Connect with us

Administratie

(FOTO) Ce cred locuitorii din Peninsulă despre restricțiile de acces în zonă

Publicat

la

Zeci de locuitori din zona veche a Constanței au discutat, astăzi, cu aleșii locali ai USR-PLUS pe marginea Regulamentul de acces în Peninsulă. Cei de la USR-PLUS spune că noul regulament de acces gândit de primarul Chițac și consilierii săi va avea impact asupra întregului oraș, fiind o zonă emblematică pentru Constanța, dar cei mai afectați vor fi locuitorii și agenții economici din zonă. În discuțiile cu aleșii de la USR-PLUS, cetățenii din Peninsulă au transmis că, în principiu sunt de acord cu impunerea unui regulament, dar că trebuie modificate o serie aberații. Cea mai mare dintre acestea se referă la decizia de a le permite riveranilor să intre în Zona Peninsulară cu o singură mașină și pe care să o parcheze doar în locurile special amenajate. Locuitorii din Peninsulă spun că sunt familii cu copii care au câte două mașini.

„Și eu soția avem servici și ducem copiii la școală. Am înțeles că nu voi mai avea voie decât cu o mașină. Ce fac cu a doua? Unde o las“, a spus unul dintre cetățeni.

Oamenii au solicitat să le fie permis să aibă acces în Peninsulă cu minim două mașini.

O altă aberație din regulamentul de acces face referire la sancționarea celor care strică dalele cu mașina. Consilierul local al USR-PLUS Cătălin Iacob a declarat că în acest caz este greu să demonstrezi cine a distrus dalele.

La discuții au luat parte și agenți economici, care au cerut să li se permită accesul taxiurilor pentru a aduce clienții la restaurante sau hoteluri.

„În această dimineață consilierii locali USR au discutat cu locuitorii din centrul istoric Regulamentul de acces în Zona Peninsulară a municipiului Constanța (aflat în acest moment în perioada de consultare publică). Rezidenții persoane fizice și juridice ne-au semnalat multe aspecte care țin sau nu de acest Regulament, dar care merită toată atenția autorităților locale. Oamenii vor o aplicare etapizată a Regulamentului, iar pentru început să fie permis accesul în Peninsulă cu mai mult de un vehicul pentru fiecare unitate locativă. Relaxarea restricțiilor de acces în extrasezon ar putea fi o opțiune. Lipsa locurilor de parcare în zonă – o problemă generală pentru constănțeni – este cu atât mai apăsătoare aici și nu există locuri special amenajate și semnalizate pentru a permite parcarea riveranilor.

Este necesar să fie făcute mențiuni clare în Regulament referitoare la dreptul de acces pentru:

– ascendenți, tutori, chiriași sau curatori. Este știut faptul că aici locuiesc mulți vârsnici, persoane cu dizabilități și familii cu copii, iar aceste categorii de persoane nu pot fi izolate sau discriminate.

–  autovehicule deținute în baza unui contract de comodat.

Locuitorii reclamă regenerarea urbană defectuoasă, lipsa marcajelor rutiere, a pubelelor de gunoi, modalitățile de acces în Zona Peninsulară și vor ca pe străzi precum Remus Opreanu sau Marcus Aurelius să se poată circula în dublu sens. Cu toții cred că această zonă bogată istoric și cultural trebuie să fie protejată și să se dezvolte economic armonios.“, a spus consilierul USR Mirela Garip.

Citește și:

Care sunt restricțiile de acces în Zona Peninsulară. Riveranii au voie doar cu o mașină

Comments

comments

Administratie

Costin Răsăuțeanu: „Administrația Chițac dă dovadă de cinism și haos programat“

Publicat

la data de

Scris de

Cu toate că au fost retrase de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Constanța, aprobarea proiectelor ce vizează majorarea gigacaloriei pare să fie inevitabilă. În fața unui sezon rece care se anunță a fi greu din cauza majorărilor la energie, liderul consilierilor PSD, Costin Răsăuțeanu, spune că șocul financiar pentru populație va fi uriaș. De aceea, spune social-democratul, stabilirea prețului local al energiei termice precum și prețul local pentru consumatorul casnic trebuie să se aprobe pe toata perioada sezonului rece, nu doar pe două luni din iarnă.

„Administrația Chițac dă dovadă de cinism și haos programat atunci când vine vorba de interesul constănțenilor. Prețurile la energie trebuie să fie plafonate, nu majorate. Aceasta este prioritatea PSD. Este inadmisibil ca în această perioadă în care prețurile la energie au luat-o razna, să propui majorări de prețuri la Gigacalorie. Constănțenii nu trebuie sa plătească efectele proastei guvernări de dreapta!

E important să gândim împreună soluții de sprijin real în astfel de momente critice. Într-adevăr, Constanța  are nevoie de un sistem modernizat de termoficare. Am început acest proces din 2019.  Însă, nu trebuie să acceptam ideea că incompetența sau lipsa de soluții trebuie să fie pusă pe umerii constănțenilor. Exclus așa ceva! Din păcate, această majorare nu cred că se va opri aici. Stabilirea prețului local al energiei termice precum și prețul local pentru consumatorul casnic trebuie să se aprobe pe toata perioada sezonului rece, nu doar pe două luni din iarnă.

Asta arată că actuala administrație ne pregătește surpriza ca în lunile ianuarie, februarie, martie 2022 constănțenii să plătească o Gigacalorie mai mare decât cea de 325 de lei propusă astăzi. Vor condamna peste 50.000 de familii la o iarnă cruntă. Grupul PSD va vota împotriva majorării prețului gigacaloriei și se va opune oricărei propuneri de majorare nejustificate temeinic.“, a declarat Răsăuțeanu pentru Ordinea.ro.

În ședința CLM era  prevăzut un proiect de hotărâre prin care prețul local al energiei termice furnizată de către Societatea Termoficare Constanța SRL a fost dublat. Prețul gigacaloriei a fost majorat de la 598 de lei la 1.034,78 de lei. Primăria spune că „prețul creste influențat de costul materiei prime și al pierderilor.“. Noul tarif este în vigoare începând cu data de 01.09.2021. Tot în ședința de azi, a fost majorat și prețul gigacaloriei pe care îl suportă populația. Este vorba de o crește de la 250 la 325 de lei. Diferența de la 350 de lei la 1.034 va fi subvenționată de Primărie, adică tot din banii cetățenilor.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Noua societate de termoficare a Constanței, împrumutată de Consiliul Local cu peste 14 milioane de lei

Publicat

la data de

Scris de

Aleșii locali au votat, astăzi, în ședința extraordinară a Consiliului Local, acordarea unui împrumut în valoare de 14.380.000 de lei pentru societatea Termoficare SRL. Banii sunt acordați fără dobândă, iar rambursarea lor se va face în tranșe în termen de un an de la data acordării. În situația nerambursării în termenul stabilit se vor aplica majorări de întârziere, se arată în hotărârea Consiliului Local. În raportul de specialitate se arată că societatea Termoficare Constanța SRL este nou înființată și nu are încă încasări. Suma va fi utilizată pentru efectuarea unor cheltuieli de funcționare.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Viceprimarul Costel Dumitrașcu, îndemn pentru locuitorii din Năvodari: ”Susțineți producătorii români”

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, viceprimarul Costel Dumitrașcu a adresat un îndemn locuitorilor din Năvodari. El le-a spus oamenilor să fie alături de producătorii români, dat fiind faptul că aceștia nu sunt sprijiniți de stat și duc o luptă dificilă cu lanțurile agro-alimentare.

Iată ce a postat viceprimarul Costel Dumitrașcu pe pagina sa de facebook:

”Susțineți producătorii români!

În perioada 17-19 septembrie, la inițiativa Asociației Oamenilor de Afaceri Constănțeni are loc la Năvodari Târgul de Toamnă al Producătorilor.

Producătorii români sunt într-o situație dificilă, nu sunt sprijiniți de stat și duc o luptă foarte grea cu lanțurile agro-alimentare. Vă invităm să cumpărați alimente proaspete, fără aditivi, conservanți și coloranți. Cumpărați de la producâtorii români, nu de la importatori.

Mâncați mai sănătos, susțineți producătorii români!”

Reamintim faptul că târgul de toamnă a fost deschis azi, la ora 10.00, și se desfășoară până duminică, 19 septembrie, pe platoul de lângă stadionul Flacăra.

Foto: Facebook Costel Dumitrașcu

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: