Connect with us

Politica

Falsa eliminare a pensiilor speciale! Statul alocă sume RECORD pentru MApN, MAI și SRI

Tatian Iorga

Publicat

la

Grefierii din România au luat foc după ce Camera Deputaților a decis, în calitate de for decizional, eliminarea pensiilor speciale, pe care ei le consideră ca fiind pensii de serviciu. La solicitarea a peste 6.000 de membri de sindicat – personal auxiliar de specialitate din instanțe și parchete, alcătuit din: grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentariști, grefieri statisticieni și specialiști IT – Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești şi al parchetelor de pe lângă acestea a cerut emiterea de urgență a unei adrese către Înalta Curte de Casaţie si Justiţie pentru sesizarea Curţii Constituţionale a României cu excepția de neconstituționalitate a proiectului de lege privind pensiile de serviciu.

„Ralierea la formele de protest adoptate de magistrați în cadrul Adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor întrunite la nivelul fiecărei instanțe și unități de parchet, respectiv suspendarea judecării și amânarea cauzelor, cu excepția celor urgente. Arhivele, registraturile şi birourile de informare şi relaţii cu publicul vor asigura numai 1/3 din programul de lucru cu publicul. Refuzul muncii suplimentare începând cu data de 29 ianuarie 2020 şi notificarea angajatorilor în acest sens, ceea ce va conduce la întârzieri în efectuarea lucrărilor. Se convoacă Adunarea Generală Extraordinară a SNGJ Dicasterial în data de 7 februarie 2020 pentru a hotărî sporirea formelor de protest ce vor fi adoptate în  raport de soluţia pe care o va pronunţa Curtea Constituţională pe excepţia de neconstituționalitate şi dacă nu se va concretiza constituirea grupului de lucru interministerial în vederea rezolvării inechităţilor salariale.“, se arată într-un comunicat al grefierilor.

Salariu unui grefier, aproximativ 5.000 de lei lunar

În timp ce grefierii amenințau cu blocarea instanțelor, Newsweek România prezinta și ce salarii au grefierii, cei care spun că de la ei nu „se mai poate tăia”. Spre exemplu, Lidia Bocu, prim grefier în cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, a câștigat într-un an, conform declarației de avere din mai 2019, nu mai puțin de 76.867 de lei. Adică aproximativ 6.400 de lei lunar, bani în mână. Cu un an în urmă, când avea funcție de grefier (nu de prim grefier), Lidia Bocu a câștigat, conform declarației de avere depuse în mai 2018, 63.537 de lei, adică aproximativ 5.300 de lei lunar, arată sursa citată. La fel sunt și salariile grefierilor de la Tribunalul Constanța, care câștigă, în medie aproximativ, 60.500 de lei anual, adică aproximativ 5.000 de lei lunar. Mult mai mici sunt salariile grefierilor-arhivari, care câștigă în jur de 30.000 de lei anual, adică 2.500 de lei lunar.

Câți bani cheltuie statul cu pensiile speciale tăiate de Parlament

 • Legea nr. 216/2015 – membri Corp diplomatic și consular al României – 839 de beneficiari; 5.764 de lei – pensia medie; 58.034.004 lei – total cheltuieli.
 • Legea nr. 215 /2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar – 792 de beneficiari; 4.729 de lei – pensia medie; 44.945.316 de lei – total cheltuieli.
 • Legea nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist – 1.436 de beneficiari; 11.351 de lei – pensia medie; 195.603.456 de lei – total cheltuieli.
 • Legea nr. 303/2004 procurori și judecători – 3.929 de beneficiari; 18.771 de lei – pensia medie; 885.005.472 de lei – total cheltuieli.
 • Legea nr. 130/2015 pentru completarea Legii nr. 567/2004 – personalul auxiliar al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor – 1.793 de beneficiari; 4.622 de lei – pensia medie; 99.442.788 de lei – total cheltuieli.
 • Pensiile de serviciu – Curtea de Conturi: Legea 7/2016 și Decizia CCR 297/2012 – 607 beneficiari; 8.127 de lei – pensia medie; 59.196.384 de lei – total cheltuieli.

Câți bani cheltuie statul cu pensiile speciale rămase în vigoare și care vor fi plătite în 2020

 • MAI – cont asigurări sociale (minus ajutoare sociale în numerar și în natură) – 4.086.842.000 de lei – total cheltuieli.
 • MApN – contul pensii și ajutoare pentru bătrânețe – 3.789.005.000 de lei – total cheltuieli.
 • SRI – cont asigurari sociale – 684.672.000 de lei – total cheltuieli
 • Foști şefi al statului român LEGE nr. 406 din 10 iulie 2001 – 730.000 de lei.
 • indemnizații foști deputați – 33.000.000 de lei.
 • indemnizații foști senatori – 14.644.000 de lei

În total, statul român cheltuie, anual, cu pensiile speciale 9.951.120.420, din care, în urma hotărârii de marți, a făcut o economie de doar 1.154.439.386 de lei. Restul de 8.560.519.000 de lei vor fi plătiți în continuare ca pensii speciale pentru cei din MApN, MAI, SRI și foști șefi de stat.

 

Comments

comments

Politica

USR vrea alegeri locale în două zile: „Vrem un proces electoral în condiții de siguranță sanitară“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Uniunea Salvați România a anunțat că vrea ca alegerile locale să se desfășoare în două zile, pentru ca cetățenii să nu se înghesuie la urne.

„Vrem un proces electoral corect și accesibil tuturor cetățenilor în condiții de siguranță sanitară. De aceea Alianța USR PLUS susține organizarea alegerilor locale din toamnă pe parcursul a două zile. Nu este doar o măsură susținută de Alianța USR PLUS, ci și o măsură recomandată de către experții în materie de alegeri. În condițiile în care accesul în secțiile de votare se va face mai dificil, pentru că trebuie respectate măsurile de distanțare, mulți dintre cetățeni nu vor apuca să voteze. Legea Guvernului privind alegerile locale a intrat în dezbatere la comisiile din Parlament, iar parlamentarii USR vor depune o serie de amendamente, dintre care cel mai important vizează desfășurarea votului pe mai multe zile.“, spun cei de la USR.

”Votul pe mai multe zile a fost deja practicat pentru diaspora la alegerile prezidențiale, iar evaluările arată că a funcționat. Ne dorim ca un număr cât mai mare de români să își poată exercita dreptul de a vota, în siguranță. De asemenea, noile autorități alese ale administrației publice locale au nevoie de cât mai multe voturi pentru legitimitate, mai ales că alegerea primarilor și a președinților de consilii județene se face într-un singur tur”, a declarat senatoarea USR Florina Presadă.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Răzvan Filipescu (PRO România), petiție pentru salvarea agriculturii in județul Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Candidatul PRO România la Consiliul Județean Constanța, Răzvan Filipescu, atrage atenția că, în mod ipocrit, prea mulți spun că le pasă de agricultură, dar nu fac nimic, doar vorbe. Filipescu spune că a inițiat și o petiție online, pe care îi roagă pe toți fermierii din județ să o semneze, pentru a o trimite și pe aceasta Ministrului Agriculturii:

https://www.petitieonline.com/suspendarea_ratelor_la_credite_i_leasing_pentru_productorii_agricoli_afectai_de_secet_i_alte_calamiti

„Inițiativa este cât se poate de corectă, similară cu cea aplicată firmelor afectate de criza COVID 19 și NU ARE IMPACT BUGETAR. Am văzut că, de curând, un alt candidat la Președinția Consiliului Județean Constanța a început să afirme că îi pasă de agricultura constănțeană. Totuși, colegii lui din PNL o tot atacă, făcând ca agricultorii să devină vulnerabili în fața finanțatorilor în această perioadă extrem de dificilă. Valoarea despăgubirilor anunțate este insuficientă, abia acoperă arenda, nu mai vorbim despre inputuri: semințe, îngrășăminte, pesticide, etc. Partea cea mai rea este că se plătesc abia în septembrie, până când foarte puțini vor mai rezista. Băncile și societățile de leasing, în lipsa acestei inițiative, vor declara fermierii ca debitori aflați în dificultate iar aceștia vor avea probleme în a obține finanțări viitoare. Scadențele la credite vin acum, și acum este nevoie de ajutor! Atât băncile cât și societățile de leasing au nevoie de o asemenea lege pentru a nu calcula provizioane și pentru a nu raporta la Centrala Riscurilor de Credit. Suntem pe ultimul metru, nu pe ultima sută de metrii și guvernanții trebuie să ia atitudine.“, a afirmat Filipescu.

Candidatul PRO România îi roagă „încă o dată pe cei de la PNL Constanța, dacă tot se laudă că susțin agricultura, să demareze rapid o Ordonanță de Urgență pentru a-i proteja pe fermieri“. Filipescu mai cere Guvernului liberal să acorde subvențiile în avans, în august, pentru a le furniza acestora resursele necesare înființării noilor culturi.

„Sunt mulți fermieri disperați. Este timpul să lăsăm orgoliile politice și să luăm atitudine, este vorba de interesul național și județean!“, a mai spus Răzvan Filipescu.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PNL Constanța, mesaj pentru șeful CJ: “Această atitudine de jupân va însemna un blocaj instituțional pentru primării”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

S-au încins spiritele, luni, în ședința Consiliului Județean Constanța. După ce a amânat, săptămâna trecută, alocarea de fonduri pentru administrațiile locale, Horia Marius Țuțuianu, președintele CJ Constanța a decis ca și de această dată să spună pas proiectului prvind alocarea de bani către primării. Concret, în mai puțin de 8 zile, așa cum corect punctează și conducerea PNL Constanța, într-un document de presă, președintele CJ Constanța a lăsat, de două ori, primăriile din județ fără bani.

“Fără a avea o bază legală, Președintele Consiliului Județean Constanța a încercat să blocheze, cu orice preț,  într-un mod abuziv, amendamentele consilierilor PNL. Această atitudine de jupân va însemna un blocaj instituțional pentru multe din primăriile din județ care, prin eforturi, au depășit problemele create de criza sanitară. Consilierii PNL sunt de părere că acest comportament al președintelui CJ, de a bloca amendamentele PNL și de a întrerupe ședința, reprezintă un act de sfidare la adresa legii, a ordinii și mai ales a cetățenilor din județul Constanței”, este mesajul conducerii Partidului Național Liberal organizația Constanța pentru șeful administrației județene.

Mai mult, Marian Crușoveanu, consilier județean liberal subliniază și faptul că atitudinea lui Horia Țuțuianu înseamnă “abuz în serviciu”.

”Am asistat astăzi la o premieră macabră, prin care președintele Consiliului Județean, Horia Țuțuianu, a încălcat legea, cu bună știință, astfel încât, în termeni juridici, această atitudine de <boss> înseamnă abuz în serviciu. Am putut constata cu toții că PSD-iștilor nu le place legea, așa cum nu le plac nici corectitudinea și abordarea transparentă în ceea ce privește alocarea de fonduri pentru primăriile din județ. Îi reamintim domnului Horia Țuțuianu că amendamentele se pot face în timpul ședinței, conform articolului 138, aliniatul 12 din Codul Administrativ. Demersul nostru este acela ca fiecare primărie din județul Constanța să primească bani, în mod echitabil, fără a se ține cont de culoarea politică și, în același timp, de a avea un raport transparent privind alocarea de fonduri, astfel încât fiecare comunitate din județul Constanța să aibă șansa la dezvoltare și la finanțarea proiectelor în derulare.” a subliniat consilierul județean al PNL, Marian Crușoveanu.

“Se sperie că proiectele dictate de el nu vor trece”

La rândul său, Marian Iordache, liderul consilierilor județeni PNL din cadrul CJ Constanța, susține că este deja timpul ca acești “jupâni” – cu referire directă la Horia Țuțuianu – să fie trimiși “acolo unde le este locul, în lada cu lucruri nefolositoare”. Mai mult, Iordache este de părere că lui Horia Țuțuianu “se sperie că proiectele dictate de el nu vor trece”.

“Este cunoscut faptul că de ani de zile,  PSD alocă fonduri pentru primarii lor, într-un mod discreționar, pe alocuri abuziv. Ședința de astăzi a fost întreruptă într-un mod incorect, de frica majorității formate în Consiliul Județean, care a refuzat să accepte jocul electoral înscenat de Horia Țuțuianu. Este pentru prima dată, în acești 4 ani, când președintele Consiliului Județean se sperie că proiectele dictate de el nu vor trece, de aceea a întrerupt brusc ședința. Vom apăra interesele comunităților din județul Constanța și dreptul constănțenilor, de a trăi în localități racordate la realitatea anului 2020. Vom taxa acest comportament cu toate pârghiile legale pe care le avem la îndemână, astfel încât să venim în sprijinul primarilor din județul Constanța. Este timpul să îi trimitem pe acești jupâni acolo unde le este locul, în lada cu lucruri nefolositoare”, a conchis Marian Iordache, liderul consilierilor județeni PNL.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: