Connect with us

Administratie

(Foto) Tichia de mărgăritar. După borduri din marmură, Făgădău face trotuare din mozaic

Maria Ionescu

Publicat

la

Constanța administrată de Decebal Făgădău devine tot mai colorată. De curând, mai multe intersecții din oraș au fost… decorate cu mozaic viu colorat. Știm bine că primarul ne-a anunțat că trăim într-un oraș bogat… Mă rog, asta se vede și din bordurile executate din marmură care ne duc spre zona industrială a orașului și care, după nici două zile s-au făcut una cu… pâmântul. În fine, mozaicul era tot ce îi lipsea Constanței și bine că ne-am liniștit, îl avem și p’ăsta. Dar să vedem ce spun subordonații primarului Făgădău despre ce presupune proiectul intersecțiilor cu mozaic:

Începând cu luna august,  în Constanța a demarat proiectul ”Oraşul meu din mozaic” – de la constănţeni, pentru constănţeni, care se desfășoară din data de 20 august, până pe 20 septembrie. În acest interval, au fost realizate 21 de lucrări, în cea mai mare parte de  către voluntari, la sediul Facultății de Arte, de pe b-dul Mamaia. Proiectul a fost finanțat de către Primăria municipiului Constanța, cu suma de 120.000 de lei!

Dar să o luăm de început: încă de la începutul lunii august, tinerii constănțeni au fost invitați să se înscrie în acest proiect: ”Dacă ai între 18 şi 35 de ani şi vrei să te iniţiezi în tainele creerii şi montării de mozaic, înscrie-te la Masterclass-ul „Ucenicul mozaicar”. Este vorba despre câteva ore pe zi, într-un cadru şi o atmosferă relaxate, unde vei lucra alături de artişti consacraţi. La finalul Masterclass-ului vei primi o diplomă📜 de participare.”. Iar voluntarii nu au întârziat să apară.

Potrivit organizatorilor, în acest proiect se întâlneşte istoria milenară a oraşului şi prezentul său tânăr şi dinamic.

”Şi, pentru că unul dintre atributele specifice ale Constanţei este chiar îngemănarea trecutului cu prezentul, ne-am gândit să valorizăm din perspectivă socială şi artistică această importantă mărturie a trecutului nostru îndepărtat: mozaicul. Mai mult decât atât, atunci când spui mozaic, toată lumea se gândeşte la Edificiul Roman cu mozaic şi, de aceea, am avut curajul de a propune extinderea în cel mai public spaţiu (trecerile de pietoni) a acestei valori inestimabile a Constanţei şi reinterpretarea ei din perspectiva tinerilor.”, precizau organizatorii.

Concret, în proiect au fost  realizate 21 de lucrări de mozaic, care vor dimensiona 10 treceri de pietoni din oraşul Constanţa, înfrumuseţând astfel o parte dintre cele mai circulate bulevarde ale oraşului şi spărgând monotonia cromatică.

”Tinerii, care s-au înscris ca voluntari şi au fost selectaţi, vor participa, timp de trei săptămâni, la Masterclass-ul „Ucenicul mozaicar”, unde vor fi introduşi în tainele creării şi montării de mozaic. Fiecare lucrare la care ei vor contribui va purta semnătura lor, pe o plăcuţă arsă special în acest scop.
Lucrările de artă, 21 la număr, sunt concepte şi realizări profund originale, care vor avea un impact plurivalent asupra oraşului, la toate nivelurile: estetic, urban, social, economic, cultural, artistic, etc.
Proiectul „Oraşul meu din mozaic“ este organizat de Fundaţia Metamorphosis a Universităţii „Ovidius” din Constanţa şi are o valoare de 120.000 de lei, fiind finanţat de Primăria Municipiului Constanţa.”,

1. Intersecţia bd. Ferdinand cu str. Răscoalei 1907 – 1
2. Intersecţia Traian cu bd. Tomis – 2
3. Intersecţia bd. Ferdinand cu bd. Tomis (Miga) – 2
4. Bd. Mamaia – Universitatea „Ovidius” din Constanţa – 1
5. Intersecţia bd. Mamaia cu str. Soveja (Delfinariu) – 2
6. Intersecţia str. Pandurului cu Şos. Mangaliei – 1
7. Intersecţia bd. Aurel Vlaicu şi str. Caraiman – 1

În cursul zilei de azi, Primăria municipiului Constanța a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, că organizatorii au dat asigurări că lucările din mozaic vor fi tratate cu o soluție antiderapantă, iar acolo unde bordurile sunt înalte, se vor pune și benzi antiderapante.

”Răspundem astfel îngrijorărilor locuitorilor Constanței și îi asigurăm că pe lucrările de mozaic nu se va aluneca. Vor fi tratate cu o soluție antiderapantă și, de asemenea, unde va fi nevoie, adică acolo unde bordurile sunt înalte, vom pune și benzi antiderapante”, a precizat Ovidiu Felipov, managerul proiectului.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

A fost emisă autorizația de construcție a sensului giratoriu de la Lumina

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Intersecția morții de la Lumina spre Ovidiu va avea, în sfârșit un sens giratoriu. Conducerea Primăriei comunei constănțene Lumina a anunțat că, după îndelungi demersuri și proceduri ce au trebuit urmate a fost emisă Autorizatia de construcție în vederea execuției lucrărilor de „Amenajare sens giratoriu intersecție DN 22 (km 286+050) cu DJ 226 (localitatea Lumina)”.

Primaria Comunei Lumina a emis Certificatul de Urbanism si Autorizatia de Construire la cererea beneficiarului, DRDP Constanta, in conformitate cu Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform prevederilor legale DRDP Constanta a obtinut avizele solicitate prin Certificatul de Urbanism de la institutiile abilitate. Totodata a fost obtinut si un Raport de Audit de Siguranta Rutiera.

De asemenea pentru a se putea emite o autorizatie de constructie, Primaria Comunei Lumina a obtinut Studiul Topografic vizat de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Constanta.

Intersecția este una cu cântec, după ce mai mulți oameni au murit, alții au fost grav accidentați, petiții transmise și proteste, autoritățile au semnat pentru demararea lucrărilor.

Amintim și faptul că, în urmă cu 7 luni, la inițiativa unui locuitor al comunei Lumina, Nelu Mirea, a fost organizat un protest care a avut ca scop constientizarea pericolului pe care zona o reprezintă pentru șoferi.

Detaliile le găsiți într-un articol Ordinea.ro:

“Ne pasă de viețile noastre!” Cetățenii din Lumina ies în stradă: cer sens giratoriu la întersecția străzilor Năvodari și Tulcei

Implicarea prefectului Niculescu

În urgentarea procedurilor s-a implicat direct și prefectul județului Constanța, George Niculescu. În luna februarie a.c., prefectul Niculescu a purtat mai multe discuții cu factorii decizionali și anunța că sensul giratoriu de la Lumina va fi gata până la începerea sezonului estival de anul acesta.

Iată declarațiile:

Prefectul Constanței, vești bune pentru locuitorii din Lumina: sensul giratoriu, DISPONIBIL înaintea începerii sezonului estival

NOTĂ! Reamintim ca cele doua sectiuni de drumuri se afla in administrarea Companiei Nationale de Administrare a Infrastucturii Rutiere (prin Directia Regionala de Drumuri si Poduri Constanta) si Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Constanța. Primăria anunță investiții pentru modernizarea cartierului Compozitorilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța notează că se lucrează intens pentru îmbunătățirea condițiilor de trafic rutier din zona rezidențială. Echipele SC Confort Urban SRL acționează simultan în patru locații.

„Lucrările de consolidare a infrastructurii rutiere s-au extins pe aleea Madrigalului și pe strada Dimitrie Cuclin. Terenul este pregătit în vederea asfaltării prin lucrări de excavare. În același timp, echipele administratorului drumului public continuă intervențiile pe străzile Haricleea Darclée și Paul Constantinescu unde suprafața care urmează să fie asfaltată este amenajată prin turnarea mai multor straturi de piatră.

Facem apel către conducătorii auto să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia mijloacelor de semnalizare rutieră și să nu staționeze autovehiculele în zonele în care se execută lucrări.“, notează Primăria.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța VINDE TERENURI din Mamaia. Cea mai mare suprafață are peste 1.300 mp

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primarul municipiului Constanța, Decebal, a convocat pentru vineri, 29 mai, o ședință ordinară a Consiliului Local Municipal. Printre proiectele pe care Făgădău le propune consilierilor locali se aprobare se numără vânzarea unor terenuri în stațiunea Mamaia. Dintre terenurile scoase la mezat de conducerea Primăriei, două atrag atenția. În primul caz vorbim de un proiect de hotărâre privind aprobarea oportunității vânzării prin licitație publică a terenului situat în stațiunea Mamaia, în suprafață de 1.323 mp. Terenul este situat în zona hotelului Tomis (unitate deținută de omul de afaceri Nicolae Bucovală) și este proprietate privată a municipiului Constanța. Potrivit documentației, cererea de cumpărare a fost depusă de SC Parthis SRL. Tot documentația mai arată că cel care va cumpăra terenul va putea să amenajeze pe teren spații verzi, alei auto și pietonale, parcări, mobilier urban, panouri publicitare, corturi provizorii pentru diverse evenimente, locuri de joacă, lăcașe de cult. Potrivit documentației, sunt interzise orice funcțiuni, clădiri și amenajări care produc agresarea peisajului…

În cel de-al doilea proiect de hotărâre care implică vânzarea unui teren în stațiunea Mamaia vorbim de o suprafață de 814 metri pătrați, în zona hotelului Delta. Cererea de vânzare a fost depusă chiar de SC Delta Vacanța SRL, iar condiția impusă este de a menține funcțiunea urbanistică de spațiu verde amenajat.

Referitor la cele două proiecte, deputatul de Constanța al USR Stelian Ion spune că primarul Decebal Făgădău își continuă opera de distrugere a spațiilor verzi.

„El a propus vânzarea a peste două mii de metri pătrați de spațiu verde din stațiunea Mamaia. Vineri, 29 mai, consilierii locali sunt chemați să voteze această propunere. Terenurile se află în apropierea hotelurilor Delta și Tomis. Terenurile vor putea fi păstrate că spații verzi de către cei care le vor cumpăra la licitație publică, dar la fel de bine vor putea fi betonate sau folosite pentru ridicarea unor noi construcții. Am mai văzut această schemă de nenumărate ori. Dacă Făgădău lasă în paragină aceste terenuri și vrea să le vândă pentru a face rost de câțiva bănuți cu care să mai schimbe niște borduri sau să mai pună niște stâlpișori, consilierii locali ar trebui să fie mult mai responsabili și să se opună acestor înstrăinări de spații verzi.“, a declarat Stelian Ion.

Sursa foto: facebook.com/Stelian.Ion.pentru.Constanta

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: