Connect with us

Administratie

Făgădău are boală pe şoferi: bulevarde îngustate la o bandă şi noi zone pietonale!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Dragi, constănţeni! Să ştiţi că, nu peste foarte mult timp, potrivit datelor administraţiei publice locale, va trebui să vă înarmaţi cu mult cu mult calm şi răbdare. Asta pentru că traficul rutier de la intrarea în oraș dinspre Lazu și Cumpăna şi până la intrarea în stațiunea Mamaia, pe tot tronsoul cuprinzând bulevardele 1 Mai, 1 Decembrie și Alexandru Lăpușneanu, care formează o arteră comună, va fi un adevărat coşmar. Conducerea administraţiei locale anunţă vor începe lucrări de modernizare. Ce înseamnă acest lucru? Primarul Constanței Decebal Făgădău a declarat că cele trei bulevarde vor compune viitoarea coloană vertebrală a transportului public în municipiul Constanța şi că pe aceste bulevarde vor fi linii dedicate pentru transportul în comun, piste pentru biciclete, sistem de iluminat public inteligent, supraveghere video și spații corect amenajate. Proiectele privind reabilitarea și modernizarea celor trei tronsoane de drum au fost supuse aprobării consilierilor locali în cadrul unei ședințe ordinare a Consiliului Local, care a avut loc, astăzi, în Aula „Gavrilă Rican“ a Universităţii Maritime Constanţa.

Edilul Constanței a punctat faptul că proiectul privind reabilitarea și modernizarea celor trei tronsoane de drum va schimba radical imaginea Constanţei.

„Astăzi poate nu ne imaginăm ce schimbări aduc aceste proiecte. Dar, o dată implementate, ele vor redimensiona transportul în municipiul Constanţa. Toată această axă va fi regândită din punct de vedere a relaţiei pieton – biciclist – şofer. Pentru mine este forte important ca se vor introduce elemente din strategia de „smart – city“. Peste tot se vor reface scuarile verzi, se vor planta arbori adecvaţi. Speriaţi de anumiţi oameni, ne-am ferit să luăm de multe ori decizii corecte. Ne-am ferit ca pe bulevardul Tomis să înlocuim teii bătrâni şi inestetici şi care cresc haotic cu arbori ornamentali cu valoare arhitecturală, comercială şi de mediu. Pe cele trei bulevarde care vor fi modernizate se va putea vedea că ne propunem creşterea numărului de arbori şi arbuşti şi, implicit mărirea spaţiului verde faţă de ceea ce avem acum, prin înlocuirea copacilor cu care nu mai avem ce face. Totul se va face în raport faţă de mediu şi în raport de cinci la unul, aşa cum s-a stabilit. Adică, la un arbore tăiat se vor planta alţi cinci“, a declarat Făgădău în şedinţa Consiliului Local.

Întrebat de Ordinea.ro câte benzi de circulaţie vor fi pe sens, Făgădău a declarat că secţiunea de trafic va fi variabilă, de la o bandă până la trei benzi.

„În mod evident, pentru transportul public va fi câte o bandă pe sens. Nu pe tot tot acest traseu, pentru că vor fi zone în care, spre exemplu, pe podul de la Doraly, se va circula în regim mixt“, a punctat Făgădău.

Cu toată sistematizarea cu care se laudă primarul, nu putem să nu remarcăm faptul că modernizarea va avea şi numeroase hibe. Spre exemplu, pe podul de la Doraly, unde sunt doar patru benzi de circulaţie, câte două pe sens, şi în condiţiile în care vor exista piste speciale pentru biciclişti, va fi foarte interesant de văzut cum se va circula pe câte un singur fir de mers în condiţiile în care ruta este extrem de folosită pentru cei care fac naveta ori cei care locuiesc în cartierele Km 4 – 5 sau Km. 5.

„Îmi doresc ca din ce în ce mai mulţi cetăţeni să meargă pe jos, cu bicicleta, să folosească mijlocul de transport în comun, iar abia ultima opţiune să fie transportul cu maşina“, a subliniat edilul.

Bulevardul Ferdinand şi strada Traian vor avea sensuri unice!

O altă sistematizare pe care ne-o propune primarul Decebal Făgădău şi care a fost votată în şedinţa Consiliului Local de astăzi vizează zona centrală a oraşului. Mai exact, tot arealul din jurul străzii Ştefan cel Mare va fi refăcut prin reabilitarea infrastructurii, însemnând refacerea părţii carosabile, a iluminatului public şi înfiinţare de spaţii verzi.

„Nu am nevoie să mă tragă nimeni de mânecă ce este pe strada Ştefan cel Mare. Ştiu foarte bine ce este acolo. Dar fac apel la răbdarea şi înţelegerea constănţenilor. Proiectul nu cuprinde doar strada Ştefan cel Mare, ci întreg arealul central. Vreau o extindere a zenei pietonale generată de Zona Peninsulară. Avem un număr însemnat de străzi care vor suferi o schimbare radicală. Toată zona de la Cazino până la Piaţa Griviţei va fi una preponderent pietonală cu accente de parcare dedicate zonelor comerciale şi rezidenţilor. Zona centrală va fi regândită din punct al traficului rutier. Spre exemplu circulaţia pe bulevardul Ferdinand, care va fi cu sens unic, cu excepţia mijloacelor de transport în comun, va fi corelată cu strada Traian“, a spus Făgădău.

Oare nu cumva ideea primarului Constanţei de a introduce sens unic pe străzile Ferdinand şi Traian va genera un adevărat haos rutier, în condiţiile în care traficul pe strada Traian este un calvar din cauza şoferilor care îşi lasă copiii la şcoală?

Comments

comments

Administratie

Primăria Constanța caută director pentru Direcția Achiziții și Investiții Publice. Ce condiții impune

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanţa organizează concurs de promovare la sediul din bd. Tomis, nr.51, pentru ocuparea unei funcţii publice de conducere vacante, astfel:

1.Director executiv, gradul II, Direcţia Achiziţii şi Investiţii Publice – 1 post

Pregătirea de specialitate : studii superioare de lungă durată  absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă cu specializarea ştiinţe  juridice, inginereşti, economice

– studii de masterat sau postuniversitare în domeniul administraţiei publice, management, ori în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice, să fie numiţi într-o funcţie publică din clasa I, minim 7 ani vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice, să nu aibă în cazierul administrativ o sancţiune disciplinară neradiată în condiţiile legii.

Proba scrisă se va desfăşura în data de 25.06.2019, ora 10:00, iar interviul candidaţilor admişi la data de 27.06.2019, ora 14:00.

Dosarele de înscriere se depun în termen de 20 de zile de la data publicării anunţului, la sediul Primăriei Municipiului Constanţa, camera 218.

Condiţiile de participare, bibliografia, actele necesare înscrierii la concurs sunt afişate la sediul instituţiei și pe site-ul www.primaria-constanta.ro.

 

Date de contact: tel. 0241/488137, fax 0241/488147, e-mail resurse.umane@primaria-constanta.ro.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

(Foto) Exercițiu pentru stoparea imigrației la Marea Neagră

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Fenomenul migrației și gestionarea imigrației și integrării refugiaților au devenit unele dintre preocupările constante ale omenirii în ultimii ani. Acesta este motivul pentru care Primăria Municipiului Constanța a sprijinit organizarea Exercițiului combinat cu mijloace de mobilitate navală și aeriană pentru stoparea imigrației ilegale la Marea Neagră, organizat de Ministerul Afacerilor Interne cu sprijinul Administrației Porturilor Maritime Constanța.

Exercițiul se desfășoară în cadrul cursului ”Challenges of securing maritime areas for the European Union”, organizat de Colegiul Național de Afaceri Interne sub egida Colegiului European de Securitate și Apărare, în parteneriat cu Academia Navală ”Mircea cel Bătrân”, Academia Navală ”Nicola Vaptsarov” de la Varna și cu sprijinul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră – Garda de Coastă.

Cursul de Securitate Maritimă reprezintă una dintre cele mai înalte forme de instruire existente la nivelul Uniunii Europene a cadrelor statelor membre implicate în realizarea Politicii de Securitate și Apărare Comune orientate pe problema securității maritime.

Reamintim că Primăria Municipiului Constanța este partener în cadrul proiectului „Snapshots from the borders – Small towns facing the global challenges of Agenda 2030”, al cărui lider de proiect este municipalitatea din Lampedusa și Linosa, care aduce în prim plan provocările pe care fluxurile migratorii le au asupra orașelor, în special asupra celor aflate la graniță.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Continuă procesul de mutare în case de tip familial a copiilor instituționalizați. CJC a semnat alte trei contracte

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Consiliului Județean Constanța (CJC), Marius-Horia Țuțuianu, împreună cu Sirma Caraman, secretar de Stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Luminița Mihailov, director General al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, dar și cu Petre Dinică, director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, au semnat, astăzi, 23 mai, contractele de finanțare pentru proiectele „Închiderea Centrului de Plasament Delfinul”, „Închiderea Complexului de Servicii Comunitare Orizont” și „Sprijin pentru o viață normală”. Prin aceste proiecte, Consiliul Judeţean Constanţa urmăreşte creşterea calității vieții persoanelor aflate în regim instituționalizat.

„Finanțările joacă un rol important pentru autoritățile locale din județul Constanța. Dacă luna trecută am semnat 4 contracte în parteneriat cu DGASPC, astăzi am semnat încă 3 contracte, cu o valoare totală de aproximativ 14 milioane de lei, din care contribuția Consiliului Județean Constanța este de aproximativ 1,2 milioane de lei. Toate aceste proiecte sunt deosebit de importante pentru județul Constanța și, mai ales, pentru cei care au nevoie de asistență socială la cele mai înalte standarde. Cei care vor beneficia de aceste servicii formează o categorie specială, oameni care au nevoie de atenția și susținerea noastră și este firesc să fim motivați și să gândim modalități prin care să venim în întâmpinarea nevoilor lor și să îi sprijinim pentru a duce o viață normală”, a declarat Țuțuianu.

Contractele semnate azi vor fi implementate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța și vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2020. Directorul General al DGASPC Constanța, Petre Dinică, a prezentat fiecare proiect în parte nu înainte de a declara că cele trei proiecte se înscriu în strategia națională, dar și în cea județeană, de dezvoltare a serviciilor sociale.

„DGASPC Constanța a depus pentru finanțare 4 proiecte pe POR (Programul Operațional Regional). Unul dintre ele a fost semnat luna trecută; astăzi este rândul celorlalte două, iar al patrulea – Închiderea Complexului de Servicii Comunitare Cristina – se află deja pe masa Ministerului Dezvoltării în vederea aprobării“, a precizat Petre Dinică.

PREZENTAREA PROIECTELOR:

Titlul proiectului: „Închiderea Centrului de Plasament Delfinul“ COD SMIS 119917

Finanțare: Programul Operațional Regional  2014-2020 P.O.R.2017/8/8.1/8.3/C Grup vulnerabil: copii

Obiective:

1.1: Construirea și dotarea a două Case de Tip Familial în orașul Murfatlar, str. Ion Creangă, nr. 27, județul Constanța, aferente proiectului „Închiderea Centrului de Plasament Delfinul”                                                                                                     1.2: Reabilitarea/modernizarea/dotarea imobilului situat pe str. Pandurului, Nr.120, județul Constanța, în vederea deschiderii unui Centru de Zi aferent proiectului „Închiderea Centrului de Plasament Delfinul” (durata de impementare 18 luni)

Finanțare: 4.509.883,09 lei – contribuția Consiliului Județean Constanța: 90.197,66 lei

Titlul proiectului: “Închiderea Complexului de Servicii Comunitare Orizont”, COD SMIS 116058

Finanțare: Programul Operațional Regional  2017/8/8.1/8.3/C/1 Grup vulnerabil: copii

Obiective:

1.1: Construirea și dotarea a două Case de Tip Familial în comuna Lumina, str. Morii, nr. 79P, județul Constanța, aferent proiectului „Închiderea Complexului de Servicii Comunitare Orizont”                                                                                               1.2: Reabilitarea/modernizarea/dotarea imobilului situat în comuna Lumina, str. Morii, nr. 79J, județul Constanța, în vederea deschiderii unui Centru de Zi de Recuperare destinat copiilor cu dizabilități/beneficiarilor din cadrul Complexului de Servicii Comunitare „Orizont” și din comunitate.

1.3: Reabilitarea/modernizarea/dotarea imobilului situat în str. Horia Agarici , nr.5, județul Constanța în vederea deschidereii unui Centru de Zi de Recuperare destinat copiilor cu dizabilități/beneficiarilor din cadrul Complexului de Servicii Comunitare „Orizont” și din comunitate (durata de impementare 18 luni)

Finanțare: 5.652.727,51 lei – contribuția Consiliului Județean Constanța: 90.576,00 lei;

Titlul proiectului: “Sprijin pentru o viață normală”  RCE 212

Finanțare: Programul de Interes Național „Înființarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză și locuințe protejate în vederea dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități aflate în instituții de tip vechi și pentru prevenirea instituționalizării persoanelor cu dizabilități din comunitate

Obiective:

1.1: Construirea a patru locuințe protejate în localitatea Băneasa, comuna Băneasa, județul Constanța a câte 10 locuri/per locuință

1.2: Modernizarea/reabilitarea/dotarea imobilului din localitatea Băneasa, comuna Băneasa, Județul Constanța în vederea deschiderii unui Centru de zi cu o capacitate de 30 de locuri, destinat beneficiarilor serviciilor de tip Locuințe Protejate și din comunitate.

Finanțare: 3.533.186 lei – contribuția Consiliului Județean Constanța: 980.186 lei

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: