Conecteaza-te cu noi

Actual

După cazul preotului Visarion Alexa, acuzat de agresiune sexuală, Biserica Ortodoxă schimbă modul în care se face Taina Spovedaniei

Published

on

În ziua de joi, 29 septembrie 2022, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Astfel, după apariția cazului preotului Visarion Alexa, acuzat de agresiune sexuală, ierarhii Bisericii Ortodoxe Române au decis să facă o serie de schimbări pentru Taina Spovedaniei.

Principalele hotărâri ale Sfântului Sinod sunt următoarele:

A. A fost instituit Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea”, pentru ierarhi, clerici și mireni;

B. Au fost reconfirmate condiţiile înscrierii la doctoratul în Teologie;

Advertisement

C. Au fost aprobate mai multe propuneri ale Comisiei pastorale, monahale și sociale privind Spovedania şi duhovnicia:

1. Sfânta Spovedanie se săvârșește în biserică, în fața unei icoane a Mântuitorului Hristos, pentru ca persoana care se mărturisește să aibă conștiința cât mai vie a prezenței lui Dumnezeu alături de ea și de duhovnic în timpul mărturisirii;

2. Preotul duhovnic are în primul rând datoria să asculte și apoi să întrebe cu delicatețe, doar pentru a-l ajuta pe penitent să fie cât mai sincer în mărturisirea sa;

3. Taina Spovedaniei nu poate fi condiționată de vreun interes material sau de altă natură;

4. Orice duhovnic trebuie să aibă și el un părinte duhovnic la care să se spovedească în mod constant;

Advertisement

5. Preotul duhovnic trebuie să fie un cleric cu viaţă duhovnicească matură, care s-a eliberat de robia patimilor trupeşti şi cultivă virtutea sfinţeniei;

6. Respectarea cu strictețe a cadrului adecvat Spovedaniei, adică săvârșirea ei în lăcașul de cult, sau, în mod excepțional, într-un spațiu deschis și vizibil, adiacent bisericii;

7. Evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul (glume inadecvate sau gesturi indecente).

Sfântul Sinod solicită eparhiilor ca în fiecare protopopiat să se organizeze periodic consfătuiri cu preoții, referitoare la săvârșirea corectă a Sfintelor Taine, precum și cateheze cu credincioșii, privind rânduiala și semnificația duhovnicească a acestora.

Povestea pe scurt

Advertisement

În urmă cu mai bine de o lună, o femeie în vârstă de 37 de ani a mers la Poliţie şi a depus o plângere împotriva părintelui Visarion Alexa, parohul parohul Bisericii “Pogorârea Sfântului Duh” – Militari. Părintele a fost acuzat de agresiune sexuală. De la momentul respectiv, mai multe femei au depus plângeri la Poliție pe numele aceluiași preot și aduce în discuție un alt aspect important, respectiv faptul că acesta era extrem de respectat și cunoscut atât în lumea bisericească cât și în mediul online.

Astfel, după ce un număr de cinci femei l-au reclamat pentru agresiune sexuală, noi dezvăluit ies la suprafață. Se pare că părintele era extrem de insistent și avea un mod aparte în care își atrăgea victimele. Noua dezvăluire se referă la anul 2016, când părintele s-ar fi îndrăgostit de o altă femeie. Conform mesajelor făcute publice de aceata, părintele Visarion Alexa spunea că se simte ca o ”plastilină” și că se gândește la enoriașa sa non-stop. Totodată, acesta își cerea scuze pentru că o iubește și chiar îi spunea cât de mult îi duce lipsa.

„Tu nu înțelegi că sunt ca plastilina în mâinile tale. Zile întregi mă gândesc la tine. Nu vreau să te tulbur, dar tare mult aș vrea să te văd. Iertare, te iubesc, nu ar trebui, știu, dar mi-e tare dor de tine”, îi scria preotul unei enoriașe.

După mesajele primite, aceasta a decis să nu mai meargă la biserică, scrie România TV.

Menționăm că dezvăluirile de acum se adaugă la un alt șir de acuzații primit de părinte. Visarion Alexa a fost acuzat că ar fi obligat o altă enoriașă să facă lucruri pe care aceasta nu și le-ar fi dorit vreodată.

Audiat la Poliție și plasat sub control judiciar

Advertisement

În 17 septembrie, părintele a fost audiat de poliţişti şi reţinut pentru 24 de ore sub acuzaţia de agresiune sexuală. Potrivit unor surse, în faţa anchetatorilor, preotul a recunoscut acuzaţia.

Preotul Visarion Alexa, parohul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din București, a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind apoi eliberat sub control judiciar, după ce a fost acuzat de agresiune sexuală. La scurt timp, Arhiepiscopia Bucureştilor a anunțat că va deschide, la rândul său, o anchetă, dar și că preotul a fost suspendat „de la slujirea preoţească”. Avocata lui Alexa Visarion, Mariana Mihai, a afirmat că a existat o relaţie de prietenie între preot şi femeia respectivă.

foto: Antena 3 CNN

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions