Connect with us

Actual

Elevi din şase ţări europene, la Şcoala ,,Gheorghe Ţiţeica”

Avatar

Publicat

la

În săptămâna 23-27 mai, Şcoala Gimnazială nr. 30 din Constanţa este gazda celui de-al doilea schimb pe termen scurt al grupurilor de elevi din cadrul proiectului european Erasmus -,,Invaders-How they shaped the Europe of today”, ce se derulează în perioada septembrie 2014 – august 2017, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene. 55 de profesori şi de elevi din Irlanda, Anglia, Finlanda, Polonia, Spania şi Italia au trecut luni, 23 mai, pragul şcolii constănţene, fiind primiţi cu pâine şi cu sare de către elevi îmbrăcaţi în costume populare româneşti.

IMG-20160523-WA0001IMG-20160523-WA0008

 

 

 

 

 

Dorina Şacu, profesoara coordonatoare a acestui proiect, a explicat pentru cei prezenţi că, deşi este o muncă uriaşă de pregătire pentru ca totul să se deruleze în modul cel mai plăcut atât pentru invitaţi, cât şi pentru gazde, ,,satisfacţia de a vedea că totul îi bucură pe cei care calcă prima oară pe pământ românesc este suficientă pentru a uita de eforturile depuse timp de câteva săptămâni.”

Prima parte a dimineţii a fost ocupată de vizita la clase a delegaţiilor, în timpul căreia s-au derulat ad-hoc conversaţii între elevi şi între profesorii români şistrăini. Relaxaţi şi încântaţi de ceea ce au văzut şi de modul în care copiii intră imediat în interacţiune, participanţii la întâlnire au fost dornici să ştie cât mai multe despre România, de la monumente şi locuri interesante de vizitat la sportivi cunoscuţi internaţional. Nume precum Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi ori Simona Halep au fost pe buzele tuturor. Când au aflat că Gheorghe Hagi este constănţean, iar Simona Halep este fostă elevă a Şcolii ,,Gheorghe Ţiţeica”, admiraţia invitaţilor s-a manifestat sincer şi zgomotos.

IMG-20160523-WA0006IMG-20160523-WA0005

 

 

 

 

 

Imnul României şi cel al Uniunii Europene au deschis activitatea care a continuat cu dansuri populare româneşti, armâneşti, greceşti şi turceşti. În plus, elevi ai claselor primare au interpretat cântece în limbile română, greacă şi engleză. Cadrele didactice si elevii s-au prins în horă, iar la finalul spectacolului s-au lansat baloane cu heliu, în culorile României.

IMG-20160523-WA0031IMG-20160523-WA0027

 

 

 

 

 

După ora 11.30, elevii străini au participat la un atelier tematic despre invadatorii Dobrogei de-a lungul timpului, de la greci, la romani ori turci, urmat de un concurs de pictură pe vase de ceramică, pe care copiii fie au desenat motive văzute pe vasele greceşti şi romane prezentate, fie s-au lăsat purtaţi de propria imaginaţie şi de propriul simţ cromatic. În tot acest timp, profesorii au avut o reuniune semiformală, în care elevi ai claselor a VII-a şi a VIII-a au prezentat filmuleţe despre România neştiută, România aşa cum ne-am dori să fie cunoscută mai mult în lume. Apoi, cadrele didactice invitate au fost scoase la lecţie, trebuind să răspundă la întrebările care vizau ţara noastră. Cei care au dat răspunsurile cele mai bune au primit magneţi cu monumente dobrogene şi …bomboane.

IMG-20160523-WA0048IMG-20160523-WA0036

 

 

 

 

 

Astăzi, are loc o vânătoare de comori în centrul vechi al Constanţei, urmată de o vizită în Sala Tezaurului de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie.

Miercuri, 25 mai, delegaţia se va deplasa la Adamclisi unde, pe lângă vizitarea obiectivelor arheologice, elevii vor participa la ateliere de tras cu arcul, de pielărie şi ceramică, iar joi, va avea loc o vizită la Primăria Constanţei.

În cea de-a cincea zi a evenimentului, elevii vor filma la sediul televiziunii Dobrogea TV ştiri despre invadatori şi vor cocheta astfel cu meseria de jurnalist.

Comments

comments

Actual

Își ia România ADIO de la organizarea EURO? Șeful UEFA ia în calcul desfășurarea competiției într-o singură ţară

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Karl Heinz-Rummenigge, preşedintele consiliului de administraţie al clubului Bayern Munchen, a afirmat că preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, se gândeşte ca EURO 2020 să aibă loc într-o singură ţară şi nu în douăsprezece cum este prevăzut până acum, transmite AFP.

“Ştiu că preşedintele UEFA Aleksander Ceferin, care este extrem de prudent cu coronavirusul, se întreabă dacă în perioada pandemiei nu ar fi mai rezonabil ca turneul să fie organizat într-o singură ţară. Cu tot protocolul sanitar necesar, se înţelege de la sine”, a afirmat Rummenigge pentru un ziar din capitala Bavariei, Munchner Merkur, potrivit agerpres.ro.

Contactată, UEFA a răspuns printr-un purtător de cuvânt: “Nu avem nicio informaţie de oferit sau comentariu de făcut în această etapă”. Oficial, forul fotbalistic european continuă să pregătească un turneu final organizat în 12 oraşe din 12 ţări, printre care Bucureştiul. Săptămâna trecută, UEFA a indicat că “până pe 5 martie” va decide “oraş cu oraş” între patru opţiuni: “100% spectatori pe stadion, între 50 şi 100%, între 20 şi 30% sau cu porţile închise”, cu diverse măsuri sanitare în fiecare caz. Turneul final, prevăzut iniţial în 2020, a fost amânat pentru 2021 (11 iunie -11 iulie).

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Accident rutier între două autoutilitare și un camion. Două persoane, rănite

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, 19 ianuarie a.c., polițiștii tulceni au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier pe DN22 E87, între 3 auto care circulau în același sens.

Din primele verificări, polițiștii au stabilit că, în timp ce conducea o autoutilitară pe DN22 E87 între localitățile Văcăreni și Luncavița, un bărbat de 37 de ani din comuna Smârdan,  a intrat în coliziune cu o altă autoutilitară condusă în același sens de către un bărbat de 33 de ani din comuna Smârdan.

În urma coliziunii, cea din urmă a fost proiectată într-un autocamion condus în același sens de către un bărbat de 37 de ani din județul Ilfov.

”În urma accidentului a rezultat rănirea conducătorului de 37 de ani din comuna Smârdan și a unui pasager din același auto.

Toți conducătorii posedau permis de conducere și nu se aflau sub influența băuturilor alcoolice.
Cercetările continuă.”, precizează Biroul de presă al IPJ Tulcea.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Vreți să vă angajați la Spitalul Județean Constanța? Iată ce posturi sunt scoase la concurs

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Pe pagina oficială a Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” Constanța a fost postat un anunț potrivit căruia unitatea spitalicească scoate la concurs mai multe posturi vacante.

Este vorba despre: 3 posturi de asistenți medicali generaliști pentru Secția Clinică Gastroenterologie, 3 posturi de asistenți medicali generaliști pentru Secția Medicală 1, 1 post asistent de radiologie pentru Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală, 2 posturi de asistenți de laborator pentru Laboratorul de Analize Medicale de pe strada Ștefan cel Mare, nr. 133, 1 post de asistent de laborator pr, 1 post registrator medical pentru Laboratorul de Analize Medicale strada Ștefan cel Mare, nr. 133, 1 post registrator medical pentru Secția Chirurgie Ortopedie Pediatrică.

Condițiile de participare le puteți găsi în pdf-ul postat mai jos.

Este important de spus faptul că pentru a putea participa la concurs trebuie să achitați și o sumă de bani. Este vorba despre o taxă de înscriere în valoare de 100 de lei. Excepție fac persoanele care doresc să se înscrie pentru a participa la concursul pentru Registrator medical. Acestea trebuie să plătească 50 de lei.

Tot în pdf-ul de mai  jos puteți vedea ce trebuie să conțină dosarul de înscriere la concurs.

Depunerea dosarelor de concurs se poate face până în data de 9.02, la Registratura Spitalului Clinic Județean, b-dul Tomis, nr. 145.

Selecția dosarelor depuse se face până pe data de 11.02, ora 10.00, iar proba scrisă va avea loc în data de 15 februarie, ora 10.00, la sediul spitalului.

În data de 18 februarie se va desfășura interviul, iar rezultatele finale vor fi afișate în data de 23 februarie.

Bibliografia pentru concurs o găsiți la sediul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, lângă Serviciul RUNOS.

Anunt Concurs Asistenti Si Registratori Medicali

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: