Connect with us

Actual

Elevii constănțeni, implicați în diverse proiecte de formare personală

Publicat

la

În cursul acestei săptămâni elevii constănțeni participă la activități educative în cadrul unor proiecte inițiate de către Inspectoratul Școlar Județean Constanța în colaborare cu alte instituții publice și organizații, după cum urmează:

 1. PROIECTUL „FII AVOCAT ÎN ȘCOALA TA!”

Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă facilitarea accesului elevilor la cunoștințe elementare în privința drepturilor și responsabilităților lor, precum și a răspunderii lor civile și penale.

Proiectul Fii avocat în școala ta! cuprinde 5 module, după cum urmează:

 1. Fii avocat în școala ta! – Mic ghid de orientare profesională (Informații despre profesiile juridice, rolul fiecărui profesionist al Dreptului, organizarea judiciară etc.);
 2. Ce înseamnă să fii liber? – Libertatea mea se termină unde începe libertatea ta Despre bullying și alte agresiuni;
 3. Fii COOL, fără să fii Penal- Infracțiunile de violență. Infracțiunile care vizează patrimoniul;
 4. Fii COOL, fără să fii Penal- Infracțiunile privitoare la viața sexuală. Infracțiunile legate de substanțe;
 5. Fii COOL, fără să fii Penal- Infracțiunile informatice.

Un număr de 34 de avocați voluntari din cadrul Baroului Constanța, în colaborare cu profesorii diriginți, susțin modulele menționate mai sus în 11 unități de învățământ-pilot din municipiul Constanța. Grupul țintă este format din elevii claselor a VII-a, a IX-A, a X-a și a XI-a.

Până în acest moment (12 aprilie a.c.) au fost susținute 129 de ore (modulul I) la 129 de clase, din următoarele unități de învățământ:

 1. Liceul Teoretic Ovidius Constanța;
 2. Liceul Teoretic Lucian Blaga Constanța;
 3. Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța;
 4. Colegiul Național Pedagogic Constantin Brătescu Constanța;
 5. Colegiul Comercial Carol I Constanța;
 6. Liceul Tehnologic Gh. Duca Constanța;
 7. Liceul Economic Virgil Madgearu Constanța;
 8. Școala Gimnazială Nr. 29 Mihai Viteazul Constanța;
 9. Școala Gimnazială Nr. 24 Ion Jalea Constanța;
 10. Școala Gimnazială Nr. 33 Anghel Saligny Constanța;
 11. Școala Gimnazială Spectrum Constanța.

În această săptămână (11-15 aprilie) se va finaliza și modulul II în toate unitățile de învățământ înscrise în proiect, urmând ca următoarele sesiuni să se deruleze astfel:

 • modulul III- începând cu data de 2 mai
 • modulul IV- începând cu data de 16 mai
 • modulul V- începând cu data de 30 mai

Reamintim că acest proiect este inițiat, finanțat și implementat în colaborare cu Uniunea Națională a Barourilor din România.

2. PROIECTUL SĂ VORBIM DESPRE BANI ȘI BĂNCI – este un proiect educațional realizat în parteneriat cu Banca Națională a României, sucursala Constanța, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Institutul Bancar Român, desfășurat în 20 de școli (primar, gimnaziu și liceu) din mediul urban și rural, începând cu anul 2018. Printre temele care sunt abordate cu elevii în cadrul sesiunilor de educație financiară se numără:

 • Istoria banilor, Banii – forme actuale și funcții;
 • Istoria banilor, Leul şi elementele de siguranţă;
 • Venituri şi cheltuieli, buget, economisire, Venituri și cheltuieli, bugetul personal și bugetul familiei;
 • Nevoi și dorințe, cardul – mijloace și instrumente de plată;
 • Banca centrală (ce poate și ce nu poate face Banca centrală);
 • Inflaţia. Cererea și oferta;
 • Băncile comerciale. Produse și servicii bancare (contul de plăți, creditul).

În această săptămână (11-15 aprilie) în unitățile de învățământ din județele Constanța și Călărași, pe lângă activitățile specifice proiectului se derulează 20 de acțiuni prilejuite de Săptămâna Educației Financiare.

3. PROIECTUL CURĂȚĂM ROMÂNIA este implementat la nivel național de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în colaborare cu Ministerul Educației, în unitățile de învățământ preuniversitar și are ca scop responsabilizarea și implicarea activă a tuturor elevilor cu privire la protecția mediului.

Începând cu această săptămână și până la finalul lunii mai, echipe mixte formate din specialiști pe probleme de mediu din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Constanța și Gărzii de Mediu Constanța vor susține sesiuni de informare referitoare la educația ecologică în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Constanța (rural și urban).

Activitățile se vor realiza în colaborare cu profesorii diriginți și vor viza pe lângă componenta de informare și pe cea de încurajare a implicării elevilor în activități de voluntariat în domeniul protecției mediului.

Sursa: Inspectoratul Școlar Județean Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Curse speciale gratuite pe traseul Poarta 1 – Portul Militar Constanța

Publicat

la data de

Scris de

Mâine, 13 august, în intervalul orar 9:00 – 17:00, CT BUS pune la dispoziția publicului călător două autobuze ce vor efectua curse speciale gratuite pe traseul Poarta 1 – Cuibul Reginei (Portul Militar Constanța) și retur.

Cele 2 autobuze vor asigura transportul către și de la festivitățile prilejuite de ,,Ziua Porților Deschise în Portul Militar”.

Reamintim că mâine, în portul militar Constanța, publicul este invitat, în intervalul orar 9.00-17.00, la Ziua Porților Deschise, unde vor putea fi vizitate nave militare, un elicopter Puma Naval, expoziții de tehnică și armament, standuri cu ofertele educaționale ale instituțiilor militare de învățământ, iar pasionații de nave pot experimenta, gratuit, tensiunea din interiorul bătăliilor navale virtuale, într-un spațiu special amenajat de echipa World of Warships.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Florin Vizan, noul director general al Portului Constanța

Publicat

la data de

Scris de

Florin Vizan va fi, începând cu data de 16 august, noul director general  al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime  SA.

În data de 15 august, îi expiră mandatul de director general lui Florin Goidea. Potrivit surselor noastre, el va ocupa funcția de director adjunct.

Aceste decizii au fost luat astăzi, în cadrul Consiliului de Administrație al CNAPMC.

Florin Vizan, susținut de PSD,  a fost director general al DRDP Constanța, funcție în care a fost numit în data de 26 mai a.c.

În perioada guvernării PDL, Vizan s-a aflat la conducerea Petromin, APC, Oil Terminal.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Accident rutier între Mihail Kogălniceanu și Ovidiu. Sunt implicate un camion și un autoturism

Publicat

la data de

Scris de

Azi, în jurul orei 13.15, pe DN 2A, între localitățile Mihail Kogălniceanu și Ovidiu, a avut loc un accident rutier în care au fost implicate un camion și un autoturism.

La fața intervin următoarele resurse: un echipaj de descarcerare, o autospecială de stingere cu apă și spumă și două echipaje SMURD.

Știre în curs de actualizare.

Update: În urma accidentului, un bărbat, în vârstă de 54 de ani, și-a pierdut viața. Alte două persoane, ambele de 55 de ani, au fost transportate conștiente la spitalul județean Constanța.

Foto: ISU Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: