Connect with us

Administratie

Făgădău: „Asociațiile de proprietari trebuie să-și facă singure dezinsecție!“

Tatian Iorga

Publicat

la

Nu de puține ori, Primăria Constanța a informat cetățenii, prin tot felul de mijloace de comunicare, că, pentru a menține un nivel scăzut al densității insectelor, echipele care asigură dezinsecția stropesc spațiile verzi din parcuri, scuaruri și promenade. Informările Primăriei erau cât se poate de bine-venite, în condițiile în care foarte mulți cetățeni se plângeau că orașul este invadat de țânțari. Numai că, cu toată dezinsecția anunțată cu fală de Primăria Constanța, problemele nu s-au terminat. Asta deoarece, cetățenii au continuat să reclame faptul că nu numai că nu sunt stârpiți, dar țânțarii s-au înmulțit excesiv. Mai mult decât atât, cei de la USR au acuzat că „în Constanța s-a făcut dezinsecție cu apă chioară. Un fel de Hexifarma cu insecticid“.

La acuzele că sunt cartiere în care Primăria nu a făcut dezinsecție, primarul Constanței, Decebal Făgădău a răspuns că lucrurile nu stau deloc așa și că Primăria își face treaba ca la carte. Ba, mai mult, Făgădău a spus că în problema dezinsecției se consultă frecvent cu ceilalți colegi de municipii de reședință de județ.

„Avem un grup de whatsapp în care suntem primarii municipiilor reședință de județ. Azi, noi stropim cu o soluție agrementată cu un biocit agrementat de autoritățile naționale. Nu stropim cu ce vrem noi. Toate unitățile administrativ-teritoriale stropesc exact cu aceeași soluție, care este produsă de Bayer și se numește „K-Othrine Profi Ec 250“, iar diluția este de 80 ml la 10 litri de apă. Tot acest proces de diluție, adică de când se desigilează recipientul și până când se pune substanța și apa, la noi se filmează. Toate operațiunile de dezinsecție se filmează. Dar, s-a implementat o directivă europeană: regulamentul 528/2012 care s-a transpus în legislația națională prin HG 617/2014, astfel agremetarea produsului K-Othrine Profi Ec 250 în loc să expire în 2024, expiră la 30.06 2019. În schimb, producătorul și-a agrementat din timp o nouă soluție care se numește Solfac Trio EC 200 (Bayer), care are toate reglementările și care este la nivel național. Repet, toate primăriile din țară cu care am discutat folosesc aceeași soluție…“, a spus Făgădău.

Edilul Constanței a continuat spunând că, potrivit unei adrese de la Ministerul Apărării Naționale, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino“, tratamentele din avion nu sunt recomandate asupra așezărilor umane.

„Asta în condițiile în care mulți ne spun pe Facebook că de ce venim și stropim cu țâșnitoarea. Noi nu putem face lucrurile după cum ne spune cineva pe Facebook, ci după cum ne spun legile și specialiștii. Specialiștii ne spun că aceste acțiuni cu survol au eficacitate extrem de scăzută, practic nulă din cauză multe locuri de adăpostire a adulților de țânțari sunt în interioare, acolo unde sunt afectați de astfel de tratamente. Noi nu avem voie să stropim pe proprietatea publică. Problema cea mai mare este pe Valea Portului, care este un tărâm al nimănui. Avem probleme pe zonele ce fac obiectul retrocedărilor, avem pe proprietăți private, unde nu se tunde iarba, nu se strâng gunoaiele și nu se stropește pentru țânțari. Tocmai de aceea, Poliția Locală, începând din 1 iulie, va merge și va notifica, sancționa și amenda acolo unde proprietarii terenurilor cu buruieni pe ele nu își fac dezinsecția pentru că efectul acțiunilor noastre este scăzut sau anihilat dacă nu facem acest lucru. Dar asta nu înseamnă că noi nu ne facem treaba în fiecare cartier după planificare“, a subliniat primarul.

Vrei dezinsecție în jurul blocului, fă-ți-o singur!

Cireașa de pe tort a fost lăsată la final, Făgădău spunând că nu Primăria trebuie să efectueze dezinsecția pe spațiile din jurul blocului?!? Culmea este că, pe vremea mentorului său – Radu Mazăre – Primăria făcea dezinsecția inclusiv pe spațiile verzi din jurul blocului.

„Pe spațiul public dezinsecția o face municipalitate, iar pe spațiul ce ține de zona de responsabilitate a asociațiilor de proprietari dezinsecția o face asociația. Avem asociații care își fac și dezinsecție și deratizare. Aliniamentele stradale care sunt în responsabilitatea municipalității se ocupă Primăria, ce este perimetral blocului, dezinsecția o face asociația de proprietari. De asemenea, subsolul blocului, acoperișul și casa scării sunt stabilite prin lege în sarcina asociațiilor de proprietari. Nu vine Primăria să strângă șobolanii de la subsol. Sunt proprietari“, a conchis Decebal Făgădău.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

(VIDEO) Cum îl lovește șeful USR Constanța pe primarul Făgădău cu proiectul Sălii Polivalente

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ordinea.ro a publicat, marți, pe pagina sa de Facebook, un material video în care a arătat că 180 de copii, unii din ei fiind din centre de plasament, legitimați la clubul sportiv Metalul Constanța vor rămâne pe drumuri doar pentru că Primăria vrea să le demoleze stadionul, pentru a ridica o sală polivalentă de 5000 de locuri. La scurt timp după publicarea materialului video, oameni din politică, dar și din societatea civilă au reacționat. Printre aceștia se numără și președintele Organizației Județene Constanța a USR, Remus Negoi, care a comentat situația pe pagina sa de Facebook. În postarea intitulată „Inutila sală polivalentă gândită de Făgădău & co“, Negoi Sala Polivalentă din zona complexului sportiv Badea Cârțan proiectată pentru 5.000 locuri este total INSUFICIENTĂ pentru competiții de anvergură. În plus, spune Negoi, Sala Polivalentă a fost plantată de Făgădău într-o zonă cu trafic foarte intens, fără a exista suficiente locuri de parcare.

„Dintre multele promisiuni făcute de Decebal Făgădău în 2016, se afla și construirea unei Săli Polivalente în zona complex sportiv Badea Cârțan. Bineînțeles, nu a făcut nimic timp de 3 ani, dar la găsit hărnicia în an electoral, pentru a scoate ochii constănțenilor. Pe lângă întârzierea punerii în aplicare, apar cel puțin două IMENSE probleme, despre care am semnalat în mai multe rânduri:

  1. Sala Polivalentă proiectată pentru 5.000 locuri este total INSUFICIENTĂ pentru competiții de anvergură! Conform normelor instituțiilor internaționale sportive, pentru a primi dreptul de a organiza competiții serioase o sală trebuie să aibă minim 10.000 – 12.000 locuri. Spre comparație, Sala Polivalentă din Cluj are 17.000 locuri…
  2. Sala Polivalentă proiectată de Făgădău a fost plantată într-o zonă cu trafic foarte intens, fără a exista suficiente locuri de parcare. Acolo există o clinică medicală, blocuri de 7 – 10 etaje, plus două ansambluri de locuințe în construcție. Nu mai spun de stradă (Ștefăniță Vodă) care este intens circulată, fiind calea de acces către complexul de hipermarket-uri din zonă.

Lipsa de viziune a administrației PSD ne afectează în fiecare secundă. Din 2020 ne luăm orașul înapoi din ghearele acestor călăi de visuri“, notează Remus Negoi în postarea sa.

Interesant este că, la scurt timp dup ce Ordinea.ro a publicat pe pagina sa de Facebook materialul video despre situația sportivilor din zona Badea Cârțan, Primăria Constanța s-a grăbit să elibereze, potrivit uct-media.com, autorizația de construire pentru Sala Polivalentă.

Mai multe amănunte despre ceea ce se întâmplă în complexul Badea Cârțan și despre intențiile administrației Făgădău în această zonă puteți urmări aici: https://www.facebook.com/ordinea.ro/videos/499954790855543/

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Carosabil reabilitat în mai multe zone din Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța informează că, prin SC Confort Urban SRL, continuă să îmbunătățească condițiile de circulație din zona rezidențială.

„Angajații SC Confort Urban SRL au reabilitat în aceste zile carosabilul pe strada Sublocotenent Petre Papadopol din cartierul Brătianu. De asemenea, au fost finalizate lucrările de asfaltare a parcării situate la intersecția bulevardului Ferdinand cu strada Răscoalei 1907, iar suprafața de teren a fost marcată corespunzător. Lucrările de reabilitare a carosabilului continuă astăzi pe aleea de acces din strada Unirii către „Centrul Meteorologic Regional Dobrogea. Pentru ca intervențiile să se desfășoare în condiții optime, locuitorii orașului sunt rugați să nu își parcheze autoturismele în zonele în care se intervine asupra tramei stradale“, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Făgădău prezintă „jungla urbană“ din zona centrală

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu câteva zile, Primăria Constanța prezenta proiectul privind modernizarea unei artere importante din Constanța. Este vorba de modernizarea bulevardelor 1 Decembrie, Alexandru Lăpuşneanu şi o parte a bulevardului Aurel Vlaicu, de la Gară și până la intrarea în staţiunea Mamaia. Acum, administrația locală vine și prezintă proiectul privind modernizarea zonei centrale a Constanței, care ar trebui să intre într-un amplu proces de reabilitare, cu fonduri europene. Valoarea totală a investiției pentru îmbunătăţirea accesului și a mobilităţii pietonale se ridică la aproape 90 de milioane de lei. Mai exact, 89.854.757,70 lei.

„Zona pietonală nu înseamnă strict strada Ștefan cel Mare, ci și străzile laterale, unde vom schimba tot ce înseamnă astăzi infrastructură, dalaj, iluminat și vom adăuga spațiu verde, pentru că ne dorim să avem un spațiu public de calitate, este un capitol la care suferim”, a declarat Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța.

Datele proiectului:

Pentru strada Ștefan cel Mare:

Refacere infrastructură pietonală, ocazional carosabilă

Extinderea traseelor pietonale

Fântâni arteziene

Spații verzi fixe și amovibile, inclusiv irigații automatizate

Marcaje speciale pentru persoanele cu dizabilități

Mobilier urban inteligent

Sisteme de informare

Sistem de supraveghere video

Iluminat public

Canalizație unică subterană

Supraînălțarea trecerilor de pietoni

Modernizare pasaj pietonal

Pentru strada Mircea cel Bătrân, bulevardul Mamaia, strada Mihai Viteazul, strada I.G. Duca, strada Atelierelor, strada Ștefan Mihăileanu, strada Cuza Vodă, strada General Manu, strada Răscoalei din 1907, strada Miron Costin, strada Ion Lahovari, strada Jupiter:

Modernizare și resistematizare rutieră

Introducerea benzii unice de transport public

Reabilitarea/ extinderea traseelor pietonale

Realizarea de piste de biciclete

Spații verzi mediane și irigații

Semnalizare verticală și orizontală

Mobilier urban inteligent

Stații de autobuz

Iluminat smart pentru trecerile de pietoni

Canalizare unică subterană pentru comunicații și rețea electrică de iluminat

Amintim că, în urmă cu aproape patru ani, Făgădău, pe atunci viceprimar cu atribuţii de primar Decebal Făgădău, susținea că „strada Ştefan-cel-Mare va arăta ca o junglă urbană. Va fi toată verde.”

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: