Conecteaza-te cu noi
SEAS

Exclusiv

Eroare sau aranjament? Primăria Cernavodă a greșit o licitație în folosul unei firme de casă

Published

on

Primaria Cernavoda licitatie fitness urban foto montaj Negoita si Serif OrdineaRo

Primăria Cernavodă a anulat o licitație, lansată încă din vara anului trecut, pentru dotarea parcurilor din oraș cu aparate de fitness, după ce Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a identificat greșeli de procedură, potrivit datelor din SICAP consultate de Ordinea.Ro. Înainte ca CNSC să intre pe fir, Primăria decisese să atribuie contractul către o firmă din Seimeni, care nu îndeplinea condițiile. Aceasta beneficiase, anterior, de achiziții directe de peste 200.000 de euro de la SC Utilități Publice SRL Cernavodă, companie deținută de Consiliul Local al orașului.

Licitația pentru achiziția echipamentelor de fitness urban a fost anunțată în SICAP de Orașul Cernavodă pe 10 iulie 2022 (vezi AICI fișa). Achiziția avea o valoare estimativă de 756.302 lei plus TVA și includea furnizarea echipamentelor, montarea și punerea lor în funcțiune. Potrivit caietului de sarcini, era vorba de 90 de aparate de fitness de diferite forme, destinate lucrării mușchilor de la brațe și picioare, abdomen și spate, precum și a mușchilor oblici.

Șase firme au depus oferte de participare la licitație, până la data limită, de 16 august 2022. Pe 28 octombrie 2022, Primăria Cernavodă și-a terminat treaba și a declarat drept câștigătoare a licitației firma PPS Industrie Globală SRL din comuna Seimeni.

Situația a nemulțumit un alt participant la licitație, în speță firma bucureșteană Urban Market SRL, care este un nume de referință în domeniul aparatelor de fitness urban. În urma sesizării acesteia, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a stabilit că au fost probleme în privința ofertei depuse de PPS Industrie Globală SRL Seimeni… probleme pe care funcționarii de la Cernavodă nu le văzuseră. Primăria a fost obligată să reexamineze această ofertă. (AICI găsiți documentul CNSC).

Pe de altă parte, Consiliul a respins cererea Urban Market privind declararea propriei oferte ca fiind conformă. În aceste condiții, societatea a chemat Orașul Cernavodă în judecată, la Curtea de Apel Constanța (dosarul 716/36/2022). Primăria nici măcar nu a depus întâmpinare. Instanța a respins această plângere, însă din cuprinsul Sentinței Civile 254/22.12.2022 aflăm câteva date extrem de interesante despre filozofia achizițiilor publice de la Cernavodă.

Diavolul stă în detalii

Oferta PPS, preferată de Primăria Cernavodă, era de 684.500 de lei plus TVA, în vreme ce oferta Urban Market, respinsă ca neconformă, era de 378.000 de lei plus TVA. Vorbim de o diferență de peste 300.000 de lei, adică peste 60.000 de euro.

PPS nu îndeplinea singură criteriul de calificare, anume să mai fi executat, anterior, lucrări similare de 756.302 lei plus TVA. Criteriul a fost suplinit de un subcontractor, în speță firma Clarom Trans SRL Brașov, specializată în transporturi. Aceasta participase la o lucrare similară la Brașov, însă numai în privința montajului de echipamente, având autorizare ISCIR. În consecință, pentru partea de livrare nu exista o dovadă a experienței anterioare, iar funcționarii Primăriei Cernavodă n-au observat acest aspect.

Primăria a declarat oferta Urban Market drept neconformă, legat de design-ul echipamentelor, după ce, prin clarificări transmise în timpul procedurii, a pus la dispoziția participanților schițe și fotografii orientative ale aparatelor dorite. Urban Market a propus un echipament care, în loc de coarne, avea un suport rotund pentru prinderea mâinilor. Însă la fel a procedat și PPS Industrie Globală… ceea ce funcționarii Primăriei nu au remarcat.

Firma bucureșteană s-a plâns de încălcarea transparenței și tratamentului egal, în condițiile în care cele două principii garantează absența riscului de favoritism și de arbitrar din partea autorității contractante, conform jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Cum aceste critici au fost primite și de CNSC, Curtea de Apel a analizat doar conformitatea ofertei Urban Market. Acțiunea societății a fost respinsă, pe considerente tehnice, precum lipsa unei flanșe sau a unei contragreutăți ce ar fi trebuit să antreneze o anume grupă de mușchi. În fond, Primăria gândise exact ce mușchi trebuiau întinși în condiții de maximă performanță. Culmea, aceste cerințe exagerate nu au putut fi îndeplinite de niciuna din firmele înscrise în competiție. Nici PPS nu le îndeplinea. Însă scăparea ar fi fost trecută cu vederea, dacă nu ar fi existat contestația și procesul.

Silită de aceste evidențe, pe 7 februarie 2023, Primăria Cernavodă a recunoscut oficial că nici oferta PPS Industrie Globală SRL Seimeni nu era conformă. În consecință, a anulat licitația cu totul.

”Au fost depuse numai oferte inacceptabile si/sau neconforme. Având în vedere că nu există oferte admisibile și conforme, procedura se ANULEAZĂ, în baza art. 212, alin (1) lit a) din legea 98/2016”, a anunțat autoritatea contractantă în SICAP.

În parcurile din Cernavodă există deja destule echipamente de fitness, astfel încât anularea licitației nu generează, în fapt, niciun disconfort pentru cetățeni.

Contracte pe abonament

PPS Industrie Globală SRL nu era o firmă necunoscută pentru cei din administrația orașului Cernavodă. Ca dovadă, societatea din Seimeni a beneficiat de contracte prin cumpărare directă în valoare de 1.064.724,95 de lei, ceea ce înseamnă peste 200.000 de euro, de la SC Utilități Publice SRL – firma Consiliului Local Cernavodă care se ocupă de termoficare. Societatea Primăriei este condusă de Lucian Rădulescu, membru în filiala de partid condusă de primarul Liviu Negoiță și de viceprimarul Șerif Cîrjali.

Fotografie din campania electorală din 2020.

Rădulescu a fost unul dintre cei mai înfocați militanți din campania electorală din 2020, în urma căreia el însuși și-a păstrat mandatul la Utilități, iar colegii săi și-au înnoit mandatele de primar, respectiv viceprimar. Același Rădulescu a simțit nevoia să cumpere, fără licitație, diverse pompe, vane, dar și grătare de rigole, băncuțe și coșuri de gunoi, de la PPS Industrie Globală din Seimeni, plătind pentru acestea peste 200.000 de euro. Frecvența cumpărăturilor induce ideea existenței unui fel de abonament, necuprins formal într-un acord-cadru.

Relevant este și faptul că firma din Seimeni a avut un contract direct, fără licitație, și cu Primăria Cernavodă, livrând către aceasta un stand de parcare pentru biciclete, adică un banal rastel, cu 35.000 de lei. Achiziția directă a fost urcată în SICAP pe 28 noiembrie 2022, exact în ziua în care CNSC găsea că firma din Seimeni fusese avantajată aiurea la licitația pentru aparatele de făcut mușchi.

Un singur angajat, profit de 28%

PPS Industrie Globală SRL a fost înființată în luna noiembrie 2020. Sediul social este declarat în satul Dunărea, comuna Seimeni.  Unic asociat și administrator este Liviu-Florian Poiană-Scarlet, născut în 1974, la Medgidia, domiciliat în Constanța. În ultimul an de raportare fiscală (2021), firma acestuia a avut un singur angajat și a derulat afaceri de 431.603 lei, cu o marjă a profitului de 28%. Datele pe 2022 încă nu au fost date publicității.

Mare sculă în industria jocurilor de noroc

Potrivit RISCO.RO, Liviu-Florian Poiană-Scarlet a fost unul dintre fondatorii Go Bet Est SRL, o firmă din industria jocurilor de noroc. La momentul înființării, firma a fost administrată de Lavinia Tîrșoagă, născută, ca și Poiană-Scarlet, în Medgidia. Tîrșoagă activează de ani de zile la vârful grupului de firme Super Bet, cel care deține supremația pe piața jocurilor de noroc din România. Un alt asociat în firmă a fost Cristian Constantin Ion, născut tot în Medgidia.

După câțiva ani de funcționare, firma fondată de Poiană-Scarlet a fost transmisă în proprietatea unui offshore din Cirpu (Go Bet Est Group Cyprus Limited). În 2022, părțile sociale au ajuns la un alt offshore cipriot, SB Cyprus Investment 1 Limited, care, mai departe, le-a cesionat unei fete din Moreni, Izabela-Nicoleta Băjenaru. Aceasta a decis, la scurt timp, dizolvarea firmei.

Potrivit unui articol publicat în 2011 de Ziua de Constanța (vezi AICI), Liviu-Florian Poiană-Scarlet și Cristian Constantin Ion, ambii născuți în Medgidia, au fost deopotrivă administratori la Pari Sport SRL (firmă între timp lichidată), fiind cercetați de IPJ Constanța pentru diminuarea nejustificată a cotelor unor pariuri. În același articol se arăta că Poiană-Scarlet a cumpărat participațiile dintr-o firmă ale foștilor deputați constănțeni Tănase Barde și Laurențiu Mironescu.

În tabelul de mai jos, gățiți toate contractele atribuite direct firmei din comuna Seimeni până la finalul anului trecut:

Cumpărător Produs Data achiziției Preț
SC UTILITATI PUBLICE CERNAVODA SRL Pompe recirculare WILO (conform oferta atasata) 06-DEC-2022 19:47:50 268.157,40
SC UTILITATI PUBLICE CERNAVODA SRL Furnizare pompe conform Anunt de consultare a pietei MC 1012929 22-DEC-2020 14:49:45 131.981,80
SC UTILITATI PUBLICE CERNAVODA SRL Furnizare vane conform Anunt de consultare a pietei nr MC 1012928 22-DEC-2020 14:49:40 131.859,64
SC UTILITATI PUBLICE CERNAVODA SRL Banca din lamele din lemn masiv de salcam si cadru exterior din otel galvanizat 16-FEB-2021 21:34:06 89.750,00
APOLLO ECOTERM SRL Capac de canalizare carosabil din fontă încastrat în beton armat 26-OCT-2022 14:53:12 58.823,50
SC UTILITATI PUBLICE CERNAVODA SRL Pompa WILO IL100/250-7,5/4-IE3 pentru recirculare 22-FEB-2021 17:08:32 44.950,00
SC UTILITATI PUBLICE CERNAVODA SRL Banca din lamele din lemn masiv de salcam si cadru exterior din otel galvanizat 08-IUN-2021 09:02:34 39.490,00
SC UTILITATI PUBLICE CERNAVODA SRL Pachet echipamente – Teava, Vane 12-AUG-2022 16:28:01 38.297,41
SC UTILITATI PUBLICE CERNAVODA SRL Pompa TP – cu convertizor si senzor de presiune 22-FEB-2021 17:08:22 36.875,00
ORASUL CERNAVODA Stand pentru parcare biciclete cu 4 sloturi 28-NOI-2022 11:25:49 35.000,00
SC UTILITATI PUBLICE CERNAVODA SRL Vana Plosca DN 100 (PN 25, T – 150C) 17-MAR-2021 20:24:11 32.890,00
COMUNA POARTA ALBA Servicii de montaj tabla interactivă + videoproiector Scoala Gimnaziala +Liceu 28-IUL-2022 12:41:18 31.820,00
SC UTILITATI PUBLICE CERNAVODA SRL Echipamente reparatii retea distributie agent termic 26-OCT-2022 11:25:13 28.378,00
SC UTILITATI PUBLICE CERNAVODA SRL Pompa WILO IP-E 32/135-1,5/2 IE 4 PN 10 pentru recirculare 22-FEB-2021 17:08:27 27.875,00
SC UTILITATI PUBLICE CERNAVODA SRL Electropompa GRUNDFOSS SP30- 1/1,1kW/380V 12-DEC-2022 11:57:53 27.660,00
SC UTILITATI PUBLICE CERNAVODA SRL Flanse, garnituri, suruburi si piulite pentru vane 28-IUN-2021 19:59:59 27.238,00
SC UTILITATI PUBLICE CERNAVODA SRL Vana plosca Dn 150 (PN 25, Temperatura agent 150 grade C) 17-MAR-2021 20:24:16 23.970,00
COMUNA TIRGUSOR Consultanta in domeniul achizitiilor publice – Procedura Simplificata / Licitatie deschisa 08-IUN-2021 08:53:58 20.000,00
SC UTILITATI PUBLICE CERNAVODA SRL POMPA GRUNDFOS 98699058 SP9-18 Rp2 43X380-415/50 4.0kW 05-MAR-2021 15:35:26 18.879,70
SC UTILITATI PUBLICE CERNAVODA SRL Vana Plosca DN 65(PN 25, T – 150C) 17-MAR-2021 20:24:20 17.878,00
SC UTILITATI PUBLICE CERNAVODA SRL Cos de gunoi din lamele din lemn masiv de salcam si cadru exterior din otel galvanizat 16-FEB-2021 21:34:00 17.050,00
SC UTILITATI PUBLICE CERNAVODA SRL Electropompa GRUNDFOSS SP30- 1/1,1kW/380V 24-SEP-2021 20:26:11 12.440,00
SC UTILITATI PUBLICE CERNAVODA SRL Cos de gunoi din lamele din lemn masiv de salcam si cadru exterior din otel galvanizat 08-IUN-2021 08:55:35 9.300,00
SC UTILITATI PUBLICE CERNAVODA SRL Gratar pentru rigole pietonale 13-DEC-2020 12:25:17 8.925,00
SC UTILITATI PUBLICE CERNAVODA SRL Cot din otel 90gr preizolat D139,7 / 225 cu manta de protectie din PEHD 29-IUL-2021 18:22:39 8.792,00
SC UTILITATI PUBLICE CERNAVODA SRL Vana Plosca DN 125(PN 25, T – 150C) 17-MAR-2021 20:23:50 8.430,00
SC UTILITATI PUBLICE CERNAVODA SRL Vana Plosca DN 50(PN 25, T – 150C) 17-MAR-2021 20:23:59 8.065,00
MUNICIPIUL MANGALIA SERVICII DE EXPERT EXTERN COOPTAT IN COMISIA DE EVALUARE 27-OCT-2022 17:55:33 7.000,00
SC UTILITATI PUBLICE CERNAVODA SRL Pompa submersibila 25-IAN-2021 18:46:10 5.593,00
MUNICIPIUL MANGALIA SERVICII EXPERT COOPTAT ÎN COMISII DE EVALUARE 29-DEC-2020 14:04:17 5.000,00

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions