Connect with us

Administratie

Explicațiile primarului Constanței privind DESPĂGUBIRILE de la viitoarea Sală Polivalentă

Tatian Iorga

Publicat

la

În urmă cu o zi, consilierul local al PNL Adriana Arghirescu atrăgea atenția asupra unui lucru care urma să se petreacă în ședința de Consiliu Local de marți, 25 iunie. Mai exact, consilierul liberal spunea, într-o postare pe Facebook, că potrivit unui proiect de hotărâre inițiat de primarul Decebal Făgădău, aleşii locali trebuiau să-și dea votul pentru inițiativa privind „aprobarea procedurilor de expropiere a imobilelor proprietate privată situate în amplasamentul obiectivului de investiții de utilitate publică și de interes local „Sală Polivalentă – 5.000 de locuri“, realizat prin Compania Națională de Investiții“. Arghirescu spunea în postarea sa că este vorba de propunerea de acordarea a unor despăgubiri pentru mai multe clădiri care s-au aflat pe terenul pe care ar urma să fie ridicată sala polivalentă. Consilierul liberal consideră aceste despăgubiri suspecte, în condițiile în care inițiativa vine la câteva luni bune după ce s-au încheiat formalitățile privind construcția sălii.

„…Pe scurt, în 2014 Consiliul Local Constanța preda către Compania Națională de Investiții un teren de peste 60.000 mp pentru construcția Sălii Polivalente, un obiectiv trâmbițat în campania electorală de toți aspiranții la funcția de primar. În aceeași hotărâre, consilierii municipali aprobau demolarea tuturor construcțiilor existente pe acel teren anterior predării amplasamentului. Doi ani mai târziu, în 2016, tot consilierii locali aprobau prin hotărâre indicatorii tehnico-economici ai investiției. Când proiectul a fost gata și licitația pentru construcție finalizată…surpriză…au apărut proprietari care solicită despăgubiri pentru expropriere trei clădiri. Aceleași construcții care în urmă cu cinci ani figurau în domeniul privat al Municipiului Constanța. Este curios cum timp de patru ani nu s-a gândit nimeni să revendice acele clădiri și fix în 2018 după ce au fost finalizate toate etapele, municipalitatea “se vede nevoită” să plătească 124.422 euro cu titlul de despăgubiri. Iar primarul Constanței nu pierde vremea și inițiază imediat un proiect de hotărâre prin care acești bani să fie plătiți din bugetul Constanței“, afirma Adriana Arghirescu.

Ca urmare a acestui mesaj, dar și a altor comentarii de pe Facebook, primarul Decebal Făgădău a explicat, în ședința Consiliului Local de azi, cum stau lucrurile în acest caz.

„Ne-am trezit la finalul anului 2018 cu o notificare din partea unui prezumtiv proprietar. Îl cunosc și îl respect ca om. Este Valentin Șurghie, fost consilier local al PP-DD și, ulterior, PSD. Acesta a trimis o notificare în care ne spune că este proprietarul câtorva active, aleilor și că are un drept de folosință al terenului. În secunda doi, am chemat Direcția de Patrimoniu, Registru de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Serviciul Public de Impozite și Taxe, secretarul municipiului și am început să ne uităm la hârtii. Pai noi îl avem inventariat de 15 ani. Este la Cadastru. Nu a plătit nimeni niciun leu pe aceste terenuri. Tocmai de aceea nu i-am răspuns, pentru că nu ni s-a părut ceva serios. Am zis că i-o fi folosit careva numele. După ce am eliberat certificatul de urbanism pentru demolare, au zis că este rost de ceva, fie de notorietate, fie de beneficii materiale. Nu știu. Din acel moment, noi am luat lucrurile în serios. Ne-am trezit că în luna ianuarie că vine prezumtivul proprietar și vrea să se înscrie la serviciul de impozite și taxe, arătând niște hotărâri ale Consiliului Popular (forul care administra orașul înainte de Revoluție, n.r.) și un fel de succesiune de acte contabile în care SOMACO a vândut Asociației Metalul, iar aceasta a vândut soților Șurghie niște clădiri. Colegii de la SPIT au misiune dată de lege și de mine să încaseze bani. Au încasat banii și au zis dar, cu toate acestea, noi facem mențiunea necesară legală. Dânșii au mers la instanță. Eu am zis că, decât să ne judecăm trei ani, mai bine vin cu un proiect de hotărâre de despăgubire, cu toate că nu cred că vom despăgubi vreodată, pentru că am fi în Kafka, noi să ne expropriem pe noi, pentru că potrivit actelor, noi suntem proprietari. Chiar și așa, am propus consilierilor ca în situația, puțin probabil, vedeți, vorbesc ca o stewardesă, în care Valentin Șurghie să fie recunoscut ca proprietar, noi să venim să îi dăm banii drept despăgubiri“, a spus primarul.

RATC, inclusă în cercul despăgubirilor?

Mai mult, edilul Constanței a afirmat că despăgubiri ar putea solicita inclusiv RATC.

„Aceeași abordare o am și cu RATC, pentru că societatea de transport a avut tacit în Zona Badea Cârțan un drept de a folosi terenul și a și modernizat terenul. Cei de la RATC sunt prezumtivi proprietari pentru că nu s-au dus la OCPI să-și intabuleze clădirea, nu s-au dus la impozite și taxe să plătească taxele pe clădirea respectivă“, a punctat Făgădău.

Edilul nu i-a uitat nici pe cei care spun că proiectul sălii polivalente este născut mort, în condițiile în care Compania Națională de Investiții, cea care ar trebui să se ocupe de construcție, nu a mai mișcat nimic.

„Am văzut o mulțime de interpretări date vorbelor și nu actelor. Astăzi, actele spun așa: municipiul Constanța este proprietarul terenului, municipiul Constanța este proprietarul construcțiilor, municipiul Constanța a transferat terenul către Compania Națională de Investiții pentru realizarea sălii polivalente. Proiectul a început. Deci, cine spune că nu a început pentru că nu se văd utilajele, fie este rău-intenționat, fie nu este informat. Tocmai de aceea spun că proiectul sălii polivalente a început. După o licitație contestată și para-contestată, ca în România, s-a semnat contractul și compania Euromateria, în asociere cu o altă companie, au câștigat această licitație. Conform contractului și ordinului de începere a lucrărilor pe care l-au primit, companiile câștigătoare au trei luni la dispoziție pentru etapa de proiectare. După această etapă, vor preda către CNI, respectiv către municipalitatea din Constanța, adică către Primărie, proiectul. Ne uităm, îi aducem îmbunătățiri, critici, cerem detalii, se fac schimbările, se aprobă noii indicatori tehnico-economici și se încep lucrările. Construcția efectivă va dura 24 de luni. Astăzi, în timp ce vorbim, actele spun așa: municipiul Constanța este proprietar atât pe teren, cât și pe clădiri“, a spus primarul.

Făgădău a spus că proiectul sălii polivalente merge mai departe indiferent de ce se va întâmpla.

Într-un final, proiectul privind „aprobarea procedurilor de expropiere a imobilelor proprietate privată situate în amplasamentul obiectivului de investiții de utilitate publică și de interes local „Sală Polivalentă“ a fost aprobat de Consiliul Local cu 18 voturi „pentru“ și 8 voturi împotrivă.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

(VIDEO) Cum îl lovește șeful USR Constanța pe primarul Făgădău cu proiectul Sălii Polivalente

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ordinea.ro a publicat, marți, pe pagina sa de Facebook, un material video în care a arătat că 180 de copii, unii din ei fiind din centre de plasament, legitimați la clubul sportiv Metalul Constanța vor rămâne pe drumuri doar pentru că Primăria vrea să le demoleze stadionul, pentru a ridica o sală polivalentă de 5000 de locuri. La scurt timp după publicarea materialului video, oameni din politică, dar și din societatea civilă au reacționat. Printre aceștia se numără și președintele Organizației Județene Constanța a USR, Remus Negoi, care a comentat situația pe pagina sa de Facebook. În postarea intitulată „Inutila sală polivalentă gândită de Făgădău & co“, Negoi Sala Polivalentă din zona complexului sportiv Badea Cârțan proiectată pentru 5.000 locuri este total INSUFICIENTĂ pentru competiții de anvergură. În plus, spune Negoi, Sala Polivalentă a fost plantată de Făgădău într-o zonă cu trafic foarte intens, fără a exista suficiente locuri de parcare.

„Dintre multele promisiuni făcute de Decebal Făgădău în 2016, se afla și construirea unei Săli Polivalente în zona complex sportiv Badea Cârțan. Bineînțeles, nu a făcut nimic timp de 3 ani, dar la găsit hărnicia în an electoral, pentru a scoate ochii constănțenilor. Pe lângă întârzierea punerii în aplicare, apar cel puțin două IMENSE probleme, despre care am semnalat în mai multe rânduri:

  1. Sala Polivalentă proiectată pentru 5.000 locuri este total INSUFICIENTĂ pentru competiții de anvergură! Conform normelor instituțiilor internaționale sportive, pentru a primi dreptul de a organiza competiții serioase o sală trebuie să aibă minim 10.000 – 12.000 locuri. Spre comparație, Sala Polivalentă din Cluj are 17.000 locuri…
  2. Sala Polivalentă proiectată de Făgădău a fost plantată într-o zonă cu trafic foarte intens, fără a exista suficiente locuri de parcare. Acolo există o clinică medicală, blocuri de 7 – 10 etaje, plus două ansambluri de locuințe în construcție. Nu mai spun de stradă (Ștefăniță Vodă) care este intens circulată, fiind calea de acces către complexul de hipermarket-uri din zonă.

Lipsa de viziune a administrației PSD ne afectează în fiecare secundă. Din 2020 ne luăm orașul înapoi din ghearele acestor călăi de visuri“, notează Remus Negoi în postarea sa.

Interesant este că, la scurt timp dup ce Ordinea.ro a publicat pe pagina sa de Facebook materialul video despre situația sportivilor din zona Badea Cârțan, Primăria Constanța s-a grăbit să elibereze, potrivit uct-media.com, autorizația de construire pentru Sala Polivalentă.

Mai multe amănunte despre ceea ce se întâmplă în complexul Badea Cârțan și despre intențiile administrației Făgădău în această zonă puteți urmări aici: https://www.facebook.com/ordinea.ro/videos/499954790855543/

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Carosabil reabilitat în mai multe zone din Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța informează că, prin SC Confort Urban SRL, continuă să îmbunătățească condițiile de circulație din zona rezidențială.

„Angajații SC Confort Urban SRL au reabilitat în aceste zile carosabilul pe strada Sublocotenent Petre Papadopol din cartierul Brătianu. De asemenea, au fost finalizate lucrările de asfaltare a parcării situate la intersecția bulevardului Ferdinand cu strada Răscoalei 1907, iar suprafața de teren a fost marcată corespunzător. Lucrările de reabilitare a carosabilului continuă astăzi pe aleea de acces din strada Unirii către „Centrul Meteorologic Regional Dobrogea. Pentru ca intervențiile să se desfășoare în condiții optime, locuitorii orașului sunt rugați să nu își parcheze autoturismele în zonele în care se intervine asupra tramei stradale“, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Făgădău prezintă „jungla urbană“ din zona centrală

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu câteva zile, Primăria Constanța prezenta proiectul privind modernizarea unei artere importante din Constanța. Este vorba de modernizarea bulevardelor 1 Decembrie, Alexandru Lăpuşneanu şi o parte a bulevardului Aurel Vlaicu, de la Gară și până la intrarea în staţiunea Mamaia. Acum, administrația locală vine și prezintă proiectul privind modernizarea zonei centrale a Constanței, care ar trebui să intre într-un amplu proces de reabilitare, cu fonduri europene. Valoarea totală a investiției pentru îmbunătăţirea accesului și a mobilităţii pietonale se ridică la aproape 90 de milioane de lei. Mai exact, 89.854.757,70 lei.

„Zona pietonală nu înseamnă strict strada Ștefan cel Mare, ci și străzile laterale, unde vom schimba tot ce înseamnă astăzi infrastructură, dalaj, iluminat și vom adăuga spațiu verde, pentru că ne dorim să avem un spațiu public de calitate, este un capitol la care suferim”, a declarat Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța.

Datele proiectului:

Pentru strada Ștefan cel Mare:

Refacere infrastructură pietonală, ocazional carosabilă

Extinderea traseelor pietonale

Fântâni arteziene

Spații verzi fixe și amovibile, inclusiv irigații automatizate

Marcaje speciale pentru persoanele cu dizabilități

Mobilier urban inteligent

Sisteme de informare

Sistem de supraveghere video

Iluminat public

Canalizație unică subterană

Supraînălțarea trecerilor de pietoni

Modernizare pasaj pietonal

Pentru strada Mircea cel Bătrân, bulevardul Mamaia, strada Mihai Viteazul, strada I.G. Duca, strada Atelierelor, strada Ștefan Mihăileanu, strada Cuza Vodă, strada General Manu, strada Răscoalei din 1907, strada Miron Costin, strada Ion Lahovari, strada Jupiter:

Modernizare și resistematizare rutieră

Introducerea benzii unice de transport public

Reabilitarea/ extinderea traseelor pietonale

Realizarea de piste de biciclete

Spații verzi mediane și irigații

Semnalizare verticală și orizontală

Mobilier urban inteligent

Stații de autobuz

Iluminat smart pentru trecerile de pietoni

Canalizare unică subterană pentru comunicații și rețea electrică de iluminat

Amintim că, în urmă cu aproape patru ani, Făgădău, pe atunci viceprimar cu atribuţii de primar Decebal Făgădău, susținea că „strada Ştefan-cel-Mare va arăta ca o junglă urbană. Va fi toată verde.”

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: