Connect with us

Actual

(FOTO) Incendiu în apropierea Poligonului Babadag declanșat de militari francezi. Flăcările au mistuit sute de hectare de teren

Publicat

la

Update: Intervenția echipajelor de pompieri ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, a SVSU Jurilovca și Sarichioi dar și a forțelor din cadrul MApN, a fost finalizată.

Urmările incendiului de vegetație uscată de pe raza comunelor Jurilovca, Sarichioi și Poligonul Babadag, sunt următoarele:

Au ars aproximativ 150 de ha de vegetație uscată din perimetrul poligonului și aproximativ 250 de ha de vegetație uscată din izlazul comunei Jurilovca.

Din suprafețele menționate anterior, se numără și suprafața fermei care a ars (54 ha).

Ferma agricolă a ars în întregime. Mai exact, un saivan pentru animale, o casă de locuit de 16 mp, o cocină de porci, 400 de baloți de fân, 4.000 de baloți de paie și 600 de baloți de lucernă, 19 tone de orz, 18 animale (10 oi și 8 porci).

Au fost salvate de către pompierii militari, împreună cu SVSU Jurilovca și proprietar 435 de oi. La momentul producerii incendiului erau evacuate din saivanul pentru animale și au fost îndepărtate de pericol.

Cauza probabilă de producere a incendiul, a fost căderea unui obiect proiectil.

Știrea inițială: 

Astăzi, 22 iulie, în jurul orei 13.00, în poligonul Babadag, în urma activităților executate de partenerul francez – trageri cu tunul de calibru 105 mm de pe transportoarele blindate din dotare, a izbucnit un incendiu de vegetație. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Biroului de presă al MApN, care au mai precizat că,  din cauza vântului puternic, incendiul s-a extins dincolo de sanţul care delimitează poligonul pe latura de sud-est, înspre localitățile Sălcioara și Enisala.

Incendiul a afectat și o stână aflată la aproximativ 200 m SE de poligon.

Forțele și mijloacele de intervenție ale MApN, împreună cu  forțele și mijloacele Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Delta” al județului Tulcea intervin și la acest moment, pentru stingerea incendiului.

Din fericire, nu au fost înregistrate victime umane.

”După lichidarea incendiului, reprezentanții Poligonului Babadag și ai partenerului francez vor evalua pagubele produse la stâna afectată, urmând să fie stabilită valoarea despăgubirilor și modul de acordare a acestora, în conformitate cu legislația națională și acordurile bilaterale în vigoare.”, au precizat reprezentanții MApN.

Potrivit Biroului de presă al ISU Delta Tulcea, la fața locului au fost direcționate trei autospeciale de stingere, una din cadrul Stației de Pompieri Babadag și două autospeciale din cadrul Detașamentului Tulcea din care una de capacitate mare. În sprijin intervine SVSU Jurilovca cu două autocisterne și două tractoare și SVSU Sarichioi cu o autospecială de stingere.

”La momentul ajungerii în zonă a echipajelor de pompieri, o fermă era cuprinsă de flăcări în proporție de 80% și până în acest moment au ars aproximativ 50 ha de vegetație uscată.”, a precizat Daniel Năstase, reprezentant al Biroului de presă al ISU Delta Tulcea. Ulterior, acesta a revenit cu informații și a anunțat că au arsaproximativ 150 de hectare de vegetație uscată din zona Poligonului Babadag și în jur de 250 de hectare de islaz comunal din Jurilovca. De asemenea, au murit 8 porci și 10 oi până la ora actuală, însă nu a fost verificată întreaga fermă.

Iată ce mesaj a fost postat pe pagina de Facebook a primarului comunei Jurilovca, Eugen Ion:

”Astăzi s-a declanșat un incendiu devastator pe pășunea localității Sălcioara. Incendiul s-a extins rapid și în poligon și pe terenurile UAT Sarichioi.
Sunt peste 800 de hectare care au fost afectate deja de către foc.
În acest moment, peste 50 de oameni și mașinile de intervenție din Jurilovca, de la Sarichioi, ISU și ale poligonului încearcă să oprească înaintarea focului și să limiteze dezastrul.

Îi rog pe toți locuitorii comunei Jurilovca să nu pornească astăzi sistemele de irigații, pentru că avem foarte mare nevoie de apă ca să stăpânim incendiul!
Probabil că intervenția va dura tot restul zilei și se va întinde și în cursul nopții, pentru a ne asigura că am lichidat orice focar și că incendiul nu va reporni.
Vă mulțumesc pentru înțelegere și pentru sprijin!” a scris pe pagina de Facebook primarul Eugen Ion.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un autoturism s-a răsturnat în apropiere de Sinoe. Două persoane, transportate la spital

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, în jurul orei 22.15, în județul Constanța a avut loc un grav accident rutier. Un autoturism s-a răsturnat în apropierea localității Sinoe.

Din primele informații, o persoană este încarcerată. La fața locului intervin mai multe echipaje de salvare, respectiv o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Stației de pompieri Midia, precum și un echipaj SMURD B.

Știre în curs de actualizare.

Update: Din accidentul rutier au rezultat 2 victime, conștiente, cooperate, ieșite din autoturism până la sosirea echipajelor. Acestea au fost preluate de către un echipaj SMURD B și o ambulanță SAJ.

Foto: ISU Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un microbuz a intrat într-o remorcă încărcată cu baloți, în Ostrov. Două persoane sunt inconștiente

Publicat

la data de

Scris de

Un grav accident rutier s-a produs în această seară, în jurul orei 21.50, în județul Constanța. Un microbuz de călători a intrat într-i remorcă încărcată cu baloți.

Potrivit Biroului de presă al ISU Constanța, la intrarea în localitatea Ostrov, un microbuz cu 7 persoane a intrat într-o remorcă încarcată cu baloți.

2 persoane sunt inconștiente, restul au coborât din microbuz, conștiente și cooperante.

La fața locului intervine PTS Baneasa, Detașamentul de pompieri de la Cernavodă, cu 1 SMURD B, Detașamentul Medgidia cu 1 ATPVM, precum și Serviciul de Ambulanță, cu 3 ambulanțe tip B.

Știre în curs de actualizare.

Update: În microbuz se aflau 8 persoane, respectiv 7 pasageri și șoferul. Două victime au fost încarcerate. Una dintre ele,  inconștientă declarată decedată, cealalată conștientă, cooperantă, preluată de ambulanță SAJ.
Restul persoanelor nu au nevoie de îngrijiri medicale.

Update2: Oficial din partea Biroului de presă al IPJ Constanța

Astăzi, în jurul orei 22:00, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier, pe DN 3 în localitatea Ostrov.

Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că impactul s-a produs între un microbuz și o remorcă tractată de un tractor.

În urma accidentului a rezultat decesul la fața locului a unui pasager și rănirea ușoară a altuia, ambii aflându-se în microbuz.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Trei bărbați s-au înecat azi în mare. Unul dintre ei era salvamar

Publicat

la data de

Scris de

Azi, 8 august, în decurs de câteva ore, trei bărbați și-au pierdut viața în mare. Unul dintre ei, un tânăr în vârstă de 23 de ani, din Suceava, s-a prăpădit în stațiunea Saturn, în jurul orei 9.30. Trei ore mai târziu s-au înecat doi bărbați, în Eforie Nord. Unul dintre ei, în vârstă de 28 de ani era din Ialomița, și s-a aruncat în valuri. Nu a mai reușit să iasă, așa că cel de-al doilea, un salvamar (Sorin Georgian Olariu) în vârstă de 48 de ani, din județul Dâmbovița, i-a sărit în ajutor. Din păcate, amândoi și-au pierdut viața.

Valurile erau foarte mari, curenții extrem de puternici, iar pe plajă era arborat steagul roșu, așa că nimeni nu ar fi trebuit să intre în mare pentru a face baie.

Este foarte important să țineți cont de câteva sfaturi, să nu vă aventurați în mare în special când este arborat steagul roșu și cel portocaliu.

Reprezentanții ISU Constanța au adresat locuitorilor rugămintea de a respecta câteva reguli minime:

  • nu vă aventuraţi la scăldat dacă nu înotaţi bine;
  • scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului;
  • respectaţi întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement referitoare la măsurile de prevenire a înecului şi, în cazul în care nu ştiţi să înotaţi, folosiţi întotdeauna echipament de protecţie – fără vesta de salvare, o simplă plimbare cu barca pe lac se poate transforma într-o tragedie!
  • evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase ori pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
  • nu vă aventuraţi în apă când sunteţi sub influenţa alcoolului sau pe timp de noapte;
  • evitaţi scăldatul în zone în care, anterior, s-au produs incidente;
  • nu intraţi în apa rece după ce aţi stat mult la soare;
  • nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
  • nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi sau în locuri unde există posibilitatea căderii lor în apă!

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: