Conecteaza-te cu noi

Societate

Elevii școlii ”Gheorghe Țițeica” din Constanța explorează spațiul cosmic

Published

on

Ca în fiecare din ultimii 14 ani, Săptămâna mondială a spaţiului cosmic este marcată în perioada 4 – 10 octombrie și în Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța, raliată acestui proiect internațional de celebrare a contribuțiilor științei și ale tehnologiei pentru îmbunătățirea condiției umane.

Sub coordonarea bibliotecarei Anca Moșoiu, sute de elevi din ciclul primar și gimnazial, alături de cadrele didactice ale instituției și de diverși colaboratori externi conștientizează cât este de important nu numai să cunoască universul infinit, ci și să îndrăznească să viseze că, într-o zi, vor ajunge pe alte planete sau vor lua legătura cu civilizații extraterestre.

Tema din acest an a stat sub semnul unui concept extrem de vehiculat în prezent, dezvoltarea durabilă și sustenabilitatea, de unde și titlul proiectului școlii constănțene în 2022 : „Space for all and forever”, prin care s-a încercat creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța și interconectarea spațiului.

Legat de acest proiect devenit tradițional în Școala „Gheorghe Țițeica”, directorul instituției, prof. înv. primar Florentina Țigmeanu a precizat:

Advertisement

”Ne bucuram să continuăm acest proiect devenit o tradiție. Curiozitatea manifestată de elevi ne provoacă să găsim noi metode prin care să le oferim activități din care să acumuleze în mod constant informații noi. Încurajez cu tot entuziasmul copiii care sunt atrași de ambiguitatea și misterul provocat de tot ce se află în exteriorul Pământului, astfel că voi oferi tot sprijinul meu pentru obținerea răspunsurilor de care au nevoie. Dorim sa le oferim tuturor o imagine mai clară a ce se întâmplă acolo sus, de aici, din școala noastră. Sperăm ca, în viitor, cei mai pasionați dintre elevii noștri să pună bazele noilor tehnologii spațiale, să descopere sau să viziteze locurile pe care noi le putem arata acum doar in poze. În final, scopul nostru este acela de a-i face să înțeleagă că există o lume mult mai mare decât cea pe care o cunosc acum.”

Cei mai mici dintre elevii școlii, clasele pregătitoare C și E, coordonate de prof. înv. primar Simona Palasca și Mioara Gospodin, au vizionat filmulețul ,,Universul pe înțelesul copiilor”, au învățat planetele din sistemul solar, au cântat și au dat viață unor desene pe aceeași temă, cu inocența vârstei de 6 ani.

Sub coordonarea prof. înv. primar Mirela Machedon, elevii clasei a II-a C au desfășurat o activitate creativă de dezvoltate a abilităților practice prin confecționare de obiecte: pașaport stelar sau galactic, măști, rachete, planete,  în colaborare cu Asociația „Împreună pentru viitor”, la Intelect parc. La final, au vizionat la Planetariu un film despre Univers, galaxii, stele planete, petrecând două ore învățare relaxată, prin bună dispoziție, în scopul acumulării de noi cunoștințe.

Nici elevii clasei a III-a E nu s-au lăsat mai prejos. Coordonați de director adj. prof. înv. primar Alina Nedelcu, ei au vizionat povestea „Cu avânt înapoi spre Pământ” și au aflat informații despre planetele din Sistemul Solar, apoi au creat harta povestirii. Școlarii clasei a III-a C au scris, sub ochiul atent al prof. înv. primar Lidia Ciortan, povestea sistemului solar, rezultând o carte a clasei, micuță enciclopedie la îndemâna tuturor.

Colegii lor mai mari, elevii clasei a IV-a A, îndrumați de prof. înv. primar Anca Medeșan, au avut o lecție la Planetariul din Constanța, unde elevii au observat, au discutat despre protejarea planetei Pământ și au aflat curiozități  informații despre celelalte planete ale Sistemului Solar. Elevii claselor a IV-a C, D și F au văzut filmulețe despre originea sistemului solar, despre ordonarea planetelor și diferența de mărime  a acestora. Au fost citite curiozități despre planetele telurice și joviene. La final, cei de la a IV-a C, coordonați de prof. înv. primar Anca Cotleanu, au realizat desene și machete, cei de la clasa a IV-a D, desene, colaje, sub îndrumarea prof. înv. primar Iuliana Vizan, cei de la a IV-a F, machete, cu ajutorul prof. înv. primar Tamara-Lavinia Cășuneanu-Păunescu. Clasa a IV-a E a sărbătorit Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic prin vizită  la Institutul Național de Științe Spațiale.  Au plecat în călătorie spre spațiu unde, cu ajutorul ochelarilor VR 3D,  au putut observa planetele sistemului solar și au ascultat informații utile despre acestea. Au observat cum și de ce se formează aurora boreală, au vizionat cum se construiește o navetă spațială, iar la final au fost îndemnați să rezolve, individual, un Quizz pe calculator și au fost premiați pentru reușită!

Advertisement

Bineînțeles, și pentru elevii claselor gimnaziale, spațiul este o atracție extraordinară, este una dintre curiozitățile cele mai mari și este dorință de cunoaștere și explorare a infinitului cvasinecunoscut. Coordonați de către prof. Mihaela Zaharia, prof. Constantina Lepădatu, prof. Nicoleta Bercaru, prof. Cristina Dogaru ei au realizat planșe informative, machete si desene în care au evidențiat propria concepție despre spațiul cosmic,  iar prin vizita la Planetariul din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, sub îndrumarea doamnei Constanța Diamandi, au descoperit mai multe informații despre Univers. Călătoria într–o lume dincolo de noi, alcătuită din diferite corpuri cosmice, i-a fascinat pe elevi, aceștia fiind foarte curioși și emoționați, unii dintre ei văzând pentru prima data un planetariu. La finalul prezentării, ei au pus întrebări suplimentare, mai ales despre găurile negre. Elevii claselor a VI-a B și a VII-a E au desfășurat activități în limba engleză, discutând despre viața pe o stație spatiala și elaborând o listă de cuvinte cheie privind sustenabilitatea vieții în spațiu,  pe care aceștia le-au folosit în jocuri realizate individual de tip rebus, în prezentări ale vieții în spațiu în postere și chiar în realizarea unui ghid al călătorului prin spațiu cu idei și sugestii utile, toate sub coordonarea prof. Adina Netedu. De asemenea, elevii claselor a VI-a, îndrumați de prof.dr. Laura Simion, au făcut păpuși pentru teatru cu tematică spațială, desene cu imagini din spațiu, cvintete, eseuri și poezii legate de acest subiect.

Coordonatoarea proiectului, bibliotecara Școlii „Gheorghe Țițeica”, Anca Moșoiu, a declarat:

”În fiecare an, mă întreb dacă elevii mai sunt interesați de un proiect pe care îl derulăm de paisprezece ani… Unii dintre ei participă pentru a cincea, a șasea sau a șaptea oară, poate, alături de colegii lor. Întotdeauna sunt uimită de faptul că ei au idei noi și că trecerea timpului nu face decât să adauge valoare acestui proiect, transformându-l într-o tradiție mult așteptată la început de an școlar. Le mulțumesc tuturor colegilor mei care se implică în aceste acțiuni, astfel încât să diversificăm paleta de activități extracurriculare ale școlii noastre.”

Miercuri, 12 octombrie, lucrările realizate de elevi au putut fi admirate în curtea Școlii „Gheorghe Țițeica” de către copii, părinți, bunici, cadre didactice, într-o expoziție realizată de coordonatoarea proiectului.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions