Connect with us

Actual

Elevii Liceului „Lazăr Edeleanu” din Năvodari învață cum să aibă grijă de mediu

Publicat

la

Elevii Liceului Tehnologic „Lazăr Edeleanu” din Năvodari învață în această perioadă cum să aibă grijă de mediu şi căută modalități de prevenire sau combatere a problemelor de mediu. Totul face parte din cadrul unui proiect eTwinning şi Erasmus+ „Act for a sustainable life“, aprobat în această toamnă de Uniunea Eurpeană, coordonat de Polonia, din care face parte și Liceul „Lazăr Edeleanu“. Scopul proiectului este acela de a lăsa o lume locuibilă generațiilor viitoare. Este foarte important să educam persoane sensibile la problemele de mediu și climatice, care au un nivel ridicat de conștientizare și pot găsi soluții la probleme. Clima se schimbă din ce în ce mai mult în fiecare an, temperatura lumii crește, iar resursele se epuizează rapid. Responsabilitatea noastră de a lăsa o lume mai locuibilă generațiilor viitoare ne-a determinat să ne gândim și să căutăm soluții rezonabile, spun reprezentanții liceului din Năvodari.

„În luna decembrie informam despre un nou proiect eTwinning şi Erasmus+ al Liceului Tehnologic “Lazăr Edeleanu”, Act for a Sustainable Life, în care elevii, coordonaţi de doamnele profesoare Alina Bulgariu, Arşaluis Luiza Rîpeanu şi Alina Oprean, se implică cu entuziasm în activităţile propuse de partenerii din Turcia şi Polonia. Pe platforma eTwinning după prezentările elevilor claselor 9 R, 10 C, 10 R şi 11 D, profesorilor şi şcolilor partenere cu aplicaţiile Chatterpix, Voki, Thinglink şi Padlet, edelenii au creat bannere folosind aplicaţia Canva, un calendar digital colaborativ cu instrumentul Photofunia, felicitări digitale şi au imaginat scrisori adresate anului 2022 în care au dezvăluit măsurile pe care le vor lua pentru a deveni mai protectori cu mediul înconjurător.

Prima activitate fizică din proiect a fost Seed planting: au plantat seminţe de legume şi flori, iar răsadurile vor fi transferate în sere verticale. În luna ianuarie, activităţile interesante i-au determinat pe elevii noştri să se implice în construcţia serelor verticale pentru prima dată, apoi am vizitat centrele de reciclare din localitatea Lumina și din afara graniţelor Constanţei. Prin aceste vizite am înţeles mai bine procesul de selectare a deşeurilor. Elevii noștri au plecat mai bine informați și mai entuziaști și au venit cu ideea de a implementa un nou proiect în școala noastră, pentru a-i determina pe colegii lor să colecteze selectiv deșeurile și să devină mai conștienți de importanța de a face acest lucru în mod corect.

Activitatea de final de ianuarie a constat într-un produs colaborativ, o revistă electronică, alcătuită cu ajutorul instrumentului digital emaze, în care fiecare profesor din țările partenere în proiect au scris articol despre activitățile sustenabile desfășurate.

Este timpul ca noi să facem o schimbare pentru a trăi mai bine! Reciclați și reînnoiți! Viitorul depinde de fiecare dintre noi!“, se arată într-un comunicat Liceului Tehnologic „Lazăr Edeleanu“ Năvodari.

Comments

comments

Actual

Un tânăr din județul Suceava s-a înecat în stațiunea Costinești

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, 9 august, un tânăr s-a înecat în stațiunea Costinești. El a fost scos inconștient din apele mării de către turiștii aflați pe plajă.

La fața locului au intervenit un echipaj al Serviciului de Ambulanță precum și un SMURD B.

Din păcate, era inconștient și nu a mai putut fi salvat, în ciuda manevrelor de resuscitare.

Tânărul avea doar 25 de ani și era din Suceava.

Reamintim faptul că marea este extrem de agitată, iar în stațiunile din sudul litoralului au fost arborate steaguri roșii, care interzic accesul în mare, și portocalii.

Doar ieri, trei persoane au murit înecate în mare, un tânăr și-a pierdut viața în Saturn, iar alți doi au murit în Eforie Nord.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un autoturism s-a răsturnat în apropiere de Sinoe. Două persoane, transportate la spital

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, în jurul orei 22.15, în județul Constanța a avut loc un grav accident rutier. Un autoturism s-a răsturnat în apropierea localității Sinoe.

Din primele informații, o persoană este încarcerată. La fața locului intervin mai multe echipaje de salvare, respectiv o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Stației de pompieri Midia, precum și un echipaj SMURD B.

Știre în curs de actualizare.

Update: Din accidentul rutier au rezultat 2 victime, conștiente, cooperate, ieșite din autoturism până la sosirea echipajelor. Acestea au fost preluate de către un echipaj SMURD B și o ambulanță SAJ.

Foto: ISU Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un microbuz a intrat într-o remorcă încărcată cu baloți, în Ostrov. Două persoane sunt inconștiente

Publicat

la data de

Scris de

Un grav accident rutier s-a produs în această seară, în jurul orei 21.50, în județul Constanța. Un microbuz de călători a intrat într-o remorcă încărcată cu baloți.

Potrivit Biroului de presă al ISU Constanța, la intrarea în localitatea Ostrov, un microbuz cu 7 persoane a intrat într-o remorcă încarcată cu baloți.

2 persoane sunt inconștiente, restul au coborât din microbuz, conștiente și cooperante.

La fața locului intervine PTS Baneasa, Detașamentul de pompieri de la Cernavodă, cu 1 SMURD B, Detașamentul Medgidia cu 1 ATPVM, precum și Serviciul de Ambulanță, cu 3 ambulanțe tip B.

Știre în curs de actualizare.

Update: În microbuz se aflau 8 persoane, respectiv 7 pasageri și șoferul. Două victime au fost încarcerate. Una dintre ele,  inconștientă, declarată decedată, cealalată conștientă, cooperantă, preluată de ambulanță SAJ.
Restul persoanelor nu au nevoie de îngrijiri medicale.

Update2: Oficial din partea Biroului de presă al IPJ Constanța

Astăzi, în jurul orei 22:00, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier, pe DN 3 în localitatea Ostrov.

Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că impactul s-a produs între un microbuz și o remorcă tractată de un tractor.

În urma accidentului a rezultat decesul la fața locului a unui pasager și rănirea ușoară a altuia, ambii aflându-se în microbuz.

Foto: ISU Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: