Conecteaza-te cu noi

Actual

Fără fonduri, echipa mircistă riscă să nu ajungă la concursul organizat de NASA

Published

on

În urmă cu câteva zile, scriam un material depre faptul că două licee din Constanța s-au clasat în top 10 al liceelor la nivel national. Era vorba despre Mircea-cel-Bătrân și Ovidiu.  Ceea ce înseamnă că în aceste licee (și nu numai!) sunt foarte mulți elevi care muncesc și obțin rezultate spectaculoase. Nu vom intra în detalii privind admiterea, deoarece ne vom referi la un alt subiect, care însă are legături foarte mari. Potrivit unui comentariu a lui Dani Foreman făcut la unul dintre materialele noastre referitoare la școli, ”calitatea și rezultatele acestor licee vin din efortul profesorilor și copiilor, dar câți dintre noi știu cu câtă trudă sunt obținute și menținute standardele înalte de performanță din aceste instituții? Câți dintre noi știu că în acest moment echipa “mircistă” ce ne reprezintă în fiecare an la “NASA Space Settlement Design Competition” riscă să nu mai ajungă la concursul din Titusville (Florida) anul acesta (27 iulie) din lipsa fondurilor? Fonduri pe care, oricum, fiecare elev și profesorul lor (care nu a emigrat pe bani mulți din dragoste pentru elevii lui) trebuie să le obțină singuri fiindcă autoritățile locale și centrale nu înțeleg că dreptul de a te lăuda cu performanța academică românească trebuie câștigat prin susținere financiară. Ca și “fapt divers”! Anul trecut România (“mirciștii” noștrii!) s-a clasat pe locul doi din peste 30 de țări reprezentate! Știați că românașii noștrii au fost singura echipă fără transport (microbuz) propriu, astfel copiii fiind nevoiți să meargă 1,5 km PE JOS până la cel mai apropiat fast-food pe călduri floridiene de 40 de grade?”. Este foarte adevărat că, de-a lungul timpului, foarte mulți elevi au ajuns în Statele Unite ale Americii, unde au obținut și multe premii. Din păcate, însă, costurile unor asemenea deplasări au fost mereu foarte mari. Și asta deoarece prețul  avionului este mare, costurile de cazare și masă, plus alte cheltuieli pe care sunt nevoiți să le aibă elevii sunt foarte mari. Și tot din păcate, au existat ani în care echipele noastre nu au putut pleca deoarece nu au beneficiat de sponsorizări sau drepturi financiare. Aceste ”drepturi financiare” erau oferite de către instituțiile publice, care nu mai au posibilitatea de a face sponsorizări. Una dintre mămicile unui elev care a fost de mai multe ori la această competiție din USA ne-a spus că a existat, de-a lungul timpului, implicarea autorităților și a marilor firme din Constanța. ”Au fost sponsorizări de la primărie, de la Consiliul Județean, de la Dobrogea, de la Jidvei și de la alte firme mai mici. Se asigura, în acest mod, drumul, cazarea și masa. Pentru banii de buzunar contribuiau părinții. Cei care aveau…Dar noi, ca familii, ne-am agitat foarte mult. Dar să știți că au existat și ani în care nu s-a putut pleca, din lipsa fondurilor.”, ne-a spus doamna.

S-a schimbat legislația

Așa cum spuneam, în anii trecuți liceenii primeau ajutoare financiare și din partea Primăriilor și a Consiliului Județean, Din păcate, începând cu anul 2012 s-a schimbat legislația și lucrurile au devenit mult mai greoaie din acest punct de vedere. Am contactat-o pe Ionela Halciuc, purtător de cuvânt al Primăriei municipiului Constanța, care ne-a spus: ”Ani de zile, am făcut plăți pentru acești elevi merituoși. Ultima plată s-a făcut în anul 2012, deoarece atunci s-a schimbat legislația. Potrivit noilor prevederi legale, nu mai este valabilă această plată pentru ieșirile din țară. Cel mult, putem acorda ajutoare financiare pentru deplasările în interiorul țării.”, ne-a declarat Ionela Halciuc. Așadar, singura posibilitate pentru elevii care urmează a pleca la sfârșitul lunii iulie în USA rămân firmele private. Sperăm că acestea vor putea contribui financiar, astfel ca echipa să ajungă în Statele Unite și să revină, ca de obicei, cu rezultate spectaculoase.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions