Conecteaza-te cu noi
stelian ion

Societate

Festivalul DbutanT. Cinci mari maeștri internaționali ai teatrului vin în orașul Ovidiu

Published

on

În săptămâna 19-24 septembrie, la Ovidiu/Constanța, are loc programul internațional de scenografie, etapa întâi a festivalului DbutanT. Tema propusă este METAMORFOZE, amintind desigur de una dintre cele mai influente opere-rădăcină ale culturii occidentale, Metamorphōsēs, a poetului latin exilat la Tomis, Publius Ovidius Naso. De asemenea, tema aleasă pune un accent sporit pe abordări ce evidențiază concepte de circularitate în artă și invită artiștii participanți și publicul la un dialog despre responsabilitate și sustenabilitate.

Aflat la a șaptea ediție, festivalul DBUTANT este conceput să funcționeze ca un motor de căutare și promovare a artiștilor aflați la început de drum. În fiecare an festivalul pune în valoare tineri profesioniști ce activează în alt domeniu teatral, respectiv actorie, regie, dramaturgie, coregrafie și scenografie. Ediția de anul acesta se adresează pentru a doua oară scenografiei. Festivalul este o inițiativă a Teatrului „Andrei Mureșanu” Sf. Gheorghe iar începând din 2020 are ca partener Teatrul de Stat Constanța.

Programul internațional de scenografie, prima etapă a festivalului, reunește la Ovidiu 21 de tineri scenografi, arhitecți și designeri din România, Grecia, Franța și Ungaria. Timp de o săptămână, aceștia vor crea instalații de artă cu caracter teatral-performativ, sub îndrumarea a 5 mari maeștri internaționali ai teatrului. Mentorii tinerilor scenografi care vor crea și lucra la Ovidiu sunt:

Jean-Guy Lecat (FR) – scenograful de peste un sfert de deceniu al legendarului regizor englez, Peter Brook.

Advertisement
palaz

Nic Ularu (RO, SUA) – scenograf, regizor și profesor român, stabilit în SUA, premiat OBIE pentru merite deosebite în spectacole OFF-Broadway.

Carmencita Brojboiu (RO) – scenografă română din Constanța, cu un palmares de sute de spectacole realizate în marile teatre ale țării și premii importante pentru scenografie.

Paweł Dobrzycki (PL) – scenograf, arhitect, pictor și profesor la Academia de Arte Frumoase din Varșovia, creator a peste 280 de producții scenice în teatre și opere din Polonia și din străinătate.

Helmut Stürmer (DE, RO) – personalitate marcantă a scenografiei internaționale, cu sute de scenografii, atât în teatru, cât și în film. Pe lângă multe alte spectacole memorabile a creat scenografia faimosului „Faust” de la Sibiu, în regia lui Silviu Purcărete.

Creațiile realizate în Programul internațional de scenografie vor fi expuse publicului pentru o singură zi, pe data de 24 septembrie în cadrul unui vernisaj gală ce va transforma White Park Ovidiu într-un spațiu expozițional urmărind astfel să promoveze identitatea, valorile și patrimonial local reinterpretate prin instalații artistice.

Advertisement
palaz

Procesul de creație se va desfășura on site și va fi deschis publicului interesat.

Instalațiile create vor fi documentate și expuse integral sau parțial, însoțite de video, fotografii, schițe și machete, într-o expoziție de scenografie itinerantă. Aceasta va fi vernisată la Sfântu Gheorghe, în cadrul celei de-a doua etape a Festivalului DebutanT – Spectacole în competiție dar și la București, în cadrul Climate Change Summit, desfășurat la Teatrul Odeon și ulterior în galeria Goethe Institut.

ORGANIZATORI: Teatrul de Stat Constanța, Primăria Ovidiu, Teatrul „Andrei Mureșanu” Sf. Gheorghe

FINANȚATORI: AFCN, Consiliul Județean Constanța (prin Teatrul de Stat Constanța)

PARTENERI: : Centrul Român OISTAT, Goethe-Institut București, BRD – Groupe Société Générale, Carrefour România, Clubul Sportiv Sepsi OSK Sf. Gheorghe, Asociația Șpraiț.

Advertisement
palaz

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions