Conecteaza-te cu noi

Politica

Executivul pompează 600 de milioane de lei în cultivatorii de tomate, cartofi și usturoi românesc, dar și în crescătorii de animale

Published

on

solar legume

Executivul a aprobat, astăzi, în ședință, o serie de măsuri de sprijin destinate fermierilor. Înaintea ședinței, premierul Marcel Ciolacu a declarat că, în total, sunt alocate aproape 600 de milioane de lei pentru cultivatorii de tomate, cartofi și usturoi românesc, dar și pentru crescătorii de animale.

„Trebuie să creștem producția românească și îl încurajez pe domnul ministru Barbu să continue să vină cu astfel de soluții, ca românii să aibă acces la hrană românească de calitate.“, a spus Ciolacu.

După ședință, purtătorul de cuvânt al Guvernului a venit cu detalii

„Crescătorii de animale vor beneficia de o schemă de ajutor de stat în anul în curs în valoare de 390 de milioane de lei, 269 de milioane de lei sunt alocate crescătorilor de oi și capre, iar 121 de milioane de lei crescătorilor de vaci, bivolițe și porci.

Advertisement

Iar fermierii din sectorul vegetal vor beneficia de diferite scheme de sprijin în valoare de aproape 200 de milioane de lei pentru culturile de tomate, usturoi și cartofi. Astfel, programul de susținere a producției de cartofi are alocat în acest an un buget de aproximativ 11,5 milioane de lei. Fermierii cultivatori de cartofi vor primi un ajutor de minimis în valoare de 200 de euro pentru fiecare hectar cultivat.“, a spus Mihai Constantin.

El a punctat apoi că vor fi continuate și în acest an Programul Tomata și Programul Usturoiul Românesc.

„Fermierii care cultivă tomate în spații protejate, respectiv usturoi românesc, vor beneficia și în acest an de un sprijin guvernamental total de 3.000 de euro pentru 1.000 m² cultivați în cazul tomatelor în spații protejate, respectiv 3.000 de euro per hectar în cazul producției de usturoi. Avem însă și o noutate față de anul precedent: Guvernul României a luat decizia să ofere acest sprijin mai devreme față de anii trecuți pentru a încuraja producția și, astfel, fermierii cultivatori de tomate în spații protejate și de usturoi românesc vor primi jumătate din acest suport înainte de recoltare sub forma unui ajutor de stat. Restul banilor se vor acorda sub formă de ajutor de minimis după valorificarea recoltei, pe principiile și regulile aplicate și în anii precedenți în aceste programe.

Pentru cei interesați, pentru fermierii în cauză, vreau să dau și două date mai precise, date limită pentru depunerea cererilor și a documentelor justificative pentru aceste două programe: datele sunt următoarele: 12 aprilie 2024 inclusiv la cultura de tomate în spații protejate și 19 aprilie 2024 inclusiv pentru culturile de usturoi, iar plata sumelor reprezentând ajutorul de stat se va face până la data de 30 iunie 2024 inclusiv.

Din nou contextualizez, este un element dintr-o serie de măsuri venite în sprijinul fermierilor, pentru că în ședința de săptămâna trecută au mai fost aprobate fonduri de sprijin pentru agricultori de peste 1,2 miliarde de lei.“, a subliniat Mihai Constantin.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions