Conecteaza-te cu noi
SEAS

Actual

Elevi din şase ţări europene, la Şcoala ,,Gheorghe Ţiţeica”

Published

on

În săptămâna 23-27 mai, Şcoala Gimnazială nr. 30 din Constanţa este gazda celui de-al doilea schimb pe termen scurt al grupurilor de elevi din cadrul proiectului european Erasmus -,,Invaders-How they shaped the Europe of today”, ce se derulează în perioada septembrie 2014 – august 2017, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene. 55 de profesori şi de elevi din Irlanda, Anglia, Finlanda, Polonia, Spania şi Italia au trecut luni, 23 mai, pragul şcolii constănţene, fiind primiţi cu pâine şi cu sare de către elevi îmbrăcaţi în costume populare româneşti.

IMG-20160523-WA0001IMG-20160523-WA0008

 

 

 

 

 

Dorina Şacu, profesoara coordonatoare a acestui proiect, a explicat pentru cei prezenţi că, deşi este o muncă uriaşă de pregătire pentru ca totul să se deruleze în modul cel mai plăcut atât pentru invitaţi, cât şi pentru gazde, ,,satisfacţia de a vedea că totul îi bucură pe cei care calcă prima oară pe pământ românesc este suficientă pentru a uita de eforturile depuse timp de câteva săptămâni.”

Prima parte a dimineţii a fost ocupată de vizita la clase a delegaţiilor, în timpul căreia s-au derulat ad-hoc conversaţii între elevi şi între profesorii români şistrăini. Relaxaţi şi încântaţi de ceea ce au văzut şi de modul în care copiii intră imediat în interacţiune, participanţii la întâlnire au fost dornici să ştie cât mai multe despre România, de la monumente şi locuri interesante de vizitat la sportivi cunoscuţi internaţional. Nume precum Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi ori Simona Halep au fost pe buzele tuturor. Când au aflat că Gheorghe Hagi este constănţean, iar Simona Halep este fostă elevă a Şcolii ,,Gheorghe Ţiţeica”, admiraţia invitaţilor s-a manifestat sincer şi zgomotos.

IMG-20160523-WA0006IMG-20160523-WA0005

 

 

 

 

 

Imnul României şi cel al Uniunii Europene au deschis activitatea care a continuat cu dansuri populare româneşti, armâneşti, greceşti şi turceşti. În plus, elevi ai claselor primare au interpretat cântece în limbile română, greacă şi engleză. Cadrele didactice si elevii s-au prins în horă, iar la finalul spectacolului s-au lansat baloane cu heliu, în culorile României.

IMG-20160523-WA0031IMG-20160523-WA0027

 

 

 

 

 

După ora 11.30, elevii străini au participat la un atelier tematic despre invadatorii Dobrogei de-a lungul timpului, de la greci, la romani ori turci, urmat de un concurs de pictură pe vase de ceramică, pe care copiii fie au desenat motive văzute pe vasele greceşti şi romane prezentate, fie s-au lăsat purtaţi de propria imaginaţie şi de propriul simţ cromatic. În tot acest timp, profesorii au avut o reuniune semiformală, în care elevi ai claselor a VII-a şi a VIII-a au prezentat filmuleţe despre România neştiută, România aşa cum ne-am dori să fie cunoscută mai mult în lume. Apoi, cadrele didactice invitate au fost scoase la lecţie, trebuind să răspundă la întrebările care vizau ţara noastră. Cei care au dat răspunsurile cele mai bune au primit magneţi cu monumente dobrogene şi …bomboane.

IMG-20160523-WA0048IMG-20160523-WA0036

 

 

 

 

 

Astăzi, are loc o vânătoare de comori în centrul vechi al Constanţei, urmată de o vizită în Sala Tezaurului de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie.

Miercuri, 25 mai, delegaţia se va deplasa la Adamclisi unde, pe lângă vizitarea obiectivelor arheologice, elevii vor participa la ateliere de tras cu arcul, de pielărie şi ceramică, iar joi, va avea loc o vizită la Primăria Constanţei.

În cea de-a cincea zi a evenimentului, elevii vor filma la sediul televiziunii Dobrogea TV ştiri despre invadatori şi vor cocheta astfel cu meseria de jurnalist.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions