Politica Slide

Făgădău ia bani de la Guvern pentru căldura din casele constănțenilor

dec. 07, 2017 Mihaela Tîrpan

Consilierii locali municipali au aprobat, în ședința ordinară a lunii octombrie, proiectul de hotărâre privind stabilirea prețului local pentru populație al energiei termice în sezonul rece 2017 – 2018 în municipiul Constanța. Astfel, în 31 octombrie, aleșii locali au acceptat propunerea primarului Decebal Făgădău ca prețul gigacaloriei să rămână la valoarea de 250 de lei și în acest an. În prezentarea proiectului, Făgădău le transmitea constănțenilor că trebuie să “fim responsabili” și nu a uitat să amintească frânduri din discursuri vechi în care prezenta discuțiile lungi avute cu reprezentanții RADET și ELECTROCENTRALE. Tot atunci, Făgădău a făcut un anunț pe care “Ordinea.ro” l-a punctat atât în declarație scrisă, cât și în video și anume faptul că primarul Făgădău susținea că administrația locală va asigura necesarul financiar aferent agentului termic DOAR pentru lunile octombrie și noiembrie.

“Vă anunț că am avut numeroase întâlniri cu reprezentanții RADET și Electrocentrale, înainte de a veni în fața dumneavoastră. De asemenea, recunosc că asigurăm necesarul financiar pentru lunile octombrie și noiembrie. Evident că voi căuta soluții și pentru sezonului rece iar acum e important ca oamenii să știe că vor avea căldură, de 250 de lei/gigacalorie, bugetul familiei fiind mai important decât bugetul municipal sau cel național”, declara primarul Decebal Făgădău pe 31 octombrie a.c. și anunța că “vom avea o iarnă extrem de dificilă”. Pesemne făcea referire și la faptul că administrația a cărei activitate o coordonează NU poate asigura căldura constănțenilor racordați la sistemul centralizat.

La mila Guvernului

Ieri, Guvernul a aprobat, un proiect de hotărâre prin care autoritățile locale vor primi peste 115 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pentru asigurarea alimentării populației cu energie termică. Potrivit unei informări a Biroului de presă a Executivului, pentru 13 localități din 12 județe se vor suplimenta sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2017, potrivit unei hotărâri adoptate de guvern în ședința de astăzi. Printre aceste localități se află și Constanța, oraș turistic de nivel internațional și pe care Fărăgău o prezintă la cele mai interesante seminarii și conferințe de nivel european, dar care a ajuns la mila Guvernului. Revenind, ieri, pentru municipiul Constanța a fost aprobată suma de 15 milioane de lei.

Drept explicație, Executivul transmite: “Actul normativ a fost adoptat la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, ca urmare a solicitărilor făcute de către unitățile administrativ-teritoriale care au constatat, la pregătirea activităților specifice sezonului rece, că nu au capacitatea financiară pentru a susține cheltuielile legate de asigurarea agentului termic populației”.

Cu alte cuvinte, Constanța NU are capacitatea financiară pentru a susține cheltuielile legate de asigurarea agentului termic și a cerut bani de la Guvern!

foto: Dumitru Banu (viceprimar Constanța), Decebal Făgădău (primar Constanța), Costin Răsăuțeanu (viceprimar Constanța)

sursa foto: evz.ro

Citește și:

Decebal Făgădău, primarul Constanței, înainte de iarna 2017-2018: „Vom avea o iarnă extrem de dificilă”

Comments

comments