Conecteaza-te cu noi

Administratie

(Foto) Tichia de mărgăritar. După borduri din marmură, Făgădău face trotuare din mozaic

Published

on

Constanța administrată de Decebal Făgădău devine tot mai colorată. De curând, mai multe intersecții din oraș au fost… decorate cu mozaic viu colorat. Știm bine că primarul ne-a anunțat că trăim într-un oraș bogat… Mă rog, asta se vede și din bordurile executate din marmură care ne duc spre zona industrială a orașului și care, după nici două zile s-au făcut una cu… pâmântul. În fine, mozaicul era tot ce îi lipsea Constanței și bine că ne-am liniștit, îl avem și p’ăsta. Dar să vedem ce spun subordonații primarului Făgădău despre ce presupune proiectul intersecțiilor cu mozaic:

Începând cu luna august,  în Constanța a demarat proiectul ”Oraşul meu din mozaic” – de la constănţeni, pentru constănţeni, care se desfășoară din data de 20 august, până pe 20 septembrie. În acest interval, au fost realizate 21 de lucrări, în cea mai mare parte de  către voluntari, la sediul Facultății de Arte, de pe b-dul Mamaia. Proiectul a fost finanțat de către Primăria municipiului Constanța, cu suma de 120.000 de lei!

Dar să o luăm de început: încă de la începutul lunii august, tinerii constănțeni au fost invitați să se înscrie în acest proiect: ”Dacă ai între 18 şi 35 de ani şi vrei să te iniţiezi în tainele creerii şi montării de mozaic, înscrie-te la Masterclass-ul „Ucenicul mozaicar”. Este vorba despre câteva ore pe zi, într-un cadru şi o atmosferă relaxate, unde vei lucra alături de artişti consacraţi. La finalul Masterclass-ului vei primi o diplomă📜 de participare.”. Iar voluntarii nu au întârziat să apară.

Potrivit organizatorilor, în acest proiect se întâlneşte istoria milenară a oraşului şi prezentul său tânăr şi dinamic.

Advertisement

”Şi, pentru că unul dintre atributele specifice ale Constanţei este chiar îngemănarea trecutului cu prezentul, ne-am gândit să valorizăm din perspectivă socială şi artistică această importantă mărturie a trecutului nostru îndepărtat: mozaicul. Mai mult decât atât, atunci când spui mozaic, toată lumea se gândeşte la Edificiul Roman cu mozaic şi, de aceea, am avut curajul de a propune extinderea în cel mai public spaţiu (trecerile de pietoni) a acestei valori inestimabile a Constanţei şi reinterpretarea ei din perspectiva tinerilor.”, precizau organizatorii.

Concret, în proiect au fost  realizate 21 de lucrări de mozaic, care vor dimensiona 10 treceri de pietoni din oraşul Constanţa, înfrumuseţând astfel o parte dintre cele mai circulate bulevarde ale oraşului şi spărgând monotonia cromatică.

”Tinerii, care s-au înscris ca voluntari şi au fost selectaţi, vor participa, timp de trei săptămâni, la Masterclass-ul „Ucenicul mozaicar”, unde vor fi introduşi în tainele creării şi montării de mozaic. Fiecare lucrare la care ei vor contribui va purta semnătura lor, pe o plăcuţă arsă special în acest scop.
Lucrările de artă, 21 la număr, sunt concepte şi realizări profund originale, care vor avea un impact plurivalent asupra oraşului, la toate nivelurile: estetic, urban, social, economic, cultural, artistic, etc.
Proiectul „Oraşul meu din mozaic“ este organizat de Fundaţia Metamorphosis a Universităţii „Ovidius” din Constanţa şi are o valoare de 120.000 de lei, fiind finanţat de Primăria Municipiului Constanţa.”,

1. Intersecţia bd. Ferdinand cu str. Răscoalei 1907 – 1
2. Intersecţia Traian cu bd. Tomis – 2
3. Intersecţia bd. Ferdinand cu bd. Tomis (Miga) – 2
4. Bd. Mamaia – Universitatea „Ovidius” din Constanţa – 1
5. Intersecţia bd. Mamaia cu str. Soveja (Delfinariu) – 2
6. Intersecţia str. Pandurului cu Şos. Mangaliei – 1
7. Intersecţia bd. Aurel Vlaicu şi str. Caraiman – 1

În cursul zilei de azi, Primăria municipiului Constanța a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, că organizatorii au dat asigurări că lucările din mozaic vor fi tratate cu o soluție antiderapantă, iar acolo unde bordurile sunt înalte, se vor pune și benzi antiderapante.

”Răspundem astfel îngrijorărilor locuitorilor Constanței și îi asigurăm că pe lucrările de mozaic nu se va aluneca. Vor fi tratate cu o soluție antiderapantă și, de asemenea, unde va fi nevoie, adică acolo unde bordurile sunt înalte, vom pune și benzi antiderapante”, a precizat Ovidiu Felipov, managerul proiectului.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions