Connect with us

Politica

Falsa eliminare a pensiilor speciale! Statul alocă sume RECORD pentru MApN, MAI și SRI

Tatian Iorga

Publicat

la

Grefierii din România au luat foc după ce Camera Deputaților a decis, în calitate de for decizional, eliminarea pensiilor speciale, pe care ei le consideră ca fiind pensii de serviciu. La solicitarea a peste 6.000 de membri de sindicat – personal auxiliar de specialitate din instanțe și parchete, alcătuit din: grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentariști, grefieri statisticieni și specialiști IT – Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești şi al parchetelor de pe lângă acestea a cerut emiterea de urgență a unei adrese către Înalta Curte de Casaţie si Justiţie pentru sesizarea Curţii Constituţionale a României cu excepția de neconstituționalitate a proiectului de lege privind pensiile de serviciu.

„Ralierea la formele de protest adoptate de magistrați în cadrul Adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor întrunite la nivelul fiecărei instanțe și unități de parchet, respectiv suspendarea judecării și amânarea cauzelor, cu excepția celor urgente. Arhivele, registraturile şi birourile de informare şi relaţii cu publicul vor asigura numai 1/3 din programul de lucru cu publicul. Refuzul muncii suplimentare începând cu data de 29 ianuarie 2020 şi notificarea angajatorilor în acest sens, ceea ce va conduce la întârzieri în efectuarea lucrărilor. Se convoacă Adunarea Generală Extraordinară a SNGJ Dicasterial în data de 7 februarie 2020 pentru a hotărî sporirea formelor de protest ce vor fi adoptate în  raport de soluţia pe care o va pronunţa Curtea Constituţională pe excepţia de neconstituționalitate şi dacă nu se va concretiza constituirea grupului de lucru interministerial în vederea rezolvării inechităţilor salariale.“, se arată într-un comunicat al grefierilor.

Salariu unui grefier, aproximativ 5.000 de lei lunar

În timp ce grefierii amenințau cu blocarea instanțelor, Newsweek România prezinta și ce salarii au grefierii, cei care spun că de la ei nu „se mai poate tăia”. Spre exemplu, Lidia Bocu, prim grefier în cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, a câștigat într-un an, conform declarației de avere din mai 2019, nu mai puțin de 76.867 de lei. Adică aproximativ 6.400 de lei lunar, bani în mână. Cu un an în urmă, când avea funcție de grefier (nu de prim grefier), Lidia Bocu a câștigat, conform declarației de avere depuse în mai 2018, 63.537 de lei, adică aproximativ 5.300 de lei lunar, arată sursa citată. La fel sunt și salariile grefierilor de la Tribunalul Constanța, care câștigă, în medie aproximativ, 60.500 de lei anual, adică aproximativ 5.000 de lei lunar. Mult mai mici sunt salariile grefierilor-arhivari, care câștigă în jur de 30.000 de lei anual, adică 2.500 de lei lunar.

Câți bani cheltuie statul cu pensiile speciale tăiate de Parlament

 • Legea nr. 216/2015 – membri Corp diplomatic și consular al României – 839 de beneficiari; 5.764 de lei – pensia medie; 58.034.004 lei – total cheltuieli.
 • Legea nr. 215 /2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar – 792 de beneficiari; 4.729 de lei – pensia medie; 44.945.316 de lei – total cheltuieli.
 • Legea nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist – 1.436 de beneficiari; 11.351 de lei – pensia medie; 195.603.456 de lei – total cheltuieli.
 • Legea nr. 303/2004 procurori și judecători – 3.929 de beneficiari; 18.771 de lei – pensia medie; 885.005.472 de lei – total cheltuieli.
 • Legea nr. 130/2015 pentru completarea Legii nr. 567/2004 – personalul auxiliar al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor – 1.793 de beneficiari; 4.622 de lei – pensia medie; 99.442.788 de lei – total cheltuieli.
 • Pensiile de serviciu – Curtea de Conturi: Legea 7/2016 și Decizia CCR 297/2012 – 607 beneficiari; 8.127 de lei – pensia medie; 59.196.384 de lei – total cheltuieli.

Câți bani cheltuie statul cu pensiile speciale rămase în vigoare și care vor fi plătite în 2020

 • MAI – cont asigurări sociale (minus ajutoare sociale în numerar și în natură) – 4.086.842.000 de lei – total cheltuieli.
 • MApN – contul pensii și ajutoare pentru bătrânețe – 3.789.005.000 de lei – total cheltuieli.
 • SRI – cont asigurari sociale – 684.672.000 de lei – total cheltuieli
 • Foști şefi al statului român LEGE nr. 406 din 10 iulie 2001 – 730.000 de lei.
 • indemnizații foști deputați – 33.000.000 de lei.
 • indemnizații foști senatori – 14.644.000 de lei

În total, statul român cheltuie, anual, cu pensiile speciale 9.951.120.420, din care, în urma hotărârii de marți, a făcut o economie de doar 1.154.439.386 de lei. Restul de 8.560.519.000 de lei vor fi plătiți în continuare ca pensii speciale pentru cei din MApN, MAI, SRI și foști șefi de stat.

 

Comments

comments

Politica

Constanța. PRO România a depus candidaturile pentru Parlament. Mircea Dobre: „Turismul și agricultura, priorități pentru noi“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Coordonatorul PRO România Constanța, Mircea Dobre, și secretarul general adjunct, Răzvan Filipescu, au depus, astăzi, la Biroul Electoral Județean Constanța, listele cu candidați pentru Senat și Camera Deputaților. Iată listele de candidați:

Senat:

FILIPESCU RĂZVAN

BĂTĂRIGĂ LOREDANA

CRUCERU VICTOR

IONESCU ALEXANDRU

RIZEA VASILE

LEIȚOIU DELIA

MOCANU CRISTINA-GEORGIANA

Camera Deputaților:

DOBRE MIRCEA-TITUS

TROFIN VALENTIN-OLIVIAN

PEIU LAURENȚIU

BOBE MIHAI

DUMA ADRIANA

BUZOIU FLAVIU

COCOR CODRUȚ

DRĂGAN LEONARD

CĂȘUNEANU MARIAN

POSTOLACHE SERGIU-IONUȚ

GOBEAJĂ LAURENȚIU-ADRIAN

BUTUMAN MIHAELA-MĂDĂLINA

ȘANDRU LUMINIȚA

FLOCA IONUȚ

„Vreau să mulțumesc celor 16.000 de susținători, care au semnat listele de candidați ale PRO România pentru județul Constanța…După cum se știe, avem o unire cu ALDE și garantăm de pe acum că va fi cea mai importantă formațiune politică de opoziție din Parlamentul României, dar o opoziție constructivă și nu distructivă, așa cum s-au remarcat cei de la USR sau cei de la PNL până în momentul când au ajuns la guvernare. Acum avem o guvernare incompetentă, care ne demonstrează că avem în fiecare zi câte un colectiv și ne apropiem de 100 de decese pe zi și nimeni nu mai este responsabil sau vinovat. Președintele nu mai cere nicio demisie, iar guvernul lui este perfect. Românii trebuie să își dea seama că singura formațiune politică care a demonstrat prin Victor Ponta la guvernare este PRO România, formațiune capabilă să scoată țara din criză datorită unui program economic și social, care va fi lansat în perioada următoare. Vom susține cu tărie tot ce înseamnă industria de turism, industria HORECA, și o protecție socială pentru toți cetățenii României. Este un program de guvernare coerent și eficient, dar și constructiv în același timp“, a declarat Mircea-Titus Dobre.

Acesta a mai spus că PRO România va duce o campanie constructivă, așa cum a făcut și la locale, și vom prezenta proiectele pentru Constanța, care sunt în primul rând pentru turism și agricultură, acesta din urmă neavând nicio susținere decât a sa și a lui Răzvan Filipescu.

„Din calitatea de senator mă voi lupta împreună cu colegii mei să sprijinim proiectele pe care le-am prezentat pe plan local. Ne dorim ca în Parlament să ajungă oameni care cunosc legislație și proceduri parlamentare și să avem oameni care se luptă pentru județul nostru. Cu regret văd că, în prezent, toate regionalele și instituțiile din sud-est își au sediul la Galați, ba la Brăila, iar Constanța a pierdut competiția din punct de vedere al dezvoltării. PRO România este singurul partid care a venit cu proiect concrete.“, a spus Răzvan Filipescu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Șeful de la Drumuri Județene, noul președinte al Organizatiei municipale a PSD Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Biroul Permanent Județean al P.S.D. Constanța a hotărât numirea în funcția de președinte interimar al Organizației Municipale PSD Constanța a lui Lucian Lungoci, până la organizarea alegerilor statutare în organizație. Hotărârea a fost votată în unanimitate de către cei prezenți, înregistrându-se o absență, notează purtătorul de cuvânt PSD Constanța, Radu Babuș.

Amintim că Decebal Făgădău, cel care a ocupat funcția de președinte la municipiu, a demisionat ieri din PSD, după ce a fost trimis în judecată, tot ieri, de DNA, pentru abuz în serviciu. Intersant este că, tot ieri, Lucian Lungoci anunțase conducerea partidului că demisionează din funcția de secretarul executiv al Organizației Județene a PSD Constanța, nemulțumit de modul cum s-au făcut cu listele de candidați pentru alegerile parlamentare. Câteva ore mai târziu, Lungoci a revenit asupra deciziei.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Propunerea lui Cristian Diaconescu, prim – vicepreședinte PMP: “Vacanța mare în această perioadă și reluarea școlii la vară”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Prim-vicepreşedintele PMP, Cristian Diaconescu, pune în dezbatere publică o propunere venită din partea profesorilor şi a părinţilor – aceea de efectuare în această perioadă a vacanţei mari şi recuperarea procesului de educaţie în var. Scopul acestei propuneri este unul singur: toată lumea să depăşească cu bine perioada gripei sezoniere şi să se concretizeze o serie de măsuri sanitare aflate în lucru.

„Am primit semnale numeroase din partea profesorilor, dar şi a părinţilor preocupaţi atât de sănătatea copiilor, cât şi de calitatea actului educaţional. Cei cu care am discutat, înţelegând situaţia complicată prin care trece societatea, au o propunere simplă adresată autorităţilor – mutarea în această perioadă a ‘vacanţei mari’, urmând ca recuperarea procesului de educaţie să se realizeze pe perioada verii. Astfel, se va ieşi din perioada gripei sezoniere şi s-ar putea concretiza o serie de măsuri sanitare care astăzi sunt în lucru. Ar fi în discuţie câteva săptămâni până la obişnuita vacanţă de iarnă”, scrie, joi, Cristian Diaconescu pe pagina sa de Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: