Conecteaza-te cu noi
stelian ion

Societate

(FOTO) Elevii constănțeni, instruiți la RAJA despre rolul important al apei

Published

on

elevi raja

Activitățile de informare-documentare derulate la nivelul RAJA, în cadrul Programelor Școala Altfel și Săptămâna Verde, continuă cu noi vizite la punctele de lucru ale companiei unde elevii află mai multe despre procesul apei de la robinete, dar și despre tratarea apei uzate în stațiile de epurare.

Și săptămâna aceasta RAJA SA și-a deschis porțile pentru copiii dornici să descopere unde se fabrică apa sau cum este ea, după folosire, redată circuitului natural în cele mai bune condiții.

În ziua de 27 martie, un grup de elevi de la Școala gimnazială “Tudor Arghezi” din Năvodari și unul de la Școala gimnazială „Mihai Viteazu” Constanța au vizitat sediul central al celui mai mare operator public regional din România în domeniul alimentării populaţiei cu apă potabilă și al epurării apelor uzate, care deservește peste trei milioane de beneficiari din județele Constanța, Ialomița, Călărași, Ilfov, Dâmbovița, Brașov și Bacău.

Copiii au fost ochi și urechi la explicațiile specialiștilor RAJA privind rolul companiei în comunitate, urmărind activitatea celor mai importante obiective ale acesteia într-o prezentare video. De asemenea, școlarii au avut prilejul de a vedea cum sunt efectuate câteva dintre analizele de laborator prin care se verifică calitatea apei potabile produse și distribuite și eficiența procedeelor de tratare, precum determinarea clorului, PH-ului apei, turbidității sau durității apei, sub îndrumarea Șefului Laboratorului de apă potabilă Palas, Bari Turchian.

Advertisement
palaz

Elevii au aflat astfel că apa potabilă este verificată zilnic, atât în laboratoarele de specialitate ale societății, cât și în cele ale Direcției de Sănătate Publică, prin efectuarea de analize fizico – chimice şi microbiologice. În același timp, tânăra generație a cules date prețioase despre circuitul apei în natură și din materialele informative puse la dispoziție de gazde. Activitatea elevilor din data de 27 martie s-a încheiat cu vizitarea Stației de pompare apă potabilă aflată în incinta sediului central al companiei.

Deplasările “la fața locului” având ca temă centrală APA au continuat și pe data de 28 martie, când trei clase de elevi constănțeni de la Școala gimnazială “Nicolae Tonitza” din municipiul Constanța dar și reprezentanți de la Școala gimnazială “Tudor Arghezi” din Năvodari au făcut un amplu tur al Stației de Epurare Constanța Nord. În cadrul vizitei, copiii au avut prilejul de a cunoaște procesul tehnologic și utilajele din cadrul stației. Prichindeii au aflat că, din momentul în care apele uzate părăsesc locuinţa, acestea trec printr-un amplu proces de transport, colectare și epurare, pentru ca apoi să poată fi deversate în Marea Neagră.

Specialiștii din domeniul apei le-au explicat copiilor ce înseamnă apele reziduale, de unde provin acestea, le-au arătat zona grătarelor rare – spații special amenajate în care sunt selectate materialele grosiere intrate în stație, de asemenea au vorbit oaspeților despre întregul proces de curățare a apei. De asemenea, i-au învățat cum să protejeze rețeaua de canalizare fără de care colectarea apelor uzate nu ar fi posibilă.

”Vizitele copiilor constănțeni în cadrul unor obiective de reper din cadrul companiei de apă RAJA Constanța reprezintă un motiv în plus de a reaminti tuturor să folosească în mod responsabil sistemul de canalizare, evitând să arunce în vasul de toaletă diverse lucruri care nu se dezintegrează, pentru a nu conduce la blocarea acestuia, să folosească apa cu responsabilitate, să nu o polueze.”, au precizat reprezentanții Biroului de Comunicare.

elevi raja

elevi raja

elevi raja

elevi raja

Advertisement
palaz

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions