Connect with us

Actual

Fostul şef de la ANPA îşi face restaurant pescăresc pe terenul fără număr al avocatului lui Nicuşor Constantinescu

admin

Publicat

la

În luna iunie 2014, avocatul Marius Mocanu, cel care s-a evidenţiat în ultima perioadă prin reprezentarea lui Nicuşor Constantinescu în dosarele sale penale, a înregistrat la Agenţia de Protecţia a Mediului Constanţa o cerere pentru obţinerea acordului de mediu, în vederea construirii unui restaurant pescăresc. În cererea sa, avocatul lui Nicuşor preciza că este, deopotrivă cu soţia actuală Ştefania-Consuela, proprietarul terenului situat pe bulevardul Mamaia, în zona Pasteur. Ce lot, ce număr, ce încadrare – doar proprietarii par să ştie, căci aceste informaţii lipsesc din actul oficial al deciziei APM, disponibil ca atare pe site-ul instituţiei. Totuşi, un amănunt interesant ne lasă să întrevedem o veritabilă ţesătură de interese: dezvoltatorul investiţiei este firma Pontica Star SRL, înfiinţată în martie 2014 de către Marian Sorinel Mănăilă şi Dragoş-Sidor Buhai.

Cum a ajuns Mănăilă şef la ANPA

Mănăilă este absolvent al Academiei Navale Mircea cel Bătrân, promoţia 1989, specializare pescuit oceanic. În anul de graţie 2009, pe când PSD-ul a fost cooptat la guvernare în cabinetul Boc III, organizaţia social-democrată de la malul mării anunţa, cu mândrie, nominalizarea unor profesionişti în vederea învestirii în posturi importante din administraţia publică centrală. Unul dintre aceştia s-a pomenit a fi tocmai Marian Sorinel Mănăilă, care a fost uns atunci preşedinte la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA). Mănăilă şi-a continuat misiunea şi în guvernul Boc IV, fiind schimbat din funcţie abia după sosirea la Palatul Victoria a actualului premier Victor Ponta. Însă nu a fost înlăturat din instituţie, ocupând şi acum, potrivit site-ului oficial al ANPA, funcţia de director al Direcţiei Maritime, fiind practic al teilea om din organigramă.

Buhai senior, partenerul CJC într-o afacere de multe milioane de euro

Asociatul lui Mănăilă, din firma care-şi face restaurant pescăresc pe terenul fără număr al avocatului lui Nicuşor Constantinescu, n-a lăsat prea multe urme în evidenţele publice disponibile pe internet. În afară de faptul că a picat Bacul în 2011 şi a fost implicat într-un accident rutier doi ani mai târziu, Internetul nu suflă o vorbă despre Dragoş-Sidor Buhai. Aflăm, însă, din circumstanţa picării Bacului, că este fiul lui Daniel Buhai, fost coleg de promoţie la Academia Navală Mircea cel Bătrân cu Mănăilă, dar mai ales partener actual al Consiliului Judeţean Constanţa, într-o afacere pescărească de multe, multe milioane de euro (ca potenţial). Buhai senior a devenit partener oficial al CJC-ului pe 22 mai 2013, când instituţia condusă pe atunci de Nicuşor Daniel Constantinescu adopta nouă hotărâri epocale pentru dezvoltarea pescuitului maritim. Toate, fără excepţie, aprobau încheierea unor parteneriate între Judeţul Constanţa, ANPA şi câteva asociaţii nonguvernamentale, cu responsabilităţi, atribuţii şi aporturi neprecizate ce urmau să facă obiectul unor acte adiţionale ulterioare. Dar aşa, consilierii judeţeni au votat în alb, neştiind ce angajamente financiare aprobă, situaţia excedând clar cadrului legal în vigoare.

Asociaţia lui Buhai are sediul la TV Neptun

Patru din cele nouă acorduri de parteneriat au fost semnate de Daniel Buhai. Astfel, Asociaţia Pro-Pescador – Pescuit Marin Costier Tulcea, în care Buhai senior deţine calitatea de preşedinte, devenea partener oficial al CJC-ului pentru construirea unor porturi pescăreşti la Eforie Sud, Mamaia Sud şi Năvodari – digul de sud. S-ar spune că sudul a bătut cu multă căldură peste proiectele lui Buhai. Pe de altă parte, Federaţia pentru Dezvoltarea Pescuitului Marin Românesc „Ro-Pescador Marea Neagră”, reprezentată de acelaşi Daniel Buhai, şi tot ca preşedinte, devenea partener pentru „Modernizarea portului Midia prin realizarea de facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor specifice pescuitului”. În Hotărârea Judeţeană nr. 236/22.05.2013, se menţiona faptul că Federaţia în cauză are sediul social pe Bulevardul Mamaia nr. 236, ceea ce constituie un fals material de zile mari comis în scopul ascunderii situaţiei de fapt, total diferite. Astfel, potrivit datelor la fel de oficiale, însă neviciate de intenţii ascunse, ale site-ului Ministerului Finanţelor Publice, Federaţia RO-Pescador funcţionează în clădirea situată pe bulevardul Mamaia nr. 296, exact acolo unde îşi are sediul postul local de televiziune TV Neptun, fondat de Nicuşor Constantinescu, Radu Mazăre, Sorin Strutinsky şi regretatul Mihail Cârciog.

Credeţi că n-a ştiut actualul urmărit general unde funcţiona de fapt Federaţia, sau poate s-o fi gândit că adevărul putea să conducă la un alt vot al consilierilor? Trebuie să mai spunem că Federaţia Ro-Pescador Marea Neagră a accesat fonduri europene gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale, în cuantum de 782.951,40 de lei, pe 29 noiembrie 2013, menţionând drept adresă bd. Mamaia 296.

Cum a renunţat avocatul lui Nicuşor la numele luat de la prima sa soţie

Revenind la restaurantul pescăresc pe care îl construieşte fiul lui Buhai pe terenul avocatului binefăcătorului tatălui său, trebuie să spunem că n-ar fi exclus ca acesta să fie situat în vecinătatea portului pescăresc Mamaia Sud. Căci acest obiectiv, lăudat la vremea lansării proiectului chiar şi de primarul Constanţei, Radu Mazăre, se situează pe Bulevardul Mamaia nr. 312, la Pescăria veche, adică tocmai în zona Pasteur. Cum şi când a intrat terenul de sub viitorul restaurant în posesia avocatului lui Nicuşor Constantinescu – rămâne deocamdată un mister. Dar şi-n această privinţă există un indiciu temporal destul de precis: după anul 2011. Căci terenul este proprietatea comună a soţilor Marius şi Ştefania Consuela Mocanu, care s-au căsătorit pe 28 mai 2011. Anterior căsătoriei, avocatul a purtat numele de stare civilă Marius Mocanu-Caraiani. Acesta a renunţat la numele Caraiani – care provenea de la prima sa soţie, după încheierea căsătoriei actuale. O dovadă în acest sens este şi acţiunea civilă din dosarul 5527/212/2012 al Judecătoriei Constanţa, prin care Marius şi Ştefania-Consuela au cerut modificarea certificatului de naştere al fiului lor, născut în 2010, în sensul că „la rubrica referitoare la numele de familie al tatălui se va trece Mocanu Marius în loc de Mocanu-Caraiani Marius”.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

A ieși la pensie la 45 de ani este imoral. Noi toți purtăm pe umeri această minoritate tot mai întinsă și mai imorală

Claudiu Vuță

Publicat

la data de

Scris de

Într-un articol de opinie publicat pe platforma Project-E, profesorul Ciprian Mihali subliniază că ieșirea la pensie la 45 de ani este, în primul rând, un act profund imoral.

Mai jos aveți textul integral:

“Nu vorbesc aici despre lipsa oricărei moralități a celor care au putut, direct interesați și egoiști, să imagineze o lege care să îngăduie colegilor lor să se pensioneze după 20 de ani de muncă. Vorbesc doar de aceia care cred că, după ce statul le-a finanțat educația, doisprezece ani de liceu, încă patru sau cinci de facultate, iar ei au lucrat în folosul societății două decenii, aceeași societate ar avea obligația să-i întrețină pentru încă treizeci sau patruzeci, de ce nu încă cincizeci de ani.

Trebuie să ne imaginăm atunci că serviciile făcute celorlalți au fost atât de valoroase, de vitale, în scurta carieră publică, încât noi toți trebuie să o răsplătim cu munca și cu banii noștri timp de aproape șaizeci de ani. Noi toți purtăm pe umeri această minoritate tot mai întinsă și mai imorală, care nu are nicio remușcare să pretindă semenilor să o întrețină.

Solidaritatea socială e un act de reciprocitate și de echilibru. Nu poți pretinde celorlalți să fie solidari cu tine timp de șase decenii dacă tu ai fost solidar,prin munca ta, doar două decenii cu ceilalți.

De aceea, indiferent cât de mult ar funcționa justificarea formală că legea permite și încurajează pensionarea precoce, găsesc că orice pensionare la o vârstă la care pentru mulți viața adevărată abia atunci începe, este o decizie individuală profund imorală.

Las deoparte aici pentru o clipă argumentul contributivității și mă refer doar la modul în care ne raportăm la restul vieții atunci când avem 42 sau 45 de ani, adică atunci când suntem de fapt la jumătatea vieții, când unii aduc pe lume un copil, când se gândesc să-și construiască o casă ori chiar să-și întemeieze o familie. Abia intrați efectiv în tumultul vieții, în deplinătatea puterilor noastre fizice și psihice, decidem brusc că nu mai avem chef să lucrăm pentru ceilalți și le cerem să ne finanțeze cealaltă jumătate a vieții”.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Se modifică scenariile! Ce elevi merg de luni la școală

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Se modifică scenariile pe baza cărora elevii merg la școală fizic. În scenariul 3, în care până acum mergeau la școală doar elevii de ciclu primar și copiii de grădiniță, merg de acum înainte și elevii din anii terminali merg la școală, dar doar câte o jumătate de clasă fizic, ceilalți vor face ore online, potrivit ordinului comun al miniștrilor Sănătății și Educației consultat de Edupedu.ro. Documentul va fi publicat în Monitorul Oficial.

În continuare principalele modificări aduse de noul ordin comun, ordinului comun nr 3.235/93, cel emis în februarie pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

La articolul 2  alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3) Scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, în funcţie de evoluţia epidemiologică, prin raportare la prevederile art. 3, cu excepția depășirii pragului de 6 la mie unde intrarea în carantină se aplică imediat.”

Articolul 3 se modifică și va avea următorul cuprins:

,, (1) Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ propune ISJ/ISMB aplicarea scenariului de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unitatea de învăţământ, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenţei cumulate la nivelul localităţii, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori, după cum urmează:

Scenariul 1

Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie

Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori

Scenariul 2

a)Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi  a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie;

b)Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.

Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000 dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori.

Scenariul 3

a)Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar;

b)Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a elevilor din clasele a VIII-a şi  a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie, cu prezența fizică de până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în  respectivele clase terminale;

c)Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu

Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de  3/1.000 locuitori dar mai mică de 6/1000 de locuitori.

Până acum, scenariul 3 prevedea că la școală merg doar elevii din clasele primare și copii de grădiniță.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Masca de protecție NU mai este obligatorie la școală în două situații

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Potrivit noului ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății, masca de protecție nu mai este obligatorie la școală, în timpul orelor de sport, dacă acestea sunt organizate în aer liber și nici la orele de studiu ale instrumentelor de suflat, la școlile vocaționale.

Litera b) punctul 2: „masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi pentru studenţi şi va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior, cât şi în exterior. La orele de specialitate din învățământul vocațional este obligatorie purtarea măștii de protecție, cu excepția orelor de studiu ale instrumentelor de suflat. În acest caz este necesară asigurarea de spații individuale pentru exersare”.

Sursa: stiripesurse.ro, sursa foto: edupedu.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: