Connect with us

Administratie

Finanțare pentru valorificarea potențialului turistic și balnear al lacului Techirghiol. Ce investiții vor fi făcute

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

A semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Valorificarea potenţialului balnear şi turistic al Lacului Techirghiol prin dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare”. Documentul a fost semnat la Grădina Botanică din Techirghiol în prezenţa vicepremierului, ministru al Dezvoltării Regionale, Daniel Suciu, ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Marius Ţuţuianu.

„Este cel de-al patrulea proiect, depus de Primăria Techirghiol, care obţine finanţare. Au fost depuse până în prezent 7 proiecte în valoare totală de peste 15 milioane de euro, proiecte care vin să dezvolte staţiunea balenarpă Techirghiol. Iată că avem deja semnate patru dintre aceste proiecte care însumează o valoare de peste 11 milioane de euro, şi care vin să contribuie decisiv la dezvoltarea şi îmbunătăţirea infrastructurii. Mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestor proiecte, dar şi celor care ne-au sprijinit pentru a putea fi finanţate”, a declarat primarul oraşului Techirghiol, Iulian Constantin Soceanu.

La rândul său, vicepremierul şi ministru al Dezvoltării, Daniel Suciu a afirmat că proiectele de dezvoltare ale localităţilor nu trebuie să aibă culoare politică.

„Mă bucur să fiu astăzi la Techirghiol unde va începe implementarea a doauă proiecte importante pentru acest oraş. Primul dintre ele este cel al Ministerului Sănătăţii prin Sanatoriul Balnear Techirghiol, iar cel de-al doilea, este acesta prin care se dezvoltă partea de infrastructură a unei viitoare zone turistice din oraşul dumneavoastră. Cât voi ocupa funcţia de ministrul al Dezvoltării voi susţine orice proiect care vine să contribuie decisiv la creşetrea calităţii vieţii în România, indiferent de culoarea politică a celor care conduc unităţile administrativ-teritoriale”, a declarat vicepremierul, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Daniel Suciu.

Detalii despre proiect:

„Valorificarea potenţialului balnear şi turistic al Lacului Techirghiol prin dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare”

Valoarea totală proiect: 10.728.627,76

Contribuția oraşului Techirghiol în proiect este de 221.800,65 lei, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 210.136,54 lei, reprezentând cofinanțarea proiectului „Valorificarea potenţialului balnear şi turistic al Lacului Techirghiol prin dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare”.

Obiectivul general al proiectului este de a asigura infrastructura publică necesară dezvoltării turismului balnear în staţiunea Techirghiol şi valorificarea extinsă şi durabilă a Lacului Techirghiol, ca resursă naturală şi culturală pentru întregul litoral românesc.

Obiectivele specifice ale proiectului

  1. Asigurarea accesibilităţii şi dotării tehnico-edilitare a zonei sudice de dezvoltare a staţiunii, prin modernizarea Străzii Lacului şi extinderea ei până la o lungime de 1.115 metri liniari, inclusiv integrarea reţelelor de utilităţi primare în corpul străzii şi a sistemului de iluminat public;
  2. Asigurarea dezvoltării turistice, economice şi comunitare a zonei deservite de strada Lacului, prin asigurarea condiţiilor tehnice de branşare şi acces la carosabil a riveranilor străzii;
  3. Asigurarea valorificării durabile a Lacului Techirghiol printr-o infrastructură publică eficientă şi integrală care va deservi malul sud-vestic al obiectivului natural pentru vizitarea Grădinii Botanice, activităţi de birdwatching, pescuit şi explorare a ariei protejate.

Detalii tehnice:

-Lungime stradă – 1,10 km

-Suprafeţe destinate circulaţiei auto/parcaje – 9.588 mp

-Suprafeţe destinate circulaţiei pietonale – 3.245 mp

-Lungime minimă utilităţi din corpul drumului – alimentare cu apă – 1.300 m – Lungime minimă utilităţi din corpul drumului – canalizare menajeră – 1.300 m – Reţea de iluminat – 1.108 m

Stațiune turistică de interes național

Proiectul se va implementa în judeţul Constanţa, oraşul Techirghiol, care are statut de: – staţiune turistică de interes naţional, în conformitate cu prevederile HG nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice (Anexa 5), cu modificările şi completările ulterioare şi – staţiune balneară, în conformitate cu prevederile art. 2, alin. (1) din OG 109/2000 privind staţiunile balneare, climatice şi balneoclimatice şi asistenţă medicală balneară şi de recuperare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 343/2002, cu modificările ulterioare şi a HG nr. 1016/2011 privind acordarea statutului de staţiune balneară şi balneoclimatică pentru unele localităţi şi areale care dispun de factori naturali de cură (Anexa 2). Investiţia se va realiza pe Strada Lacului, amplasată în intravilanul oraşului Techirghiol în zona de Sud-Est a localităţii, adiacentă cu Grădina Botanică, are o suprafaţă de 13.583 mp şi o lungime de 1.115 ml. Terenul pe care este amplasată strada Lacului aparţine domeniului public al oraşului Techirghiol conform H.G. nr. 435 din 30.06.2017 pentru modificarea şi completarea anexei nr. 12 la H.G. NR. 904/2002, HCL nr.91/2017, HCL Sud-Est Constanţa Regiunea Localitatea Judeţul Oraş Techirghiol 19 nr. 121/2017 şi este înscris în: CF nr. 108808, Str. Lacului tr. I, suprafaţa de 5.926 mp; CF nr. 108791, Str. Lacului tr. II, suprafaţa se 7.657 mp.

Comments

comments

Administratie

Utilajele Polaris împrăștie material antiderapant pe străzile Constanței

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Având în vedere că ploaia s-a transformat în lapoviță și ninsoare, Primăria Municipiului Constanța a scos utilajele de deszăpezire. Sub coordonarea viceprimarului Ionuț Rusu, în urmă cu puțin timp, sărărițele au început să împrăștie material antiderapant pe poduri și pe străzile și bulevardele pe care s-a depus deja strat de zăpadă, iar autospecialele cu lamă intervin acolo unde este cazul. Până în acest moment s-a acționat pentru degajarea zăpezii pe bulevardul Aurel Vlaicu. Frezele de mici dimensiuni și ATV-urile cu sărăriță sunt pregătite și ele să intervină atunci când situația o va impune, informează Primăria.

Conform prognozei meteo, Constanța se află și sub cod galben de vânt până la ora 23:00. Intensificările vântului, la rafală pot atinge între 55 și 60 km/h. În aceste condiții, Primăria Municipiului Constanța sfătuiește cetățenii să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, precum și a imobilelor aflate în construcție.

„În acest moment se circulă în condiții bune pe toate arterele din municipiu. Facem apel către toți constănțenii care ies în trafic să aibă autoturismele echipate corespunzător, cu anvelope de iarnă. Toți locuitorii orașului, agenții economici și asociațiile de proprietari pot semnala permanent orice problemă la următoarele numere de telefon:

Dispecerat Primăria Municipiului Constanța – 0241/550055

Dispecerat Direcţia Generală Poliția Locală – 0241/484205, sau pe WhatsApp, la numărul 0799606142

Dispecerat Serviciul Protecție Civilă, Securitate, Sănătate în Muncă și Situații de Urgență – 0737552271.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Pasajul rutier de pe strada Nicolae Filimon intră în modernizare

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța reamintește că, în perioada 30 noiembrie – 8 decembrie, circulația autovehiculelor va fi restricționată total pe strada Nicolae Filimon, în zona Halta Traian. Ca urmare a intervențiilor, linia 51B va circula deviat în perioada 2 decembrie – 9 decembrie, doar până la Halta Traian. În intervalul menționat, se suspendă stațiile amplasate pe strada Nicolae Filimon. Totodată, în perioada 9 decembrie – 17 decembrie, se va reabilita pasajul rutier din bulevardul Aurel Vlaicu, traficul rutier fiind restricționat alternativ, pe câte un sens de mers.

„Precizăm faptul că lucrările sunt executate de Grupul Feroviar Român, la inițiativa Primăriei Municipiului Constanța. Conducătorii auto sunt rugați să folosească rute ocolitoare, să manifeste atenție sporită, să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia mijloacelor de semnalizare rutieră.“, notează Primăria Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța spune că este pregătită să intervină în sezonul rece pentru deszăpezirea orașului

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța spune că este pregătită să intervină în sezonul rece pentru deszăpezirea orașului. În această seară, viceprimarii Constanței Ionuț Rusu și Florin Cocargeanu au inspectat utilajele pe care Polaris M Holding le va folosi în iarna aceasta la deszăpezire. Reprezentanții Polaris spun că au montate peste 40 de pluguri pe autocamioane, 12 sărărițe mari și 9 mici.

„Constanța are la dispoziție utilaje pentru a acționa în orice zonă a orașului, fie că vorbim despre bulevarde, străzi înguste, trotuare sau spații greu accesibile. Astfel, în iarna 2020 – 2021, se va interveni cu:

Autospeciale cu lamă

Autospeciale cu lamă, cisternă și sărăriță

Încărcătoare frontale

Wole

Autobasculante cu braț

Containere de 16-20 mc pentru transportul zăpezii

Freze de mici dimensiuni

ATV-uri cu lamă

Pentru a se acţiona atunci când situația o va impune, au fost achiziționate peste 13.000 de tone de material antiderapant și peste 40 de tone de motorină.“, informează Primăria.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: