Connect with us

Actual

Fără fonduri, echipa mircistă riscă să nu ajungă la concursul organizat de NASA

Maria Ionescu

Publicat

la data de

În urmă cu câteva zile, scriam un material depre faptul că două licee din Constanța s-au clasat în top 10 al liceelor la nivel national. Era vorba despre Mircea-cel-Bătrân și Ovidiu.  Ceea ce înseamnă că în aceste licee (și nu numai!) sunt foarte mulți elevi care muncesc și obțin rezultate spectaculoase. Nu vom intra în detalii privind admiterea, deoarece ne vom referi la un alt subiect, care însă are legături foarte mari. Potrivit unui comentariu a lui Dani Foreman făcut la unul dintre materialele noastre referitoare la școli, ”calitatea și rezultatele acestor licee vin din efortul profesorilor și copiilor, dar câți dintre noi știu cu câtă trudă sunt obținute și menținute standardele înalte de performanță din aceste instituții? Câți dintre noi știu că în acest moment echipa “mircistă” ce ne reprezintă în fiecare an la “NASA Space Settlement Design Competition” riscă să nu mai ajungă la concursul din Titusville (Florida) anul acesta (27 iulie) din lipsa fondurilor? Fonduri pe care, oricum, fiecare elev și profesorul lor (care nu a emigrat pe bani mulți din dragoste pentru elevii lui) trebuie să le obțină singuri fiindcă autoritățile locale și centrale nu înțeleg că dreptul de a te lăuda cu performanța academică românească trebuie câștigat prin susținere financiară. Ca și “fapt divers”! Anul trecut România (“mirciștii” noștrii!) s-a clasat pe locul doi din peste 30 de țări reprezentate! Știați că românașii noștrii au fost singura echipă fără transport (microbuz) propriu, astfel copiii fiind nevoiți să meargă 1,5 km PE JOS până la cel mai apropiat fast-food pe călduri floridiene de 40 de grade?”. Este foarte adevărat că, de-a lungul timpului, foarte mulți elevi au ajuns în Statele Unite ale Americii, unde au obținut și multe premii. Din păcate, însă, costurile unor asemenea deplasări au fost mereu foarte mari. Și asta deoarece prețul  avionului este mare, costurile de cazare și masă, plus alte cheltuieli pe care sunt nevoiți să le aibă elevii sunt foarte mari. Și tot din păcate, au existat ani în care echipele noastre nu au putut pleca deoarece nu au beneficiat de sponsorizări sau drepturi financiare. Aceste ”drepturi financiare” erau oferite de către instituțiile publice, care nu mai au posibilitatea de a face sponsorizări. Una dintre mămicile unui elev care a fost de mai multe ori la această competiție din USA ne-a spus că a existat, de-a lungul timpului, implicarea autorităților și a marilor firme din Constanța. ”Au fost sponsorizări de la primărie, de la Consiliul Județean, de la Dobrogea, de la Jidvei și de la alte firme mai mici. Se asigura, în acest mod, drumul, cazarea și masa. Pentru banii de buzunar contribuiau părinții. Cei care aveau…Dar noi, ca familii, ne-am agitat foarte mult. Dar să știți că au existat și ani în care nu s-a putut pleca, din lipsa fondurilor.”, ne-a spus doamna.

S-a schimbat legislația

Așa cum spuneam, în anii trecuți liceenii primeau ajutoare financiare și din partea Primăriilor și a Consiliului Județean, Din păcate, începând cu anul 2012 s-a schimbat legislația și lucrurile au devenit mult mai greoaie din acest punct de vedere. Am contactat-o pe Ionela Halciuc, purtător de cuvânt al Primăriei municipiului Constanța, care ne-a spus: ”Ani de zile, am făcut plăți pentru acești elevi merituoși. Ultima plată s-a făcut în anul 2012, deoarece atunci s-a schimbat legislația. Potrivit noilor prevederi legale, nu mai este valabilă această plată pentru ieșirile din țară. Cel mult, putem acorda ajutoare financiare pentru deplasările în interiorul țării.”, ne-a declarat Ionela Halciuc. Așadar, singura posibilitate pentru elevii care urmează a pleca la sfârșitul lunii iulie în USA rămân firmele private. Sperăm că acestea vor putea contribui financiar, astfel ca echipa să ajungă în Statele Unite și să revină, ca de obicei, cu rezultate spectaculoase.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Aeroportul Kogălniceanu se pregăteşte pentru sezonul de iarnă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Societatea Naţională Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu-Constanţa S.A anunţă că, începând cu duminică, 28 octombrie 2018, intră în vigoare noul orar al zborurilor regulate, valabil până în 26 martie 2019. Modificările sunt legate de orele de zbor, după cum urmează:

Ziua   Ruta   Operator Perioadă operare
Luni Londra –

14:20

Constanța

19:45/20:20

– Londra

22:05

Wizz Air 10.12.18 – 14.01.19
Marți Istanbul –

14:25

Constanța

14:35/15:15

Varna/Istanbul

18:45

Turkish Airlines 28.10.18 – 26.03.19
Miercuri Istanbul/Varna

14:25

Constanța

15:50/16:30

– Istanbul

18:45

Turkish Airlines 28.10.18 – 26.03.19
  Londra –

14:20

Constanța

19:45/20:20

– Londra

22:05

Wizz Air 28.10.18 – 29.03.19
Vineri Istanbul/Varna

14:25

Constanța

15:50/16:30

– Istanbul

18:45

Turkish Airlines 28.10.18 – 26.03.19
Londra –

14:20

Constanța

19:45/20:20

– Londra

22:05

Wizz Air 28.10.18 – 29.03.19
Duminică Istanbul –

14:25

Constanța

14:35/15:15

Varna/Istanbul

18:45

Turkish Airlines 28.10.18 – 26.03.19
  Londra –

14:20

Constanța

19:45/20:20

– Londra

22:05

Wizz Air 28.10.18 – 29.03.19

 

Deoarece există o preocupare permanentă a conducerii aeroportului pentru desfăşurarea traficului aerian în cele mai bune condiţii de siguranţă şi securitate, se vor pune în aplicare măsurile prevăzute în Programul de pregătire a S.N. Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu-Constanţa S.A. pentru sezonul de iarnă.

Obiectivele programului sunt:

  • asigurarea funcționabilității în condiții specifice ale sezonului de iarnă a infrastructurii aeroportuare și a mijloacelor tehnice aeroportuare;
  • prevenirea închiderii tehnice a aeroportului din cauze legate de executarea operațiunilor de deszăpezire;
  • actualizarea informațiilor privind echipamentele și facilitățile ce pot fi asigurate pentru desfașurarea traficului în condiții de iarnă și publicarea acestor informații în AIP România;
  • actualizarea planurilor de pregătire şi de lucru.

Astfel,  în ceea ce priveşte aprovizionarea cu substanțe degivrante, există în prezent un stoc de 12.500 litri 100% de lichid degivrant, 6.000 kg de uree granulată și 12.000 litri de motorină, urmând ca aceste cantităţi să fie reînnoite periodic, în funcţie de necesităţi. Echipamentele de deszăpezire la care s-au făcut reviziile tehnice în vederea trecerii la exploatarea de iarnă, sunt: 3 lame pentru zăpadă, 2 freze pentru zăpadă,  2 perii cu suflantă, 1 multifunctional (lama/perie/freza), 1 împrăştietor de uree și 2 degivroare avion.

Toate utilajele de deservire tehnică a aeronavelor vor fi verificate şi se vor efectua lucrări de întreţinere pentru asigurarea funcţionării lor în parametrii optimi. Vor fi verificate şi instalaţiile de încălzire şi recirculare a aerului din incinte, pentru a se asigura confortul pasagerilor în aerogară, dar şi a personalului aeroportuar în clădirile administrative.

”În perioada 01.11.2018 – 31.03.2019, în cadrul Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu-Constanţa va funcţiona “Comandamentul operativ de iarnă”, constituit pentru asigurarea bunei funcţionări a aeroportului pe perioada de iarnă.”, a precizat directorul general al aeroportului, Bogdan Artagea.

Foto: Arhivă

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Avarie RAJA în localitatea Cumpăna

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Pentru remedierea unei avarii survenită astăzi, 23 octombrie 2018, la conducta principală de alimentare cu apă, cu diametrul de 250 mm, de la intersecția str. Taberei cu Nucilor din localitatea Cumpăna, RAJA Constanța a fost nevoită să întrerupă furnizarea de apă potabilă, în intervalul orar 14,00 – 17,00.

Sunt afectati de lipsa apei consumatorii din toată localitatea Cumpăna.

“Ne cerem scuze tuturor abonaților, cărora le dăm asigurări că echipele RAJA fac tot posibilul pentru remedierea avariei și reluarea furnizării apei potabile într-un timp cât mai scurt”, transmite conducerea Regiei de apă prin intermediul unui comunicat remis redacției.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

S-a însurat fostul șef de la Direcția de Pază care speria șoferii cu pistolul de airsoft

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puțină vreme, pe pagina de socializare Facebook, au fost postate mai multe poze de la o nuntă care a avut loc în acest week-end. Mirele este nimeni altul decât Lucian Giurcă, fost șef al Direcției Județene de Pază Constanța din cadrul CJC.

Dacă nu vă amintiți cine este Giurcă și pentru ce anume a devenit relativ celebru vă reamintim că, în cursul anului trecut, toată presa a vuit în urma scandalului în care a fost implicat.

Mai mulți martori au sunat la 112, în după amiaza zilei de 21 septembrie 2017, după ce au văzut cum un bărbat trăgea cu pistolul dintr-o mașină care circula haotic pe un bulevard din Constanța. Ulterior s-a stabilit că bărbatul era nimeni altul decât Lucian Giurcă.  Într-un final, mașina în care se afla a fost oprită de către polițiști.

El a fost cercetat penal și administrativ, pentru că a folosit o armă de airsoft în trafic, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice.  Mai mult, șoferul lui, angajat al aceleiași instituții, a fost cercetat pentru că a condus băut, acesta fiind depistat cu o alcoolemie de 0,56 la mie în aerul expirat.

În cauză, oamenii legii au procedat la conducerea la poliție și audierea celor doi, șoferul fiind cercetat penal pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, iar pasagerul sancționat cu 2000 lei și confiscarea armei de tip airsoft. Și șoferul a fost sancționat cu o amendă de 3000 de lei pentru împiedicarea polițiștilor să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu.

Ulterior acestui scandal, Lucian Giurcă a demisionat din funcția pe care o deținea și a precizat că regretă că a aruncat o imagine urâtă asupra instituției. Pentru incidentul din trafic, Lucian Giurcă a plătit o amendă de 2.000 de lei și i s-a confiscat arma de tip airsoft folosită pentru gluma macabră pe care o făcea cu ceilalți participanți la trafic. Acestuia nu i s-a întocmit dosar penal.

 

Lucian Giurcă și-a dat demisia de la șefia Direcției de Pază Constanța. Vezi cine îi preia atribuțiile!

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: