California are multe facilități guvernamentale militare și de altă natură. (…) Sentința de azi recunoaște importanța eradicării corupției și protejarea integrității procesului de contractare. Biroul meu se angajează să cerceteze și să urmărească pe cei care încearcă să mituiască funcționarii publici sau care se angajează în alte acte de corupție publică care subminează încrederea publicului în integritatea guvernului.“ Judecătorul Nunley a declarat la condamnare că „mita nu este o crimă fără victime.“ El a continuat să constate că mita creează un „mediu pay to-play“ , în care oamenii simt că „ei nu pot participa în cazul în care o fac în mod corect .“ Acest caz este produsul unei anchete a Biroului Federal de Investigații. Banaga, Schiller și Cruceru au pledat vinovat pentru conspirația de a comite luare de mită. Ei sunt programați să fie condamnați de către judecătorul Nunley la data de 11 mai 2017. Fiecare se confruntă cu o pedeapsă maximă legală de cinci ani de închisoare. Propozițiile reale, cu toate acestea, va fi determinată la latitudinea instanței , după luarea în considerare a oricăror factori legale aplicabile și liniile directoare Pedepsele federale, care iau în considerare o serie de variabile. (Foto: Constanta News)

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Justitie

Procurorul Adina Florea scapă de Inspecția Judiciară în legătură cu protocolul SRI-Parchetul General

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Curtea de Apel Bucureşti a respins, în cursul zilei de azi, o acţiune a fostului procuror general Augustin Lazăr prin care acesta cerea ca Inspecţia Judiciară să redeschidă verificările faţă de procurorul Adina Florea, în legătură cu protocolul SRI – Parchetul General publicat pe Darius Vâlcov.

”Respinge cererea ca neîntemeiată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. În cazul declarării, recursul se va depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei, azi 08.11.2019”, se arată în decizia instanţei publicată de Europa FM.

În luna martie 2019, Augustin Lazăr a deschis un proces la Curtea de Apel Bucureşti în care solicita obligarea Inspecţiei Judiciare să redeschidă verificările disciplinare împotriva procurorului Adina Florea, cea care a câştigat concursul pentru şefia Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie.

În august 2018, Darius Vâlcov a postat pe Facebook un protocol de colaborare între SRI şi Parchet, care avea caracter clasificat, referitor la ”cooperarea pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin”, încheiat în decembrie 2016.

Augustin Lazăr susţinea că, pe vremea când activa la Parchetul Curţii de Apel Constanţa, Adina Florea ar fi solicitat unei grefiere fotocopierea protocolului SRI – Parchetul General, iar copia documentului ar fi ajuns la Darius Vâlcov, care l-a publicat pe Facebook.

Grefiera respectivă a fost anchetată de procurorii de la Parchetul General, însă anchetatorii au dispus renunţarea la urmărirea penală pe motiv că ea a efectuat o copie de pe un document clasificat la solicitarea unei persoane în raport cu care se afla într-o poziţie de subordonare.

Comments

comments

Continuă să citești

Justitie

Magistrații de la ÎCCJ au REVOCAT arestul preventiv pentru Radu Mazăre, în dosarul Polaris

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Magistrații instanței supreme au admis, marți, contestația lui Radu Mazăre și au revocat arestul preventiv dispus în dosarul Polaris, decizia fiind definitivă. Astfel, Radu Mazăre rămâne doar cu pedeapsa definitivă de 9 ani din dosarul retrocedărilor.

„Cu majoritate, Admite contestaţia formulată de inculpatul Mazăre Radu Ştefan. (…) Revocă măsura arestării preventive dispusă faţă de inculpatul Mazăre Radu Ştefan prin mandatul de arestare preventivă nr.1/10 ianuarie 2018 emis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală”, se arată în minuta instanței.

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă, informează mediafax.ro.

Radu Mazăre a fost plasat inițial, în dosarul Polaris, sub control judiciar, însă fostul edil a încălcat condiţiile şi a plecat în Madagascar, fiind emis ulterior mandat de arestare pe numele său.

Mazăre a fost condamnat, în primă instanţă, la 9 ani şi 10 luni ani de închisoare în dosarul „Polaris”.

Însă fostul primar al Constanţei, extrădat din Madagascar pentru a-şi ispăşi pedeapsa de 9 ani de închisoare cu executare în România în alt dosar, cel al retrocedărilor, este deja încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Comments

comments

Continuă să citești

Justitie

Kovesi: CONTURI pe ZERO, trăiește din salariul de magistrat și locuiește într-un apartament de două camere

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, actualul procuror şef european are conturi pe zero, un apartament de două camere luat cu credit ipotecar şi trăieşte din salariul generos de magistrat, relevă ultima declaraţie de avere acesteia.

Potrivit documentului, noul procuror șef european are patru conturi curente şi unul de economii deschise la BRD – Groupe Societe Generale.

Astfel, trei dintre conturile curente sunt deschise încă din 2016. Primul este în euro, iar valoarea sa este zero, al doilea şi al treilea sunt în lei iar valoarea lor este de 195 de lei, respectiv 10.926 de lei.

Al patrulea cont curent este deschis în anul 2017, dar și valoarea acestuia este zero. Contul de economii este deschis în 2016, iar fostul procuror şef al DNA declară în el suma de 35.474 de euro, din care 10.000 de euro „ca urmare partaj succesoral 2018”.

Cu toate acestea Kovesi a avut ca magistrat român un salariu generos, iar în 2018 a câştigat 265.932 de lei, respectiv 22.161 de lei pe lună.

Declaraţia de avere mai cuprinde şi venituri obţinute din dobânda contului de economii deschis la BRD, şi anume 69,35 de lei.

Astfel, în privinţa acestora, Kovesi însemnează, în declaraţia de avere semnată în 22 mai 2018, un singur apartament cu 2 camere, cu suprafaţa de 54,74 metri pătraţi  pe care îl deţine din 2007 şi pe care l-a achiziţionat printr-un credit ipotecar.

Dacă în 2016, Laura Codruța Kovesi a declarat venituri de aproape 160.000 de lei din salariu, lucrurile au stat, în mod normal, puțin mai prost pentru 2019

Ea a câştigat şi 4.000 de euro ca expert în mai multe programe europene precum EU Grant-Albania, TAIEX – Muntenegru, TAIEX-Moldova.

Laura Codruța Koveși a fost numită drept procuror șef european. Fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a primit nu mai puțin de 17 voturi din 22 posibile.

sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: