Connect with us

Administratie

Elevii din mediul rural își iau adio de la toalete din fundul curții. Crușoveanu, PNL: „Trebuie să fie o amintire a vremurilor de altă dată“

Tatian Iorga

Publicat

la

Elevii din județul Constanța din județul Constanța nu vor mai fi nevoiți să meargă la toalete care sunt în afara unităților de învățământ și care, în foarte multe cazuri, sunt insalubre. Asta datorită unui proiect propus de consilierul județean liberal Marian Crușoveanu, privind derularea “Programului județean de dezvoltare pentru dotarea unor unități de învățământ din mediul rural al județului Constanța cu grupuri sanitare tip container”, și care a fost aprobat în luna septembrie a anului trecut într-o ședință a CJC. Hotărârea de consiliu județean aprobată viza următoarele localități: Adamclisi, Aliman, Amzacea, Corbu, Crucea, Deleni, Dobromir, Independența și Ion Corvin. În total, acest proiect va costa 460.000 de lei.

În expunerea de motive, document anexat proiectului, consilierul Crușoveanu precizează următoarele:

„În județul Constanța sunt un număr de 9 unități administrative teritoriale care au în administrare unități de învățământ, școli și grădinițe ale căror grupuri sanitare uscate sunt în curte și nu au racordare la rețeaua de alimentare cu apă și rețeaua de canalizare. (…) În total, sunt 6 grădinițe și 7 școli, fapt de natură să poziționeze județul Constanța în rândul unităților administrativ teritoriale care nu asigură condiții de igienă copiilor și elevilor la standardele anului 2018. În acest sens, am identificat, ca soluție, alocarea sumelor necesare achiziționării de către unitățile teritoriale (comune) de containere cu montaj cu destinația de grup sanitar, din cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale. Containerele vor fi dotate cu șase cabine pentru școli sau patru cabine pentru grădinițe având structura metalică zincată, instalație electrică exterioară și interioară, lămpi, prize și întrerupătoare, instalație sanitară, PPR și PVC, vas dublu wc, 4/2 lavoare școli / grădinițe, două boilere electrice, tavan, pereți și pardoseală din PVC. Achiziția se va face prin SICAP.”

La nouă luni de la aprobarea acestui proiect, consilierul PNL Marian Crușoveanu a scris pe Facebook că proiectul de hotărâre care se referă la dotarea unităților de învățământ din mediul rural constănțean cu grupuri sanitare, este în plină derulare.

„Îmi pare bine că prin proiectul inițiat de mine, am obținut, alături de colegii mei din PNL, ajutor pentru unitățile de învățământ din județul nostru pentru a avea cel puțin condiții normale de funcționare. Adamclisi, Corbu și Crucea sunt localitățile care au reușit, cu banii alocați de Consiliul Județean, să realizeze grupurile sanitare, pentru ca toți copiii să poată avea condițiile necesare. Chiar dacă sunt pași mici, cel puțin sper ca județul nostru să iasă din lista neagră a județelor care, în secolul al XXI-lea, încă au toaletă în fundul curții. Sper ca după finalizarea acestui proiect, povestea toaletei din fundul curții să fie o amintire a vremurilor de altă dată pentru județul Constanța. Copiii din acest județ merită și au dreptul să spere la ceea ce au și copiii din restul Europei, iar egalitatea înseamnă o șansă pentru fiecare“, a scris Crușoveanu.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

Carosabil reabilitat în mai multe zone din Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța informează că, prin SC Confort Urban SRL, continuă să îmbunătățească condițiile de circulație din zona rezidențială.

„Angajații SC Confort Urban SRL au reabilitat în aceste zile carosabilul pe strada Sublocotenent Petre Papadopol din cartierul Brătianu. De asemenea, au fost finalizate lucrările de asfaltare a parcării situate la intersecția bulevardului Ferdinand cu strada Răscoalei 1907, iar suprafața de teren a fost marcată corespunzător. Lucrările de reabilitare a carosabilului continuă astăzi pe aleea de acces din strada Unirii către „Centrul Meteorologic Regional Dobrogea. Pentru ca intervențiile să se desfășoare în condiții optime, locuitorii orașului sunt rugați să nu își parcheze autoturismele în zonele în care se intervine asupra tramei stradale“, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Făgădău prezintă „jungla urbană“ din zona centrală

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu câteva zile, Primăria Constanța prezenta proiectul privind modernizarea unei artere importante din Constanța. Este vorba de modernizarea bulevardelor 1 Decembrie, Alexandru Lăpuşneanu şi o parte a bulevardului Aurel Vlaicu, de la Gară și până la intrarea în staţiunea Mamaia. Acum, administrația locală vine și prezintă proiectul privind modernizarea zonei centrale a Constanței, care ar trebui să intre într-un amplu proces de reabilitare, cu fonduri europene. Valoarea totală a investiției pentru îmbunătăţirea accesului și a mobilităţii pietonale se ridică la aproape 90 de milioane de lei. Mai exact, 89.854.757,70 lei.

„Zona pietonală nu înseamnă strict strada Ștefan cel Mare, ci și străzile laterale, unde vom schimba tot ce înseamnă astăzi infrastructură, dalaj, iluminat și vom adăuga spațiu verde, pentru că ne dorim să avem un spațiu public de calitate, este un capitol la care suferim”, a declarat Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța.

Datele proiectului:

Pentru strada Ștefan cel Mare:

Refacere infrastructură pietonală, ocazional carosabilă

Extinderea traseelor pietonale

Fântâni arteziene

Spații verzi fixe și amovibile, inclusiv irigații automatizate

Marcaje speciale pentru persoanele cu dizabilități

Mobilier urban inteligent

Sisteme de informare

Sistem de supraveghere video

Iluminat public

Canalizație unică subterană

Supraînălțarea trecerilor de pietoni

Modernizare pasaj pietonal

Pentru strada Mircea cel Bătrân, bulevardul Mamaia, strada Mihai Viteazul, strada I.G. Duca, strada Atelierelor, strada Ștefan Mihăileanu, strada Cuza Vodă, strada General Manu, strada Răscoalei din 1907, strada Miron Costin, strada Ion Lahovari, strada Jupiter:

Modernizare și resistematizare rutieră

Introducerea benzii unice de transport public

Reabilitarea/ extinderea traseelor pietonale

Realizarea de piste de biciclete

Spații verzi mediane și irigații

Semnalizare verticală și orizontală

Mobilier urban inteligent

Stații de autobuz

Iluminat smart pentru trecerile de pietoni

Canalizare unică subterană pentru comunicații și rețea electrică de iluminat

Amintim că, în urmă cu aproape patru ani, Făgădău, pe atunci viceprimar cu atribuţii de primar Decebal Făgădău, susținea că „strada Ştefan-cel-Mare va arăta ca o junglă urbană. Va fi toată verde.”

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Palaz nu se lasă. Festivalul de la Mamaia, reluat în 2020

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Reluarea Festivalului Național de Muzică Ușoară Mamaia în acest an, care ar fi trebuit să se desfăşoare în perioada 5-8 septembrie, a eșuat. Cu toate acestea, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța Claudiu Palaz insistă ca acest festival să fie organizat. În acest sens, s-a ajuns la un acord de principiu pentru organizarea Festivalului de la Mamaia în luna mai a anului viitor. Astfel, în ședința CJC din 31 octombrie, Palaz a introdus un proiect de hotărâre privind darea în folosinţă gratuită Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România a suprafeţei de 2000 mp situată pe parcarea laterală şi a suprafeţei de 200 mp în interiorul Pavilionului Expoziţional Constanţa. Totodată, CJC va transmite, gratuit, și dreptul de a folosi marca „Festivalul Naţional de Muzică Uşoară Mamaia” doar pentru trei zile, în perioada 1 – 3 mai 2020 pentru desfăşurarea „Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia 2020”.

Contactat de Ordinea.ro, Palaz a declarat că speră ca de data asta să fie acordată mai multă importanță și să nu mai fie abordată problema din punct de vedere politic. El a spus că CJC va întreprinde demersurile pentru prelungirea licenței Festivalului și nu concepe ca brandul să fie preluat de către un privat.

Amintim că în luna iunie a acestui an, Claudiu-Iorga Palaz, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța, a transmis ACORDUL cu privire la organizarea Festivalului Național de Muzică Ușoară/Pop Mamaia 2019, în perioada 5 – 8 septembrie 2019, în parteneriat cu  S.C. Electrecord Production S.R.L. și Ministerul Culturii și Identității Naționale. Locația pentru organizarea acestui festival a fost fixată situată în zona Pavilionului Expozițional Constanța din stațiunea Mamaia. Din cauza timpului prea scurt, organizarea festivalului a fost amânată.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: