Connect with us

Administratie

Făgădău are boală pe şoferi: bulevarde îngustate la o bandă şi noi zone pietonale!

Tatian Iorga

Publicat

la

Dragi, constănţeni! Să ştiţi că, nu peste foarte mult timp, potrivit datelor administraţiei publice locale, va trebui să vă înarmaţi cu mult cu mult calm şi răbdare. Asta pentru că traficul rutier de la intrarea în oraș dinspre Lazu și Cumpăna şi până la intrarea în stațiunea Mamaia, pe tot tronsoul cuprinzând bulevardele 1 Mai, 1 Decembrie și Alexandru Lăpușneanu, care formează o arteră comună, va fi un adevărat coşmar. Conducerea administraţiei locale anunţă vor începe lucrări de modernizare. Ce înseamnă acest lucru? Primarul Constanței Decebal Făgădău a declarat că cele trei bulevarde vor compune viitoarea coloană vertebrală a transportului public în municipiul Constanța şi că pe aceste bulevarde vor fi linii dedicate pentru transportul în comun, piste pentru biciclete, sistem de iluminat public inteligent, supraveghere video și spații corect amenajate. Proiectele privind reabilitarea și modernizarea celor trei tronsoane de drum au fost supuse aprobării consilierilor locali în cadrul unei ședințe ordinare a Consiliului Local, care a avut loc, astăzi, în Aula „Gavrilă Rican“ a Universităţii Maritime Constanţa.

Edilul Constanței a punctat faptul că proiectul privind reabilitarea și modernizarea celor trei tronsoane de drum va schimba radical imaginea Constanţei.

„Astăzi poate nu ne imaginăm ce schimbări aduc aceste proiecte. Dar, o dată implementate, ele vor redimensiona transportul în municipiul Constanţa. Toată această axă va fi regândită din punct de vedere a relaţiei pieton – biciclist – şofer. Pentru mine este forte important ca se vor introduce elemente din strategia de „smart – city“. Peste tot se vor reface scuarile verzi, se vor planta arbori adecvaţi. Speriaţi de anumiţi oameni, ne-am ferit să luăm de multe ori decizii corecte. Ne-am ferit ca pe bulevardul Tomis să înlocuim teii bătrâni şi inestetici şi care cresc haotic cu arbori ornamentali cu valoare arhitecturală, comercială şi de mediu. Pe cele trei bulevarde care vor fi modernizate se va putea vedea că ne propunem creşterea numărului de arbori şi arbuşti şi, implicit mărirea spaţiului verde faţă de ceea ce avem acum, prin înlocuirea copacilor cu care nu mai avem ce face. Totul se va face în raport faţă de mediu şi în raport de cinci la unul, aşa cum s-a stabilit. Adică, la un arbore tăiat se vor planta alţi cinci“, a declarat Făgădău în şedinţa Consiliului Local.

Întrebat de Ordinea.ro câte benzi de circulaţie vor fi pe sens, Făgădău a declarat că secţiunea de trafic va fi variabilă, de la o bandă până la trei benzi.

„În mod evident, pentru transportul public va fi câte o bandă pe sens. Nu pe tot tot acest traseu, pentru că vor fi zone în care, spre exemplu, pe podul de la Doraly, se va circula în regim mixt“, a punctat Făgădău.

Cu toată sistematizarea cu care se laudă primarul, nu putem să nu remarcăm faptul că modernizarea va avea şi numeroase hibe. Spre exemplu, pe podul de la Doraly, unde sunt doar patru benzi de circulaţie, câte două pe sens, şi în condiţiile în care vor exista piste speciale pentru biciclişti, va fi foarte interesant de văzut cum se va circula pe câte un singur fir de mers în condiţiile în care ruta este extrem de folosită pentru cei care fac naveta ori cei care locuiesc în cartierele Km 4 – 5 sau Km. 5.

„Îmi doresc ca din ce în ce mai mulţi cetăţeni să meargă pe jos, cu bicicleta, să folosească mijlocul de transport în comun, iar abia ultima opţiune să fie transportul cu maşina“, a subliniat edilul.

Bulevardul Ferdinand şi strada Traian vor avea sensuri unice!

O altă sistematizare pe care ne-o propune primarul Decebal Făgădău şi care a fost votată în şedinţa Consiliului Local de astăzi vizează zona centrală a oraşului. Mai exact, tot arealul din jurul străzii Ştefan cel Mare va fi refăcut prin reabilitarea infrastructurii, însemnând refacerea părţii carosabile, a iluminatului public şi înfiinţare de spaţii verzi.

„Nu am nevoie să mă tragă nimeni de mânecă ce este pe strada Ştefan cel Mare. Ştiu foarte bine ce este acolo. Dar fac apel la răbdarea şi înţelegerea constănţenilor. Proiectul nu cuprinde doar strada Ştefan cel Mare, ci întreg arealul central. Vreau o extindere a zenei pietonale generată de Zona Peninsulară. Avem un număr însemnat de străzi care vor suferi o schimbare radicală. Toată zona de la Cazino până la Piaţa Griviţei va fi una preponderent pietonală cu accente de parcare dedicate zonelor comerciale şi rezidenţilor. Zona centrală va fi regândită din punct al traficului rutier. Spre exemplu circulaţia pe bulevardul Ferdinand, care va fi cu sens unic, cu excepţia mijloacelor de transport în comun, va fi corelată cu strada Traian“, a spus Făgădău.

Oare nu cumva ideea primarului Constanţei de a introduce sens unic pe străzile Ferdinand şi Traian va genera un adevărat haos rutier, în condiţiile în care traficul pe strada Traian este un calvar din cauza şoferilor care îşi lasă copiii la şcoală?

Comments

comments

Administratie

Scandalul achiziționării conductelor de la CET. Făgădău, acuzat de liberali că își umflă mușchii doar în scop electoral

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Șeful consilierilor locali din Constanța ai PNL, Adriana Arghirescu, l-a acuzat pe primarul Decebal Făgădău că a ignorat invitația PNL de a lămuri, astăzi, în cadrul unei întâlniri, aspecte legate cumpărarea rețelei de la CET.

„Lipsa de viziune, superficialitatea cu care tratează problemele orașului și indiferența lui Decebal Făgădău dăunează grav Constanței și constănțenilor. După ce a țipat ca din gură de șarpe că liberalii blochează proiectul de hotărâre care prevede aprobarea cumpărării rețelei de transport a energiei termice de la Electrocentrale Constanța SA, Făgădău a fost invitat de consilierii locali PNL să expună pe larg acest demers pentru ca problema să fie clarificată și rezolvată. Primarul trebuia doar să vină în fața Comisiei pentru administrație publică, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor și a libertăților cetățeanului din cadrul Consiliului Local Constanța și să prezinte o expertiză tehnică și strategia de reabilitare a rețelei de termoficare. În loc să coopereze și să dezamorseze cât mai repede această situație, Decebal Făgădău a ales să își arate mușchii și să convoace o altă întâlnire după bunul său plac. Acest război al orgoliilor început de Decebal Făgădău este nociv pentru cetățenii orașului și nu face decât să arate că primarul a intrat în campanie electorală și nu îi pasă decât să obțină un nou mandat cu orice preț. Nu vom intra în jocul acestui primar care, după ce demonstrat că nu este capabil să atragă fonduri europene nici cât o comună din județ, acum se dă de ceasul morții că pierde zeci de milioane de euro pentru un proiect pe care nici nu l-a depus. Apreciem promptitudinea conducerii Electrocentrale Constanța SA care a oferit comisiei detaliile tehnice pentru a înțelege cât de importantă este preluarea rețelei de termoficare la municipalitate. Vom merge și la întâlnirea de joi cu Decebal Făgădău și vom încerca să avem un dialog civilizat și constructiv chiar dacă primarul insistă să genereze un scandal inutil“, a scris Arghirescu pe Facebook.

Amintim că aleșii locali din Constanța ai PNL au convocat astăzi, 20.08.2019, ora 14:00, a.c., o ședință de urgență a Comisiei pentru administrație publică, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor și a libertăților cetățeanului din cadrul Consiliului Local Constanța. Liberalii spun că Decebal Făgădău este așteptat la lucrările acestei comisii pentru a da lămuriri legate de proiectul de hotărâre care prevede aprobarea cumpărării rețelei de transport a energiei termice de la Electrocentrale Constanța SA.

În schimb, Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, i-a invitat, la rândul său, pe consilierii locali la o întâlnire informală pe tema preluării magistralelor de transport a energiei termice de la Electrocentrale Constanța S.A. Întâlnirea a fost programată de Făgădău joi, 22 august 2019, începând cu ora 14:00, în sala ovală a Instituției Prefectului.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța va plăti peste 100.000 de lei să se promoveze în mediul online

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța a publicat un anunț prin care vrea să plătească peste 100.000 de lei pentru promovarea online a acțiunilor administrației locale. Adică, să ne spună să cumpărăm mici și cârnați din piețe, să ne spună ce minunat e programul cu bicicletele, și multe altele. Serviciul de promovare online a Primăriei municipiului Constanța se va face prin achiziție directă.

„Descrierea contractului: Realizarea acțiunilor de promovare online, inclusiv realizarea de materiale de promovare precum advertoriale multimedia și postarea lor pe canale de socializare care asigură o largă vizibilitate, conform caietului de sarcini nr. 149813/05.08.2019. Valoarea estimată, fără TVA: 102.000 lei. Condiții contract: Cu respectarea prezentului anunț şi a caietului de sarcini atașat. Condiții participare: Cu respectarea prezentului anunț şi a caietului de sarcini atașat. Ofertantul va trebui să dovedească o formă de înregistrare în condițiile legii din țara de rezidență, din care

să reiasă că este legal constituit, că nu se află în niciuna din situațiile de anulare a constituirii precum și faptul că are capacitatea profesională de a realiza activitățile care fac obiectul contractului de achiziție publică, prin prezentarea certificatului constatator (copie lizibilă ce poartă mențiunea conform cu originalul) emis de Registrul Național al Registrului Comerțului sau, pentru persoanele juridice străine, documente echivalente, emise in conformitate cu legislația aplicabilă în țara de rezidență, prin care se dovedește forma de înregistrare ca persoană fizică/juridică (copie lizibilă ce poartă mențiunea conform cu originalul). Criterii adjudecare: Atribuirea achiziției se va face pe baza criteriului prețul cel mai scăzut. Durata contractului: 12 luni. Termen limită primire oferte: 26.08.2019 ora 23:59. Informații suplimentare: Ofertanții pot solicita clarificări anterior depunerii ofertelor, până la data de 21.08.2019 ora 23:59 pe adresa de e-mail achizitiipublice@primaria-constanta.ro. Oferta se va transmite pe adresa de e-mail achizitiipublice@primaria-constanta.ro“, se arată în anunțul Primăriei Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Făgădău și consilierii PNL vor să decidă soarta CET în două ședințe convocate săptamana aceasta

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, invită consilierii locali la o întâlnire informală pe tema preluării magistralelor de transport a energiei termice de la Electrocentrale Constanța S.A.

„Mă bucur să constat că, după ce în 14 august au votat împotrivă, consilierii Partidului Național Liberal și-au dat seama că au greșit și doresc reluarea votului. Acest vot ar putea să ne coste nu mai puțin de 65.000.000 euro din fonduri europene și guvernamentale, bani destinați redimensionării și modernizării rețelei de transport a energiei termice. Acestă modernizare reduce pierderile uriașe pe care astăzi le plătim cu vârf și îndesat. Rămân la părerea că interesul cetățeanului trebuie să primeze intereselor electorale și sper ca, în urma acestei întâlniri, să ajungem la o decizie bună pentru viitorul energetic al municipiului Constanța”, a declarat Decebal Făgădău.

Întâlnirea se va desfășura joi, 22 august 2019, începând cu ora 14:00, în sala ovală a Instituției Prefectului.

Pe de altă parte, consilierii locali ai PNL au convocat astăzi, 20.08.2019, ora 14:00, a.c., o ședință de urgență a Comisiei pentru administrație publică, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor și a libertăților cetățeanului din cadrul Consiliului Local Constanța. Liberalii spun că Decebal Făgădău este așteptat la lucrările acestei comisii pentru a da lămuriri legate de proiectul de hotărâre care prevede aprobarea cumpărării rețelei de transport a energiei termice de la Electrocentrale Constanța SA.

„În condițiile în care primarul nu a prezentat consilierilor la ultima ședință cu documente ce presupune acest proiect în detaliu, strategia de reabilitare a rețelei, comisia va avea un dialog constructiv cu toți factorii implicați pentru rezolvarea cât mai urgentă a acestei probleme și trimiterea ei spre aprobarea consilierilor locali. Îi invităm atât pe Decebal Făgădău, cât și pe reprezentanții Electrocentrale Constanța SA să ne prezinte în detaliu acest demers și să construim o variantă finală a proiectului de hotărâre. Este important să avem toate datele, astfel încât să luam cea mai bună decizie în favoarea constănțenilor. Depinde acum doar de primar și de conducerea CET cât durează acest proces”, a declarat Adriana Arghirescu, liderul consilierilor locali PNL din Consiliul Local Constanța.

Liberalii vor o verificare tehnică a rețelei

Amintim că șapte consilieri ai PNL au votat împotriva unui proiect de hotărâre, propus de Făgădău, și care viza achiziționarea rețelei de transport primar de la CET. Pentru ca Primăria să intre în posesia rețeilei, Făgădău le-a propus consilierilor să scoată din buget aproximativ 2,3 milioane de lei. În favoarea inițiativei au votat doar consilierii PSD, PMP și independentul Victor Constantin. Pentru ca să fie aprobat, proictul trebuia votat de două treimi din numărul total al consilierilor. Liderul aleșilor PNL, Adriana Arghirescu, a acuzat Primăria Constanța lipsă de transparență în acest caz și că Făgădău vrea să plătească niște bani fără a avea un studiu tehnic care să arată în ce stadiu se află rețeaua.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: