Societate

Fifor: “România nu poate sta liniștită atunci când Federaţia Rusă are flotă consistentă în Marea Neagră”

mart. 19, 2018 Mihaela Tîrpan

Mihai Fifor, ministrul Apărării Naționale, vorbește într-un interviu despre contextul geopolitic instabil, tensiunile tot mai puternice de la nivel intervațional, precum și despre pașii pe care țara noastră îi face pentru menținerea stabilității și securității în zona Mării Negre. De asemenea, mnistrul Apărării vorbește pentru www.europunkt.ro despre apărarea teritorială la nivel național, principalul scop fiind descurajarea posibilelor agresiuni ale Federației Ruse.

Întrebat care este semnalul pe care Rusia îl transmite prin amplasarea celor șase submarine și a celor patru fregate în Marea Neagră, ministrul Fifor a răspuns:

“Așa cum spuneam, România nu poate sta liniștită atunci când Federaţia Rusă are dispusă o flotă consistentă în Marea Neagră. Noi ne raportăm, din păcate, la ceea ce face Federația Rusă în peninsula Crimeea, unde are loc o militarizare excesivă și asta nu o spunem doar noi, o spun și partenerii noștri, în speță SUA, asta o spun și ceilalți aliați de pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice. În momentul în care dispui de baterii de rachetă cu rază lungă de acțiune, în momentul în care ai șase submarine noi în Marea Neagră și șase corvete noi, șase fregate noi, nu se numește forță defensivă.”

Declarațiile ministrului Apărării pot fi găsite aici .

Astăzi, ministrul explică pe Facebook rolul României în zona de Sud – Est a Mării Negre și importanța regiunii pentru securitatea Euro – Atlantică:

“Din punct de vedere geografic, România se situează atât în regiunea extinsă a Mării Negre, cât și în zona de sud-est a Europei. La nivelul Alianței s-a înțeles profilul strategic al Mării Negre și importanța regiunii pentru securitatea Euro-Atlantică. România beneficiază astăzi de cele mai importante măsuri de reasigurare menite să întărească postura de descurajare și apărare. Unul dintre obiectivele majore ale Ministerului Apărării Naționale a fost și este consolidarea profilului României de pilon regional si principal furnizor de securitate și stabilitate în aceasta parte a Aliantei”.

 

Comments

comments

Mihaela Tîrpan

About The Author

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!