Connect with us

Actual

Fără fonduri, echipa mircistă riscă să nu ajungă la concursul organizat de NASA

Maria Ionescu

Publicat

la data de

În urmă cu câteva zile, scriam un material depre faptul că două licee din Constanța s-au clasat în top 10 al liceelor la nivel national. Era vorba despre Mircea-cel-Bătrân și Ovidiu.  Ceea ce înseamnă că în aceste licee (și nu numai!) sunt foarte mulți elevi care muncesc și obțin rezultate spectaculoase. Nu vom intra în detalii privind admiterea, deoarece ne vom referi la un alt subiect, care însă are legături foarte mari. Potrivit unui comentariu a lui Dani Foreman făcut la unul dintre materialele noastre referitoare la școli, ”calitatea și rezultatele acestor licee vin din efortul profesorilor și copiilor, dar câți dintre noi știu cu câtă trudă sunt obținute și menținute standardele înalte de performanță din aceste instituții? Câți dintre noi știu că în acest moment echipa “mircistă” ce ne reprezintă în fiecare an la “NASA Space Settlement Design Competition” riscă să nu mai ajungă la concursul din Titusville (Florida) anul acesta (27 iulie) din lipsa fondurilor? Fonduri pe care, oricum, fiecare elev și profesorul lor (care nu a emigrat pe bani mulți din dragoste pentru elevii lui) trebuie să le obțină singuri fiindcă autoritățile locale și centrale nu înțeleg că dreptul de a te lăuda cu performanța academică românească trebuie câștigat prin susținere financiară. Ca și “fapt divers”! Anul trecut România (“mirciștii” noștrii!) s-a clasat pe locul doi din peste 30 de țări reprezentate! Știați că românașii noștrii au fost singura echipă fără transport (microbuz) propriu, astfel copiii fiind nevoiți să meargă 1,5 km PE JOS până la cel mai apropiat fast-food pe călduri floridiene de 40 de grade?”. Este foarte adevărat că, de-a lungul timpului, foarte mulți elevi au ajuns în Statele Unite ale Americii, unde au obținut și multe premii. Din păcate, însă, costurile unor asemenea deplasări au fost mereu foarte mari. Și asta deoarece prețul  avionului este mare, costurile de cazare și masă, plus alte cheltuieli pe care sunt nevoiți să le aibă elevii sunt foarte mari. Și tot din păcate, au existat ani în care echipele noastre nu au putut pleca deoarece nu au beneficiat de sponsorizări sau drepturi financiare. Aceste ”drepturi financiare” erau oferite de către instituțiile publice, care nu mai au posibilitatea de a face sponsorizări. Una dintre mămicile unui elev care a fost de mai multe ori la această competiție din USA ne-a spus că a existat, de-a lungul timpului, implicarea autorităților și a marilor firme din Constanța. ”Au fost sponsorizări de la primărie, de la Consiliul Județean, de la Dobrogea, de la Jidvei și de la alte firme mai mici. Se asigura, în acest mod, drumul, cazarea și masa. Pentru banii de buzunar contribuiau părinții. Cei care aveau…Dar noi, ca familii, ne-am agitat foarte mult. Dar să știți că au existat și ani în care nu s-a putut pleca, din lipsa fondurilor.”, ne-a spus doamna.

S-a schimbat legislația

Așa cum spuneam, în anii trecuți liceenii primeau ajutoare financiare și din partea Primăriilor și a Consiliului Județean, Din păcate, începând cu anul 2012 s-a schimbat legislația și lucrurile au devenit mult mai greoaie din acest punct de vedere. Am contactat-o pe Ionela Halciuc, purtător de cuvânt al Primăriei municipiului Constanța, care ne-a spus: ”Ani de zile, am făcut plăți pentru acești elevi merituoși. Ultima plată s-a făcut în anul 2012, deoarece atunci s-a schimbat legislația. Potrivit noilor prevederi legale, nu mai este valabilă această plată pentru ieșirile din țară. Cel mult, putem acorda ajutoare financiare pentru deplasările în interiorul țării.”, ne-a declarat Ionela Halciuc. Așadar, singura posibilitate pentru elevii care urmează a pleca la sfârșitul lunii iulie în USA rămân firmele private. Sperăm că acestea vor putea contribui financiar, astfel ca echipa să ajungă în Statele Unite și să revină, ca de obicei, cu rezultate spectaculoase.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Acțiune de donare de sânge în localitatea 23 August, organizată de voluntari

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Un grup de voluntari  din localitatea  23 August, organizeaza sâmbătă, 23 martie,  o acțiune de donare de sânge, în colaborare cu  Centrul  Regional  de  Transfuzii  Sanguine  Constanța, primăria comunei 23 August și școala gimnazială ”George Coșbuc” din localitate.

Sunt așteptate toate persoanele sănătoase din localitatea 23 August  și localitățile învecinate  care  doresc să  îi ajute pe pacienții care au nevoie de tratament transfuzional.

Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18-65 ani (pentru prima donare 18-60 de ani, în funcție de evaluarea medicală) cu greutatea peste 50 kg (în funcție de înălțime, constituție), care nu au suferit de hepatită virală, tuberculoză, sifilis, malarie, infecție HiV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inimă etc.

Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență  cu boli de inimă, neurologice, alte boli cronice care ar contraindica donarea de sânge.

Cu  3  zile  înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice!

Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază la cerere de: – 7 tichete de masă pentru produse alimentare,  – o zi liberă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, elevi, studenți și militari și  – decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu/ reședința înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge.

Doritorii sunt așteptați sâmbătă la Școala gimnazială George Coșbuc din localitatea 23 August, între orele 8.39 și 13.30, cu un act de identitate asupra lor.     

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(Video) Un autoturism s-a răsturnat la intrarea în Medgidia! Sunt două victime

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puțină vreme, la intrarea în Medgidia dinspre Valea Dacilor a avut loc un accident rutier soldat cu rănirea gravă a două persoane.

Potrivit apelului telefonic dat la numărul de urgență 112, un autoturism s-ar fi răsturnat într-un șanț și ar fi două victime. La fața locului se deplasează de urgență echipaje de intervenție pentru a acorda primul ajutor răniților.

Știre în curs de actualizare.

Update: Potrivit Serviciului de Ambulanță, în urma acestui accident o tânără de 17 ani se află în comă, cu traumatism cranio cerebral și a fost întubată, iar cea de-a doua victimă, un bărbat în vârstă de 28 de ani, are traumatism cranio cerebral, traumatism de coloană cervicală și abdominal și este conștient. Ambele victime sunt din Medgidia.

Update2: Biroul de presă al IPJ Constanța precizează că șoferul emana halenă alcoolică, așa că a fost transportat la spital unde i s-au recoltat probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei.

Potrivit primelor detalii, el a pierdut control volanului. Aceeași sursă a precizat că tânăra de 17 ani a fost transportată la Spitalul Județean Constanța în stare gravă.

Video: Alpha Media

Două persoane au fost rănite după ce un autoturism s-a răsturnat într-un șant la ieșire din Medgidia spre Valea Dacilor.

Publicată de Alpha Media pe Marţi, 19 martie 2019

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

5 bărbați din Constanța, reținuți pentru contrabandă cu țigări

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Polițiștii de la transporturi din Constanța, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, au efectuat, astăzi, 10 percheziții la persoane bănuite de săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu tutun. 5 bărbați au fost reținuți.

În urma perchezițiilor domiciliare, polițiștii au descoperit și ridicat, în vederea confiscării, peste 249.500 de țigarete, de diferite mărci, fără ca acestea să aibă aplicate timbre de accizare românești.

De asemenea, în timpul efectuării perchezițiilor domiciliare, polițiștii au depistat în flagrant delict un bărbat, de 48 de ani, în timp ce ar fi oferit spre vânzare peste 10.000 de țigarete, în dreptul unui imobil, din municipiul Constanța.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de peste 137.000 de lei.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, față de 5 persoane, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, aceștia fiind reținuți pentru 24 de ore, urmând ca, la data de 20 martie a.c., să fie prezentați instanței de judecată, cu propuneri legale.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: