Conecteaza-te cu noi

Societate

Expoziția ”Pelerin la el acasă” a artistului Marian Voinea, la Muzeul de Artă Constanța

Published

on

Muzeul de Artă Constanța, în parteneriat cu Asociația Culturală ARTAR organizează  expoziția „Pelerin la el acasă” a graficianului Marian Voinea, care s-a stins din viață anul trecut.

Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 19 februarie, ora 14.00.

Potrivit Muzeului de Artă, Marian Voinea face parte din pleiada sclipitoare și paradigmatică a artiștilor „nouăzeciști”, a acelor plasticieni formați la cumpăna istoriei, cu studii profunde de cunoaștere a desenului, meșteșugului și tehnicilor artelor conjugate cu libertățile de idei și exprimare plastică postdecembriste.

Un subtil profesionist în artele graficii, cu predilecție în arta gravurii, Marian Voinea are un discurs individual complex și pe deplin asumat (nefăcând parte din nicio grupare artistică sau curent cu „-ism”, pe care chiar și le îndepărta din cale), sustrăgându-se, parcă, timpului din care făcea parte. În căutarea crezului său artistic, viața i se pliază în trei etape cumulativ aproape identice, împărțite între Constanța, București și Statele Unite (și în mod surprinzător poate fi privită ca un procces de oglindire din arta gravării: Constanța – București – Chicago – București – Constanța).

Advertisement

Bun cunoscător al tehnicilor vechilor maeștri, admirator al lui Rembrandt, Vermeer si Velasquez, dar și cu o deosebită încântare pentru opera lui Lucien Freud, pentru artistul Marian Voinea ideea originală, semnul autentic, forma plastică exprimate cu măiestrie devin de-a dreptul obsesive. Arta devine un crez și nu este admis niciun rabat de la calitate. Ca o temă viscerală a întregii opere a lui Marian Voinea poate fi urmărită „rememberanța” simbolică a duplicității firii umane și a lumii, a ireconciliabilului binelui și răului, a imposibilității compromisului și în final a eliberării. Opera figurativă, accesibilă ca imagine, ascunde un discurs ermetic cu un conținut factual profund incifrat.

Dincolo de sesizabila tensiune a unei tăceri meditative se invocă imaginar prin revelarea unor pseudopartituri, sunetul eliberării.

Cum zicea Maestrul:

Cercul s-a închis.

Gheorghe Zvarici, istoric de artă

Advertisement

Marian Voinea este un artist a cărui operă însumează o multitudine de experiențe pe care viața, privind retrospectiv, i le-a oferit cu un scop bine întemeiat. Anii de studiu, pe care i-a parcurs în mod cursiv cu acea tenacitate a omului care-și cunoaște cu exactitate menirea, i-au consolidat fundația pe care și-a construit întreaga carieră artistică. Școala de artă din Constanța, Liceul de artă „Nicolae Tonitza” și Academia de Arte Frumoase „Nicolae Grigorescu” din București, perioada americană, reîntoarcerea în București și, la final, în Constanța sunt punctele fixe între care Marian Voinea și-a trasat, într-o manieră ciclică, întregul destin artistic. Afinitatea pentru grafică, în special pentru gravură, i-a completat originalitatea viziunii plastice, iar ceea ce regăsim în expoziția organizată de Muzeul de Artă din Constanța poate fi privit ca jurnalul unui artist care a găsit formula ideală de a-și exterioriza, cu multă pasiune și libertate, trăirile interioare.

Roxana Bărbulescu, critic de artă

Expoziția, găzduită în Sala Ciucurencu a Muzeului de Artă, va fi deschisă publicului în perioada februarie – martie și poate fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 9.00 – 17.00 cu respectarea normelor pandemice în vigoare.

Sursa: Muzeul de Artă Constanța

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions