Connect with us

Administratie

(Foto) Ministrul Transporturilor, în control în Constanţa. Vezi ce a vizitat

Maria Ionescu

Publicat

la

În cursul zilei de azi, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, a ajuns în Constanța şi a vizitat mai multe obiective importante.  În primul rând, a dorit să vadă care este stadiul lucrărilor la principalele obiective de investiții de infrastructură.

După discuțiile purtate cu George Niculescu, prefectul județului Constanța, referitoare la principalele evoluții înregistrate în zonă, în domeniul transporturilor, ministrul Lucian Bode s-a întâlnit cu reprezentanții conducerii Administrației Porturilor Maritime Constanța (APMC) și cei ai Autorității Navale Române (ANR), unități aflate sub autoritatea Ministerului.

Pe agenda întâlnirii s-au aflat subiecte precum: stadiul implementării principalelor proiecte derulate în acest an de către APMC, situația navei Queen Hind, evoluțiile în cadrul activității de pilotaj precum și gradul de digitalizare a activității portuare.

Totodată, reprezentanții APMC au prezentat stadiul principalelor proiecte pentru care se vor depune cereri de finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

“De multe ori discuțiile referitoare la Portul Constanța au ca punct comun faptul că nu am ajuns să valorificăm întregul potențial economic al acestui obiectiv național. De aceea cea mai bună soluție este să rezolvați într-o primă fază toate problemele care au fost lăsate în suspensie de-a lungul anilor și să pregătiți concomitent un portofoliu de proiecte. Finanțare, după cum știți, avem. Putem accesa și fonduri europene importante pentru acest obiectiv, cu ajutorul cărora vom putea dezvoltat atât portul cât și întreaga zonă. Pentru că, dacă aici avem o creștere a fluxurilor și o diversificare a activităților, vom avea o creștere clară a numărului de angajați și un impact pozitiv semnificativ în economia locală și națională.
Ceea ce vă cer este ca pregătirea proiectelor să fie făcută cu profesionalism și rigoare pentru că numai astfel vom avea asigurată o finanțare corespunzătoare. Utilizați toți specialiștii pe care îi aveți angajați și în mod sigur, în scurt timp, veți avea rezultatele pe care ni le dorim cu toții” a spus ministrul Lucian Bode.

Ulterior, ministrul Lucian Bode s-a deplasat la spitalul modular mobil de campanie, aflat pe stadionul Portul din municipiul Constanța. El a apreciat modul în care, într-un interval scurt de timp, această unitate sanitară destinată tratării persoanelor infectate cu noul coronavirus a devenit funcțională, prin efortul comun al reprezentanților Ministerului Apărării Naționale, al CN APMC, al autorităților locale și al reprezentanților Spitalului Clinic Căi Ferate Constanța.

“Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru eforturile pe care le-ați depus până acum. Am văzut spitalul similar de la Timișoara, care era în primele zile de la ridicare, dar aici lucrurile stau altfel. Este un spital foarte bine utilat și sunt absolut sigur că personalul, prin profesionalism și dăruire, poate face față oricărei provocări”, a declarat ministrul Lucian Bode.

În partea a doua a vizitei în județul Constanța, ministrul Bode a verificat stadiul lucrărilor realizate pentru prevenirea și înlăturarea efectelor calamității naturale produse ca urmare a alunecării de teren care a afectat taluzul Canalului Dunăre – Marea Neagră, mal stâng, în zona localității Cumpăna.

Cu această ocazie,  a subliniat:

“De la începutul mandatului, una dintre prioritățile mele a fost rezolvarea acestei probleme. Din păcate, natura ne rezervă și situații care afectează în sens negativ viața oamenilor. De aceea am făcut eforturi extraordinare ca să dăm acești bani și să identificăm cea mai bună soluție pentru ca viețile oamenilor, de aici, de la Cumpăna, să nu fie puse în pericol. Știți foarte bine că pentru viața oamenilor nu trebuie precupețit nici un efort. În astfel de situații, precum cea în care ne aflăm aici, nu există <nu se poate>. Trebuie făcut tot ce este necesar, astfel încât graficul de lucrări să fie respectat sau chiar devansat. Există un contract semnat, avem finanțare, avem un stadiu satisfăcător, deci trebuie continuate lucrările și finalizate cât mai repede”, a precizat ministrul Bode.

Referitor la această vizită, prefectul judeţului Constanţa, George Niculescu, a precizat că i-a spus ministrului Bode despre importanţa realizării sensului de la Lumina, care va spori siguranța șoferilor care tranzitează DJ 226 și DN22.  De asemenea, el a precizat că s-a discutat despre varianta ocolitoare a localității Techirghiol, care va servi ca alternativă pentru șoferii care merg spre sau vin dinspre Sudul Litoralului.

“Am reiterat importanța reactivării rutelor interne dintre Aeroportul Internațional „Mihail Kogălniceanu” și aeroporturile importante din Banat, Moldova și Ardeal.
Aceste discuții au fost urmate de vizita propriu-zisă, în care l-am însoțit pe domnul ministru.”, a precizat prefectul George Niculescu.

El a spus că prima oprire a fost în Portul Constanța, unde s-au întâlnit cu rezentanții APMC și ANR, care au prezentat situația actuală și previziunile pentru viitorul apropiat, în ceea ce privește activitatea portuară.

Potrivit prefectului, Lucian Bode a subliniat faptul că eforturile pentru dezvoltarea portului trebuie să se intensifice, iar un instrument pe care îl pot folosi cei care administrează Portul Constanța este reprezentat de fondurile europene. O rată de absorbție mare ar genera investiții importante, iar România ar putea fi prezentă tot mai mult în rutele de transport europene, mărindu-și, implicit, și volumele de la an la an, un obiectiv demn și realizabil, având în vedere potențialul imens al unuia dintre cele mai mari porturi din Europa.

De asemenea, a fost vizitat spitalul militar modular, amplasat pe Stadionul “Portul” (aflat în subordinea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor). Acolo,  ministrul Bode a apreciat modul în care este conceput și dispus spitalul mobil și a recunoscut că este un motiv de bucurie că, în ciuda faptului că s-au depus eforturi pentru ridicarea lui, spitalul nu are pacienți.

“Per total, ministrul Lucian Bode s-a declarat mulțumit de progresele pe care le face județul nostru, dar este mult de muncă în continuare. Infrastructura bună ne va facilita investiții importante și creșterea nivelului de trai. Este de datoria noastră să lucrăm pentru binele Constanței, dar și autoritățile județene și locale trebuie să depună eforturi susținute pentru proiectele din transporturi.”, a precizat prefectul George Niculescu.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

Primăria anunță începerea lucrărilor de modernizare a bulevardului 1 Mai și șoselei Mangalia

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Constanța va deveni un oraș cu adevărat mobil. În această primăvară vor începe lucrările prevăzute în proiectul de îmbunătățire a mobilității urbane durabile pe sectorul delimitat de Gara CFR și intersecția cu DN39E. Achizițiile de execuție a lucrărilor și a serviciilor de supervizare a șantierului sunt în derulare. Durata de execuție a lucrărilor este de 18 luni. Municipalitatea va lua toate măsurile ca disconfortul creat de lucrări să fie cât mai redus. Potrivit proiectului, peste 4 km de tramă stradală vor fi reconfigurați. Infrastructura de transport aferentă arterelor rutiere bulevardul 1 Mai și Șoseaua Mangaliei va fi resistematizată prin creșterea calității și atractivității serviciului de transport public local și a infrastructurii aferente mobilității active, respectiv deplasarea pietonală și cu bicicleta.

Vor fi executate o serie de lucrări care vor contribui la creșterea calității vieții locuitorilor. Spațiul public urban va fi reconfigurat prin modernizarea carosabilului pe o suprafață de peste 87.000 mp, reabilitarea și extinderea traseelor pietonale pe o suprafață de aproximativ 26.200 mp. Vor fi introduse benzi unice de transport public exclusiv pentru Șoseaua Mangaliei, pe o lungime de aproximativ 3.200 m și piste de biciclete pe o lungime de 3.050 m.

Investițiile în amenajări urbane cuprind: stații de autobuz modernizate, mobilier urban inteligent cu sisteme de informare cu mesaje variabile, o nouă rețea de iluminat public pentru carosabil, trotuare și piste de biciclete, treceri pentru pietoni iluminat inteligent, canalizație unică subterană pentru comunicații și rețea electrică de iluminat, spații verzi mediane și sistem de irigații.

Zona va fi accesibilă persoanelor cu dizabilități și mobilitate redusă prin marcaje și indicatoare speciale.

Prin introducerea benzilor unice de transport public, se vor elimina locurile de parcare situate la marginea părții carosabile. De asemenea, se vor monta stâlpi pentru protecția pietonilor, pentru creșterea confortului și siguranței pentru deplasările pietonale.

Condițiile de mediu vor fi îmbunătățite prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cauzate de transportul motorizat.

Proiectul „Îmbunătățirea mobilității în municipiul Constanța, zona bulevardul 1 Mai- Șoseaua Mangaliei”, Cod SMIS 129227 este finanțat prin Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 4: “Sprijinirea Dezvoltării Urbane Durabile“.

Valoare totală a proiectului este de aproximativ 70 de milioane de lei, toate cheltuielile fiind eligibile în proporție de 100%. Contribuția financiară a Municipiului Constanța este de aproximativ 1.4 milioane de lei.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Constanța. Consilierul local al PNL Mihaela Andrei a depus la Primărie un proiect privind construirea a 16 PARCĂRI AUTOMATE ETAJATE

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

La invitația consilierului local municipal-PNL Mihaela Andrei, astăzi, s-a aflat la Constanța Petru Luhan, președintele Comisiei Naționale Liberale de Fonduri Europene și dezvoltare regională. Cei doi au avut o întâlnire de lucru cu Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, în vederea identificării surselor de finanțare pentru amenajarea de parcări etajate.

„Este de notorietate faptul că municipiul Constanța are o lipsă acută de locuri de parcare, în sensul că acestea sunt într-un număr insuficient, iar Primăria Constanța nu a inițiat de foarte mult timp niciun proiect pentru creșterea numărului de locuri de parcare. Trotuarele din cartierele Constanței și așa foarte înguste, sunt pline de mașini parcate. Astfel, pietonii sunt nevoiți să meargă pe carosabil, fiind expuși accidentelor. Având în vedere această situație, împreună cu colegii mei, consilieri municipali PNL, am inițiat un proiect de hotărâre, pentru aprobarea obiectivului de investiții: Construirea a 16 PARCĂRI AUTOMATE ETAJATE“, a precizat Mihaela Andrei.

Consilierul local municipal PNL s-a folosit de acest prilej pentru a aduce în discuție și necesitatea găsirii surselor de finanțare și realizarea și altor proiecte. Este vorba despre amenajarea scărilor care fac accesul la Plaja Modern, Pasajul de la Gara și pasarela. Petru Luhan și-a arătat disponibilitatea de a susține administrația locală în identificarea și accesarea surselor de finanțare pentru realizarea acestui obiectiv atât de necesar pentru Constanța.

„Am convingerea că în urma întâlnirii de astăzi, dintre Petru Luhan și primarul Vergil Chițac au fost puse bazele unei colaborări viitoare care să se concretizeze prin cat mai multe proiecte pentru orașul nostru, realizate din fonduri nerambursabile“, a precizat Mihaela Andrei, consilier local municipal.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Chițac premiază seniorii Constanței. Vârstnicii vor primi banii la domiciliu

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța anunță că seniorii constănțeni sunt, în continuare, premiați la domiciliu! Cu această ocazie, bătrânii primesc și măști de protecție. Măștile distribuite fac parte din cele donate municipalității de Primăria orașului taiwanez Kaohsiung.

„Zilele acestea, reprezentanții Primăriei vor ajunge la persoanele care au împlinit 80 de ani și au depus documentele până pe 31 decembrie 2020. Seniorii Constanței primesc din partea municipalității 300 de lei pentru împlinirea vârstei de 80 de ani și pentru aniversarea a 50 de ani de căsătorie și 500 de lei pentru împlinirea vârstei de 90 de ani.

Pentru a intra în posesia sumelor, beneficiarii trebuie să trimită pe adresa de mail primarie@primaria-constanta.ro următoarele documente: cerere tip, copie conform cu originalul a certificatului de naștere, copie conform cu originalul a cărții de identitate și copie conform cu originalul a certificatului de căsătorie- pentru cei care aniversează 50 de ani de căsătorie. În situațiile în care doriți să depuneți la ghișeu documentele, o puteți face la Centrul de Informare pentru Cetățeni, situat în bulevardul Alexandru Lăpușneanu, nr.116 C (incinta City Park Mall, etajul I, aripa nouă), în zilele de luni, marți, miercuri, vineri intre orele 08.30-16.30, iar în zilele de joi între orele 08.30-18.30. Pentru relații suplimentare, Centrul de Informare Cetățeni va fi apelat la nr. de tel 0241/485.533. Atenție ! Cererile nu se primesc înainte de data aniversării, iar pentru cupluri este necesar ca ambii soți să fie în viață.“, notează Primăria.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: