Connect with us

Actual

Fostul şef de la ANPA îşi face restaurant pescăresc pe terenul fără număr al avocatului lui Nicuşor Constantinescu

admin

Publicat

la

În luna iunie 2014, avocatul Marius Mocanu, cel care s-a evidenţiat în ultima perioadă prin reprezentarea lui Nicuşor Constantinescu în dosarele sale penale, a înregistrat la Agenţia de Protecţia a Mediului Constanţa o cerere pentru obţinerea acordului de mediu, în vederea construirii unui restaurant pescăresc. În cererea sa, avocatul lui Nicuşor preciza că este, deopotrivă cu soţia actuală Ştefania-Consuela, proprietarul terenului situat pe bulevardul Mamaia, în zona Pasteur. Ce lot, ce număr, ce încadrare – doar proprietarii par să ştie, căci aceste informaţii lipsesc din actul oficial al deciziei APM, disponibil ca atare pe site-ul instituţiei. Totuşi, un amănunt interesant ne lasă să întrevedem o veritabilă ţesătură de interese: dezvoltatorul investiţiei este firma Pontica Star SRL, înfiinţată în martie 2014 de către Marian Sorinel Mănăilă şi Dragoş-Sidor Buhai.

Cum a ajuns Mănăilă şef la ANPA

Mănăilă este absolvent al Academiei Navale Mircea cel Bătrân, promoţia 1989, specializare pescuit oceanic. În anul de graţie 2009, pe când PSD-ul a fost cooptat la guvernare în cabinetul Boc III, organizaţia social-democrată de la malul mării anunţa, cu mândrie, nominalizarea unor profesionişti în vederea învestirii în posturi importante din administraţia publică centrală. Unul dintre aceştia s-a pomenit a fi tocmai Marian Sorinel Mănăilă, care a fost uns atunci preşedinte la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA). Mănăilă şi-a continuat misiunea şi în guvernul Boc IV, fiind schimbat din funcţie abia după sosirea la Palatul Victoria a actualului premier Victor Ponta. Însă nu a fost înlăturat din instituţie, ocupând şi acum, potrivit site-ului oficial al ANPA, funcţia de director al Direcţiei Maritime, fiind practic al teilea om din organigramă.

Buhai senior, partenerul CJC într-o afacere de multe milioane de euro

Asociatul lui Mănăilă, din firma care-şi face restaurant pescăresc pe terenul fără număr al avocatului lui Nicuşor Constantinescu, n-a lăsat prea multe urme în evidenţele publice disponibile pe internet. În afară de faptul că a picat Bacul în 2011 şi a fost implicat într-un accident rutier doi ani mai târziu, Internetul nu suflă o vorbă despre Dragoş-Sidor Buhai. Aflăm, însă, din circumstanţa picării Bacului, că este fiul lui Daniel Buhai, fost coleg de promoţie la Academia Navală Mircea cel Bătrân cu Mănăilă, dar mai ales partener actual al Consiliului Judeţean Constanţa, într-o afacere pescărească de multe, multe milioane de euro (ca potenţial). Buhai senior a devenit partener oficial al CJC-ului pe 22 mai 2013, când instituţia condusă pe atunci de Nicuşor Daniel Constantinescu adopta nouă hotărâri epocale pentru dezvoltarea pescuitului maritim. Toate, fără excepţie, aprobau încheierea unor parteneriate între Judeţul Constanţa, ANPA şi câteva asociaţii nonguvernamentale, cu responsabilităţi, atribuţii şi aporturi neprecizate ce urmau să facă obiectul unor acte adiţionale ulterioare. Dar aşa, consilierii judeţeni au votat în alb, neştiind ce angajamente financiare aprobă, situaţia excedând clar cadrului legal în vigoare.

Asociaţia lui Buhai are sediul la TV Neptun

Patru din cele nouă acorduri de parteneriat au fost semnate de Daniel Buhai. Astfel, Asociaţia Pro-Pescador – Pescuit Marin Costier Tulcea, în care Buhai senior deţine calitatea de preşedinte, devenea partener oficial al CJC-ului pentru construirea unor porturi pescăreşti la Eforie Sud, Mamaia Sud şi Năvodari – digul de sud. S-ar spune că sudul a bătut cu multă căldură peste proiectele lui Buhai. Pe de altă parte, Federaţia pentru Dezvoltarea Pescuitului Marin Românesc „Ro-Pescador Marea Neagră”, reprezentată de acelaşi Daniel Buhai, şi tot ca preşedinte, devenea partener pentru „Modernizarea portului Midia prin realizarea de facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor specifice pescuitului”. În Hotărârea Judeţeană nr. 236/22.05.2013, se menţiona faptul că Federaţia în cauză are sediul social pe Bulevardul Mamaia nr. 236, ceea ce constituie un fals material de zile mari comis în scopul ascunderii situaţiei de fapt, total diferite. Astfel, potrivit datelor la fel de oficiale, însă neviciate de intenţii ascunse, ale site-ului Ministerului Finanţelor Publice, Federaţia RO-Pescador funcţionează în clădirea situată pe bulevardul Mamaia nr. 296, exact acolo unde îşi are sediul postul local de televiziune TV Neptun, fondat de Nicuşor Constantinescu, Radu Mazăre, Sorin Strutinsky şi regretatul Mihail Cârciog.

Credeţi că n-a ştiut actualul urmărit general unde funcţiona de fapt Federaţia, sau poate s-o fi gândit că adevărul putea să conducă la un alt vot al consilierilor? Trebuie să mai spunem că Federaţia Ro-Pescador Marea Neagră a accesat fonduri europene gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale, în cuantum de 782.951,40 de lei, pe 29 noiembrie 2013, menţionând drept adresă bd. Mamaia 296.

Cum a renunţat avocatul lui Nicuşor la numele luat de la prima sa soţie

Revenind la restaurantul pescăresc pe care îl construieşte fiul lui Buhai pe terenul avocatului binefăcătorului tatălui său, trebuie să spunem că n-ar fi exclus ca acesta să fie situat în vecinătatea portului pescăresc Mamaia Sud. Căci acest obiectiv, lăudat la vremea lansării proiectului chiar şi de primarul Constanţei, Radu Mazăre, se situează pe Bulevardul Mamaia nr. 312, la Pescăria veche, adică tocmai în zona Pasteur. Cum şi când a intrat terenul de sub viitorul restaurant în posesia avocatului lui Nicuşor Constantinescu – rămâne deocamdată un mister. Dar şi-n această privinţă există un indiciu temporal destul de precis: după anul 2011. Căci terenul este proprietatea comună a soţilor Marius şi Ştefania Consuela Mocanu, care s-au căsătorit pe 28 mai 2011. Anterior căsătoriei, avocatul a purtat numele de stare civilă Marius Mocanu-Caraiani. Acesta a renunţat la numele Caraiani – care provenea de la prima sa soţie, după încheierea căsătoriei actuale. O dovadă în acest sens este şi acţiunea civilă din dosarul 5527/212/2012 al Judecătoriei Constanţa, prin care Marius şi Ştefania-Consuela au cerut modificarea certificatului de naştere al fiului lor, născut în 2010, în sensul că „la rubrica referitoare la numele de familie al tatălui se va trece Mocanu Marius în loc de Mocanu-Caraiani Marius”.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Cifrele care stau în spatele programului IMM Invest. De ce vom avea o revenire economică în „V”

Claudiu Vuță

Publicat

la data de

Scris de

Niciodată în ultimii ani nu s-a discutat atât de aprins legat de economie și este lesne de înțeles de ce. Economia creștea pe baza majorării consumului, împrumuturile mergeau cu motoarele turate. Nimic nu părea a zdruncina teoria creșterii pe consum.

Dar la început de 2020, criza Covid-19 a lovit atât în sănătatea oamenilor, dar și în sănătatea economiei. Este cea mai importantă criză economică din ultimii o sută de ani.

Ce au făcut guvernele? Pentru a limita daunele economice, guverne precum cel al Statelor Unite au apelat la instrumentul denumit „Bonds” și s-au împrumutat cu aproximativ 7 trilioane de dolari. Pachete de susținere economică au fost implementate și de către Uniunea Europeană. România va beneficia, astfel, de un pachet de 80 de miliarde de euro pentru finanțarea proiectelor, pachet format din granturi și credite, pentru următorii 7 ani.

Dar în timp ce de banii de la Uniunea Europeană, România va beneficia în baza unor proiecte, care nu pot fi implementate peste noapte, economia românească avea nevoie de stimulente pentru a nu sucomba.

Lipsa educației financiare va duce la crearea unei mase largi de cetățeni ușor manipulabili. Este necesar ca educația financiară să fie predată de la vârste fragede

Unul dintre programele ce au venit în sprijinul economiei este IMM Invest, un program care nu a oferit bani gratis, ci bani accesibili, pe care companiile i-au utilizat pentru a-și continua afacerile. Astfel, angajații nu și-au pierdut locurile de muncă, companiile au plătit taxe și impozite, au continuat să funcționeze și să susțină economia românească.

Din momentul în care programul IMM Invest a fost adoptat de către actualul guvern, am analizat atent modul în care acesta a evoluat. Plafonul inițial, de 15 miliarde de lei, a fost majorat la 20 de miliarde de lei. Privind cifrele, este clar că IMM Invest a venit în sprijinul mediului privat.

Afirm cu ce mai mare responsabilitate, fără susținerea mediului privat, România moare economic. Suntem în fața celei mai mari crize economice din istorie, iar susținerea mediului privat nu este doar o necesitate, este o obligație.

Programul este unul inovativ. A venit în sprijinul companiilor private, a acordat posibilitatea acestora de a-și finanța capitalul de lucru și cel investițional, dar în același timp a permis acestor companii a susține locurile de muncă.

Ce dobânzi plătește România pentru împrumuturile pe termen lung și cum se poziționează țara noastră față de celelalte țări din Uniunea Europeană?

Cifrele pentru IMM Invest, valabile la data de 15 septembrie 2020, arată conform celor de mai jos:

  • 68359 companii înscrise în program. Aceste companii susțin 838.000 de locuri de muncă
  • Credite aprobate de către bănci în valoare de peste 13 miliarde de lei (echivalentul a peste 2,6 miliarde euro)
  • 17.056 credite aprobate de către bănci

Precizez mai jos structura pe categorii de IMM-uri:

Iese în evidență echilibrul foarte bun între creditele acordate pentru a finanța capitalul de lucru (49% din totalul sumei creditelor acordate), dar și creditele pentru investiții (51% din totalul sumelor creditelor acordate).

Structura solicitărilor IMM Invest pe categorii de IMM-uri:

Programul IMM Invest susține peste 830 de mii de locuri de muncă, efectul de multiplicare în economie fiind de 7. Mai exact, fiecare leu pe care IMM Invest l-a injectat în economie, în vederea susținerii mediului privat, a dus la crearea a altor 7 lei.

Structura creditelor acordate IMM Invest pe categorii de de IMM-uri:

Execuția la 6 luni a FNGCIMM arată în felul următor: profit la 6 luni – 57 de milioane lei, cu 194% mai mult față de planificarea inițială, și cu 15% față de semestrul 1 al anului 2019.

În 2019, FNGCIMM a acordat pentru IMM-uri 2.992 garanții în valoare de 913 milioane lei. În doar 8 luni din 2020 au fost semnate 17.513 de garanții pentru finanțări pentru IMM-uri, ce totalizează 10,1 miliarde lei (de 6 ori mai multe decât anul trecut, valoarea fiind de 10 ori mai mare.

În 18 ani de existență 2002 – 2019, FNGCIMM a acordat pentru IMM-uri 74.387 garanții în valoare de 34,1 miliarde lei. Deci, 15% din numărul de garanții pentru IMM-uri, acordate de fond în 18 ani (din 2002 până în prezent) și 30% din valoarea lor pe aceeași perioadă, respectiv 18 ani, au fost acordate în doar 8 luni.

În data de 16 septembrie, Institutul Național de Statistică a publicat datele economice aferente primelor 7 luni din acest an.

Constanța, orașul distracțiilor de noapte sau un pol al dezvoltării economice?

În perioada 1.I-31.VII.2020, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, în termeni nominali, a crescut fâță de perioada 1.I-31.VII.2019, atât ca serie brută cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 2,7%, respectiv cu 2,5%.

În perioada 1.I-31.VII.2020 cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), în termeni nominali, a crescut fâță de perioada 1.I-31.VII.2019,atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,9%, respectiv cu 2,5%.

În perioada 1.I-31.VII.2020, faţă de perioada 1.I-31.VII.2019, volumul lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută, cu 18,1%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 20,0%

Revenirea economică va fi una în „V”. România a înregistrat o cădere economică de cca. 10,5%, în T2/2020 (atunci când economia a fost, practic, închisă), față de T2/2019 și minus 12,3% față de T1/2020. În S1/2020, economia s-a contractat cu 4,7%..

Comunicatul INS a scos în evidență evoluții interesante, atât cifra de afaceri din serviciile de piață prestate în principal întreprinderilor,  dar și cifra de afaceri din comerțul cu ridicata, precum și volumul lucrărilor de construcții au cunoscut creșteri importante.

Când citiți cele afirmate mai sus, legat de revenirea economiei, aruncați o privire către IMM Invest.

Articol publicat și pe platforma Project-E, link-ul se poate accesa aici

Explicația pentru care unii oameni își cumpără SUV-uri, telefoane scumpe și își fac concediile în locuri exotice, deși „nu-și permit”

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

În timpul uraganului Sally, un comandant de navă român a salvat 4 marinari

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Duminică, 13 septembrie 2020, nava “COSCO Malaysia” la comanda căreia se afla comandantul de cursă lungă român Bogdan Rusu, a salvat 4 marinari aflați pe un velier în Golful Mexic.
Evenimentul a avut loc la aproximativ 68 de mile vest de Clearwater, în jurul orei 11 dimineața (local GMT),
în timpul furtunii tropicale Sally.
Cei 4 marinari ai velierului „Yes Dear” erau în mare pericol după ce nava lor a luat apă, iar US Coast Guard a abandonat salvarea cu un elicopter HH – 60 Jayhawk din cauza vremii nefavorabile.
Nava „COSCO Malaysia”, înregistrată în Hong Kong, sub conducerea comandantului Bogdan Rusu, a înfruntat uraganul și a lansat o acțiune de salvare a celor 4 marinari, debarcându-i apoi în siguranță în portul Tampa Bay.
US Coast Guard a mulțumit comandantului navei pentru curajul și efortul echipajului, prin președintele Grupului de Căutare și Salvare, Benjamin Strong, afirmând că “salvarea unei vieți pe mare este o provocare, salvarea a patru vieți într-o furtună tropicală este un lucru extraordinar”.
Bogdan Rusu, comandantul care și-a asumat riscul de a înfunta marea, pentru a-și salva semenii, merită propus pentru premiul “Bravery at Sea”, conferit de Secretariatul General al Organizației Maritime Internaționale ( IMO), pentru acte de bravură pe mare. Propunerile pentru acest premiu se fac anual către Secretariatul General al Organizației Maritime Internaționale ( IMO) până în luna aprilie a anului următor.
”Bogdan Rusu este membru al Asociației Comandanților de Navă din România, potrivit declarației
comanadantului Marius Țuțuianu, președinte al acesteia.”, a precizat Ovidiu Sorin Cupșa, Ambasador maritim IMO. 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Portul Midia. Tigări de contrabandă ascunse în saci din plastic

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanța au descoperit în Portul Midia, într-un autoturism condus de un cetăţean sirian, 500 pachete țigări de contrabandă.

În data de 18.09.2020, în jurul orei 02.00, polițiștii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanța, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au depistat în zona Porții de acces nr. 2 a Portului Midia, un autoturism înmatriculat în România, la volanul căruia se afla un cetățean sirian, în vârstă de 61 ani.

În urma controlului efectuat în portbagajul autoturismului, polițiștii de frontieră au descoperit doi saci din plastic de culoare neagră, ce conţineau 500 pachete ţigări de contrabandă, diferite mărci, care aveau aplicate timbrul pentru produse accizabile.

Cantitatea de țigări  fost ridicată în vederea continuării cercetărilor.

”În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 270, alin. 3 din Legea 86/2006 privind Codul Vamal, la finalizare urmând a fi luate masurile legale ce se impun.”, precizează reprezentanții Biroului de presă al Gărzii de Coastă Constanța.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: