Connect with us

Politica

Eseistul Adrian Papahagi: “Votează Barna ca să nu avem PSD în turul 2 – o campanie mincinoasă, isterică și disperată”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Eseistul Adrian Papahagi descrie în termeni duri campania pe care liderii USR au adoptat-o la alegerile prezidențiale din acest an. Astfel, Papahagi susține că cei din conducerea USR știau care este diferența dintre Dăncilă și Barna și de aici și sloganul de campanie “Votează Barna ca să nu avem PSD în turul 2”, un slogan pe care cunoscutul eseist român îl descrie ca fiind unul “mincinos, isteric și disperat, dar abil”.

“De la primul la ultimul sondaj, USR știa că diferența Dăncila-Barna e uriașă. “Votează Barna ca să nu avem PSD în turul 2” a fost o campanie mincinoasă, isterică și disperată, dar abilă. Cunosc mulți oameni cumsecade, care ar fi votat Paleologu, dar au fost influențați de isteria useristă să voteze “util” cu Barna. De fapt USR a pescuit în bazinul PNL și PMP. Nici chiar sprijinul lui Ponta pentru USR, prin candidatura actorașului, nu a scăzut-o pe Dăncilă într-atât încât să nu ajungă în turul 2″, scrie Adrian Papahagi pe contul său de Facebook.

În ceea ce privește intenția candidatului Barna și a echipei sale de campanie de a… salva România, Papahagi spune că țara nu are nevoie de nicio salvare, România fiind “perfect salvată de apartenența la NATO și UE”.

“În realitate, România nu are nevoie de nicio salvare: ea e perfect salvată de apartenența la NATO și UE, a reușit fără USR să țină PSD departe de Cotroceni din 2004 încoace, a votat adesea alternanța democratică la putere, iar instituțiile și cetățenii au respins de la suspendările lui Băsescu încoace asaltul asupra statului de drept. Economia e suficient de independentă de politic încât să genereze creștere chiar și sub PSD, cum s-a întâmplat în ultimii ani”, explică filologul Papahagi.

Un alt aspect interesant pe care Papahagi îl remarcă ține de cine sunt membrii USR și îi compară cu restul celor care fac parte din clara politică actuală. Iată descrierea:

“USR e un simplu partid, ca PNL sau PMP. Are și el șmecheri îmbuibați din fonduri europene și contracte cu statul, rude de securiști și ofițeri acoperiți, lipitori de partid și veleitari incapabili, aranjiști și combinatori cinici, și, evident, foarte mulți oameni onești si decenți – dar nu se susține propaganda USR vs. restul clasei politice. De exemplu, nimeni dintre cei aleși sub sigla USR nu e mai nou în politică decât mine, care nu am trăit nici o zi din politică. Oameni care au sprijinit PNȚ în 1990 ca simpli membri ar fi azi mai noi în politică decât Ghinea și Barna. Așadar, mesianismul insuportabil, sectarismul, exclusivismul și radicalismul, isteria pe care o întrețin în societate, aroganța și agresivitatea față de critici, fie ei intelectuali de dreapta sau jurnaliști onești, îi fac antipatici pe useriști.

Și ce dacă avem PSD în turul 2?

Este doar una din întrebările pe care, retoric, și-o pune filologul Adrian Papahagi, care aduce în atenția opiniei publice și procentele pe care candidații PSD le-au avut din 1989, de la strâmoșul PSD, și până în 2014 atunci când Victor Ponta a obținut 40% dintre voturile valabil exprimate la alegerile prezidențiale. Desigur, privind acest ultim aspect, Papahagi transmite că “este un imens progres”.

“Și acum pot să spun și acest lucru, pe care m-am abținut să-l exprim în campanie: și ce dacă avem PSD în turul 2? Avem vreo emoție că Iohannis n-o învinge pe Dăncilă? Se îndoia cineva că Iohannis va fi reales fără niciun efort? Care e dramatismul faptului că în turul 2 Iohannis va învinge democratic vechea, nu noua stângă? Se scandaliza un coleg că PSD și o proastă ca Dăncilă au obținut peste 20%. Oameni buni, în 1989 strămoșul PSD avea 100%, iar în 1990 Ion Iliescu avea 84%. În 2014 Ponta obținea 40% și de două ori mai multe voturi în primul tur. E un imens progres!”.

Comments

comments

Politica

Dobre (PRO România) despre proiectul privind carantina și izolarea: PNL și PSD au acționat „noaptea ca hoții“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Proiectul de lege privind carantina și izolarea a fost amânat la votul de azi din plenul Senatului, care este cameră decizională. Cu toate că proiectul de lege a trecut cu modificări de Camera Deputaților, grupurile politice au depus mai multe amendamente la Senat. Proiectul a fost comentat și de reprezentanții PRO România. Deputatul de Constanța Mircea Dobre a dezvăluit cum au decurs lucrurile în Camera Deputaților în acest caz. Dobre a spune că raportul de aprobare a proiectului le-a fost vârât parlamentarilor sub nas cu foarte puțin timp înainte de a fi spus aprobării. Mai mult, Dobre afirmă că, în urma înțelegerilor dintre PSD și PNL, proiectul a fost amendat chiar de către reprezentantul Guvernului, Raed Arafat.  Dobre a explicat că, în acest caz, PNL și PSD au trimis, joi seara, raportul pentru acest proiect de lege, cu puțin timp înainte ca acesta să fie supus aprobării.

„Aseară, cei care țipau „noaptea ca hoții“, tot ei, PNL-ul, și PSD-ul au trimis la 19.59 raportul privind proiectul de lege care vizează carantinarea persoanelor, iar la ora 20.00 a început votul final. Raportul a avut 33 de pagini și numeroase amendamente, multe făcute chiar de reprezentantul Guvernului Orban, Raed Arafat, la înțelegere cu Marcel Ciolacu. Ceea ce s-a întâmplat aseară în Parlamentul României este mai mult decât un atac a ceea ce înseamnă libertatea românilor pe viitor, inclusiv și bunurile românilor, pentru că, după cum se știe se vor carantina și bunurile, chiar dacă sunt suspecte ca fiind contaminate cu noul coronavirus. Proiectul va trece și de Senat, iar de săptămâna viitoare vă anunțăm că va deveni lege și oricare dintre noi poate fi carantinat la cea mai mică suspiciune, după cum dorește un cetățean, pe numele lui Nelu Tătaru (ministrul Sănătății, n.r.). Acesta, nu numai că se ocupă de sănătatea românilor, ci și de economia României, pentru că deciziile în această privință le iau doi cetățeni: Nelu Tătaru și Raed Arafat. Din păcate, acest Guvern funcționează pentru aceste două persoane amintite. Această guvernare este dezastruoasă.“, a spus Mircea Dobre, astăzi, într-o conferință de presă.

Președintele PSD, Victor Ponta, a punctat, într-o postare pe Facebook, că „proiectul ajuns la Senat este cel făcut de PSD și PNL ieri în Comisia Juridică și votat de deputații PSD și PNL tot ieri la ora 20.30 fără să-l citească măcar – doar deputații Pro România au votat împotrivă! Sigur – și la Senat o sa aflăm de la colegii din PSD ce rău e proiectul – după care o să-l voteze tot ei alături de PNL! Ca sa înțelegeți cum merge treaba. Așa se dau legi care afectează milioane de români!“

Pro România a votat împtriva proiectului privind carantina şi izolarea.

Ce modificări aduce noua lege

Izolarea va fi obligatorie pentru bolnavi, la spital sau la domiciliu

Tratamentul va putea fi refuzat în scris de către pacienți

Carantina va putea fi instituită printr-un ordin al Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană, și se aplică suspecților. Ordinul DSP poate fi atacat în instanță

Cine nu respectă carantina va fi amendat

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Orban îi liniștește pe pensionari: „Garantez că vom crește pensiile“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Ludovic Orban a dat asigurări, astăzi, că pensiile vor crește anul acesta, precizând că procentul de majorare va fi făcut public la finalizarea analizelor economice pe care Guvernul le are în lucru.

„Singurul lucru pe care pot să vi-l garantez este că vom creşte pensiile. Cu cât vom creşte pensiile, vom decide după ce avem toate analizele economice care să ne prezinte realitatea economică din România şi capacitatea de a creşte pensiile, astfel încât să asigurăm plata pensiilor tot timpul, nu să ne facem că vom creşte pensiile şi după aia să nu avem cu ce să plătim pensiile. Vom creşte pensiile, procentul cu care vom creşte pensiile îl vom face public după finalizarea analizelor”, a declarat Ludovic Orban.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Răzvan Filipescu (PRO România): „Actualul șef al CJ Constanța culege ce a semănat“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Scandalul din ultimele zile legat de repartizarea banilor către primării a fost comentat și de Răzvan Filipescu – candidatul PRO România la funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța. Acesta a declarat că actualul șef al CJC, Horia Țuțuianu, culege ce a semănat.

„Până acum, făcea alianță cu PMP, care îi asigura majoritatea în Consiliul Județean. Acum lucrurile s-au schimbat. Este exact ca în antreprenoriat‎. Când pornești la drum să îți faci o fermă de șerpi, chiar dacă o faci în scop medicinal, te aștepți să te muște din când în când și șarpele. Cam asta se întâmplă la nivelul Consiliului Județean. Unii se reorientează, alții…, iar din cauza asta comunele suferă. Sunt primari care sunt disperați. Problema este că atât la nivelul PSD Constanța, cât și la nivelul PNL Constanța, nu se înțelege ce înseamnă urgența luării unor decizii. La fel și cu agricultura, la fel și cu repartizarea banilor. Și o primărie și un fermier au nevoie acum, nu când vor ei. E clar că e nevoie de transparență. Ei trebuie să înțeleagă astea, dincolo de jocurile politice“, a spus Filipescu.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: