Connect with us

Actual

(Foto) Constanţa: Cum decurg lucrările de instalare a spitalului militar mobil

Maria Ionescu

Publicat

la

Lucrările de instalare a Sistemului Medical Modular de Intervenție și Tratament (SMMIT) de la Constanța continuă.

Lucrările de montare continuă pentru asigurarea celei de-a doua infrastructuri necesare pentru o capacitate de 150 paturi, destinată pentru triajul și izolarea pacienților infectați cu COVID-19, odată cu sosirea celui de-al doilea convoi militar, care a ajuns pe Stadionul Portul din Constanța cu materialele necesare.

După terminarea activităților de montare și operaționalizarea logistică, va urma operaționalizarea medicală care prevede dotarea cu aparatură medicală a facilităților medicale și obținerea acreditării/avizării a SMMIT Constanța de către Ministerul Sănătății.

În cursul zilei de azi, jurnaliştii constănţeni au avut o întâlnire cu conducerea acestui sistem medical.

Încă de la început, s-a specificat faptul că acest sistem a fost achiziţionat din Olanda de către Direcţia Medicală a MApN.

De asemenea, s-a subliniat faptul că luni s-a terminat ridicarea acestei facilităţi şi deja a început instalarea echipamentelor medicale, care au ajuns la Constanţa.

“Am avut sprijin din partea tuturor instituţiilor locale.”, a spus e lt.col dr. Cătălin Boca, care va coordona activitatea SMMIT.

De asemenea, a menţionat şi faptul că o facilitate asemănătoare a fost instalată şi la New York, precum şi în multe alte localităţi ale lumii.

“Scopul acestei facilităţi este de a veni în sprijinul unităţilor sanitare medicale din Dobrogea pentru a uşura şi decongestiona spitalele.” a precizat lt. col. dr. Boca.

El a  mai spus că în acest spital, care este o secţie extinsă a Spitalului Militar de Urgenţă Constanţa, vor fi tratate cazurile uşoare şi medii, iar celelalte cazuri vor fi preluate de către Spitalul de Boli Infecţioase.

De asemenea, a explicat că există un protocol între Spitalul Militar Constanţa şi Spitalul CFR.

“Spitalul CFR, acest corp de clădire va fi în coordonarea Spitalului Militar. La momentul actual, destinaţia spaţiilor de acolo este de a caza personalul medical care va lucra în acest campus. Dacă ulterior va fi nevoie de mai multe paturi de tratament, capacitatea campusului poatre fi mărită.”, a spus lt.col. Boca.

Personalul care va deservi această capabilitate este format din personal al Spitalului militar Constanţa, personalul Spitalului CFR şi personalul de la  Centrul de medicină navală Constanţa.

Dacă lucrurile vor deveni mai complicate, şi alte  structuri ale armatei vor aduce personal în sprijin.

Personalul medical şi nemedical care va deservi SMMIT este în jur de 220-230 de persoane.

O parte din aparatura medicală a ajuns la Constanţa.

“În momentul de faţă sunt 6 ventilatoare, 20 de concentratoare de oxigen. De altfel, spitalul este dotat şi cu un sistem de presiune negativă, camerele beneficiază de presiune negativă. Sunt nişte aparate de filtrare care vor  crea presiune negativă tocmai pentru a împiedica răspândirea aerosolilor, care sunt potenţial contaminaţi cu virusul COVID-19.”, a spus dr. Boca.

În curând va sosi la Constanţa şi un aparat de testare PSR  pentru testarea pacienţilor pentru acest virus.

55 de paturi are această facilitate dar campusul adiţional poate găzdui peste 100 de persoane.

Reamintim că, în conformitate cu Ordonanța Militară nr. 4 și cu ordinul de acțiune al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța a trecut în coordonarea MApN, în baza unui protocol încheiat cu Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor / Compania Națională Administrația Porturilor Maritime, iar activitatea de asistență medicală a bolnavilor din cadrul structurii comune constituită din facilitățile SMMIT și cele ale Spitalului CF Constanța va fi asigurată de personal medical și de suport din MApN împreună cu personalul Spitalului Clinic CF Constanța, sub comanda unui medic militar, desemnat de MApN. Locotenent-colonelul Nicolae-Cătălin Boca este medicul militar care va coordona activitatea integrată a acestui ansamblu medical de la Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Avarie a CET Constanța. Tot municipiul a rămas fără apă caldă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Electrocentrale Constanța SA informează consumatorii că înregistrează o avarie a instalației de producere a energiei termice. În aceste condiții, Electrocentrale Constanța SA este nevoită să sisteze furnizarea agentului termic sub formă de apă fierbinte către principalul său client, RADET Constanța și, implicit, către consumatorii racordați la sistemul de termoficare al municipiului Constanța. Astfel, oprirea se va face în data de 01.07.2020, începând cu ora 22.30.

”Vă asigurăm că echipele de reparații depun toate eforturile pentru repunerea în funcțiune a instalațiilor. Estimăm că reluarea furnizării agentului termic se va face în cursul zilei de joi, 2 iulie a.c. . Ne cerem scuze pentru disconfortul creat.”, a precizat Monica Neacșu, director tehnic al Electrocentrale Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Polaris face angajări în Năvodari. Vezi ce posturi sunt scoase la concurs

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Compania Polaris M Holding face angajări. Potrivit unui anunț, Polaris M. Holding angajează pentru punctul de lucru din Năvodari – șef lot-salubrizare, lucrător salubrizare căi publice și conducător auto transport rutier de mărfuri. Relații pot fi obținute la numărul de telefon 0733.10.28.99.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Peste 1.000 de pompieri vor suplimenta efectivele de salvatori de pe litoral

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Peste 1.000 de pompieri din 26 de județe ale țării vor suplimenta efectivele de salvatori de pe litoralul românesc, pe întreaga perioadă a sezonului estival.

Măsurile dispuse la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență sunt menite să asigure gestionarea eficientă a diverselor tipuri de risc și vizează acoperirea palierelor preventiv şi de intervenţie, prin suplimentarea personalului și tehnicii existente la nivelul județului Constanţa, cu efective și mijloace specifice (ambarcațiuni, ambulanțe SMURD, autospeciale de stingere a incendiilor, șenilate, motociclete SMURD).

Pentru creșterea gradului de siguranță a constănțenilor și a celor care aleg să-și petreacă vacanța pe litoral, în zonele intens circulate din județul Constanța, au fost operaționalizate 24 puncte de lucru temporare, repartizate după cum urmează:

  • 11 puncte de stingere a incendiilor, încadrate fiecare cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, în localitățile Cogealac, Crucea, Adamclisi, Băneasa, Valea Dacilor și Mihail Kogălniceanu/Raja Ovidiu, precum și în stațiunile Mamaia, Techirghiol, Costineşti, Vama Veche și Eforie Nord;
  • 8 puncte de prim ajutor, dotate cu corturi, ambulanțe, șenilate și motociclete SMURD, în stațiunile Corbu, Mamaia Nord /Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costineşti, Saturn-Venus și Vama Veche;
  • 5 puncte de salvare acvatică, încadrate fiecare cu o ambarcațiune, în zonele: Portul Turistic Tomis, Portul Belona, Portul turistic Mangalia, Lacul Siutghiol și Lacul Techirghiol.

O atenție deosebită este acordată și eficientizării misiunilor de răspuns la situații ce pot apărea pe autostrăzile A2 si A4, astfel că, în fiecare weekend, în perioada sezonului estival, mai multe echipaje de pompieri asigură intervenţiile în situații de urgență (inclusiv cele medicale) pe tronsoane prestabilite, cu personal și tehnică din județele Călărași, Constanţa, Ialomiţa şi Bucureşti-Ilfov.

DATE STATISTICE LITORAL 2019  (01 iunie-16 septembrie)

Prin operaționalizarea punctelor de prim-ajutor ale pompierilor, au fost desfășurate 1.498 de misiuni, în urma cărora peste 3.000 de persoane, aflate în dificultate, au fost asistate medical (1.341 la corturile amplasate pe plajă, iar 2.153 de către echipajele care încadrau ambulanțe SMURD aflate în punctele de prim ajutor).

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în staţiunea Eforie, unde pompierii paramedici au asistat medical 357 de persoane, urmate de Costinești – 333 persoane, Saturn – 287 persoane, Vama Veche – 212 persoane, Mamaia – 92 persoane, Mamaia Nord – 44 persoane și Corbu – 16 persoane.

Din cele 58 acţiuni ale echipajelor care încadrează motocicletele SMURD, 43 au fost intervenţii de acordare a asistenței medicale, iar 15 au fost misiuni de asigurare a răspunsului la eventuale solicitări din partea participanților la evenimentele cu public numeros.  Echipajele MOTO din punctele de prim ajutor au asistat un număr de 43 persoane (40 adulţi şi 3 copii).

Salvatorii care au  încadrat șenilatele existente pe litoral au desfășurat 157 de misiuni destinate transportului persoanelor cu diferite afecțiuni medicale în punctele de prim – ajutor de pe plaje sau la ambulanțe, în vederea preluării și transportării acestora către unitățile spitalicești, pentru investigații suplimentare.

Totodată, în perioada de referință, inspectorii de prevenire au participat la acțiuni de promovare a mesajului informativ-educativ în rândul turiștilor, precum şi la activităţi de îndrumare, instruire şi control pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor.

Personalul specializat a derulat 720 de controale la unităţi de turism şi agrement, în urma cărora au fost aplicate 3923 sancţiuni contravenţionale (3290 avertismente şi 633 amenzi), în cuantum de 1.495.600 lei. Cele mai multe obiective controlate au fost din categoriile:  restaurante, cluburi, discoteci –160, unităţi turism – 406 şi 154 alte obiective.

Pe lângă controalele tematice planificate s-au executat şi controale inopinate, pe timpul zilei și pe timpul nopţii, în perioadele de week-end sau sărbători legale.

INFO BACKGROUND:

Proiectul, lansat la inițiativa Departamentului pentru Situații de Urgență în vara anului 2016, urmăreşte îmbunătăţirea modului în care este acordată asistenţa medicală de urgenţă şi creşterea gradului de securitate a cetăţenilor, prin mobilizarea forţelor şi mijloacelor tehnice specifice intervenţiei în cazul producerii diverselor situaţii de urgenţă.

  • în zonele unde au fost înregistrate în ultimii ani cele mai multe situații de urgență, au fost instalate corturi de prim-ajutor. Acestea se găsesc, pe întreaga durată a sezonului estival, pe plajele din Corbu, Mamaia Nord /Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirgiol, Costineşti, Saturn-Venus și Vama Veche. Corturile sunt dotate cu toate echipamentele necesare acordării prim-ajutorului medical calificat: defibrilatoare semi-automate, medicamente, materiale sanitare și tărgi.
  • programul de funcționare al acestora este cuprins în intervalul orar 08.00 – 20.00. Lângă corturi staționează șenilatele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, capabile să asigure intervenția pe plajă, astfel încât paramedicii să poată transporta eventualele victime cât mai rapid la corturile de prim-ajutor;
  • intervențiile la incendii și alte situații de urgență sunt asigurate de peste 30 de autospeciale de stingere, pregătite să intervină în orice punct din judeţ;
  • pe perioada sezonului estival, misiunile de salvare pe apă sunt asigurate de 5 ambarcațiuni deservite de scafandri de la inspectoratele pentru situații de urgență din țară;
  • pentru asigurarea unui răspuns prompt și eficient, în fiecare sfârșit de săptămână din perioada sezonului estival, se asigură intervenția în situații de urgență pe autostrăzile A2 și A4, astfel:

– ISU Bucureşti-Ilfov a operaţionalizat un punct de lucru la km 19, încadrat cu o ambulanţă SMURD şi o autospecială de stingere cu modul de descarcerare cu modul de descarcerare și prim-ajutor;

– ISU Călăraşi a operaţionalizat două puncte de lucru: unul în localitatea Lehliu-Gară, la km 64, dotat cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim-ajutor și cel de-al doilea în localitatea Drajna, la km 105, dotat cu o ambulanţă SMURD şi o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim-ajutor;

– ISU Constanţa a operaţionalizat un punct de lucru în localitatea Valea Dacilor, la km 193, dotat cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim-ajutor;

– ISU Ialomiţa a dislocat o ambulanță SMURD și o autospecială de descarcerare grea la Staţia de Pompieri Feteşti, lângă Autostrada A2 – Km 142.

Similar anului trecut, echipajele de intervenție din cadrul punctelor de lucru temporare sunt completate cu elevi ai Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, care, în perioada stagiului de practică desfășurat în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Constanța, vor susține misiunile de răspuns.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: