Conecteaza-te cu noi

Societate

(FOTO) Tabăra de pictură ,,Kreator Art – Dobrogea”, la 2 Mai

Published

on

KREATOR ART

Tabăra de pictură ,,KREATOR ART – DOBROGEA’’, proiect care face parte din lista evenimentelor culturale din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța ”Teodor T. Burada”, s-a desfășurat în perioada 1 – 7 iulie, în localitatea constănțeană 2 Mai. Tabăra de creație se înscrie în categoria proiectelor cultural-artistice inițiate de Centrul Cultural Județean Constanța ”Teodor T. Burada”, prin secția Cultural-Educativă, catedra de Arte Vizuale, clasa de Pictură, coordonator fiind profesor Florentin Sîrbu, dr. în arte vizuale, expert în cadrul instituției.

Eveniment cu tradiție în spațiul cultural dobrogean

Acest proiect de anvergură, care presupune desfășurarea unor cursuri de pictură în aer liber, reunind persoane cu profesii și vârste diferite, dar animate de aceeași pasiune pentru artele frumoase, a devenit deja un eveniment cultural cu tradiție, desfășurându-se an de an la Balcic, în Bulgaria, dar și în România, în mai multe zone din Dobrogea.

Anul acesta, Tabăra de creație ,,KREATOR ART – DOBROGEA’’ a avut loc în localitatea 2 Mai, unde au participat 8 cursanți ai secției de Pictură din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța ”Teodor T. Burada” și coordonatorul grupului – profesor Florentin Sîrbu. Participanții provin din ani diferiți de studiu și au fost selectați în urma rezultatelor deosebite obținute în timpul anului de studiu 2022 – 2023, profesori (experți) îndrumători fiind: Florentin Sîrbu, Lidia Panait și Ana-Maria Ceară, iar coordonator proiect: expert Florentin Sîrbu.

,,KREATOR ART – DOBROGEA’’ 2023 le-a oferit cursanților participanți posibilitatea continuării învățării și practicării picturii, dându-le prilejul să își dezvolte creativitatea, într-un cadru relaxant de educație non-formală, ținându-se cont de trei factori:

  • Activități interesante adaptate nevoilor participanților;
  • Peisaje pitorești;
  • Atmosferă de lucru excepțională.

Locația aleasă pentru documentare – boema localitate 2 Mai din sudul litoralului românesc –  a stârnit imaginația creatoare a cursanților, care au surprins în lucrările lor farmecul mării și al plajei însorite. Pitorescul peisajelor a constituit o reală sursă de inspirație și creativitate, temele abordate pentru realizarea lucrărilor fiind diferite: peisaj marin, peisaj cu arhitecturi, abstract, desen, portret.

,,Tabăra de pictură KREATOR ART – DOBROGEA vine după succesul taberei de pictură din anii precedenți care, inițial, a avut un profil mai tradiționalist, adică abordarea picturii impresioniste cu accentul pus pe peisaje, natură, plein air. Astfel, în această tabără, la solicitarea cursanților, ne-am propus schimbarea tematicelor și a subiectelor, diversificându-le, în intenția de a depăși barierele clasice și convenționale, cu scopul de a ajunge la o pictură „nonfigurativă” unde libertatea de exprimare este mai mare’, a declarat coordonatorul Taberei de pictură ,,Kreator Art – Dobrogea.’’, Florentin Sîrbu, dr. în arte vizuale, expert în cadrul instituției la catedra Arte Vizuale.

Dr. Florentin Sîrbu a mai precizat: ,,Cum preocupările și scopurile personale sunt foarte diverse, am încercat să găsim și să întocmim un program cât mai generalist și cât mai potrivit pentru gusturile și așteptările cursanților participanți, tabăra propunându-și încă de la început să țină cont de nivelul de experiență și cunoștințele participanților. Tabăra de creație s-a dezvoltat ca o comunitate pe baza interacțiunii sociale a participanților care au locuit, au creat și și-au împărtășit experiențele culturale împreună. Pe parcursul zilelor petrecute împreună, aceștia au schimbat opinii, sfaturi, idei, oferind unii altora răspunsuri la întrebări și s-au ajutat reciproc’’.

Sesiunile de dezvoltare a creativității prin artă construiesc o bază informal-educativă a elevilor în ceea ce privește expresivitatea artistico-plastică. Cursanții participanți la Tabăra ,,Kreator Art – Dobrogea’’ au fost implicați în exerciții de dezvoltare a creativității și le-au fost evaluate aptitudinile, fiind îndrumați către tehnica ce li se potrivește. Ședințele de lucru au fost în așa fel structurate încât, la sfârșitul taberei, participanții au reușit să folosească elemente de limbaj plastic; să se exprime prin intermediul mijloacelor de expresie plastice; să recunoască și să analizeze o operă de artă; să poată descifra mesajul artistic transmis de autorii lucrărilor de artă.

Lucrările realizate pe tot parcursul Taberei de pictură ,,Kreator Art – Dobrogea’’ vor fi expuse la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret ,,Jean Constantin’’, în cadrul unui eveniment expozițional inedit, dedicat publicului cu dragoste față de artă.

KREATOR ART

KREATOR ART

KREATOR ART

KREATOR ART

KREATOR ART

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions