Connect with us

Actual

Elevi din şase ţări europene, la Şcoala ,,Gheorghe Ţiţeica”

Avatar

Publicat

la

În săptămâna 23-27 mai, Şcoala Gimnazială nr. 30 din Constanţa este gazda celui de-al doilea schimb pe termen scurt al grupurilor de elevi din cadrul proiectului european Erasmus -,,Invaders-How they shaped the Europe of today”, ce se derulează în perioada septembrie 2014 – august 2017, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene. 55 de profesori şi de elevi din Irlanda, Anglia, Finlanda, Polonia, Spania şi Italia au trecut luni, 23 mai, pragul şcolii constănţene, fiind primiţi cu pâine şi cu sare de către elevi îmbrăcaţi în costume populare româneşti.

IMG-20160523-WA0001IMG-20160523-WA0008

 

 

 

 

 

Dorina Şacu, profesoara coordonatoare a acestui proiect, a explicat pentru cei prezenţi că, deşi este o muncă uriaşă de pregătire pentru ca totul să se deruleze în modul cel mai plăcut atât pentru invitaţi, cât şi pentru gazde, ,,satisfacţia de a vedea că totul îi bucură pe cei care calcă prima oară pe pământ românesc este suficientă pentru a uita de eforturile depuse timp de câteva săptămâni.”

Prima parte a dimineţii a fost ocupată de vizita la clase a delegaţiilor, în timpul căreia s-au derulat ad-hoc conversaţii între elevi şi între profesorii români şistrăini. Relaxaţi şi încântaţi de ceea ce au văzut şi de modul în care copiii intră imediat în interacţiune, participanţii la întâlnire au fost dornici să ştie cât mai multe despre România, de la monumente şi locuri interesante de vizitat la sportivi cunoscuţi internaţional. Nume precum Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi ori Simona Halep au fost pe buzele tuturor. Când au aflat că Gheorghe Hagi este constănţean, iar Simona Halep este fostă elevă a Şcolii ,,Gheorghe Ţiţeica”, admiraţia invitaţilor s-a manifestat sincer şi zgomotos.

IMG-20160523-WA0006IMG-20160523-WA0005

 

 

 

 

 

Imnul României şi cel al Uniunii Europene au deschis activitatea care a continuat cu dansuri populare româneşti, armâneşti, greceşti şi turceşti. În plus, elevi ai claselor primare au interpretat cântece în limbile română, greacă şi engleză. Cadrele didactice si elevii s-au prins în horă, iar la finalul spectacolului s-au lansat baloane cu heliu, în culorile României.

IMG-20160523-WA0031IMG-20160523-WA0027

 

 

 

 

 

După ora 11.30, elevii străini au participat la un atelier tematic despre invadatorii Dobrogei de-a lungul timpului, de la greci, la romani ori turci, urmat de un concurs de pictură pe vase de ceramică, pe care copiii fie au desenat motive văzute pe vasele greceşti şi romane prezentate, fie s-au lăsat purtaţi de propria imaginaţie şi de propriul simţ cromatic. În tot acest timp, profesorii au avut o reuniune semiformală, în care elevi ai claselor a VII-a şi a VIII-a au prezentat filmuleţe despre România neştiută, România aşa cum ne-am dori să fie cunoscută mai mult în lume. Apoi, cadrele didactice invitate au fost scoase la lecţie, trebuind să răspundă la întrebările care vizau ţara noastră. Cei care au dat răspunsurile cele mai bune au primit magneţi cu monumente dobrogene şi …bomboane.

IMG-20160523-WA0048IMG-20160523-WA0036

 

 

 

 

 

Astăzi, are loc o vânătoare de comori în centrul vechi al Constanţei, urmată de o vizită în Sala Tezaurului de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie.

Miercuri, 25 mai, delegaţia se va deplasa la Adamclisi unde, pe lângă vizitarea obiectivelor arheologice, elevii vor participa la ateliere de tras cu arcul, de pielărie şi ceramică, iar joi, va avea loc o vizită la Primăria Constanţei.

În cea de-a cincea zi a evenimentului, elevii vor filma la sediul televiziunii Dobrogea TV ştiri despre invadatori şi vor cocheta astfel cu meseria de jurnalist.

Comments

comments

Actual

Ieri, doi bărbați au ajuns în spatele gratiilor. Vezi ce infracțiuni au comis

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, polițiști din județul Constanța au pus în executare două mandate.

Primul dintre ele a fost efectuat de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale. Aceștia au identificat un bărbat, de 34 de ani, pe numele căruia Judecătoria Constanța a emis un mandat de executare a pedepsei de 8 luni și 586 de zile, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe.

Tot ieri, polițiști din cadrul Poliției municipiului Mangalia au identificat un bărbat, de 32 de ani, pe numele căruia Judecătoria Mangalia a emis un mandat de executare a pedepsei de 7 luni și 10 zile, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Cei doi bărbați au fost escortați și încarcerați în Penitenciarul Poarta Albă.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

CNAIR reia licitația pentru reabilitarea Podului de la Cernavodă, situat pe Autostrada Soarelui

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) organizează licitație pentru reabilitarea Podului de la Cernavodă, situat pe Autostrada A2, la km 157+600.

Conform documentelor, valoarea estimată a lucrărilor este de 81 milioane de lei, iar durata lor este de 24 de luni. Contractul prevede o perioadă de garanție de minimum 36 de luni.

Termenul limită de depunere a ofertelor este 23 noiembrie a.c., conform informațiilor din SEAP.

INFO! CNAIR a mai lansat licitație pentru aceeași lucrare, la pachet cu Podul peste brațul Borcea, situat pe Autostrada A2, la km 149+680. Din cauză că nu a fost depusă nicio ofertă, licitația a fost anulată.

Cele două poduri în lungime de 2,6 kilometri, de la Borcea și Cernavodă, sunt o parte importantă a Coridorului IV Pan-European care traversează România de la Vest la Est.

Lucrările cu un grad ridicat de complexitate vor fi executate pentru prima oară după 38 de ani, perioadă în care aceste poduri nu au suferit nici un fel de lucrări de reparații semnificative pe partea rutieră.

Proiectul de reabilitare a celor două poduri dunărene va fi finanțat din Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Doi cetăţeni din Guineea, clandestini la bordul unei nave sosite în Portul Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, polițiștii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanța au descoperit, la controlul de frontieră al unei nave în Portul Constanța, doi cetăţeni din Guineea clandestini, declarați anterior sosirii navei de către comandantul acesteia.

Polițiștii de frontieră au sancționat contravențional firma de transport, cu amendă în valoare de 16.000 de lei.

În data de 20 octombrie, polițiștii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanța au efectuat controlul de frontieră la intrarea în ţară asupra unei nave sub pavilion Insulele Cayman, sosită în Portul Constanța din direcţia Turcia, având un echipaj format din 18 marinari cetăţeni ucraineni și Federaţia Rusă.

”Anterior sosirii navei în port, colegii noștri au fost informați că la bordul navei, se află doi pasageri clandestini, fără documente de călătorie.”, a precizat purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă.

Conform declaraţiilor comandantului navei, cei doi cetăţeni au fost descoperiți ascunși după ce nava a părăsit portul din Turcia.

Din cercetările efectuate la bordul navei, a reieșit faptul că cele două persoane sunt cetăţeni din Guineea.

Firma de transport, prin reprezentantul legal al acesteia, comandantul navei, a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 16.000 de lei.

De asemenea, poliţiştii de frontieră au luat măsura supravegherii navei, până la plecarea acesteia din Portul Constanţa.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: