Societate

Un parlamentar german s-a adresat unui mic grup de elevi constănţeni

mart. 19, 2018 Maria Ionescu

În perioada 11 – 17.03.2018, în Waltrop, Germania, a avut loc cea de a patra întâlnire din cadrul proiectului Erasmus + ,,On the Move in Europe”, derulat de Colegiul Naţional Pedagogic ,,Constantin Brătescu” din Constanţa în parteneriat cu liceul german şi alte patru licee din ţările implicate în proiect: Olanda, Spania, Italia şi Ungaria. Proiectul de parteneriat doar între şcoli în cadrul programului Erasmus +, acţiunea KA2, este al doilea dintre cele trei proiecte Erasmus + care se desfăşoară în acest an în Colegiu.

La această activitate au participat două cadre didactice – prof. dr. Anamaria Ciobotaru – coordonatorul proiectului şi prof. dr. Polixenia Popescu  – membru al echipei de proiect şi patru elevi din clasele a X-a şi a XI-a.

Activităţile derulate în cadrul acestei întâlniri s-au derulat sub egida ,,Spot Light on Democracy”. Elevii din cele cinci instituţii partenere ale liceului Stadische Reaschule din Waltrop au asistat la lecţii predate de profesorii liceului gazdă elevilor de alte naţionalităţi, integraţi în sistemul educaţional german, au participat la work-shop-uri interactive pe tema proiectului, derulând activităţi ca: construirea unor mesaje despre valorile democraţiei care au fost înscrise pe zmee confecţionate în cadrul atelierelor, lansate ulterior în curtea şcolii, scierea unui cântec despre valorile democraţiei şi drepturile omului, confecţionarea unei ,,Case Europene Comune”, vizitarea oraşelor Dortmund şi Recklinghausen, etc.

Una dintre cele mai importante experienţe a fost vizitarea Parlamentului din Düsseldorf unde un membru al Parlamentului greman le-a vorbit elevilor despre valorile democraţiei şi drepturile omului. Elevii au avut oportunitatea de a asista la sesiunea de lucru a unei Comisii de Experţi a Parlamentului.

Materialele elaborate de elevii participanţi la proiect au fost prezentate de către aceştia în faţa reprezentanţilor autorităţilor locale (la activitate a participat primarul oraşului Waltrop), profesorilor şi părinţilor. Următoarea întâlnire de proiect va avea loc în Italia, în luna noiembrie a acestui an.

Comments

comments

Maria Ionescu

About The Author

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!