Conecteaza-te cu noi
SEAS

Administratie

Festivalul de lumină „Lights On“ ajunge la Constanța

Published

on

Lights On România ajunge, în premieră, la malul Mării Negre, la Constanța, anunță Primăria. Două instalații de lumină vor spune povești în Parcul Arheologic din oraș, iar o a treia va transmite un mesaj special de pe cel mai emblematic edificiu din zonă. Expoziția se desfășoară în perioada 16 – 25 septembrie 2022. Fiecare instalație de lumină din cadrul expoziției spune o poveste, o poveste în care ne regăsim cei mai mulți dintre noi de cele mai multe ori, arată sursa citată.

„Poate cea mai așteptată lucrare este Gaia, creată de britanicul Luke Jerram. Aceasta va face spectacol în Parcul Arheologic din Constanța. Menirea acestei instalații e de a ne aminti cât de frumoasă, dar totodată fragilă, e planeta Pământ. Instalația este o reproducere detaliată și spectaculoasă a Terrei, după imagini NASA. Lucrarea are un diametru de 7 metri și e creată la o scară de 1 la 1.8 milioane, astfel că fiecărui centimetru de pe suprafața ei îi corespund în realitate 18 kilometri de pe suprafața pământului. Gaia ne cultivă un simț al responsabilității și reconectării – cu noi ca indivizi, dar și cu mediul înconjurător, o gură de aer care să conducă către o înțelegere profundă a vieții interconectate.

Tot în Parcul Arheologic va fi expusă și „WE ARE HERE”, lucrarea Asociației Daisler, creată de artistul român Silviu Ciora. Aceasta vine cu un mesaj aparte: ne demonstrează că împreună avem o putere inimaginabilă, una care poate să ajungă chiar și până la stele și că reușim să luminăm până și cele mai întunecate locuri sau momente.

Poate cel mai special element va fi manifestul de pe clădirea Cazino, un simbol al orașului Constanța. „TE AȘTEPT” este mesajul clar și răspicat ce transmite o declarație sinceră făcută clădirii cu un impresionant trecut. Edificiul e în plin proces de restaurare după ce în ultimii ani gradul de degradare ajunsese la cote alarmante, iar acum fiecare trecător așteaptă, cu sufletul la gură, reîntâlnirea cu frumoasa clădire. Cazinoul are o poveste de peste 100 de ani, însă accesul publicului a fost restricționat în ultimii circa 10 ani în interiorul comorii arhitecturale, astfel că reîntâlnirea va fi cu atât mai emoționantă.“, notează Primăria Constanța.

„Lumina e mereu în actualitate. Lumina vindecă, transmite mesaje puternice și conturează noi perspective. Iar instalațiile Lights On transformă fiecare loc în care acestea ajung. Ne bucurăm să fim prezenți pentru prima dată în Constanța. Suntem convinși ca publicul va fi încântat de fiecare poveste spusă prin intermediul lucrărilor care vor stârni discuții interesante, vor aduce noi idei și vor îndemna către reconectare. Nimeni nu poate rămâne indiferent atunci când stă față în față cu o instalație de lumină”, spune Andi Daiszler, inițiatorul Lights On România.

Gaia ajunge la Constanța după ce a fost expusă în locuri aparte din întreaga lume: de la clădiri de birouri din Cluj sau Timișoara, până la spații precum Museum of Science din Melbourne sau British Natural History Museum din Londra. Lights On Showcase Constanța este un eveniment prezentat de Primăria Municipiului Constanța, susținut de CEC Bank. Parteneri: UiPath Foundation.

Despre Lights On:

Lights On este un festival de instalații de lumină lansat de Asociația Daisler la Cluj-Napoca în 2018. Evenimentul a reușit rapid să-și atragă fani din toate rândurile pentru că promovează o nouă nișă a artelor vizuale în spații publice, activări urbane dintre cele mai inedite dar și colaborări fascinante intersectoriale.

Lights On face parte din rețeaua ILO (International Lights festival Organisation), fiind înfrățit cu alte peste 70 de evenimente evenimente majore de profil de la nivel internațional precum festivalurile de lumină Canary Wharf Winter Lights sau Glow Eindhoven.

Festivalul este organizat și creat de Asociația Daisler din Cluj-Napoca, o organizație non-profit care are ca scop facilitarea proceselor de activare, reactivare și transformare urbană prin inițiative culturale creative inedite.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions