Conecteaza-te cu noi

Administratie

Făgădău promite noi parcuri în Constanța: „Nu va mai fi permisă nicio ciuntire de spațiu verde“. Să-l credem?

Published

on

Deși nu avem prea multe parcuri, pentru că au fost ciopârțite în favoarea intereselor imobiliare, primarul municipiului Constanța le promite cetățenilor că orașul va recupera la acest capitol. Pentru a realiza acest lucru, Primăria va realiza un registru al tuturor spațiilor verzi din Constanța în care vor fi inventariate tot ceea ce înseamnă zonă verde în Constanța, dar și alte terenuri, în special cele degradate, care ar putea fi transformate în parcuri. Întocmirea acestui inventar este o obligație legală instituită prin Legea 24/2007. Ani de zile, legea a fost ignorată cu totul la Constanța. Abia în 2016, Primăria a lansat procedura de selecție a unei firme care să numere copacii și să măsoare parcurile din oraș. Însă chiar și această procedură a fost lungită într-un stil caracteristic până în primăvara anului trecut. După aproape un an în care nu s-a mai spus aproape nimic de această obligație legală, primarul Decebal Făgădău a cerut acordul consilierilor locali municipali pentru înscrierea în Registrul Spațiilor Verzi a unor terenuri degradate, unul situat în zona CET-ului, la intersecția bulevardului Aurel Vlaicu cu strada Industrială, iar al doilea pe strada Albăstrelelor. Proiectul s-a aflat pe ordinea de zi a unei ședințe extraordinare de Consiliu Local, organizată astăzi, 20 martie 2019.
Primarul Decebal Făgădău a declarat că aceste două terenuri vor fi transformate în mini-parcuri, iar finanțarea va fi asigurată din fonduri europene. Proiectele privind amenajarea de mini-parcuri în zona CET și pe strada Albăstrelelor vor fi depuse spre finanțare până la finele acestei săptămâni, a dat asigurări Făgădău într-o conferință de presă organizată miercuri, 20 martie, la finele unei ședințe de Consiliu Local.
Deși proiectul a fost votat în unanimitate, liberalii constănțeni nu au văzut cu ochi buni inițiativa lui Făgădău. Înaintea ședinței CLM, liderul liberalilor constănțeni, deputatul Bogdan Huţucă, a declarat că „este o abordare jenantă a primarului, care refuză să deschidă registrul spațiilor verzi cu parcurile din oraș, aruncând pe hârtie două terenuri de care, probabil, nu avea nevoie“. Mai departe, în cadrul ședinței, consilierii liberali i-au atras atenția lui Făgădău că are pe masă un proiect al PNL și care prevede înființarea a 300 de hectare de spații verzi și căruia primarul nu i-a dat curs nici până în prezent. Făgădău nu a răspuns acestor obiecții, în niciun fel. De parcă nu le-ar fi auzit!
În schimb, primarul Constanței a organizat imediat după ședință o conferință de presă, în care s-a lăudat cu inițiativa sa de înscriere a terenurilor degradate în registrul, abia început, al spațiilor verzi.

„Constanța are o situație incertă a spațiilor verzi. Încă din 2016 am demarat procedura de achiziție a serviciului privind elaborarea registrului spațiilor verzi. După o procedură de achiziție la care au participat cele mai puternice firme de profil din România, în mai 2018 s-a semnat contractul de realizare a registrului spațiilor verzi. Acest contract prevede două etape bine delimitate. Prima este realizarea unui sistem informatic al spațiilor verzi, iar etapa a doua presupune măsurarea, identificarea și cartarea tuturor spațiilor din municipiul Constanța. Referitor la prima etapă, cea de realizare a unui sistem informatic, aceasta vine și construiește un fundament pe care vom așeza tot ceea ce înseamnă plante în Constanța, atât de pe domeniul public, cât și privat. Această etapă este importantă, dar nu și vizibilă. Această primă etapă se va încheia în luna mai 2020. Vor fi inventariați toți arborii din Constanța. După ce registrul spațiilor verzi va fi complet, nu va mai fi permisă nicio ciuntire a suprafeței de spații verzi de pe raza municipiului Constanța, ci doar adăugarea. Mai mult orice modificare a registrului se va face cu măsuri compensatorii, pe care le voi statua până la finele acestui mandat, în raport de cinci la unul. Cu alte cuvinte, pentru orice arbore tăiat se vor planta cinci în loc, iar pentru fiecare centimetru pătrat de spațiu verde care necesită lucrări de infrastructură vom veni cu un raport de cinci la unul“, a afirmat Făgădău.

Primarul Constanței a punctat că, până la finele mandatului, vrea să elimine această legendă că orașul Constanța este praf la capitolul registru al spațiilor verzi și că se construiește pe acestea. Să înțelegem că, de acum încolo, în Constanța nu vor mai apărea mall-uri sau tot felul de construcții pe spațiile verzi?

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions