Connect with us

Administratie

Făgădău: „Asociațiile de proprietari trebuie să-și facă singure dezinsecție!“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Nu de puține ori, Primăria Constanța a informat cetățenii, prin tot felul de mijloace de comunicare, că, pentru a menține un nivel scăzut al densității insectelor, echipele care asigură dezinsecția stropesc spațiile verzi din parcuri, scuaruri și promenade. Informările Primăriei erau cât se poate de bine-venite, în condițiile în care foarte mulți cetățeni se plângeau că orașul este invadat de țânțari. Numai că, cu toată dezinsecția anunțată cu fală de Primăria Constanța, problemele nu s-au terminat. Asta deoarece, cetățenii au continuat să reclame faptul că nu numai că nu sunt stârpiți, dar țânțarii s-au înmulțit excesiv. Mai mult decât atât, cei de la USR au acuzat că „în Constanța s-a făcut dezinsecție cu apă chioară. Un fel de Hexifarma cu insecticid“.

La acuzele că sunt cartiere în care Primăria nu a făcut dezinsecție, primarul Constanței, Decebal Făgădău a răspuns că lucrurile nu stau deloc așa și că Primăria își face treaba ca la carte. Ba, mai mult, Făgădău a spus că în problema dezinsecției se consultă frecvent cu ceilalți colegi de municipii de reședință de județ.

„Avem un grup de whatsapp în care suntem primarii municipiilor reședință de județ. Azi, noi stropim cu o soluție agrementată cu un biocit agrementat de autoritățile naționale. Nu stropim cu ce vrem noi. Toate unitățile administrativ-teritoriale stropesc exact cu aceeași soluție, care este produsă de Bayer și se numește „K-Othrine Profi Ec 250“, iar diluția este de 80 ml la 10 litri de apă. Tot acest proces de diluție, adică de când se desigilează recipientul și până când se pune substanța și apa, la noi se filmează. Toate operațiunile de dezinsecție se filmează. Dar, s-a implementat o directivă europeană: regulamentul 528/2012 care s-a transpus în legislația națională prin HG 617/2014, astfel agremetarea produsului K-Othrine Profi Ec 250 în loc să expire în 2024, expiră la 30.06 2019. În schimb, producătorul și-a agrementat din timp o nouă soluție care se numește Solfac Trio EC 200 (Bayer), care are toate reglementările și care este la nivel național. Repet, toate primăriile din țară cu care am discutat folosesc aceeași soluție…“, a spus Făgădău.

Edilul Constanței a continuat spunând că, potrivit unei adrese de la Ministerul Apărării Naționale, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino“, tratamentele din avion nu sunt recomandate asupra așezărilor umane.

„Asta în condițiile în care mulți ne spun pe Facebook că de ce venim și stropim cu țâșnitoarea. Noi nu putem face lucrurile după cum ne spune cineva pe Facebook, ci după cum ne spun legile și specialiștii. Specialiștii ne spun că aceste acțiuni cu survol au eficacitate extrem de scăzută, practic nulă din cauză multe locuri de adăpostire a adulților de țânțari sunt în interioare, acolo unde sunt afectați de astfel de tratamente. Noi nu avem voie să stropim pe proprietatea publică. Problema cea mai mare este pe Valea Portului, care este un tărâm al nimănui. Avem probleme pe zonele ce fac obiectul retrocedărilor, avem pe proprietăți private, unde nu se tunde iarba, nu se strâng gunoaiele și nu se stropește pentru țânțari. Tocmai de aceea, Poliția Locală, începând din 1 iulie, va merge și va notifica, sancționa și amenda acolo unde proprietarii terenurilor cu buruieni pe ele nu își fac dezinsecția pentru că efectul acțiunilor noastre este scăzut sau anihilat dacă nu facem acest lucru. Dar asta nu înseamnă că noi nu ne facem treaba în fiecare cartier după planificare“, a subliniat primarul.

Vrei dezinsecție în jurul blocului, fă-ți-o singur!

Cireașa de pe tort a fost lăsată la final, Făgădău spunând că nu Primăria trebuie să efectueze dezinsecția pe spațiile din jurul blocului?!? Culmea este că, pe vremea mentorului său – Radu Mazăre – Primăria făcea dezinsecția inclusiv pe spațiile verzi din jurul blocului.

„Pe spațiul public dezinsecția o face municipalitate, iar pe spațiul ce ține de zona de responsabilitate a asociațiilor de proprietari dezinsecția o face asociația. Avem asociații care își fac și dezinsecție și deratizare. Aliniamentele stradale care sunt în responsabilitatea municipalității se ocupă Primăria, ce este perimetral blocului, dezinsecția o face asociația de proprietari. De asemenea, subsolul blocului, acoperișul și casa scării sunt stabilite prin lege în sarcina asociațiilor de proprietari. Nu vine Primăria să strângă șobolanii de la subsol. Sunt proprietari“, a conchis Decebal Făgădău.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

Primăria a republicat regulamentul de transport în regim de taxi. Vezi ce spune Lică Neagu!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța anunță că, în conformitate cu prevederile art. 7 al Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, se aduce la cunoștința publică proiectul de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și executarea serviciului de transport în regim de taxi  în municipiul Constanța. Proiectul de hotărâre poate fi consultat: la sediul Primăriei Municipiului Constanța din strada Ștefan Mihăileanu nr. 10; Serviciul Management Drumuri și Transport Public; pe site-ul oficial la adresa www.primaria-constanta.ro, la secțiunea “De interes public – Transparență decizională pe Legea 52/2003”, începând cu data de 17.07.2019.

„În temeiul prevederilor art. 7, alin. (4) al Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, până la data de 15.08.2019 se pot trimite propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare, privind proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice. Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi trimise în scris:

– prin poștă, la sediul din Ștefan Mihăileanu nr. 10 – serviciul Management Drumuri și Transport Public

– prin email, la adresa alexandru.bica@primaria-constanta.ro.

Informații suplimentare pot fi obținute la numerele de telefon 0241/485890, 0241/488169, persoana de contact: Alexandru Bică. Materialele transmise vor purta mențiunea: „Recomandare la proiectul pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și executarea serviciului de transport în regim de taxi în municipiul Constanța”“, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Numărul de autorizații, mult prea mic!

Potrivit regulamentului privind organizarea şi executarea serviciului de transport în regim de taxi în municipiul Constanța, la articolul 10 este prevăzut că „numărul maxim de autorizaţii taxi pentru executarea serviciului de transport persoane în regim de taxi în municipiul Constanța, pentru o perioadă de 5 ani, este de 4 la 1.000 de locuitori, stabilindu-se astfel un număr de 1262 de autorizații taxi. De asemenea, pentru transportul de bunuri în regim de taxi pe raza municipiul Constanța s-a stabilit numărul de 150 de autorizații. În plus, la articolul 11 se arată că în cazul disponibilizării unor autorizaţii taxi, sub numărul stabilit la art. 10 alin. (1) sau în cazul măririi numărului de autorizaţii taxi, se declanşează procedura de atribuire a acestora, procedură la care au prioritate transportatorii autorizaţi înscrişi în listele de așteptare.“

Cu toate că legea prevede ca numărul maxim de autorizaţii taxi să fie de 4 la 1.000 de locuitori, taximetriștii din Constanța spun că 1.262 de autorizații sunt mult prea puține pentru nevoile orașului.

„În prezent sunt 1.600 de autorizații de taxi, pentru că municipiul Constanța avea mai mulți locuitori potrivit recensământului din 2001. Nu vrem ca acest număr să scadă, pentru că orașul Constanța este unul turistic, iar în timpul verii numărul locuitorilor crește semnificativ. Cu 1.262 de taxiuri nu faci față pe timp de vară, mai ales în perioada Festivalului Neversea“, a spus, pentru Ordinea, președintele Camerei Taximetriştilor din Constanța, Lică Neagu.

Lică Neagu a afirmat că va organiza o dezbatere la Casa de Cultură cu toți taximetriștii din oraș, pentru a analiza acest regulament, discuție la care va fi invitat și primarul Decebal Făgădău. Neagu a mai spus că la dezbatere va fi discutat inclusiv comportamentul unor taximetriști din Constanța, criticat de unii cetățeni.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria ne explică de ce mai avem încă țânțari!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța ne-a informat, prin intermediul unui comunicat, faptul că programul echipelor de dezinsecție a fost dat peste cap de ploile din ultimele zile, motiv pentru care, în timpul pe care l-a avut la dispoziție, societatea responsabilă de reducerea numărului de insecte care produc disconfort a suplimentat echipele pentru a acționa în toate spațiile verzi din municipiul Constanța.

„Lucrătorii stropesc astăzi spațiile verzi din Tomis I, II și III, Casa de Cultură, Icil și Trocadero. Mâine, echipele vor ajunge în Faleză Nord, Centru, Peninsulă și I.C. Brătianu, iar vineri se va acționa în stațiunea Mamaia, cartierele Tomis Plus, Palazu, Compozitori, Tomis Nord și parcul Tăbăcărie. Concomitent, platformele de gunoi sunt stropite împotriva insectelor și sunt igienizate. La acțiunea din această seară vor participa și reprezentanți ai asociațiilor de proprietari din zonele menționate, ai Direcției de Sănătate Publică și ai Primăriei Constanța, care și-au manifestat intenția de a participa la dezinsecție. Menționăm faptul că substanțele folosite de Primăria Municipiului Constanța sunt SolfacTrio Ec 200 și Deltatim plus, soluții avizate de Ministerul Sănătății și care au o sferă largă de acţiune destinată combaterii insectelor care produc disconfort (ţânţari, muşte, căpușe, gândaci, furnici, etc.). Pentru a combate insectele se folosesc 1,5 litri de soluție pentru 100 de litri apă. Atenționăm persoanele juridice și fizice din municipiu că au obligația să efectueze activităţile de dezinsecție și deratizare ale imobilelor, incintelor și gospodăriilor pe care le dețin, folosind numai substanțele aprobate de Ministerul Sănătății și prestatorii autorizați, concomitent cu acțiunile Primăriei precum și ori de câte ori este necesar – conform H.C.L.M. Constanța nr. 184/2013 art. 3, alin. 3“, notează Primăria.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Un consilier PNL șterge pe jos cu Primăria Constanța! Ținta principală: Direcția de dezvoltare și fonduri europene

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Pentru că până la alegerile locale a rămas mai puțin de un an, puterea și opoziția din Constanța au început, fiecare cum poate, să lucreze la sensibilizarea electoratului. Pe de o parte, administrația locală condusă de PSD anunță de o bucată de vreme tot felul de lucrări în oraș, ba la nivelul tramei stradale, ba la locurile de joacă. Spre exemplu, astăzi, Primăria i-a informat pe constănțeni că, prin SC Confort Urban SRL, continuă programul de reabilitare a zonei destinate circulației pietonilor din cartierele din oraș. Alde Făgădău și compania ne anunță că se intervine în cartierul Coiciu, pe strada Baba Novac, tronsonul cuprins între strada Frunzelor și strada Biruinței, unde se montează bordurile. Similar, în cartierul Tomis I, muncitorii lucrează pe strada Poporului, între bulevardul Tomis și strada Secerișului iar în cartierul Faleză Nord se reabilitează strada Patriei.

Făgădău, o dezamăgire pentru PNL

De partea cealaltă, opoziția, în cazul de față PNL se încălzește pentru campania de anul viitor de la alegerile locale, scoțând la iveală toate nerealizările administrației conduse de Făgădău. Printre cei care critică Primăria se numără consilierul local al PNL Adriana Arghirescu, care pus tunurile Direcția de dezvoltare și fonduri europene, pe care o acuză de incompetență.

„Avem nevoie de „regenerare urbană“ dar nu ne interesează proiecte majore pe care le putem implementa cu fonduri de la Uniunea Europeană. Avem taxe uriașe de parcare, stâlpișori în tot orașul și un număr de mașini în continuă creștere, dar NU avem parcări și nici premise pentru construirea acestora. V-ați întrebat, în ritmul acesta, cum va arăta Constanța peste 20 de ani“, se arată într-un mesaj postat pe Facebook de Adriana Arghirescu.

Ea spune că de când este consilier, orice proiect care a venit în dezbaterea Consiliului Local întotdeauna a votat „pentru“, deoarece orașul are nevoie de proiecte.

„Avem nevoie de proiecte majore, în toate domeniile. Un răspuns foarte dur este incompetența Direcţiei de dezvoltare şi fonduri europene, care trebuie să vină cu nişte explicaţii în ceea ce priveşte proiectele, în ce stadiu sunt. Conducerea Direcţiei ne trimite pe site-ul Primăriei să vedem acolo ce se întâmplă. Cumva, se lasă se înţeleagă faptul că Primăria e nedreptăţită, că nu i se alocă fonduri, dar regulile sunt aceleaşi şi pentru Constanţa, şi pentru Cluj şi pentru Iaşi…La fel ca în multe alte direcţii, nu suntem în stare să respectăm termene, facem proiecte pe genunchi şi nu mergem pe o discuţie aplicată. Toate proiectele Constanţei sunt îngheţate. Constanţa ar trebui să fie un oraş puternic. Mă aşteptam de la actualul primar (Decebal Făgădău), mai ales că e şi tânăr, să rupă gura târgului. De fapt, nu a putut să gestioneze nici măcar ce are. Vedem că  lucrurile se degradează în fiecare zi“, mai spune consilierul PNL.

Amintim că, într-un articol anterior, cotidianul Ordinea scotea în evidență faptul că administrația publică locală din acest va atrage doar 1,5 milioane de euro din fonduri europene.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: