Conecteaza-te cu noi
SEAS

Societate

(FOTO) MINAC. Workshop de conservare-restaurare a patrimoniului istoric-artistic la Constanța

Published

on

minac

În perioada 12 – 15 iulie, a avut loc workshop-ul de conservare – restaurare a patrimoniului istoric – artistic la Constanța, realizat în cadrul proiectului AFCN – Tomis Redivivus.

Atelierul s-a desfășurat cu sprijinul Laboratorului Zonal de Conservare-Restaurare a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINA Constanța) în parteneriat cu Facultatea de Istoria și Teoria Artei – Universitatea Națională de Arte București.

În cadrul worksop-ului, participanții s-au familiarizat cu metodologia de cercetare – documentare și conservare – restaurare a patrimoniului istorico-artistic, arheologic. S-au abordat tehnici diferite de documentare și metode de conservare-restaurare pentru materiale diferite (suprafețe pictate – decorații murale, elemente decorative în relief, basorelief etc), descoperite în situri și monumentele istorice tomitane, din perioada antică elenistică și romană.

În perioada workshopului s-au realizat și alte activități conexe:

Formatul worksop-ului a vizat o abordare interdisciplinară şi integrată prin activităţile conexe şi diferite prezentări.

S-au prezentat studii de caz din domeniul istorico-arheologic și al conservării-restaurării patrimoniului istoric și artistic, de către: director dr. Aurel Mototolea, dr. Tiberiu Potârniche, rest. Dan Ionescu, dr. Romeo Gheorghiță, st. Talida Lisaru, st. Karina Tartler.

S-au realizat vizite ghidate susținute de către: dr. Delia Cornea, dr. Cristian Cealera, dr. Tiberiu Potârniche, dr. Romeo Gheorghiță, în muzeu și la situri și monumente istorice din orașul Tomis-Constanța:

  • Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța – MINAC
  • Laboratorului Zonal de Conservare-Restaurare – MINAC
  • Edificiul Roman cu Mozaic, sec. IV-VI – MINAC
  • Cripta Bazilicii, sec. VI (Lic.M.Eminescu)
  • Parcul arheologic – Constanța
  • Farul Genovez, sec. XIV, (XIX)
  • Biserica Sf. Anton de Padova, (1938)
  • Catedrala ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“, sec. XIX
  • Moscheea Carol I, (1913)
  • Cazinoul Constanța, (1910)
  • Casa cu Lei, (1898)

Organizare, suport logistic și material, mediatizare:

Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța / Laboratorului Zonal de Conservare-Restaurare – MINAC; Facultatea de Istoria și Teoria Artei (FITA) – Universitatea Națională de Arte București (UNAB); sc. CORES3-ART srl.

Organizare workshop din partea MINA Constanța: Dir. dr. Aurel Mototolea, muz.dr. Delia Cornea, dr. arh. Tiberiu Potârniche, exp. rest. Luiza Ionescu, exp. rest. Dan Ionescu.

Coorganizare workshop din partea FITA-UNA București: decan. univ. dr. Mirela Dăuceanu, rest. sp. lect. univ.dr. Romeo Gheorghiță.

Investigații științifice: dr. ing. Ghe. Niculescu, dr. ing. Migdonia Georgescu, dr. ing. Ileana Baltă.

Participanți workshop, absolvenți/studenți, FITA (ITA,CR) – UNA București: Talida Lisaru, Karina Tartler, Ioana Sava, Amira Ivancea, Miron Danilă, Ileana Stanciu, Melisa Bâzgu, Gloria Berceanu, Thomas Murărașu.

minac

minac

minac

minac

minac

minac

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions