Conecteaza-te cu noi
SEAS

Actual

(FOTO) Incendiu în apropierea Poligonului Babadag declanșat de militari francezi. Flăcările au mistuit sute de hectare de teren

Published

on

Update: Intervenția echipajelor de pompieri ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, a SVSU Jurilovca și Sarichioi dar și a forțelor din cadrul MApN, a fost finalizată.

Urmările incendiului de vegetație uscată de pe raza comunelor Jurilovca, Sarichioi și Poligonul Babadag, sunt următoarele:

Au ars aproximativ 150 de ha de vegetație uscată din perimetrul poligonului și aproximativ 250 de ha de vegetație uscată din izlazul comunei Jurilovca.

Din suprafețele menționate anterior, se numără și suprafața fermei care a ars (54 ha).

Ferma agricolă a ars în întregime. Mai exact, un saivan pentru animale, o casă de locuit de 16 mp, o cocină de porci, 400 de baloți de fân, 4.000 de baloți de paie și 600 de baloți de lucernă, 19 tone de orz, 18 animale (10 oi și 8 porci).

Au fost salvate de către pompierii militari, împreună cu SVSU Jurilovca și proprietar 435 de oi. La momentul producerii incendiului erau evacuate din saivanul pentru animale și au fost îndepărtate de pericol.

Cauza probabilă de producere a incendiul, a fost căderea unui obiect proiectil.

Știrea inițială: 

Astăzi, 22 iulie, în jurul orei 13.00, în poligonul Babadag, în urma activităților executate de partenerul francez – trageri cu tunul de calibru 105 mm de pe transportoarele blindate din dotare, a izbucnit un incendiu de vegetație. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Biroului de presă al MApN, care au mai precizat că,  din cauza vântului puternic, incendiul s-a extins dincolo de sanţul care delimitează poligonul pe latura de sud-est, înspre localitățile Sălcioara și Enisala.

Incendiul a afectat și o stână aflată la aproximativ 200 m SE de poligon.

Forțele și mijloacele de intervenție ale MApN, împreună cu  forțele și mijloacele Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Delta” al județului Tulcea intervin și la acest moment, pentru stingerea incendiului.

Din fericire, nu au fost înregistrate victime umane.

”După lichidarea incendiului, reprezentanții Poligonului Babadag și ai partenerului francez vor evalua pagubele produse la stâna afectată, urmând să fie stabilită valoarea despăgubirilor și modul de acordare a acestora, în conformitate cu legislația națională și acordurile bilaterale în vigoare.”, au precizat reprezentanții MApN.

Potrivit Biroului de presă al ISU Delta Tulcea, la fața locului au fost direcționate trei autospeciale de stingere, una din cadrul Stației de Pompieri Babadag și două autospeciale din cadrul Detașamentului Tulcea din care una de capacitate mare. În sprijin intervine SVSU Jurilovca cu două autocisterne și două tractoare și SVSU Sarichioi cu o autospecială de stingere.

”La momentul ajungerii în zonă a echipajelor de pompieri, o fermă era cuprinsă de flăcări în proporție de 80% și până în acest moment au ars aproximativ 50 ha de vegetație uscată.”, a precizat Daniel Năstase, reprezentant al Biroului de presă al ISU Delta Tulcea. Ulterior, acesta a revenit cu informații și a anunțat că au arsaproximativ 150 de hectare de vegetație uscată din zona Poligonului Babadag și în jur de 250 de hectare de islaz comunal din Jurilovca. De asemenea, au murit 8 porci și 10 oi până la ora actuală, însă nu a fost verificată întreaga fermă.

Iată ce mesaj a fost postat pe pagina de Facebook a primarului comunei Jurilovca, Eugen Ion:

”Astăzi s-a declanșat un incendiu devastator pe pășunea localității Sălcioara. Incendiul s-a extins rapid și în poligon și pe terenurile UAT Sarichioi.
Sunt peste 800 de hectare care au fost afectate deja de către foc.
În acest moment, peste 50 de oameni și mașinile de intervenție din Jurilovca, de la Sarichioi, ISU și ale poligonului încearcă să oprească înaintarea focului și să limiteze dezastrul.

Îi rog pe toți locuitorii comunei Jurilovca să nu pornească astăzi sistemele de irigații, pentru că avem foarte mare nevoie de apă ca să stăpânim incendiul!
Probabil că intervenția va dura tot restul zilei și se va întinde și în cursul nopții, pentru a ne asigura că am lichidat orice focar și că incendiul nu va reporni.
Vă mulțumesc pentru înțelegere și pentru sprijin!” a scris pe pagina de Facebook primarul Eugen Ion.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions