Actual Slide

E acuzată că a pus turismul pe butuci, dar nu se lasă. Anca Nedea promovează “savoarea locală” a Constanței

feb. 21, 2018 Mihaela Tîrpan

Conducerea Organizației Patronale Mamaia-Constanţa a anunțat astăzi intenția de a participa la Târgul de Turism al României 2018, eveniment ce se va desfășura în Complexul ROMEXPO din București, în perioada 22 – 25 februarie 2018.

“Prezența la manifestare are ca scop reprezentarea și promovarea destinației Mamaia-Constanța într-un mod coerent și targetat, abordând un display proaspăt, tip open-space, în care savoarea locală, istoria, natura și evenimentele de toate tipurile se îmbină pentru a oferi potențialului consumator o experiență turistică integrată, folosind instrumente de smart-travel”, informează conducerea organizației din care face parte și Anca Nedea Pavel, în calitate de director executiv, fost președinte al Autorității Naționale pentru Turism.

În comuncat se mai vorbește despre “viitorul colaborării între autoritățile locale, organizațiile patronale ale operatorilor din industria ospitalității, zonele academice interesate și alte entități publice și private”, după cum informează într-o invitație de presă conducerea Organizației Patronale Mamaia – Constanța, respectiv președintele Nicolae Bucovală și directorul executiv Anca Nedea Pavel.

Salutăm și noi aceste vorbe frumoase. Însă, pe de altă parte, trebuie să semnalăm cititorilor noștri faptul că doamna care vrea să promoveze savoarea locală, istoria și natura a fost menționată recent într-un articol publicat de cotidianul România Liberă în legătură cu deficiențe grave descoperite de Curtea de Conturi a României la Autoritatea Națională de Turism, instituție pe care aceasta a condus-o în anul 2016.  Concret, Curtea de Conturi a constatat că Ministerul Turismului/Autoritatea Națională pentru Turism a făcut în 2016 plăţi nelegale pentru cheltuieli privind servicii de promovare a brandului turistic şi pentru lucrări de investiţii neexecutate. În raportul public pe 2016 al Curții de Conturi se menționează că Ministerul nu a urmărit respectarea clauzelor contractuale, nu a perceput majorări de întârziere şi daune-interese şi a utilizat ineficient unele fonduri băneşti pentru participarea la târguri de turism organizate în afara ţării. Cu o precizare importantă: președintele Autorității Naționale pentru Turism era în 2016 Anca Pavel Nedea.

Astfel, conform documentului Curții de Conturi, au fost efectuate plăţi în sumă estimată de 498.000 de lei pentru lucrări de investiţii neexecutate (în cadrul proiectului de investiţii în turism “Schi în România”), prin acceptarea includerii, atât în oferta tehnico-economică (anexă la Contractul de lucrări), cât şi în Situaţia de plată, a unui articol de lucrări pentru care nu au fost nominalizate materialele, cantităţile şi preţul unitar al acestora, mai scrie romanialibera.ro .

“Astfel, pentru participarea ANT la diverse târguri de turism organizate în afara ţării, deşi conceptul standului a fost asemănător, iar achiziţia de servicii s-a efectuat, în cele mai multe cazuri, de la acelaşi prestator şi în acelaşi an, preţurile la care s-au contractat şi decontat serviciile au fost diferite de la un contract la altul, în unele cazuri de cel puţin două ori mai mari. În cazul târgurilor de turism organizate în străinătate, pentru care ANT a achiziţionat, pe lângă serviciile de amenajare şi decorare a standului României, şi servicii de realizare a unor materiale şi obiecte promoţionale, entitatea nu a solicitat, iar prestatorul nu a prezentat, documentele justificative, care să ateste realitatea achiziţiei la nivelul sumelor decontate”, se menţionează în raportul Curţii de Conturi.

 

Comments

comments

Mihaela Tîrpan

About The Author

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!