Connect with us

Politica

După Marin Sorescu, Andrei Pleșu, Ion Caramitru, Ludovic Spiess, PSD îl vrea pe… Vasile Dâncu ministru al Culturii

Publicat

la

PSD este pe cai mari – cum zice o vorbă din popor – și negociază dur funcțiile din viitorul Executiv pe care îl conturează alături de liderii PNL.

Social-democrații vor ministrul de finanțe și secretarul general al Guvernului, dacă PNL insista să păstreze premierul. În plus, cer măsuri sociale care trebuie implementate rapid, despre care adversarii politici spun că ar împovăra prea mult bugetul, transmite antena3.ro.

Unele calcule arată că PSD este dispus sa cedeze premierul, dar vrea ministerul de Finanțe si secretarul general al guvernului, însă nu este interesat de Justiție, al doilea minister avizator, pentru că Justiția a fost o piatră de moară pentru PSD, care i-a adus multe prejudicii de imagine și actuala conducere nu vrea să mai fie asociată cu măsuri în Justiție, după cum amintește sursa citată.

Citu nu vrea să cedeze însă Finanțele și vrea să dea PSD ului Justiția, pentru că ar pierde controlul din Guvern în totalitate, odată cu instalarea lui Ciucă premier și cu ministrul de Finanțe la PSD.

Condițiile PSD pentru a intra la guvernare

În ce privește programul de guvernare, PSD vrea sa fie luate, rapid, mai multe măsuri sociale: chiar de la 1 decembrie să fie indexate pensiile cu 11%, urmând ca diferența de 15% creștere să fie aplicata anul viitor, iar alocațiile să fie dublate.

Coordonatorul echipei PSD pe programul de guvernare este Sorin Grindeanu.

O altă echipa de negociere a fost stabilita pentru modificarea Constituției. Aici PSD vrea modificarea formei de guvernământ din republică semi-prezidențială în republică parlamentară sau amputarea atribuțiilor președintelui României.

Revenind la lista liderilor PSD pe care conducerea partidului îi propune pentru viitorul Executiv se află Sorin Grindeanu (Transporturi), Gabriela Firea (Ministerul Muncii), Alexandru Rafila (Ministerul Sănătății), Paul Stănscu (Ministerul Agriculturii) sau Vasile Dâncu, acesta din urmă ar putea ocupa funcția de vicepremier și ar primi și portofoliul de la… Cultură.

Ce îl recomandă pe Dâncu la Cultură

Vasile Dâncu este sociolog și a fost ales în 2004 senator pe listele PSD. În Guvernul Adrian Năstase a fost ministru al Informațiilor Publice. În perioada 2015-2017 a fost ministrul Administrației și Dezvoltării Regionale în Guvernul Cioloș.

Vasile Dâncu este profesor la Facultatea de Sociologie a Universității București. Susține cursuri de Sociologie Generală, Opinie publică, Comunicare, Cercetare de  piață, Management strategic. Este conducător de doctorat la IOSUD de pe lângă Universitatea București (din 2005).

Este membru ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research), al Societății Sociologilor din România și al Asociației Sociologilor din România. De asemenea, același nume vehiculat să preia portofoliul de la Cultură în viitorul Executiv PNL – PSD este fondator al săptămânalului regional Transilvania REPORTER și al Revistei SINTEZA – revistă de cultură și gândire strategică. Din anul 2014, este membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Cultura în România, de la Marin Sorescu și Andrei Pleșu la Vasile Dâncu

De-a lungul istoriei, cultura în România a fost promovată de oameni cu darul scrisului. Printre ei, Marin Sorescu, Andrei Pleșu, Ion Caramitru, Ludovic Spiess, Mircea Diaconu constănțeanul Puiu Hașotti ori Theodor Paleologu și chiar Kelemen Hunor. România lui 2021 ne aduce oameni pe care i-am cunoscut în alte împrejurări decât cultura, iar Vasile Dâncu este unul dintre aceștia. Românii îl cunosc pe Vasile Dâncu de la negocieri politice și nu i-au citit vreo operă literară și nici nu știu să fi avut vreo implicare culturală majoră pentru țara noastră.

Concluziile vă aparțin.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

PSD reînvie impozitul progresiv. Ciolacu: „Ne mințim în continuare cu această cotă unică“

Publicat

la data de

Scris de

PSD-iștii vor să reînvie impozitul progresiv. În acest sens, social-democrații vor lansa până la sfârșitul lunii o serie de propuneri de modificare a Codului Fiscal, printre care renunțarea la cota unică de impozitare.

„Ne mințim în continuare cu această cotă unică, care nu mai este unică. Sunt mai multe măsuri fiscale pe care trebuie să le prezentăm până pe 1 iunie. Codul Fiscal trebuie modificat cu șase luni înainte ca viitorul buget de stat să îl construim pe măsuri luate de la 1 iunie, cu efecte de la 1 ianuarie. Rămân la părerea că în zona prețurilor la energie ar fi trebuit venit cu reglementare și ar fi avut efecte imediate. Compensarea, după cum vedem, a creat un decalaj până se văd efectele. Dacă am fi venit cu o reglementare, efectele ar fi fost de a doua zi și poate nu am fi ajuns la această inflație”, a spus președintele PSD, Marcel Ciolacu.

El a afirma că trebuie făcută o analiză până în 1 iunie.

Întrebat despre necesitatea modificării Codului fiscal, fostul premier Florin Cîţu a spus: „Nu trebuie să se întâmple nimic. Predictibilitate înseamnă că trebuie să păstrezi ceea ce ai. În 2019, când a venit PNL la guvernare, a eliminat toate taxele introduse de PSD, pentru că ştim că asta face. PSD a introdus taxe în perioada 2017 – 2019. Le-am eliminat pe toate şi am colectat mai bine. Uitaţi-vă în noul program de convergenţă – este un program foarte frumos acolo, care arată că în 2020 – 2021 am reuşit să colectăm venituri de 32,7% – 32,8% din PIB. PNL are soluţii de colectare a veniturilor fără creşterea taxelor”.

Sursa: Digi24

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Un fost ministru al Economiei susține că Guvernul va mări taxele și impozitele: “Vor merge direct în buzunarul românilor, n-o să-i mai taxeze prin inflație”

Publicat

la data de

Scris de

Criza economică din prezent este o furtună aproape perfectă, declară vicepreședintele USR Claudiu Năsui. Fostul ministru al Economiei crede că Guvernul va mări taxele și impozitele, mergând astfel ”direct în buzunarul românilor”.

Claudiu Năsui spune la RFI despre inflație că „este o furtună aproape perfectă. Eu am spus că inflația va ajunge la 15% anul acesta și asta o ziceam în decembrie, când BNR-ul zicea că nu depășim cele două cifre. Iată că și BNR-ul a ajuns la concluzia că până la finalul anului tot cu două cifre o să avem inflația. Practic, ce se întâmplă este că statul român a trăit mult prea mult timp cu cheltuieli mult mai mari decât veniturile și diferența aceea, împreună cu BNR-ul, aici a fost o complicitate foarte mare, a venit din datorie, datorie care apoi a fost și monetizată, deci practic s-a mărit masa monetară, s-a folosit tiparnița, au tipărit bani”.

Unii experți atrag atenția că majorarea unor impozite nu mai poate fi exclusă. Fostul ministru USR al Economiei crede însă că acest lucru mai mult ar dăuna:

”Cred că Guvernul, chiar dacă ne-a mințit până acum că nu o să crească taxele și impozitele, pare că-și dorește musai să facă lucrul acesta, adică vor merge direct în buzunarul românilor, n-o să-i mai taxeze prin inflație (…) și cred că vor apela inclusiv la aceste creșteri de taxe, (lucru) care, atenție, în contextul actual, este o crimă economică (…). Aici, Guvernul are de ales: fie își restrânge cheltuielile, deci nu le mai crește cu 19% față de anul trecut, fie crește taxele, adică fie noi, românii, o să avem mai puțini bani, fie ei își restrâng puțin organigramele, pensiile speciale, agențiile, PNDL-urile și toate astea”.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Vezi ce declarații a făcut Mihai Mazăre despre eliberarea temporară a fraților săi Radu și Alexandru

Publicat

la data de

Scris de

Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre şi fratele său, fostul parlamentar Alexandru Mazăre, condamnaţi la nouă ani de închisoare, respectiv trei ani de închisoare, au primit acceptul din partea penintenciarelor unde sunt încarceraţi să participe la înmormântarea mamei lor.

Fratele lor, aflat în libertate, Mihai Mazăre (Mițu), a făcut o declarație în fața presei și a vorbit despre eliberarea temporară a celor doi frați ai săi.

„A fost soția lui Radu Mazăre în contact cu cei de la penitenciar și au plecat, sunt (Radu și Alexandru Mazăre, n.r.) în drum spre Constanța cu o singură mașină, o dubă a penitenciarului. Frații mei vor sta acasă strict cât țin funeraliile, adică slujba de la biserică, slujba de la cimitir, după aceea o scurtă masă cu familia și apoi fiecare va merge la penitenciar.“, a punctat Mihai Mazăre.

Întrebat dacă Radu și Alexandru au mai apucat să vorbească cu mama lor, Mihai Mazăre a spus că da, Radu a vorbit cu mama sa înainte ca aceasta să decedeze, iar Alexandru a vorbit cu mama lor înainte de a primi sentința de condamnare (săptămâna trecută, n.r.) la închisoare.

„Din ziua în care a primit sentința nu a mai apucat să vorbească, pentru că el s-a dusa și s-a predat la Penitenciarul Rahova…Mama avea multe probleme medicale, ca orice om bătrân de 80 de ani. Nu mai avea resurse, a obosit foarte mult. Suferința cu Radu din ultimii ani și-a spus cuvântul…Mama a fost ca orice mamă, și-a crescut copiii pe vremea lui Ceaușescu într-un apartament din Drumul Taberei din București“, a spus Mihai Mazăre.

Mihai Mazăre spune că vorbește zilnic cu Radu Mazăre. El afirmă că starea fostului primar este excelentă

„Nu a fost tot timpul așa, dar el intră în al patrulea an de detenție. S-a rutinat acolo, lucrează la gospodărie. A asimilat ideea și situația în care este el. Așteaptă să își ispășească pedeapsa“, a afirmat Mihai Mazăre.

El a mai adăugat că Radu Mazăre va fi eligibil pentru a putea fi eliberat condiționat abia peste doi ani.

La sfârşitul săptămânii trecute, Radu Mazăre şi Alexandru Mazăre au depus câte o cerere la penitenciarele unde sunt încarceraţi pentru a fi lăsaţi să îşi conducă mama pe ultimul drum.  Cererile lor au fost admise luni dimineaţa.

Gabriela Mazăre a murit, joi, în urma unor probleme cardiace. Decesul său s-a produs la trei zile după ce Alexandru Mazăre a primit o condamnare definitivă de trei de ani de închisoare.

Gabriela Mazăre a avut trei copii: pe Radu, fostul primar al Constanţei, pe Alexandru, fost parlamentar de Constanţa şi pe Mihai, care nu a deţinut funcţii publice.

Radu Mazăre ispăşeşte în prezent o pedeapsă de nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor din Mamaia. De asemenea, el este judecat în mai multe dosare instrumentate de către procurorii DNA.

Alexandru Mazăre a fost încarcerat săptămâna trecută, după ce a fost condamnat la trei ani de închisoare în dosarul campusului social “Henri Coandă”.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: